Pages

Subscribe:

23 September, 2009

MELAYU-Dr Sheikh Muszaphar Shukor Angkasawan Pertama Malaysia

Dr Sheikh Muszaphar Shukor, 35 tahun kerana dipilih oleh Jawatankuasa Pemilihan Angkasawan Agensi Angkasa Rusia (Roscosmos) sebagai angkasawan pertama Malaysia untuk misi ke angkasa lepas hari ini. Tahniah kepada Malaysia kerana sudah mampu mencatat sejarah menghantar angkasawan sendiri ke ruang angkasa.

Doktor bedah ortopedik berusia 35 tahun dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang berasal dari Seremban itu akan berada 10 hari di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

Beliau akan berlepas bersama Komander Peggy Whitson dari Amerika Syarikat dan jurutera penerbangan Yuri Malenchenko dari tapak pelancaran Baikaonur Cosmodrome pada pukul 7.21 malam waktu tempatan (9.21 malam waktu Malaysia). Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr Jamaluddin Jarjis berkata, pemilihan Dr Sheikh Muszaphar berasaskan pencalonan asal oleh Malaysia kepada Roscosmos yang mencalonkan Dr Sheikh Muszaphar sebagai calon pertama dan Kapten Dr Faiz Khaleed, 27, sebagai calon kedua.

Selain itu, jawatankuasa berkenaan mengambil kira laporan semua komponen dan pihak yang terlibat dalam melatih kedua-dua angkasawan itu, katanya. Beliau berkata, semasa keputusan itu diumumkan, Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Faiz serta krew masing-masing turut hadir. Katanya, mesyuarat setengah jam itu juga bersetuju supaya Dr Faiz dihantar menyertai misi angkasa bagi sesi 2008/09 dan sementara itu, dibenarkan turut berlatih di Pusat Latihan Angkasawan Yuri Gagarin, di Star City, Moscow, Rusia.

Jamaluddin berkata, beliau akan mengemukakan cadangan mesyuarat itu mengenai Dr Faiz kepada Kabinet sekembalinya dari pelancaran misi itu. Beliau bagaimanapun tidak menolak kemungkinan berlakunya pertukaran krew misi dalam tempoh empat jam sebelum pelancaran. “Saya juga telah mengucapkan terima kasih bagi pihak kerajaan Malaysia kepada Rusia kerana menjadikan misi ini berjaya, yang amat bersejarah sempena kemerdekaan negara kita.

“Ia juga amat signifikan bagi Rusia kerana tahun ini sempena 50 tahun negara itu menghantar satelit pertamanya buatan manusia (Sputnik) ke angkasa lepas,” katanya kepada wartawan Malaysia selepas dimaklumkan oleh mesyuarat jawatankuasa itu di sini hari ini. Jamaluddin juga berkata, beliau turut mengucapkan terima kasih kepada Rusia kerana membantu saintis Malaysia membuat persediaan bagi kerja penyelidikan di angkasa oleh Dr Sheikh Muszaphar nanti.

Astro akan menyiarkan siaran langsung program angkasawan pertama di saluran khas. Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Faiz turut diberi kesempatan menyampaikan ucapan kepada jawatankuasa itu dalam Bahasa Rusia. Program angkasawan negara itu adalah persetujuan timbal-balik pembelian 18 jet pejuang Sukhoi SU-30 MKM bernilai RM3.4 bilion dari Rusia dan ditandatangani pada 5 Ogos 2003. - Bernama

Technorati Tags: angkasawan malaysia pertama, biodata dr sheikh muszaphar shukor, angkasawan sheikh muzaffar, sheikh muzafar, doktor bedah, misi angkasawan, gambar sheikh muzaffar, sultan muzaffar blog, gambar pelajar UKM, siaran langsung program misi angkasawan pertama malaysia, siaran langsung online misi angkasawan, komander peggy whitson, yuri malenchenko, boyfren chef ismail, gossip angkasawan, gambar planet, astronout first malaysia, astronomy, gossip sheikh muzaffar, restoran rebung, program chef ismail, chef ismail chub, gay chubby, faiz khaleed profile, biodata dr faiz, roscosmos, saluran channel misi angkasawan astro, misi angkasawan blog, gambar iss, gambar mayat nurin jazlin, gambar postmortem nurin jazlin, gambar mayat mangsa rogol, tv3 buletin utama youtube, kos angkasawan, gambar hari raya angkasawan, angkasawan selamat sampai ke bumi, berita angsawan

Tags: Berita, angkasawan malaysia pertama, angkasawan selamat sampai ke bumi, angkasawan sheikh muzaffar, berita angsawan, biodata dr faiz, biodata dr sheikh muszaphar shukor, boyfren chef ismail, chef ismail chub, doktor bedah, faiz khaleed profile, gambar hari raya angkasawan, gambar iss, gambar mayat mangsa rogol, gambar mayat nurin jazlin, gambar pelajar UKM, gambar postmortem nurin jazlin, gambar sheikh muzaffar, gay chubby, gossip angkasawan, gossip sheikh muzaffar, komander peggy whitson, kos angkasawan, misi angkasawan, misi angkasawan blog, program chef ismail, restoran rebung, roscosmos, saluran channel misi angkasawan astro, sheikh muzafar, siaran langsung online misi angkasawan, siaran langsung program misi angkasawan pertama malaysia, sultan muzaffar blog, tv3 buletin utama youtube, yuri malenchenko
Mahu dapatkan ulasan hiburan, gossip selebriti dan foto artis dari Sensasi Selebriti SECARA PERCUMA setiap hari?
Daftarkan email anda [ di sini ]

Baca artikel lain yang berkaitan:
Dr Sheikh Muszaphar Shukor & Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi Berbual
Dr Sheikh Muszaphar Shukor, Soyuz TMA10 Selamat Tiba Di Bumi

!vangardx.net/.../koleksi-gambar-video-angkasawan-pertama-malaysia/ - Cached - Similar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.