Pages

Subscribe:

08 Jun, 2010

[hang nadim] Hang nadim oh hang nadim.......

Catatan Kenangan Seorang Kawan
Kisah bermula disebuah pusat latihan. Pada suatu hari datanglah seorang pensyarah mengusul suruhan agar semua peserta kursus secara berpasang-pasangan berjumpa mentor masing-masing.

Maka berbondong-bondonglah menuju kebilik mentor masing-masing. Ada yang bengkak dan ada yang benjol akibat terlanggar pintu cermin kerana hendak segera berjumpa mentor masing-masing.

Pabila selesai menuramah dan ditemuramah, berbondong-bondonglah pula balik ke bilik kuliah. Bunyi gemerincing jari menaip laporan kedengaran hingga ke larut malam.

Arakian, tersebutlah kisah dua orang mentee yang gempal tubuh badannya. Kalau dilambung tidak akan naik dan kalau jatuh pasti akan tergolek. Nun disuatu sudt, duduk termenung Sang Mentor.

Maka datanglah Hang Roslan dan Hang Brahim menjengah masuk kebilik Sang Mentor. Salam diberi, salam bersahut. Pabila kedua-dua Hang Gempal duduk tersipu-sipu, maka diajukan soalan-soalan demi soalan-soalan. Ibarat berbalas pantun lagaknya.

Sang Mentor yang muda remaja bermadahlah memberi nasihat. Ibarat mengisi beras kedalam guni yang kosong. Maka terisilah minda kedua-dua Hang dengan madah-madah nasihat.

Senjapun menjelang tiba. Pulanglah kedua-dua Hang kembali kesarang jadian. Tersenyum simpullah diwajah masing-masing kerna dapat bertemu Sang Mentor yang peramah dan baik hati tersebut.

Demikianlah sahaja kisah dipurnama ini.

***ps/ Nota pertemuan MENTOR/MENTEE ini adalah nukilan seorang sahabat.
Dia ni adalah rakan sepermainan Hang Nadim waktu kecil, adik seperguruan
Hang Lekiu dan jiran Hang Li Po.

Dia pernah bermadah......(orang Sarawak kata- Dengar aku nak madah)
Hang Tuah kalau masih hidup pasti dia konpius......
sebab kau sebut banyak nama saudara dier yang dah kahwin campur.
Hang Riverse,Hang U-tant,Hang Upload,Hang Login........
cuma dier kesal kat PROGGRAMMERnyer...dulu masa dok Kedah sebut Hang...
dok Tanjung Karang 6 tahun dah sebut "heng"

Tukang salin
-Fia Asahi-


at Friday, October 22, 2004

Singapura Dilanggar Todak adalah sebuah cerita dongeng orang Melayu yang paling terkenal khususnya di Singapura. Cerita ini juga terdapat di antologi Kerusi Tingkatan 5 dengan cerita dipendekkan dan ditukar nama kepada Kezaliman Membawa Padah.

[sunting] Kisah
PERHATIAN: Butiran jalan cerita yang nyata menyusul.

Mengikut cerita orang Melayu Singapura. Pada suatu hari ada seorang pedagang dan ulama dari negeri Pasai bernama Tun Jana Khatib telah datang ke Singapura untuk melakukan kehidupan baru disamping berdagang. Ketika di Singapura dia sangat disengani oleh rakyat Singapura kerana sikapnya yang lemah lembut dan berbudi bahasa di samping melakukan kerja-kerja amal yang dilakukan oleh penduduk-penduduk tempatan.

Pada suatu hari Tun Jana Khatib telah berlalu disebelah istanaRaja Singapura. Pemaisuri baginda sedang melihat Tun Jana Khatib yang sedang berdiri di sebatang pokok pinang itu. Tun Jana Khatib menerung mata lalu memegang tangan ke arah pokok pinang. Pokok pinang terbelah dua lalu tersungkur ke tanah! Pemaisuri raja terkejut melihat keajaiban pokok pinang itu! Kemudian Tun Jana Khatib telah pun beredar. Raja Singapura sendiri pula bertanya kepada pemaisuri dan terkejut melihat pokok pinang yang terbelah dua.

Setelah menayakan khabar bahawa itu adalah seorang dari Pasai. Maka baginda sangat murka dan memerintahkan supaya Tun Jana Khatib ditangkap dan dihukum bunuh di Hujung Pasar (sekarang Kampung Gelam). Apabila ditangkap maka dia bersumpah: "Hai kamu semua! ketahuilah kamu semua. Aku relakan kematian ini! Tetapi raja yang zalim itu tidak akan terlepas begitu sahaja. Dia hanya membayar harga keatas kezaliman itu... Dan percayalah Singapura ini akan huru hara! akan ditimpa malapetaka yang dahsyat!" Sepantas kilat petanda terus menikam sebilah keris ke arah Tun Jana Khatib! akhirnya dia tersungkur lalu rebah ke bumi.

Ketika hendak membawa jenazah Tun Jana Khatib ke tanah perkuburan, ada yang tidak kena pada jenazah Tun Jana Khatib. Dia tiba-tiba ghaib tapi darahnya masih ada dan ke mana dia pergi? Berberapa minit kemudian ribut petir menggemparkan Singapura dan disusuli dengan dentuman kuat! Rakyat terus lari menyelamatkan diri dan pergi ke tempat kejadian semula. Orang ramai mula gempar darah Tun Jana Khatib tadi telah bertukar menjadi batu. Sementara itu penduduk di Langkawi mula gempar kerana mayatnya telah terbaring di tepi pantai tidak lain tak bukan itu Tun Jana Khatib. Jenazahnya kemudian dikebumikan di sebuah tanah perkuburan yang dipanggil Makam Purba.

Dan dari peristiwa itu terciptalah sebuah pantun sebagai mengenang kesaktian Tun Jana Khatib, bunyinya:

Telur Itik di Singgora,
Pandan terletak dilangkahi;
Darah titik di Singapura,
Badannya terlantar di Langkawi.

Pada suatu pagi di Singapura, nelayan mula pergi ke pantai untuk menangkap ikan tetapi orang di situ mula lari ke tengah daratan. Berberapa ekor ikan todak mula menyerang Singapura. Ramai orang di situ mula melarikan diri. Tetapi ada yang orang yang tersungkur kerana ditikam seekor ikan todak. Seorang demi seorang tersungkur dan ikan todak yang banyaknya terus menyerang sana sini. Peristiwa itu turut memeranjatkan Raja Singapura kerana ramai bilangan rakyat di situ telah terkorban. Sepantas kilat, Raja Singapura segera mengarahkan pengawalnya menyediakan seekor gajah tunggangan raja dan terus ke tempat kejadian.

Di kawasan pantai yang banyak mayat di situ terdampar tiada cara lain yang baginda buat. Maka Raja Singapura mengarahkan orang yang ada disitu terus ke tepi pantai berbaris untuk dijadikan betis masing-masing. Namun usahanya gagal. Seorang demi-seorang daripada mereka mati ditikam oleh ikan todak. Semua orang takut dan tiada harapan lagi kerana selagi gus takut dimurkai oleh Raja Singapura sebagai penderhaka kepada raja. Maka ada seorang budak yang berusia 10 tahun yang bijaksana bernama Hang Nadim. Dia terus pergi untuk menghadap raja yang berdiri di situ. Raja Singapura terus mengemukakan cadangan lain kepada Hang Nadim. Maka ada cadangan yang baik bahawa elok kita bariskan batang pisang untuk kita jadikan kubu. Akhirnya baginda mengarahkan orang yang ada di situ terus meninggalkan pantai untuk mencari batang pisang untuk dijadikan kubu. Orang yang ada di situ terus gembira apabila titah baginda disambut dengan penuh sorakan dan mula meninggalkan pantai. Mereka terus ke kebun pisang untuk mencari batang pisang lalu dibawa ke pantai. Beberapa jam kemudian batang-batang pisang yang ada di situ terus dijadikan kubu. Kubu akhirnya siap dalam masa yang terdekat.

Tidak lama kemudian kebanyakan ikan todak telah menyerang semula dan akhirnya ikan todak telah tersangkut pada batang pisang. Rakyat Singapura yang melihat kejadian itu disambut dengan penuh kegembiraan dan sorakan penuh. Apabila ikan todak berhenti menyerang orang ramai yang ada di situ mula ke pantai lalu membersihkan ikan todak yang durjana itu. Singapura akhirnya bebas dari serangan ikan todak. Baginda telah memuji kejayaan Hang Nadim menumpaskan ikan todak lalu baginda menjemput Hang Nadim ke istana untuk penerimaan anugerah kepadanya.

Sementara itu di istana, kebanyakkan pembesar tidak suka dengan Hang Nadim kerana apabila dah besar nanti dia akan merampas kuasa baginda dan akan memerintah Singapura pada suatu hari nanti. Raja Singapura telah mengarahkan pembesar supaya membatalkan istiadat penganugerahan dan diganti dengan perlaksanaan hukuman bunuh. Dengan mengucap salam ke atas ibunya, Hang Nadim mula pergi ke istana untuk menghadiri istiadat penganugerahan tetapi ada yang tidak kena apabila pengawal istana terus menangkap Hang Nadim. Keadaan menjadi tegang apabila dia bukannya ke balai penghadapan tetapi diseret ke tengah halaman. Tanpa berlengah masa lagi baginda mengarahkan petanda supaya melaksanakan hukuman bunuh ke atas budak itu. Anak kecil mula menjerit kesakitan apabila ditikam oleh sebilah keris lalu mati. Begitulah tadi cerita Singapura Dilanggar Todak.

Kesan-kesan
Jalan Khatib dan Kampung Khatib - sempena mengambil nama Tun Jana Khatib dari Pasai.
Hujung Pasar sekarang digelar Kampung Gelam tempat hukuman bunuh ke atas Tun Jana Khatib dijalankan.
Diambil daripada "http://ms.wikipedia.org/wiki/Singapura_Dilanggar_Todak"
Kategori: KesusasteraanPandanganRencana Perbincangan Sunting ▲Sejarah Alatan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.