Pages

Subscribe:

20 Jun, 2010

[hang nadim] SUDAH LAH..............dengar nasihat...RKIB : 03/01/2010
Lagi cerita Anwar
SUDAH banyak kali Awang menulis berhubung isu Anwar Ibrahim yang sentiasa berusaha melengah-lengahkan perbicaraan sebenar kes tuduhan liwat terhadap bekas pembantu peribadinya, Saiful Azhar Bukhari.
Orang ramai dan banyak pihak tertanya-tanya mengapa Anwar bersikap sedemikian sehingga membawa tanggapan beliau takut menghadapi perbicaraan itu.
Apakah kerana pendakwa mempunyai bukti lebih kukuh untuk mensabitkan beliau maka ketua pembangkang itu tidak berani ke mahkamah?
Terbaru, Anwar menerusi pasukan pembelanya mencari apa sahaja alasan untuk menangguhkan kes itu. Pada masa yang sama, akhbar PKR memainkan isu perlunya Anwar diadili mengikut undang-undang Islam.
Awang tidak terkejut dengan perkembangan terbaru ini kerana dari awal telah menjangkakan taktik beliau.
Tidak salah merumuskan bahawa Anwar mencari apa sahaja ruang yang boleh memihak kepadanya dan bukanlah sangat atas pertimbangan undang-undang Islam.
Jika benar beliau mahu mengambil semangat undang-undang Islam, mengapa tidak berani melakukan sumpah laknat atau mubahalah sebagaimana diambil oleh Saiful.
Awang juga sependapat dengan Dr. Mohd. Puad Zarkashi yang mempersoalkan sikap Anwar meminta diadili secara undang-undang Islam tetapi memperlekehkan hukuman syariah terhadap Kartika Sari Dewi atas kesalahan meminum arak.
Persoalan lain, apa istimewanya beliau berbanding banyak tertuduh lain termasuk kes liwat dan rogol yang diadili di mahkamah sivil?
Apakah kes mereka juga memerlukan saksi empat orang? Jika mahu mengikut undang-undang Islam, ia mesti melibatkan semua tertuduh beragama Islam dan bukan Anwar sahaja.
Awang tidak kisah dalam kes itu nanti sama ada Anwar didapati bersalah atau tidak, biarlah mahkamah menentukan. Yang penting ialah keberanian untuk diadili.
Keadilan bukan sahaja hak orang besar seperti Anwar tetapi juga hak rakyat kecil seperti Saiful. Maka janganlah sesiapa sahaja apatah lagi Anwar yang mempromo diri sebagai pejuang keadilan dan demokrasi, mahu menafikan keadilan.
Awang cadangkan ahli-ahli PKR dan penyokong Anwar yang beragama Islam supaya mengadakan sembahyang hajat untuk mencari petunjuk. Mesejnya juga, pemimpin anda tidak perlu takut hadapi kebenaran melainkan...
Pembohongan 16 September
DALAM pertemuan dengan penulis pada 11 Mac lalu, Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim menyatakan bahawa beliau akan membuat ucapan penting di sidang Dewan Rakyat pada 15 Mac.
''Selepas itu, saya serahkan kepada rakyat untuk memikirkannya,'' itulah kata beliau tanpa menyatakan apa isi kandungan ucapan penting tersebut.
Ternyata pada tarikh berkenaan, Zahrain yang buat pertama kalinya melangkah ke Parlimen sebagai ahli Parlimen bebas selepas mengumumkan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada 12 Februari melakukan ucapan yang menggegarkan arena politik negara.
Zahrain mendedahkan mengenai rancangan 16 September 2008 yang otak perancangnya ialah Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Jika selama ini, impian 16 September tidak begitu diketahui secara terperinci selain daripada cita-cita songsang Anwar untuk menubuhkan kerajaan melalui pintu belakang tetapi apa yang didedahkan oleh Zahrain cukup menggemparkan.
Anwar dalam mencapai cita-cita itu atau lebih tepat lagi memenuhi khayalannya untuk menjadi Perdana Menteri sanggup mempergunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang ketika itu dipimpin oleh Tan Sri Abdul Aziz Zainal.
Tujuan Penasihat PKR itu adalah mudah iaitu hendak menyakinkan ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) bahawa kononnya dua pihak paling berkuasa di negara ini berada di belakangnya.
Dalam mana-mana juga negara yang mengamalkan raja berperlembagaan dan angkatan tentera menjadi tonggak kekuatan, sudah pastilah penggunaan nama itu boleh menggerunkan sesiapa sahaja.
Tetapi Anwar terlupa ahli-ahli Parlimen BN tidaklah sebodoh yang disangkakan. Atas sebab itulah perancangan 'jahat' beliau untuk menubuhkan kerajaan melalui pintu belakang gagal.
Akhirnya, impian 16 September Anwar mendedahkan siapa diri beliau sebenarnya. Beliau kini dilihat bukan sahaja pemimpin yang rakus, malah sanggup mempergunakan nama sesiapa sahaja demi mencapai cita-cita politiknya.
Tindakan Anwar mempergunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan ATM, adalah suatu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan satu pengkhianatan. Anwar cuba menyeret dua institusi berkenaan ke dalam gelanggang pertarungan politik berikutan kekecewaan selepas pakatan pembangkang yang diketuainya gagal menumbangkan kerajaan BN.
Sebagai seorang ahli politik berpengalaman, Anwar bukannya tidak tahu bahawa dua institusi berkenaan tidak seharusnya diseret dalam kancah politik.
Tetapi Anwar tidak peduli kesan akibat pendustaan yang beliau lakukan. Apa yang penting bagi beliau ialah ke Putrajaya, walaupun tindakan itu bukan sahaja boleh mencemarkan nama baik institusi tersebut tetapi juga mengkhianati mandat yang telah diberikan kepada BN oleh rakyat.
Kita tidak harus lupa selain pembohongan yang dilakukan oleh Anwar dalam agenda 'gila' itu, Anwar juga berjaya memperdaya rakan-rakan dalam pakatan pembangkang sendiri iaitu Pas dan DAP.
Gagal
Sebab itulah apabila rancangan 16 September gagal, Pengerusi DAP, Karpal Singh yang sememangnya menentang perbuatan lompat parti mengeluarkan kenyataan yang cukup keras pada 8 Februari 2009, apabila menegaskan, Anwar tidak layak memimpin parti itu kerana mempromosi budaya lompat parti.
"Anwar Ibrahim harus bertaubat kerana perbuatannya, Pakatan Rakyat sepatutnya memohon untuk mendapatkan seorang pemimpin yang baru bukannya pemimpin yang mengamalkan budaya ini," kata Karpal.
Tetapi kemarahan Karpal hanyalah seketika apabila Anwar terus dibenarkan memimpin pakatan pembangkang, biar pun kini jelas Anwar adalah pemimpin politik yang mengamalkan pendekatan matlamat menghalalkan cara.
Walaupun kini segala tembelang dan 'topeng raksaksa pelbagai wajah' Anwar sudah didedahkan oleh Zahrain, namun pemimpin-pemimpin pembangkang masih setia ingin menyokong beliau sebagai pemimpin utama mereka.
Ia terbukti apabila Zahrain diserang hebat oleh pemimpin-pemimpin berkenaan termasuklah oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang dianggap oleh Anwar ketika dalam kerajaan bahawa beliau 'ulama terompah'.
Secara tiba-tiba Nik Abdul Aziz bercakap soal tipikal ahli politik Melayu yang mendedahkan kepincangan bekas parti mereka. Tetapi Nik Abdul Aziz tidak pula mahu mengulas apa pula dosa Anwar apabila melakukan pembohongan dengan mempergunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan ATM.
Apakah kerana pendedahan itu melibatkan Anwar maka segala pendustaan dan penipuan oleh Ketua Pembangkang tersebut boleh 'dihalalkan'? Yang manakah lebih berdosa mendedahkan kebenaran seperti mana dilakukan oleh Zahrain atau pembohongan yang dibuat oleh Anwar?
Penulis yakin tidak semua pemimpin dan ahli Pas berkongsi pandangan dengan Nik Abdul Aziz biarpun beliau seorang Mursyidul Am. Ia kerana yang benar tetap benar dan yang salah tetap salah.
''Sebenarnya, pendedahan Zahrain telah menimbulkan pelbagai reaksi dalam Pas kerana tidak semua dalam parti sukakan Anwar,'' kata seorang pemimpin muda Pas ketika dihubungi.
Jika pembangkang menganggap pendedahan Zahrain disebabkan beliau sudah menjadi 'askar upahan' kepada BN, kenapa mereka tidak mendesak Anwar supaya membuat penjelasan bagi membersihkan namanya.
Tindakan meninggalkan sidang Dewan Rakyat dan menganggap 'itulah bahana apabila sudah menjadi alat UMNO'', bukanlah tindakan yang bijak kerana ia hanya mendedahkan Anwar kepada tuduhan bahawa beliau hakikatnya tidak sanggup menerima kebenaran yang dipaparkan oleh Zahrain dan seorang yang pengecut untuk mempertahankan diri.
Jika beliau di pihak yang benar sudah pasti Anwar tidak akan ke London untuk bertemu kawan baiknya yang juga bekas Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Al Gore.
Ini kerana tuduhan Zahrain adalah serius dan memerlukan jawapan balas daripada beliau tetapi Anwar tahu segala yang Zahrain dedahkan adalah satu kebenaran. Sebuah kebenaran tidak boleh ditutup bak kata lagu Jay Jay dalam lagu Rindu Bayangan; ''berputar-putar membelitkan kata-kata'' - yang sebelum ini menjadi 'alat' untuk Anwar meraih sokongan sebahagian rakyat.
Penipuan
Justeru adalah jelas, Anwar tidak berdaya menutupi tembelangnya sehingga terpaksa meninggalkan sidang Dewan Rakyat supaya 'telinganya tidak terus panas' mendengar satu demi satu penipuan yang beliau lakukan.
"Sebagai seorang yang mendabik dada kononnya beliau bakal menjadi Perdana Menteri, pendirian Anwar untuk tidak membalas pendedahan ahli Parlimen Bayan Baru dengan keluar daripada Dewan Rakyat jelas membuktikan beliau tiada integriti dan kredibiliti, sedangkan pada masa itu kewibawaannya sebagai ketua pembangkang diserang.
"Adalah sesuatu yang pelik juga apabila seorang pemidato yang hebat seperti Anwar tidak mampu membalas 'serangan' yang ditujukan kepada beliau, sebaliknya mengambil keputusan 'menenangkan' diri di Eropah," kata penganalisis politik, Prof. Dr. Mohamed Mustafa Ishak.
Apabila politik matlamat menghalalkan cara yang dirancang oleh Anwar terdedah melalui impian 16 September, ramai yang tertanya-tanya, apakah Pas yang memperjuangkan Islam akan terus bersekongkol dengan pemimpin seumpama itu?
Selama ini, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sering menegaskan bahawa Pas ingin berkuasa melalui proses demokrasi iaitu melalui pilihan raya. Tetapi apa yang dilakukan oleh Anwar bertentangan sama sekali dengan semangat Pas yang menurut Abdul Hadi adalah parti Islam yang memperjuangkan dasar-dasar Islam serta nilai-nilai keadilan sejagat.
Mungkin ada yang akan berhujah bagaimana pula dengan kejayaan BN menguasai semula Perak apabila tiga wakil rakyat pembangkang mengisytihar menjadi wakil rakyat bebas.
Antara kes di Perak dan impian 16 September ia adalah berbeza. Ini kerana BN Perak tidak pernah mempergunakan nama sesiapa untuk menarik sokongan tiga wakil rakyat berkenaan, mereka keluar daripada PKR dan DAP dengan sukarela.
Ini berbeza dengan Anwar yang terlalu inginkan kerusi Perdana Menteri sehingga sanggup berbohong dan menghantar ahli Parlimen pembangkang ke Taiwan bagi memujuk ahli Parlimen BN. Tidakkah tindakan Anwar itu mengkhianati semangat demokrasi yang Abdul Hadi dan Pas uar-uarkan?
Oleh itu sebagai parti yang berhasrat menegakkan perjuangan Islam, pemimpin-pemimpin Pas sudah tentu memahami bahawa Anwar sememangnya tidak layak menjadi pemimpin mereka.
Mana mungkin sebuah parti seperti Pas terlalu mengagung-agungkan pemimpin yang mengamalkan politik seperti Anwar yang sekali gus akan mencemarkan perjuangan Islam yang dibawa oleh Pas.
Kini terserahlah kepada parti-parti pembangkang untuk menilai siapa ketua yang mereka kagumi itu dan kepada sebahagian rakyat yang masih taksub melihat Anwar sebagai 'pemimpin yang bersih dan murni'.
Apa pun kesimpulannya, pendedahan oleh Zahrain telah membuka wajah sebenar insan bernama Anwar Ibrahim dan membuktikan impian 16 September dilumuri dengan perancangan yang penuh dengan pembohongan, penipuan, pendustaan dan pengkhianatan, namun akhirnya kebenaran pasti memusnahkan kebatilan.
ARKIB : 17/01/2010
Lagi-lagi Anwar
AWANG bukanlah ghairah untuk menulis tentang Anwar Ibrahim dalam ruangan ini. Tetapi Awang tiada pilihan kerana tidak dapat berkompromi dengan manipulasi ketua pembangkang itu.
Terbaru, Anwar dan PKR menganjurkan siri jelajah atau road show di seluruh negara bagi mendapatkan sokongan rakyat menjelang perbicaraan kes liwat terhadap pembantunya, Saiful Bukhari Azlan pada 25 Januari ini.
Siri jelajah pertama
diadakan di Kota Damansara, Selangor. Penganjur mengharapkan puluhan ribu datang ke majlis itu tetapi khabarnya yang hadir tidak sampai 200 orang.
Awang tidak faham mengapa perlunya siri jelajah itu?
Jika beliau mahu membicarakan kes itu di luar mahkamah terlebih awal, itu bercanggah dengan prinsip undang-undang.
Jika Anwar mahu
mempolitikkan kes tersebut dan memperlihatkan beliau di pihak yang benar, itu sama sekali tidak adil kepada Saiful, rakyat kecil yang juga punya hak keadilan.
Persoalannya lagi mengapa Anwar perlu heret rakyat kepada isu moral peribadinya?
Tetapi jika beliau takut, itu Awang tidak boleh buat apa-apa. Yang jelas strategi Anwar ialah untuk meningkatkan momentum agar orang ramai hadir membanjiri perkarangan mahkamah yang akan dilihat sebagai tanda sokongan besar kepada beliau. Sudah tentu juga, sekiranya Anwar didapati bersalah, beliau mengharapkan rakyat bersimpati kepadanya, yang sentimen itu dimainkan sekarang. Anwar ohh Anwar.
Putar alam
Pendedahan Ahli Parlimen Bayan Baru, Zahrain Mohamed Hashim mengenai pembohongan pemimpin utama PKR, Anwar Ibrahim berkaitan rampasan kuasa pada 16 September 2008, menjadi bualan hangat.
Manakan tidak, dalam pendedahannya itu, Anwar mendakwa Yang di-Pertuan Agong memperkenankan beliau sebagai Perdana Menteri jika rancangan 16 September menjadi kenyataan.
Anwar turut mengaitkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menyokong beliau ketika itu. Bekas Panglima ATM, Abdul Aziz Zainal menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tersebut dan menyifatkannya sebagai taktik kotor Anwar.
Berbohong apatah lagi menjaja nama Yang di-Pertuan Agong dan ATM adalah sesuatu yang amat serius. Kerana mengejar tampuk kuasa, Anwar sanggup berbuat apa sahaja. Ia tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang yang bergelar pemimpin. Kalau di negara Barat, pemimpin yang berbohong ditolak mudah oleh rakyat. Pemimpin mesti berintegriti.
Tetapi Awang tidak terkejut dengan pendedahan itu. Cerita-cerita sebegitu, telah lama Awang dengar daripada rakan-rakan seperjuangan Anwar dalam PKR yang bertindak meninggalkan beliau.
Menurut mereka, Anwar seorang putar alam atau bermaksud suka berbohong. Salah seorang daripada puluhan bekas pemimpin PKR yang tahu sangat perihal Anwar ialah S. Nalakaruppan. Beliau tahu hal luar dan dalam tentang Anwar. Bertanyalah juga kepada Ezam Mohd. Noor, Anuar Shaari dan ramai lagi tentang pembohongan serta pembawaan bahaya Anwar.
Banyak persoalan berlegar tentang beliau, kata mereka. Ada tertanya-tanya tentang kekayaan Anwar selain musykil pihak manakah yang membiayai aktiviti parti. Ada pula yang musykil pendirian Anwar berkaitan gejala seks sejenis.
Orang yang putar alam, sangat licik dan tidak mudah mengalah. Agama dan bangsa juga sanggup dipertaruhkan. Jika melakukan kesalahan besar termasuk dari segi moral, dia akan memperlihatkan seolah-olah dia adalah mangsa. Kajilah sejarah para pemimpin dan personaliti yang putar alam. Mereka mungkin 'berjaya' buat seketika tetapi semuanya berakhir dengan penghinaan yang amat dahsyat pada kaca mata masyarakat.
Dalam pendedahan Zahrain, nampaknya penjelasan dan jawapan Anwar mengenai hal itu tidak menyakinkan. Malah Zahrain mencabar wakil rakyat PKR bersumpah menafikan ketua pembangkang itu banyak berbohong ketika menggerakkan misi 16 September.

Anuar mahu pihak berkuasa siasat Aasil sepenuhnya
KUALA LUMPUR 19 Mac – Pihak berkuasa diminta menyiasat sepenuhnya pembabitan rakyat Pakistan, Aasil Kazi Ahmad dalam kes kehilangan Raja Petra Raja Kamaruddin ekoran pendedahan terbaru individu terbabit oleh Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim di Parlimen semalam.
Bekas Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim, Anuar Shaari berkata, dalam sesi perbahasan tersebut Zahrain telah mendedahkan Aasil yang kini bekerja sebagai Pegawai Khas kepada Anwar disifatkan sebagai seorang yang amat berkuasa.
Sehubungan itu beliau berkata, permintaan Zahrain supaya Aasil disiasat perlu dipandang serius oleh pihak berkuasa kerana pegawai kepada Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu dikatakan amat berbahaya.
‘‘Pihak berkuasa tidak boleh membiarkan Aasil terus bebas kerana beliau seorang yang amat berkuasa dan berbahaya walaupun hanya bekerja sebagai Pegawai Khas kepada Anwar.
‘‘Saya sendiri telah memberi maklumat mengenai penglibatan Aasil dalam usaha mengesan kedudukan terkini Raja Petra dan kali ini Zahrain pula meminta Aasil disiasat. Pihak berkuasa perlu mengambil serius tentang perkara ini,’’ katanya.
Beliau berkata demikian ketika mengulas pendedahan Zahrain dalam perbahasan Parlimen semalam yang antara lain menyebut Aasil merupakan pegawai khas kepada Anwar dan dianggap amat berkuasa.
Antaranya Zahrain berkata, ialah mengenai tindakan Aasil yang cuba membatalkan satu program di Amerika Syarikat (AS) yang dihadiri oleh seorang menteri dengan cara menghubungi pihak penganjur baru-baru ini.
Anuar berkata, walaupun pihak penganjur tidak melayan permintaan Aasil, isu yang perlu timbul adalah mengenai keberaniannya untuk mensabotaj program tersebut.
‘‘Cuba kita lihat peranan yang dimainkan oleh Aasil yang bagi saya bukan hanya setakat pegawai khas tetapi lebih daripada itu. Aasil sememangnya seorang yang berbahaya dan pihak berkuasa perlu mengambil tindakan dengan segera.
‘‘Saya percaya Aasil mempunyai hubungan cukup rapat dengan pihak-pihak tertentu di AS dan sebab itu dia berani melakukan apa saja demi menjaga survival politik Anwar,’’ katanya.
Dalam perkembangan lain, Anuar yakin pendedahan yang dibuat oleh Zahrain dalam dua sesi perbahasan sebelum ini mampu menyedarkan rakyat mengenai Anwar sebenarnya.
Awang tidak fikir mereka akan bersumpah kerana takut ditimpa bala kerana apa yang dikatakan oleh Zahrain memang benar. (Beberapa wakil rakyat BN yang cuba dipancing oleh Anwar turut mengesahkan perkara itu termasuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi dan Lajim Ukin.) Untuk mengharapkan Anwar bersumpah, beliau pasti tidak berani. Sama keadaannya keengganan beliau bersumpah laknat atau muhabalah sebagaimana dilakukan oleh Saiful Azlan Bukhari yang mendakwa diliwat oleh Anwar.
Terbaru, beliau berada di London dengan terus memfitnah UMNO bersikap rasis dan menjadi punca kepada ketegangan agama serta kaum. Khabarnya, Anwar akan menemui beberapa pihak dan pemimpin termasuk bekas Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Al Gore bagi mendapat simpati dan campur tangan bagi kes mahkamahnya. (Sejak dipecat daripada kerajaan lebih 10 tahun lalu, beliau sentiasa menagih sokongan luar kononnya atas nama demokrasi dan kebebasan).
Kini, Anwar sedar bukti pasukan pendakwaan kuat. Peluang untuk beliau menang di mahkamah agak sukar. Apatah lagi sokongan rakyat terhadapnya berkaitan kes tersebut, merudum teruk. Rakyat tidak mahu lagi terheret dengan isu moralnya. Ternyata Anwar makin terdesak. Kegiatan lobi beliau di luar negara diperhebatkan termasuk menerusi rakannya seperti Raja Petra Raja Kamaruddin yang kini bersembunyi di United Kingdom. Anwar turut mendapat khidmat nasihat strategis dari Amerika Syarikat (AS) berketurunan Pakistan, Aasil Kazi Ahmad. Aasil juga telah meninggalkan Malaysia, baru-baru ini apabila kegiatan beliau diketahui.
Awang sedih, tidak pernah berlaku dalam sejarah moden negara, ada pemimpin yang ghairah mendapatkan campur tangan luar bagi tujuan survival politik. Maka Awang boleh faham mengapa ramai yang melihat Anwar sebagai pengkhianat. Cabarannya apa lagi yang kita tidak tahu, yang perlakuan pengkhianatan itu mungkin lebih besar.
Orang seperti Anwar tidak kisah jika negaranya hancur sekalipun, asalkan matlamatnya tercapai. Menyelamatkan diri daripada kes salah laku seksnya adalah misi utama. Sebab itu, beliau tiada keberanian untuk bersumpah demi kebenaran.
Siakap senohong gelama ikan duri, bercakap bohong lama-lama mencuri. Anwar telahpun mencuri harga diri rakyat serta kedaulatan negara.
Persoalannya mahukah kita merelakan seorang putar alam dan menghadapi krisis moral terus diangkat menjadi pemimpin? Nauzubillah.
Isu Anwar: Ambil tindakan segera
KUALA LUMPUR 20 Mac - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim akan terus menggunakan apa sahaja cara untuk menjatuhkan kerajaan sedia ada.
Bekas Setiausaha Biro Penerangan Pemuda PKR, Nordin Ahmad berkata, beliau tidak terkejut dengan pendedahan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim di Dewan Rakyat bahawa Anwar menggunakan nama Yang di- Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk mencapai cita-citanya.
''Ini merupakan kali kedua Anwar menggunakan nama tentera untuk mencapai cita-citanya selepas melakukannya pada 2002 melalui gerakan reformasi apabila menghasut bekas-bekas tentera dan komando untuk menjatuhkan kerajaan dengan cara kekerasan,'' ujarnya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Beliau mengulas pendedahan Zahrain di Dewan Rakyat Rabu lalu berhubung rancangan Ketua Pembangkang itu untuk mengambil alih kerajaan Pusat pada 16 September 2008.
Nordin yang menyertai PKR sejak parti itu ditubuhkan sehingga 2000 berkata, pada 2002 pengakuan juga dibuat oleh Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) ketika itu, Tan Sri Abu Bakar Jamal berhubung cubaan mengajaknya menyertai rancangan menggulingkan kerajaan.
Katanya, Anwar harus dikenakan tindakan segera kerana apa yang didedahkan oleh Zahrain di Dewan Rakyat itu adalah benar.
''Anwar sehingga kini tidak menafikannya sebaliknya ke luar negara semata-mata untuk mendapatkan pandangan luar untuk terus menjayakan hasratnya menjatuhkan kerajaan," dakwanya.
Rakyat jangan terus terpengaruh kenyataan Anwar - Pak Lah
KUALA LUMPUR 20 Mac- Rakyat negara ini diminta tidak terus terpengaruh dengan apa juga kenyataan yang dibuat Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi (gambar) berkata, rakyat juga perlu sentiasa berwaspada serta berhati-hati terhadap segala tindak-tanduk Anwar.
"Kita mesti tolak apa yang dirasakan tidak betul kerana kita tidak mahu berlaku keadaan porak-peranda dari apa yang dilakukan olehnya nanti," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Pohon Ilmu dan Inovasi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) serta melawat Taman Herba dan Taman Paku-Pakis di universiti itu di sini hari ini.
Abdullah berkata, apa yang didedahkan oleh ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Zahrain perlu dijadikan ingatan kepada semua pihak selain mengambil perhatian serius terhadapnya.
"Kalau apa yang dikatakan Zahrain bahawa Anwar mengggunakan pendekatan membohong untuk membawa perubahan maka itu sangat memalukan.
"Zahrain ialah seorang sahabat karib Anwar maka dia tentu tahu apa yang dikatakannya itu," katanya.
Sementara itu mengenai majlis pelancaran Pohon Ilmu dan Inovasi UKM iaitu menjadikan pokok sebagai simbol kecemerlangannya, Abdullah berkata, usaha universiti itu perlu dipuji dan dicontohi.
Beliau berkata, ia termasuk usaha UKM dalam mewujudkan Taman Herba dan Taman Paku-Pakis di sekitar kampus universiti itu.
Katanya, menanam pokok dan memastikan alam semula jadi sentiasa terpelihara bukan satu usaha yang sia-sia malah dituntut dalam agama Islam.
Anwar tiada kredibiliti, integriti
Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA
mohdasron.mustapha@utusan.com.my
KUALA LUMPUR 20 Mac - Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mempunyai kredibiliti dan integriti sebagai ketua pembangkang yang bercita-cita menjadi Perdana Menteri kerana tidak berani menjawab pendedahan mengenai pembohongannya berhubung rancangan 'kerajaan 16 September'.
Penganalisis politik, Prof. Dr. Mohamed Mustafa Ishak berkata, kegagalan Anwar menjawab pendedahan Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim pada sidang Dewan Rakyat dan ditambah pula dengan cubaan 'melarikan' diri ke luar negara membuktikan ketua pembangkang itu mempunyai moral politik yang rendah.
"Sebagai seorang yang mendabik dada kononnya beliau bakal menjadi Perdana Menteri, pendirian Anwar untuk tidak membalas pendedahan ahli Parlimen Bayan Baru dengan keluar daripada Dewan Rakyat jelas membuktikan beliau tiada integriti dan kredibiliti, sedangkan pada masa itu kewibawaannya sebagai ketua pembangkang diserang.
"Adalah sesuatu yang pelik juga apabila seorang pemidato yang hebat seperti Anwar tidak mampu membalas 'serangan' yang ditujukan kepada beliau, sebaliknya mengambil keputusan 'menenangkan' diri di Eropah," katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas kegagalan Anwar untuk membalas semua pendedahan Zahrain berhubung pembohongan dalam rancangan 16 September yang dirancang khusus oleh ketua pembangkang itu bagi merampas pemerintahan Kerajaan Persekutuan.
Zahrain semasa sidang Dewan Rakyat mendedahkan bagaimana Anwar sanggup mengheret nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dalam mainan politik, kononnya baginda memperkenan pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri keenam.
Dedah Zahrain lagi, Anwar juga berbohong apabila mendakwa pelantikan beliau disokong oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM), selain, salah seorang Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat bersetuju untuk mempengerusikan persidangan bagi mendengar usul undi tidak percaya terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN).
Mengulas lanjut, Mohamed Mustafa berkata, Anwar tidak sepatutnya 'melarikan' diri kerana rakyat ingin tahu sejauh mana kebenaran semua pendedahan yang dibuat oleh Zahrian yang juga merupakan bekas salah seorang sahabat karibnya selama 30 tahun.
Ditanya bagaimana Anwar dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) ingin berdepan dengan pendedahan itu, beliau berkata, tindakan Zahrain kini menyebabkan parti tersebut berada dalam kelemasan, sehinggalah mereka menemui isu baru bagi mengalih perhatian masyarakat.
"Apa yang dibuat oleh Zahrain adalah umpama 'bom jangka' yang langsung tidak diduga oleh pakatan pembangkang dan Anwar sendiri sehingga mereka kini tiada jawapan untuk menangkis serangan tersebut.
"Anwar dan pakatan pembangkang kini terperangkap dalam 'jerangkap samar' yang dicipta oleh mereka sendiri kerana terlalu memperkecilkan kemampuan Zahrain sedangkan semua maklumat sulit parti tersebut berada dalam 'poket' bekas ahli PKR itu,'' jelasnya.
Dalam pada itu, Pensyarah Politik dan Pentadbiran Awam Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dr. Ahmad Atory Hussain berkata, imej Anwar sebagai ketua pembangkang terutamanya di kalangan wakil rakyat pembangkang musnah dengan pendedahan berani tersebut.
Katanya, perkara itu dapat dilihat daripada raut wajah serta jumlah bilangan wakil rakyat pembangkang yang tampil dan bangun mempertahankan Anwar semasa pendedahan itu dibuat pada Rabu lalu.

‘Anwar desperate to save himself’

PETALING JAYA: Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim was probably in a hurry to become prime minister two years ago to save himself from a damning sodomy trial, said Batu Pahat MP Dr Mohd Puad Zarkashi.

He said Anwar was willing to lie and “drop names” to convince Barisan Nasional MPs, albeit in vain, to cross over before the Sept 16, 2008 deadline.

“He was probably desperate in view of the looming sodomy charge,” he said, noting that Mohd Saiful Bukhari Azlan had lodged a police report claiming that Anwar had sodomised him on June 26, 2008.

Anwar had tried to convince certain Barisan MPs to sign statutory declarations pledging to support him as prime minister, he said.

“Anwar told me that the Yang di-Pertuan Agong had agreed to swear him in as the new prime minister if 30 Barisan MPs had signed statutory declarations pledging support.

“He had also claimed that MPs from Sabah and Sarawak had already signed the declarations, but I refused,” he added.

Dr Puad said he was shocked to hear his name mentioned by Bayan Baru MP Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim as one of those who Anwar claimed had agreed to cross over to Pakatan Rakyat.

“This shows that Anwar tells one thing to one group of people and another tale to another group of people.

“He is willing to lie to get what he wants,” he added.

Meanwhile, Selangor Umno Youth has lodged a police report over Zahrain’s allegations that Anwar had used the King and the armed forces’ names to launch his bid to topple the Government two years ago.

Published: Monday March 22, 2010 MYT 6:46:00 PM
Nik Aziz raps wayang kulit, wants different ‘approach’

KOTA BARU: Kelantan Mentri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat wants wayang kulit (shadow play) exponents to change their approach by telling the stories of bygone Malay warriors and religious figures in their performances, instead of the usual staple of folklore which he says do not benefit society and the nation.

He said the old plays featuring mythical characters like Hanuman Kera Putih and Raja Serama in wayang kulit performances were of “no benefit to the people as the stories were ludicrous.”

“That is why the state government has banned wayang kulit in the old form and proposed a new form which should tell the stories of Malay warriors like Tok Kenali, Tok Janggut and Mat Kilau, and of the country’s renowned religious figures,” he said here Monday.

“The portrayal of these figures is not only acceptable, but can increase the audience’s knowledge of history compared to that of fabled characters.”

Nik Aziz said the ban on the existing form of wayang kulit was also in line with the new enactment on entertainment enforced in the state.

He said the state government could relax some of the conditions imposed on entertainment shows and traditional cultural performances if they were modified in accordance with the new entertainment enactment and Islamic rules.

However, he added that Makyong and Menora performances were definitely banned as the stories involving the mingling of male and female characters could not be altered.

The PAS spiritual leader said the measures taken by the state government showed that it did not ban entertainment shows altogether but only controlled them as Islam itself did not regard entertainment as haram (forbidden).

“So, the claim by certain quarters that the Kelantan PAS government had banned all forms of entertainment since it took over the state in 1990 is not true,” he said. -- Bernama

Published: Monday March 22, 2010 MYT 12:25:00 PM
Updated: Monday March 22, 2010 MYT 4:13:36 PM
Parliament: Anwar given a week to explain his 1Msia comments
By ZULKIFLI ABDUL RAHMAN

KUALA LUMPUR: The Dewan Rakyat has given Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim a week to reply to his allegation that the 1Malaysia concept was created by an Israeli-linked consultancy firm.

Deputy Speaker Datuk Ronald Kiandee gave the decision after Government and Pakatan Rakyat MPs were involved in a heated exchange concerning a motion to refer Anwar to the Parliament Rights and Privileges Committee.

The shouting match started at 11.30am after Datuk Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) brought up his motion saying that the consultant-Apco Worldwide had issued a statement denying the allegations, which Anwar said was linked to the “One Israel” campaign during Ehud Barak’s administration in the 1990s.

“Anwar has clearly misled the House. Action must be taken because the Opposition will continue to use this issue in their political campaigns,” he added.

Abdul Rahman’s motion started a chain reaction of counter-arguments and demands between the MPs on the Standing Orders and this went on for more than an hour.

Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) questioned the grounds for Abdul Rahman’s motion, while Barisan MPs told him to stop wasting time.

Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Nazri Aziz also joined in by saying that the Government took serious view of Anwar’s allegations and agreed that action must be taken.

At that point, Saifuddin Nasution (PKR-Machang) asked Kiandee why Abdul Rahman’s motion was allowed to be read.

“What about my own motion that the minister had lied to the House about the oil royalty payments to Kelantan? It was rejected,” he added.

Kiandee then allowed Saiffudin to read his motion to urge the House to act against Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Nazri Aziz for lying.

Nazri promptly stood up and said that he was willing to be investigated.

Another round of arguments cropped up when Nazri uttered the Malay words “anak jantan” and “anak betina,” which prompted several female Pakatan MPs to urge Nazri to retract the words.

It was 12.30pm before Datuk Ibrahim Ali (Independent - Pasir Mas) could take his turn to give his speech.

Anwar diberi masa seminggu
KUALA LUMPUR 22 Mac - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim diberi masa seminggu untuk menjelaskan dakwaannya bahawa gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ditiru daripada slogan 1Israel.

Ia berikutan tindakan Anwar menuduh pembentukan gagasan tersebut mendapat nasihat daripada syarikat perunding Apco Worldwide (Apco) iaitu syarikat yang dikaitkan dengan pembentukan slogan 1Israel pada tahun 1999.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Ronald Kiandee memutuskan perkara itu setelah bersetuju permintaan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz supaya Anwar diberi tempoh untuk membuat penjelasan kepada Parlimen berhubung isu tersebut.

"Sehubungan itu, sebarang tindakan lanjut selepas ini sama ada Ketua Pembangkang dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan atau tidak, ia akan diputuskan selepas Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) tersebut memberi penjelasannya," kata Kiandee di Dewan Rakyat hari ini.

Bagaimanapun isu yang pada asalnya di bangkitkan oleh Datuk Abd. Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) sebaik sahaja tamat sesi soal jawab kira-kira pukul 11.30 pagi telah mencetuskan perang mulut.

Keadaan panas itu berlanjutan satu jam 10 minit dan pada satu peringkat membangkitkan kemarahan Datuk Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas). Ini kerana ketika itu gilirannya untuk membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong.

Terdahulu, Abd. Rahman ketika membangkitkan isu itu berkata, berdasarkan muka surat 76 hansard Parlimen bertarikh 17 Mac 2010, Anwar telah menyatakan bahawa pada 2009 syarikat perunding Apco Worldwide memberi nasihat berhubung konsep 1Malaysia kepada Najib.

8 laporan polis dibuat semalam
Oleh BAZLI ABDUL RAHMAN, UMAVATHI RAMAYAH, TAN MING WAI, HAMIMAH HAMID, SAFINA RAMLI, RIZANIZAM ABDUL HAMID, ZAMZURINA AHMAD dan AZELI ALI
pengarang@utusan.com.my

Mohd. Sahfrie Abd. Aziz (dua dari kanan) membuat laporan polis berikutan pendedahan Zahrain Mohamed Hashim di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan, semalam. – utusan/RUSHDI

KUALA LUMPUR 22 Mac - Semakin banyak pihak yang membuat laporan polis hari ini berikutan pendedahan rancangan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil alih kerajaan pada 16 September 2008.

Hari ini, sebanyak lapan lagi laporan diterima pihak polis di seluruh negara mendesak supaya pendedahan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mengenai tindakan Ketua Pembangkang itu, disiasat.

Daripada jumlah itu, empat Pergerakan Pemuda UMNO negeri iaitu Perak, Kedah, Melaka dan Pahang membuat laporan di negeri masing-masing berikutan pendedahan itu yang dianggap menghina Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Turut membuat laporan polis berhubung pendedahan itu adalah Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Bukit Mertajam di Pulau Pinang dan Pemuda UMNO Bahagian Kangar, Perlis.

Selain itu, Pergerakan Puteri UMNO dan Majlis Gabungan NGO Pembela Negara (Magaran) membuat laporan, masing-masing di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul dan IPD Gombak hari ini.

Di Ipoh, Pemuda UMNO Perak mendesak supaya Anwar dikenakan tindakan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana 'mengisytiharkan perang' terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Ketuanya, Maslin Sham Razman menegaskan, tindakan itu pernah diambil terhadap kumpulan Al-Maunah yang pernah menggemparkan negara di Perak, 10 tahun lalu.

"Menjaja nama Yang di-Pertuan Agong kononnya memperkenankan beliau sebagai Perdana Menteri keenam adalah satu kesalahan yang serius.

"Kita kesal dengan pembohongan yang dilakukan oleh Anwar. Beliau seperti cuba mengulangi tindakan Al-Maunah," katanya selepas membuat laporan di Balai Polis Sungai Senam.

Zahrain dalam perbahasan Dewan Rakyat pada Khamis lalu mendedahkan temberang Anwar kononnya dia telah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk menjayakan rancangan mengambil alih kerajaan Pusat pada 16 September 2008.

Antara pembohongan lain yang didedahkan Zahrain ialah dakwaan Anwar kononnya ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) bersedia melompat parti sudah mencukupi untuk membentuk kerajaan baru.

Semalam, tiga pergerakan Pemuda UMNO negeri iaitu Wilayah Persekutuan, Selangor dan Johor membuat laporan polis mendesak supaya polis menyiasat pendedahan tersebut.

Di Alor Setar, Ketua Pemuda UMNO negeri, Badrol Hisham Hashim membuat laporan di IPD Kota Setar, kira-kira pukul 10 pagi ini.

Naib Ketua Pemuda UMNO Melaka, Hasnoul Hisyam Mat Hashim pula membuat laporan di Balai Polis Melaka Tengah pukul 11.30 pagi ini.

"Pemuda UMNO Melaka berharap polis dapat menjalankan siasatan segera supaya rakyat mendapat gambaran yang jelas apa yang didakwa oleh Zahrain," katanya.

Di Kuantan, Penolong Setiausaha Pemuda UMNO Pahang, Mohd. Suhaimi Sulong mengetuai lebih 20 ahli membuat laporan berhubung pendedahan itu di IPD Kuantan.

Pergerakan Pemuda UMNO Bukit Mertajam dan Kangar turut membuat laporan di IPD Seberang Perai Tengah dan IPD Kangar tengah hari ini.

Pemuda UMNO Bukit Mertajam diketuai Mohammad Fauzi Sharif manakala Pemuda UMNO Kangar diketuai naib ketuanya, Abdul Aziz Abdul Majid.

Sementara itu, Pergerakan Puteri UMNO turut membuat laporan di IPD Sentul kira-kira pukul 6.30 petang ini.

Naib Ketuanya, Shahanim Mohamad Yusoff melabelkan Anwar sebagai pemimpin yang tidak bertanggungjawab kerana mempersendakan institusi diraja hanya untuk mencapai cita-cita politiknya menjadi Perdana Menteri.

Magaran diketuai penasihat undang-undangnya, Mohd. Khairul Azam Abdul Aziz pula membuat laporan mengenai pendedahan itu di Balai Polis Selayang, pukul 11 pagi ini.


Menurut Anwar, syarikat yang sama telah memberi nasihat berhubung slogan 1Israel pada 1999 kepada Ehud Barak yang menjadi Perdana Menteri Israel ketika itu.

Abd. Rahman berkata, kenyataan Anwar bercanggah apabila syarikat perunding berkenaan tampil membuat penafian sehari selepas itu termasuk penglibatannya dengan Kerajaan Israel.

"Saya berpendapat bahawa Anwar ternyata mengeluarkan kenyataan sebagai seorang manusia yang tidak sabar menjadi Perdana Menteri hingga sanggup mencemar nama baik Yang di-Pertuan Agong dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM)," katanya.

Namun, kebenaran yang diberi oleh Kiandee kepada Abdul Rahman mendatangkan rasa tidak puas hati kepada Saifuddin Nasution (PKR- Machang) serta beberapa ahli pembangkang lain seperti Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur), Datuk Mahfuz Omar (Pas-Pokok Sena).

Saifuddin mempertikaikan kebenaran itu kerana beliau berpendapat ia tidak mengikut aturan mesyuarat.

Kiandee kemudian berkata, kebenaran itu diberikan ialah berdasarkan Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat 37(1) yang dibaca bersama 36(12).

Saifuddin mendesak Timbalan Speaker itu membenarkannya berhujah mengguna pakai aturan yang sama berhubung kenyataan yang dikeluarkan Mohamed Nazri pada sidang sebelum ini yang didakwa mengelirukan Dewan Rakyat.

Selepas permohonannya dibenarkan, Saifuddin mendakwa Mohamed Nazri mengelirukan Dewan Rakyat dengan memetik undang-undang yang telah dimansuhkan ketika menggulung perbahasan dalam isu royalti minyak kepada Kelantan.

Mohamed Nazri yang diminta menjelaskan perkara itu berkata, beliau sedia disiasat berdasarkan hansard Parlimen.

"Saya anak jantan, tidak ada masalah (senyum)... saya rela disiasat. Apa yang saya jawab tidak berhasrat untuk kelirukan Dewan... saya anak jantan, anak betina di sana tak taulah," katanya.

Ungkapan 'anak betina' yang digunakan beliau terus menghangatkan lagi suasana Dewan Rakyat apabila beberapa anggota Parlimen wanita pembangkang bangun membantah dan mendesak Mohamed Nazri menarik balik perkataan tersebut.

Kiandee kemudian menenangkan suasana dengan menyatakan bahawa anggota Parlimen Padang Rengas itu tidak berniat jahat dan ungkapan 'betina' yang diguna beliau membawa maksud 'tak berani'.

"Saya buat keputusan tidak ada niat jahat. Masalahnya, perkataan itu sekarang ini disalah guna, diolah begitu rupa oleh Yang Berhormat Ampang, jadi Ahli-ahli Yang Berhormat, jangan salah erti lagi," kata Kiandee.

Anwar, when speaking during the debate on the motion of thanks for the royal address in the Dewan Rakyat on March 17, had said that international communications consultancy APCO Worldwide retained by the Malaysian government was involved in a public relations campaign for a One-Israel concept in 1999 by Israel's then prime minister Ehud Barak.

10 calon rebut 4 jawatan Naib Presiden

KUALA LUMPUR 22 Mac - Sebanyak 10 orang bertanding untuk merebut empat kerusi jawatan Naib Presiden MCA dalam pemilihan baru pada 28 Mac ini selepas pencalonan ditutup pada pukul 5 petang hari ini.

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen merupakan satu-satunya penyandang jawatan Naib Presiden sesi 2008-2011 yang bertanding semula bagi jawatan tersebut manakala sembilan calon lain merupakan calon baru.

Dua Naib Presiden iaitu Datuk Kong Cho Ha dan Datuk Seri Liow Tiong Lai bertanding untuk jawatan Timbalan Presiden manakala seorang lagi Naib Presiden, Tan Kok Hong tidak bertanding dan memutuskan untuk bersara daripada politik.

Sembilan calon lain bagai jawatan Naib Presiden ialah bekas Timbalan Menteri Penerangan, Datuk Donald Lim Siang Chai; Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Chor Chee Heung; Pengerusi MCA Negeri Sembilan, Datuk Yeow Chai Thiam dan bekas Timbalan Setiausaha Agung, Datuk Loke Yuen Yow.

Calon lain ialah Ketua Bahagian MCA Sandakan, Khoo Keok Hai; anggota Jawatankuasa Pusat (CC), Gan Ping Sieu ; Ketua MCA Wangsa Maju, Datuk Yew Teong Look; Ketua MCA Kual Krai, Wong Siong Wee dan bekas Naib Presiden, Datuk Yap Pian Hon.

Perebutan jawatan Presiden MCA kekal menyaksikan pertandingan tiga penjuru apabila tidak ada calon baru tampil pada proses penamaan hari ini.

Pertandingan itu akan melibatkan penyandang jawatan, Datuk Seri Ong Tee Keat; bekas Presiden, Tan Sri Ong Ka Ting dan bekas Timbalan Presiden, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek.

Sementara bagi jawatan Timbalan Presiden pula menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Tiong Lai yang menyokong Ka Ting dan Cho Ha yang menyokong Soi Lek.

Sebanyak 86 calon pula bertanding bagi merebut 25 jawatan CC antaranya ialah bekas Setiausaha Agung, Datuk Seri Ong Ka Chuan yang juga abang kepada Ka Ting.

Sebanyak 31 jawatan akan dipertandingkan iaitu masing-masing satu bagi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden, empat untuk jawatan Naib Presiden serta 25 jawatan CC dan mereka hanya akan memegang jawatan selama setahun iaitu baki tempoh sesi 2008-2011 sebelum pemilihan baru diadakan pada tahun 2011.

Kira-kira 2,400 perwakilan akan menentukan siapa yang bakal memegang jawatan tertinggi parti dan menyelesaikan krisis dalaman parti itu yang telah berlanjutan hampir dua tahun

RENUNGAN:
DIDUNIA KAMU BERDUSTA DAN MENCARI JALAN MELEPASKAN DIRI
TETAPI DI AKHIRAT TIDAK DAPAT MELEPASKAN DIRI....
KECUALI AMALAN DAN IMAN YANG ANDA MILIKI SERTA AMAL JARIAH....
MOHONLAH AMPUN SAUDARA.........
DULU ANDA SEORANG AHLI PERJUANGAN ISLAM TETAPI HARI INI
KENAPA PINGGIRKAN PEGGANGAN AGAMA.....
SANGGUP BERBUAT APA SAJA.....
APA HENDAK DICARI.........
INGAT TAKDIR ALLAH....DAN KHODO KHADAR
YA ALLAH JADIKANLAH PEMIMPIN PEMIMPIN KAMI ORANG YANG JUJUR DAN IKLAS
DAN JAUHLAH SEGALA PERTELINGKAHAN DAN TAMAK.....AMIN.....

LAGI BANYAK HELAH DI CARI....LAGI BANYAK ORANG BENCI.....
LAGI BANYAK ORANG TAK PERCAYA......KALAU KITA BENAR PERGI
KE MAHKAMAH BICARA...TUNJUK BUKTI BELA DIRI.....BUKAN TUDUH
ORANG LAIN BUKTIKAN KITA TIDAK BUAT....DENGAN FAKTA BUKAN
AUTA MACAM LA NI......
KORBANKAN DIRI UNTUK SATUKAN BANGSA BUKAN PECAHKAN BANGSA
UNTUK DIRI KITA.......BERANI BUAT BERANI TANGGUNG INGAT
MANUSIA TIDAK SUNYI DARI KESALAHAN MOHON AMPUN DARI TUHAN
TAUBAT DAN JANGAN TAMBAH DOSA....MEMPORAK PERANDA BANGSA
DAN MEMPERMAINKAN AGAMA....
SUMPAH SAIFUL TIDAK ADA CACAT CELANYA......INGAT

WALLAH HUAKLAM.......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.