Pages

Subscribe:

10 Jun, 2013

[hang nadim] Guru ramai pembangkang?.....DI SEKOLAH saya bekerja ada lebih 80 orang guru tetapi tidak sampai 10 peratus yang pangkah BN, yang lain semua pangkah pembangkang.
Malah seorang ustazah dengan bangga mengatakan bahawa dia pangkah DAP, kerana terlalu benci dan sakit hati kepada UMNO.
Dalam bilik guru semua guru bercakap tentang keburukan kerajaan. Menghentam UMNO. Mereka maki hamun kerajaan yang banyak menolong mereka. Apa saja kerajaan buat semuanya salah.
Fenomena ini bukan saja berlaku di sekolah saya malah sekolah seluruh Malaysia dan jabatan kerajaan yang lain. Saya tidak tahu apa masalah guru. Apa lagi mereka mahu. Di mana fikiran logik mereka sebagai seorang pendidik. Kemudahan terbentang luas. Bukti kejayaan di depan mata. Kebenaran sudah nampak, tetapi masih termakan hasutan pembangkang.
Duit tidak perlu cari cukup bulan cucuk saja. Bila bajet semua bertenggek depan TV nak tahu berapa bonus dapat. Orang kampung kena cari duit. Pendapatan tidak menentu. Tetapi mereka masih setia kepada UMNO yang berteraskan Islam dan Melayu.
Wahai guru belajarlah bersyukur dan berterima kasih. DAP penipu besar. Buat apa kita pangkah dia.
Dia guna PKR untuk menipu orang Melayu. Tetapi orang Melayu berpolitik sangat bodoh. Orang Cina sudah bersatu untuk menentang Melayu, tetapi kita berpecah belah. Buat fitnah sesama sendiri.
Marilah kita bersatu. Inilah formula yang terbaik untuk memperkukuhkan Islam dan orang Melayu. Kalau DAP dan MCA boleh berpakat dan bersatu, mengapa orang Melayu bermusuhan.
Negara kita pelbagai kaum, kalau kita tidak bersatu bangsa lain yang untung dan mereka tepuk tangan.
Lihatlah bangsa kita sudah tidak terurus dan porak-peranda.
Melayulah paling ramai menghasilkan anak luar nikah dan buang bayi. Melayulah paling ramai penagih. Bangsa apa yang menjadi peragut dan siapakah mat rempit, bohjan dan bohsia?
Sumbang mahram berlaku sana sini. Lihatlah berapa ramai anak Melayu tidak tahu mengucap dan tidak pandai membaca al-Quran.
Tetapi ustaz dan ustazah hanya pandai berpolitik di sekolah. Ini dosa siapa? Cuba tanya diri sendiri, pernahkah ustaz dan ustazah buat kelas tambahan untuk anak bangsa sendiri bagi menyelesaikan masalah ini? Tidak perlulah mencari kesalahan orang lain kalau tanggungjawab sendiri pun kita abaikan.
Kalau mahu wujudkan negara Islam kita mestilah Islam diri kita dahulu, lepas itu Islamkan keluarga kita, kemudian masyarakat seterusnya negeri dan akhir sekali barulah Islamkan negara.
Ummah mantap negara kuat. Bila kita kuat tidak ada isu murtad, isu kalimah Allah, isu buang kepala babi di kawasan masjid, isu memprotes suara azan dan akhir sekali tidak akan ada isu mengkristiankan umat islam.
Sejarah telah memberi banyak pengajaran dan tidak pernah menipu kita.
Lee Kuan Yew, PM Singapura pertama sanggup masuk kampung Melayu dan pakai songkok bagi mendapat sokongan orang Melayu untuk Singapura berpisah dengan Malaysia.
Akhirnya Melayu dapat hampas saja. Di Selangor DAP sanggup masuk masjid untuk menunjukkan mereka boleh membela Islam dan melayu.
Maka orang Melayu pun tersengeh termasuklah yang pakai serban dan berjanggut. Tetapi DAP kata orang Melayu sudah masuk perangkap.
Ekonomi dalam genggaman. Kuasa politik sebelah tangan. Pulau Pinang sudah tumbang. PKR dan Pas masih berangan-angan.
Percayalah bangsaku. DAP tidak pernah jujur dengan kita. Mereka ada muslihat. Mereka nak ubah seluruh sistem pemerintahan negara supaya menguntungkan mereka. Mereka tidak mahu emas. Mereka tidak mahu jambatan terpanjang. Mereka tidak mahu universiti. Mereka tidak mahu bangsa mereka ramai menjadi jutawan. Tetapi yang mereka mahu ialah Tanah Melayu, kuasa politik dan ekonomi orang Melayu.
Mereka nak buang Perlembagaan yang ada. Mereka mahu jadi perdana menteri. Mereka nak hapus sistem beraja. Mereka nak rampas semua hak orang melayu.
Sebab mereka tahu Melayu bodoh. Wahai bangsaku cuba bayangkan kalaulah orang Cina berada di tempat kita. Adakah mereka akan buat seperti PKR dan Pas buat sekarang. Jangan harap!

GELORA LANGKAWI
Bukit Tinggi, Baling


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Forum/20130528/fo_01/Guru-ramai-pembangkang#ixzz2VnMoi7O6
© Utusan Melayu (M) Bhd Anwar terimalah ketentuan Allah, usah buat kerja tiada faedah

APABILA hasrat untuk memiliki Putrajaya tidak kesampaian menyebabkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, seperti orang hilang akal. Anwar sepatutnya pasrah dengan apa yang telah ditakdirkan dan bukannya bertindak menentang arus akibat tidak puas hati dengan keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).
Anwar sanggup mengheret rakyat untuk membuat perhimpunan tanda protes kerana tidak boleh terima kekalahan. Sebagai rakyat yang matang serta berfikiran terbuka, tidak perlulah mengikut telunjuk Anwar membuat kerja yang tidak mendatangkan apa-apa faedah, hanya menyusahkan rakyat sahaja.
Apa yang menghairankan kita semua, mengapa Anwar tidak boleh terima kenyataan? Jika rezeki itu bukan milik kita, ia tetap tidak akan menjadi hak kita. Percayalah pada qada dan qadar kerana ini semuanya adalah ketentuan Allah.
Berdemonstrasi bukanlah satu jalan penyelesaian, malah ia akan menambahkan kebencian rakyat kepada Anwar. Beliau sepatutnya bersyukur kerana kemenangannya di Permatang Pauh dan gembira kerana warga Permatang Pauh masih lagi menjadi penyokong setianya.
Berbaktilah dengan bersungguh-sungguh untuk membalas jasa orang Permatang Pauh. Buangkan sifat ego serta takbur yang masih tebal dalam diri memandangkan usia telah memasuki ke era warga emas.
Bertaubatlah sebelum terlambat. Selagi nafas masih berfungsi, Allah Maha Pengasih. Ingatlah setiap apa yang kita jangka tidak semudah yang kita harapkan. Fikir-fikirkanlah.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Forum/20130530/fo_02/Anwar-terimalah-ketentuan-Allah-usah-buat-kerja-tiada-faedah#ixzz2VnPmkZsn
© Utusan Melayu (M) Bhd 


Jangan mudah kabur mata

SAYA bukan antara orang Melayu yang menyokong kaedah boikot yang disarankan sesetengah pihak khususnya melibatkan produk, jenama mahupun perkhidmatan berkaitan Yahudi ketika kemuncak isu Gaza dan Palestin, mahupun boikot produk dan perkhidmatan Cina selepas PRU-13.
Walaupun saya tidak menyokong, saya nampak satu kesan positif kepada pengguna Melayu dan Islam. Mereka mulai sedar majoriti perniagaan, produk dan perkhidmatan itu milik atau mempunyai kaitan dengan orang Yahudi mahupun orang Cina.
Apabila orang Melayu dan Islam mahu memboikot, mereka menghadapi kesukaran kerana kebanyakan produk dan perkhidmatan harian bukannya milik Melayu, bumiputera mahupun milik orang Islam.
Lebih mengejutkan, pendedahan kempen boikot menunjukkan begitu banyak produk dan perkhidmatan yang menggunakan nama atau perkataan Melayu dan Islam bagi mengaburi mata pengguna, tetapi milik kumpulan yang mahu diboikot itu juga.
Fakta ini agak menyedihkan. Langkah pertama untuk kita bangkit dalam perjuangan ekonomi bangsa adalah dengan menyedari di mana kedudukan kita kini dan menginsafi betapa banyak produk serta perniagaan di negara ini milik orang lain.
Isteri saya antara yang serius menyertai kempen boikot ini tetapi baru mula menyedari begitu sukarnya mencari produk mahupun perkhidmatan yang sama daripada orang Melayu atau Islam sebagai ganti.
Akhirnya, boikot hanya boleh dibuat untuk produk atau perkhidmatan yang boleh digantikan. Yang lain terpaksa juga menggunakan produk atau khidmat kumpulan yang ingin diboikot tadi.
Saya sendiri telah lama mengambil pendekatan mengutamakan produk Melayu, bumiputera dan Islam tetapi tidak memboikot secara total produk berkaitan Yahudi mahupun Cina kerana sedar sukar untuk berbuat demikian.
Selain itu, saya juga melihat mutu produk dan perkhidmatan. Jika terlalu teruk saya tetap tidak guna tetapi jika kualiti dan harga tidak jauh bezanya, saya tetap utamakan yang Melayu atau Islam.
Satu lagi yang perlu disedari orang Melayu, bumiputera dan Islam, golongan yang bising kerana produk dan perniagaan mereka diboikot itu juga sebenarnya telah lama berpakat sesama mereka memboikot produk orang Melayu dan Islam.
Oleh itu, apabila orang yang 'diboikot' mula menghentam kerajaan kerana tidak menghalang kempen tersebut, saya juga terfikir kenapa pula mereka boleh boikot produk orang Melayu, bumiputera dan Islam sejak sekian lama?
Kenapa dikatakan boikot perniagaan Cina akan menjejaskan ekonomi negara serta pelaburan asing sedangkan perbuatan boikot perniagaan Melayu tidak pula menjadi masalah?
Sungguhpun saya tidak menyokong boikot oleh mana-mana pihak sekalipun. Saya tetap melihatnya sebagai hak individu. Adalah hak mereka bagaimana mahu belanja, guna atau simpan wang masing-masing, seperti juga hak demokrasi mengundi siapa yang kita sokong.
Jika Red Bean Army dikatakan meningkatkan kesedaran pengundi, kempen boikot juga perlu diperakui meningkatkan kesedaran di kalangan pengguna Melayu dan Islam.
Kini, semakin ramai betul-betul sedar sejauh mana pegangan kaum lain dalam ekonomi negara. Nama produk dan perkhidmatan tidak menjamin pemiliknya Melayu atau Islam, malahan sedar agenda boikot sudah lama dilaksanakan terhadap peniaga Melayu dan Islam.
Tidak perlulah bermain perang psikologi songsang dengan menuduh pihak tertentu rasis ataupun menindas. Apa yang saya nyatakan di sini semuanya hakikat dan fakta sebenar sekadar untuk difikirkan sendiri semua rakyat Malaysia.
Fikir sendiri yang mana dirasakan betul atau salah. Pilih sendiri untuk sertai boikot atau tidak kerana akhirnya, hak dan kuasa membeli itu milik individu dan tidak boleh dipaksa-paksa.
AMRAN ABDUL MANAF
Kuala Lumpur


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Forum/20130603/fo_01/Jangan-mudah-kabur-mata#ixzz2VnQKEq00
© Utusan Melayu (M) Bhd Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.