Pages

Subscribe:

16 Mei, 2011

[hang nadim] nwar is 'Male Y', prosecution submits.....


Anwar adalah Lelaki Y, DNA mereka sepadan'

KUALA LUMPUR 16 Mei - Mahkamah Tinggi di sini hari ini menerima keterangan dua ahli kimia yang mendapati bahawa asid deoksiribonukleik (DNA) Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah sepadan dengan DNA Lelaki Y yang ditemui di dalam rektum bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah menyatakan, walaupun barisan pembelaan memohon agar keterangan Dr. Seah Lay Hong dan Nor Aidora Saedon ditolak kerana terlalu banyak keraguan, mahkamah tidak mempunyai alasan untuk berbuat demikian.

Beliau dalam penghakimannya menyatakan, ini kerana selain meneliti keterangan kedua-dua pakar tersebut di mahkamah, maklumat latar belakang mereka juga menunjukkan bahawa Lay Hong dan Nor Aidora mempunyai pengetahuan, latar belakang pendidikan dan pengalaman yang tiada cacat cela.

''Bukti ini (padanan DNA Anwar dan Lelaki Y), jika diterima masuk, membuktikan bahawa penyumbang air mani yang tidak dikenali dan dinamakan Lelaki Y yang ditemui di dalam dubur pengadu berasal daripada tertuduh,'' katanya.

Selain itu, terdapat bukti daripada tiga doktor yang memeriksa mangsa pada 28 Jun 2008 di Pusat Khidmat Krisis Sehenti (One Stop Crisis Centre - OSCC) Hospital Kuala Lumpur (HKL); Dr. Siew Sheue Feng, Dr. Razali Ibrahim dan Dr. Khairul Nizam Hassan, serta Lay Hong yang menyokong keterangan Mohd. Saiful Bukhari bahawa telah berlakunya penetrasi.

''Keterangan ketiga-tiga doktor itu berdasarkan latar belakang mangsa dan lokasi calitan-calitan kapas diambil juga secara positif merumuskan bahawa telah berlaku kemasukan zakar ke dalam dubur mangsa,'' katanya.

Merujuk kepada ketiadaan kesan luka pada bahagian dubur, hakim tersebut menyatakan, Sheue Feng dan Khairul Nizam dalam keterangan mereka telah menjelaskan bahawa penetrasi boleh berlaku tanpa sebarang kecederaan atas beberapa faktor termasuk penggunaan pelincir.

Mengenai isu pencemaran dan degradasi, hakim itu memberitahu, tiada bukti-bukti lain bahawa keadaan tersebut wujud sehingga boleh menjejaskan profil DNA diperoleh.

Ujarnya, Lay Hong dalam keterangannya menyatakan bahawa degradasi akan sentiasa berlaku dalam mana-mana sampel DNA tetapi apa yang penting ialah tahap keseriusannya.

''Walaupun terdapat kemungkinan berlakunya degradasi tetapi ia tidak cukup untuk memusnahkan DNA. Dalam kes ini, saksi pendakwa kelima (Lay Hong) menyatakan bahawa profil DNA yang diperoleh daripada calitan-calitan putik kapas adalah jelas,'' ujarnya.

Selain itu, keterangan doktor- doktor yang memeriksa mangsa di HKL turut menunjukkan bahawa setiap sampel yang diambil daripada tubuh Mohd. Saiful Bukhari telah dimasukkan ke dalam bekas steril, dimeterai dan dilabel sebelum diserahkan kepada pegawai penyiasat untuk diberikan kepada Lay Hong.

Atas sebab itu, mahkamah mendapati kemungkinan berlakunya sebarang pencemaran ke atas sampel-sampel selepas ia diperoleh adalah sangat terpencil.

Mengenai isu pegawai penyiasat mengganggu bahan bukti apabila membuka bungkusan plastik mengandungi sampel-sampel yang diambil itu, Hakim Mohamad Zabidin menyatakan tiada cara Supritendan Judy Blacious Pereira untuk berbuat demikian.

Ujar beliau, pada ketika barang-barang kes dari lokap Bahagian Siasatan Jenayah Berat (D9) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur pada 17 Julai 2008, sampel-sampel yang diambil di OSCC telah diserahkan kepada Lay Hong dan telah berada di Jabatan Kimia Malaysia.

Ketua Pembangkang 'angkat sumpah' beri keterangan 6 Jun

KUALA LUMPUR 16 Mei - Selepas sekian lama menunggu, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akhirnya akan 'mengangkat sumpah' pada 6 Jun ini dengan bersaksikan beberapa orang peguam belanya termasuk Karpal Singh.

Bagaimanapun, sumpah yang bakal dibuat itu bukanlah sumpah laknat seperti yang dilakukan oleh bekas pembantu peribadinya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan dan ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah sebaliknya ia adalah sumpah untuk memberi keterangan benar, tiada yang tidak benar melainkan benar belaka.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu dijangka mengangkat sumpah tersebut di Mahkamah Tinggi di sini pada perbicaraan kes liwat membabitkan dirinya dan Mohd. Saiful Bukhari dari kandang saksi selaku saksi pembelaan yang pertama.

Barisan pembelaan pada ketika ini, telah menyenarai pendek antara 25 ke 30 orang yang bakal dipanggil memberi keterangan di peringkat bela diri itu.

Antara mereka yang disenaraikan ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor.

Turut disebut-sebut sebagai saksi ialah doktor dari Hospital Pusrawi ketika kejadian, Dr. Muhammad Osman Abdul Hamid yang merupakan doktor perubatan pertama ditemui oleh Mohd. Saiful Bukhari sebelum membuat laporan polis dan diperiksa olah pakar-pakar dari Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 28 Jun 2008.

Doktor itu juga dikatakan individu yang bertanggungjawab menghasilkan laporan perubatan kontroversi yang menyebut mengenai kemasukan objek plastik ke dalam dubur mangsa.

Selain itu, pakar-pakar yang dilantik oleh Anwar sebelum ini dijangka memberi keterangan pada perbicaraan yang dijadualkan berlangsung selama sebulan.

Tiga orang pakar tersebut ialah pakar asid deoksiribonukleik (DNA), Dr. Brian McDonald dari Sydney, Australia dan dua pakar forensik, Dr. C. Damodaran dari Chennai, India serta Dr. David Wells dari Melbourne, Australia.

Peguam Karpal Singh ketika ditemui pemberita selepas selesai prosiding hari ini memberitahu, bakal-bakal saksi tersebut akan ditemu bual oleh pasukan pembelaan di sebuah bilik di Kompleks Mahkamah terlebih dahulu sebelum menentukan sama ada mereka layak dipanggil sebagai saksi.

Published: Monday May 16, 2011 MYT 8:18:00 AM
Updated: Monday May 16, 2011 MYT 2:08:06 PM

Sodomy II: Anwar ordered to enter defence from June 6-30
By LISA GOH and YUEN MEIKENG
KUALA LUMPUR: The High Court on Monday ordered Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim to defend himself against a charge of sodomising his former personal assistant Mohd Saiful Bukhari Azlan three years ago.

High Court judge Justice Mohd Zabidin Mohd Diah determined that the prosecution had established a prima facie case and the 63-year-old PKR adviser must enter his defence in a continuation of his trial fixed from June 6 to June 30.

“The accused is charged with carnal intercourse against order of nature.

“The defence tried to paint Saiful as a witness who was not credible and that he was not a good Muslim. With great respect to defence, these arguments are irrelevant.

“Saiful appeared to be a truthful witness and his evidence reliable, with the minute details given in his account.

“Therefore, the next question is whether there is evidence to corroborate Saiful's statements.

“The three doctors who testified confirmed that there was penile penetration.

“As for contamination of DNA evidence, all samples taken were immediately sealed. I find the possibility of contamination of samples to be remote.

“Based on all the above reasons, the prosecution has made a prima facie case against the accused. The defence is called,” he said.

A total of 27 prosecution witnesses were called to take the stand during 59 days of hearing.

On Aug 7, 2008, Anwar pleaded not guilty to performing carnal intercourse against the order of nature on complainant Mohd Saiful Bukhari Azlan at a condominium unit in Bukit Damansara, Kuala Lumpur.

The alleged offence took place between 3.01pm and 4.30pm on June 26, 2008.

He is charged under Section 377B of the Penal Code and if convicted, could be sentenced to up to 20 years' jail and whipped.

Anwar remained composed after he heard the ruling on Monday. He smiled as he greeted supporters.

The lawyers then entered chambers.

Supporters said they were not surprised by the ruling as it was widely expected.

More in The Star on Tuesday
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/5/16/nation/20110516082607&sec=nation
Related Stories:
Sodomy II: Anwar will know May 16 if his defence will be called
Sodomy II: Anwar is 'Male Y', prosecution submits
Sodomy II: Items from cell can be used as evidence
Sodomy II: High Court dismisses Anwar's application to review decision
Sodomy II: Defence may call Najib and Rosmah as witnesses
Sodomy II: Anwar's lawyers demand action over leaked submissions
Sodomy II: It doesn't matter how evidence is obtained, says SG
Sodomy II: Anwar detained overnight as probe not completed, says IO

Nukilan hati hang nadim
Anuar dan pengikut ingat tiada siapa yang menganiaya hanya itu penapian
saja.....jika anda tidak lakukan sila bela diri bukan menuduh orang fitnah
mahkamah bukan bodoh.....mahkamah tak aniaya orang.....dulu anda pernah puji
Polis dan Mahkamah.....kini kenapa upah orang buat tunjuk perasaan kononnya
mahkamah aniaya hang.....Ingat Allah melihat apa yang hang buat


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.