Pages

Subscribe:

26 September, 2011

[hang nadim]Polis lebih stres berbanding guru.....

Oleh Mohd Nasaruddin Parzi dan Muhd Amirul Faiz Ahmad
2011/09/27


Kerap bertugas luar waktu pejabat punca ramai anggota alami tekanan

KUALA LUMPUR: Lambakan beban kerja dan kerap mendapat tugasan di luar waktu pejabat atau on call menyebabkan ramai anggota polis mengalami tekanan atau stres, berbanding penjawat awam di sektor lain, iaitu doktor, jururawat, guru serta bomba.

Lambakan beban kerja termasuk kerja lebih masa yang perlu mereka lakukan kerana menyertai pelbagai operasi dan serbuan yang kebiasaannya dilakukan di luar waktu pejabat, iaitu antara jam 5 petang sehingga 6 pagi.
Hasil Jabatan Kesihatan Masyarakat Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) juga mendapati responden merasai tekanan apabila dihantar ke sesuatu lokasi untuk mengawal keselamatan dan ketenteraman serta menyertai pasukan pengaman di luar negara atau sering diarahkan bertugas ketika cuti umum, termasuk musim perayaan.
Kajian pada tahun 2007 hingga 2009 itu mendapati 53.7 peratus daripada 453 sampel kajian di enam balai polis di Wilayah Persekutuan, dipercayai mengalami stres di tempat kerja. Angka itu menunjukkan polis berada di kedudukan teratas mengatasi enam organisasi lain, iaitu bomba (47.3 peratus), guru (45.8 peratus), jururawat (42.3 peratus) serta doktor (40.7 peratus).

Hasil kajian juga menunjukkan 61.1 peratus anggota polis berpangkat sarjan ke atas mengalami kadar stres lebih tinggi berbanding anggota pangkat rendah, iaitu koperal dan konstabel dengan peratusan masing-masing 56 peratus dan 51.3 peratus.

Pakar Kriminologi, Datuk Akhbar Satar yang juga penganalisis jenayah, berkata stres yang dihadapi anggota polis berpunca daripada tiga sebab utama, iaitu profesion kepolisan, peraturan atau polisi dalam organisasi serta masalah individu.

Bekerja tanpa ketentuan masa atau 24 jam sehari dengan panggilan on call pada bila-bila masa, selain perlu mengikut arahan pegawai lebih tinggi boleh mengganggu kesihatan dan kehidupan anggota polis. Malah, sesetengah kes yang disiasat seperti kes bunuh atau yang membabitkan golongan berpengaruh ada kalanya memberikan tekanan terutama tahap kerisauan yang harus diterima serta risiko ancaman terhadap diri dan keluarga, katanya.
Akhbar berkata, anggota polis yang mengalami stres boleh menghadapi masalah sakit jiwa berpanjangan dan mengakibatkan banyak perkara tidak diingini berlaku, termasuk pembunuhan sesama rakan atau bunuh diri serta salah guna kuasa sehingga menyebabkan nyawa orang lain terancam.

Malah, dikhuatiri, jika tahap tekanan yang dihadapi begitu kritikal, senjata yang dimiliki digunakan sebagai alat untuk melakukan ugutan atau sebarang aktiviti jenayah termasuk rasuah, katanya.

Namun, katanya, stres dalam kerjaya kepolisan juga boleh berlaku kerana mereka sering dilabel sebagai perasuah dan prasangka negatif masyarakat terhadap mereka.

Sedangkan mereka menjalankan tugas, tetapi tuduhan sesetengah pihak kononnya pasukan polis korup sama sekali tidak berasas kerana jumlah yang terbabit adalah kecil. Di Malaysia, masyarakat jarang memuji polis, sedangkan merekalah yang menjaga keselamatan sehingga kita selesa untuk bergerak ke mana-mana. Jika dibandingkan di Amerika Syarikat, ia tidak sama seperti apa pasukan polis kita nikmati di negara ini.

Walaupun tidak dinafikan masih ada jenayah kecil berlaku di negara ini, keseluruhannya masih terkawal, mungkin disebabkan banyak rondaan polis di kebanyakan lokasi, termasuk yang menjadi tumpuan penjenayah, katanya yang pernah menginap dua tahun di Detroid, Amerika Syarikat, iaitu bandar yang mempunyai kadar jenayah tertinggi di negara itu.

Dokumen siasatan hangus balai terbakar

2011/09/27

KUALA LUMPUR: Ratusan dokumen kerajaan, termasuk fail kes siasatan jenayah musnah dalam kebakaran pejabat pembantu pegawai penyiasat, Balai Polis Tun HS Lee di sini, tengah hari, semalam.

Kejadian disedari kira-kira jam 12 tengah hari ketika pembantu pegawai penyiasat itu baru memasuki pejabatnya dan melihat kepulan asap serta api yang merebak pada dinding bilik siasatannya.
Penguasa Bomba Bahagian Operasi Ibu Pejabat Bomba Kuala Lumpur, Victor Jon Doon, berkata lima jentera bomba dari Balai Bomba Hang Tuah, Pudu dan Pantai dengan 25 anggota mengambil masa 15 minit untuk mengawal kebakaran daripada merebak.
Beliau tidak menolak kemungkinan kebakaran mungkin berpunca daripada litar pintas, namun enggan mendedahkan hasil siasatan awal sehing-ga Unit Forensik Bomba menyelesaikan siasatan penuh kejadian itu.

Turut musnah dalam kebakaran yang menempatkan tiga bilik pegawai penyiasat itu adalah beberapa komputer, mesin faksimile, selain perabot dan almari yang menempatkan fail kes siasatan jenayah.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zulkarnain Abdul Rahman, menolak kemungkinan kebakaran berkenaan berpunca daripada perbuatan khianat, namun menyerahkan siasatan kepada pihak bomba.

Saya difahamkan ketika kejadian berlaku tiada anggota dan pegawai yang berada di dalam bilik berkenaan yang sentiasa berkunci dan dengan kawalan ketat di pekarangan balai tidak mungkin pejabat siasatan diceroboh.
Setakat ini kita masih belum mengenal pasti jumlah kerugian sebenar dan akan memeriksa dokumen penting yang turut musnah dalam kejadian berkenaan, katanya yang ditemui media ketika melawat lokasi kejadian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.