Pages

Subscribe:

03 April, 2013

[hang nadim] Tindakan Sidek tinggalkan Anwar kejutkan ahli PKR.....Sidek Baba
USTAZ HAJI ABDULLAH YAHYA RAKAN (Al Mashoor)


KUALA LUMPUR 3 April - Keputusan tokoh akademik, Prof. Datuk Dr. Sidek Baba meninggalkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga rakan baik beliau, disifatkan sebagai satu kejutan buat penyokong tegar Parti Keadilan Rakyat (PKR).
Mursyidul Am Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Mohd. Zahid Md. Arip berkata, hubungan erat antara Sidek dan Anwar dilihat begitu istimewa dan mempunyai persefahaman.
Namun menurut bekas Ketua Penerangan Pemuda PKR itu, sifat berhati-hati tokoh akademik tersebut menjadi faktor penarikan diri beliau daripada agenda peribadi Anwar.
''Saya sendiri kenal Sidek dan sepanjang bersama Anwar, beliau merupakan seorang tokoh yang berpendirian teguh dan berwaspada dengan maklumat yang diterima.
''Jadi saya yakin keputusan Sidek meninggalkan Anwar itu berdasarkan pengalaman beliau sendiri selama hampir 40 tahun berjuang bersama Ketua Pembangkang itu," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas kenyataan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) semalam, yang menyifatkan tindakan Sidek meninggalkan Anwar berasaskan pemerhatian mendalam terhadap PKR.
Bagi bekas Setiausaha Biro Penerangan Pemuda PKR, Nordin Ahmad pula, beliau yakin akan lebih ramai 'orang kuat' Anwar akan turut mengikuti jejak langkah Sidek untuk meninggalkan pemimpin pembangkang itu.
Dakwanya, setiap individu dan pihak yang rapat dengan Anwar termasuk pemimpin pembangkang yang lain turut sedar dan mengetahui sikap sebenar bekas Timbalan Perdana Menteri tersebut.
"Buat masa ini, mereka yang masih berdiri di sebelah Anwar adalah kerana menjaga kepentingan diri sendiri berikutan 'kejayaan' besar Anwar dalam Pilihan Raya Umum Ke-12 yang lalu dan memilih jalan selamat untuk terus berjuang bersama sekiranya Anwar berjaya menjadi Perdana Menteri.
"Namun jika Anwar kalah pada pilihan raya akan datang, lebih ramai pihak akan mengikuti jejak langkah Sidek, malah segala rahsia berkaitan salah lakunya bakal didedahkan satu persatu," ujarnya.
Nordin turut yakin karier politik Anwar dan keluarganya akan turut berakhir sekiranya beliau gagal menang pada pilihan raya umum tidak lama lagi sekali gus misi menjadi Perdana Menteri bakal berkubur.
Kedua-dua bekas aktivis PKR itu juga menasihatkan rakyat tidak memilih pemimpin yang boleh memudaratkan kestabilan dan keharmonian negara.

Salah laku moral punca rakan karib tinggalkan Anwar

KUALA LUMPUR 3 April - Keputusan pendakwah dan ilmuwan tersohor tanah air, Prof. Datuk Dr. Sidek Baba meninggalkan sahabat karibnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim atas faktor keruntuhan moral, turut diakui dan dipersetujui bekas Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr. Chandra Muzaffar.
Menurut Chandra, faktor tersebut turut menjadi pendorong utama mengapa beliau membuat keputusan sama, memutuskan persahabatan dengan Ketua Pembangkang itu yang telah terjalin sejak 1971 sekali gus mengambil keputusan untuk tidak lagi terlibat dalam dunia politik.
Jelasnya, walaupun beliau merupakan antara pengasas utama penubuhan PKR, perkara itu langsung tidak dianggap sesuatu yang merugikan apabila mengambil langkah pengunduran.
''Saya berpendapat Sidek Baba membuat keputusan berprinsip, walaupun sudah begitu akrab dengannya, beliau meninggalkan Anwar setelah tahu tentang salah laku moral Anwar.
''Selain salah laku Anwar, saya begitu kecewa dengan cara beliau main politik kerana ketika dia dalam penjara dan saya ketika itu memegang jawatan Timbalan Presiden, segala hal ehwal parti tetap beliau mahu campur tangan melalui isterinya dan dia melakukan semua itu kerana kerakusan mahu berkuasa,'' katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau diminta mengulas pendedahan Sidek bahawa keruntuhan moral Anwar merupakan satu daripada tiga faktor utama mengapa beliau membuat keputusan meninggalkan Anwar selepas menemubual seramai 28 saksi hidup.
Menurutnya, hubungan 'luar biasa' Anwar dengan pemimpin tertentu dari luar negara semakin membuatkan beliau berasa sangsi dengan kepimpinannya yang seolah-olah mahu membuka penguasaan Amerika Syarikat ke atas negara ini.
Beliau mengambil masa kira-kira satu setengah tahun sebelum sedar segala tindak-tanduk Anwar adalah bertentangan dengan kepentingan negara.
''Saya amat kecewa beliau rapat dengan golongan tertentu luar negara yang saya anggap sebagai golongan berkepentingan Zionis.
''Beliau lebih mementingkan kuasa dan populariti berbanding prinsip walaupun segala perbuatannya jelas bertentangan dengan kepentingan negara,'' katanya.

Untuk Sahabat Ingat Kembali Kenangan Silam Semasa Kita Belajar Di Al Mashoor.....Saudara selalu katakan Yang Benar Katakan Benar yang Salah Tetap salah.....Al Hamdulillah....


Ulama pondok tegas tolak terus Pas

علماء مواصلة دفع بقوة باس كوخ
ABDULLAH Saamah (kiri) dan beberapa ulama dari Minda Pondok menunjukkan rang undang-undang hudud yang telah diluluskan oleh kerajaan Pas Kelantan tetapi masih belum dilaksanakan sehingga kini, di Kuala Lumpur, semalam. - UTUSAN/MOHD. NAJIB MOHD. NOR
KUALA LUMPUR 2 April - Sekumpulan ulama pondok di Kelantan yang sebelum ini merupakan penyokong tegar Pas bertekad menolak keras parti tersebut selepas kepimpinan parti berkenaan gagal mempertahankan kalimah Allah.
Menurut mereka, persetujuan Pas bahawa kalimah Allah boleh digunakan oleh orang bukan Islam dalam kenyataan bersamanya dengan DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada 8 Januari lalu sememangnya tidak boleh diterima.
Ini kerana perkara tersebut amat berkaitan dengan usaha memelihara kesucian akidah Islam.
Ketua Penerangan Minda Pondok, Harun Yahya berkata, tindakan Pas itu amat mengecewakan umat Islam, khususnya para ulama kerana parti itu dilihat menyokong fahaman pluralisme iaitu yang amat bercanggah dengan Islam.
"Inilah hakikatnya sekarang. Di peringkat pemimpin memang payah hendak kita perbetulkan, cuma apa yang boleh kita lakukan ialah memberitahu dan memaklumkan kepada rakyat dan pengikut-pengikut Pas agar jangan sokong parti ini lagi," katanya di sini hari ini.
Beliau berkata demikian ketika ditanya tentang kedudukan Pas yang masih bersekutu dengan DAP dan PKR.
Lebih malang lagi, Pas sehingga hari ini belum menarik balik ketetapan yang dibuat bersama DAP dan PKR bahawa orang bukan Islam boleh menggunakan kalimah Allah walaupun Majlis Syura Ulamanya telah membuat keputusan sebaliknya.
Harun yang merupakan tokoh ulama pondok turut menyelar tindakan sesetengah pihak yang menggunakan hujah Ayat 25 surah al-Luqman bagi membenarkan bukan Islam boleh menggunakan kalimah Allah.
"Sekali imbas bagi orang yang tidak belajar kata, ini hujah orang bukan Islam boleh guna kalimah Allah. Sedangkan tidak betul. Orang bukan Islam tidak akan mengaku keesaan Allah. Mereka tetap mensyirikkan Allah.
"Adakah kita mahu mengaku manusia ini bertuhankan Allah sedangkan mereka mensyirikkan Allah?" ujarnya.
Tegas beliau, di peringkat ini, setiap umat Islam mahu tidak mahu wajib mempertahankan kalimah Allah iaitu kalimah suci berkenaan hanya untuk orang Islam.
"Perjuangan ini adalah jihad dan inilah perjuangan Rasulullah SAW. Rasulullah sendiri pernah bersabda yang bermaksud 'Aku diutuskan sehingga manusia menyebut tiada Tuhan melainkan Allah dan Muhammad itu Pesuruh Allah'," katanya.
Penasihat Minda Pondok, Abdullah Saamah pula berkata, tindakan Pas yang bersekongkol dengan DAP telah menggalakkan konsep pluralisme agama yang jelas bercanggah dengan Islam.
Tegas beliau, perkara tersebut amat berkait rapat dengan soal akidah.
Berbanding dengan UMNO, katanya, parti itu sentiasa mempertahankan kesucian akidah Islam termasuk kalimah Allah daripada disalahgunakan.
Oleh itu katanya, menjadi kefarduan kepada setiap umat Islam memberikan sokongan kepada kerajaan seperti ini.
Dalam perkembangan berkaitan, Ahli Jawatankuasa Minda Pondok, Mohd. Syamsul Mohd. Yusoff al-Hafiz berkata, budaya fitnah yang amat berleluasa di dalam Pas menyebabkan para ulama pondok di Kelantan tidak lagi mahu menyokong parti itu.
Beliau berkata, sejak dahulu Pas hanya tahu menghasut rakyat dengan fitnah-fitnah yang sengaja ditaburkan terutama menuduh UMNO menolak Islam.
"Tidakkah mereka tahu bahawa dosa memfitnah itu lebih besar daripada membunuh dan tidakkah mereka sedar pada hakikatnya UMNO merupakan sebuah parti yang mempertahan, menegakkan dan mengembangkan Islam?
"Semuanya ini disebut dengan jelas di dalam Perlembagaan UMNO," ujarnya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130403/po_01/Ulama-pondok-tegas-tolak-terus-Pas#ixzz2PSYznqAy
© Utusan Melayu (M) Bhd 


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130404/po_03/Tindakan-Sidek-tinggalkan-Anwar-kejutkan-ahli-PKR#ixzz2PSRO8blR
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.