Pages

Subscribe:

11 Julai, 2010

[ hang nadim] Peristiwa Israk Mikraj...."Dan ini jalanKu yg lurus, kamu ikutilah ia. Jangan kamu ikut jalan-jalan (yg lain), nanti kamu berpecah dari jalanNya ....." (Al-An'aam:153)

1. Sebelum Israk dan Mikraj

Rasulullah S. A. W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. Hati Baginda S. A. W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman. ke dalam dada Rasulullah S. A. W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.

2. Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa) :

Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S. A. W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:

i. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah. ii. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A. S. menerima wahyu daripada Allah; iii. Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A. S. dilahirkan);

Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S. A. W. menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :

ยง Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S. A. W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

ยง Tempat yang berbau harum. Rasulullah S. A. W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anak-nya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetap teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).

ยง Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang) .

ยง Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.

ยง Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.

ยง Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.

ยง Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.

ยง Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

ยง Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

ยง Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.

ยง Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.

ยง Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S. A. W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.

ยง Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.

Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah S. A. W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.

3. Semasa Mikraj (Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah):

Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S. A. W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).

Langit Pertama: Rasulullah S. A. W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A. S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.

i. Langit Kedua: Nabi S. A. W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa A. S. dan Nabi Yahya A. S.

ii. Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A. S. iii. Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A. S.
iv. Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A. S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.

v. Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A. S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

vi. Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S. A. W., Nabi Ibrahim A. S. bersabda, "Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu lah HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH". Mengikut riwayat lain, Nabi Irahim A. S. bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA lah ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA lah HAULA WA lah QUWWATA ILLA BILLAHIL- 'ALIYYIL-'AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga". Setelah melihat beberpa peristiwa! lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

vii. Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S. A. W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.

viii. Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S. A. W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

ix. Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S. W. T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:

Allah S. W. T : Ya Muhammad. Rasulullah : Labbaika. Allah S. W. T : Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan. Rasulullah : Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan. Allah S. W. T : aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang.

4. Selesai munajat, Rasulullah S. A. W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A. S. kemudian Nabi Musa A. S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S. A. W. merayu kepada Allah S. W. T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

5.Selepas Mikraj

Rasulullah S. A. W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.

(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa` id) Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.

Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.

Mafhum Firman Allah S. W. T. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."
(Surah Al-Israa': Ayat 1). wallahua'lam. .

Isra’ dan Mikraj
28 June, 2010 — rajawalibiru
Excellent


Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haraam (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. [Surah Isra' ayat 1]

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ « أُتِيتُ بِالْبُرَاقِ – وَهُوَ دَابَّةٌ أَبْيَضُ طَوِيلٌ فَوْقَ الْحِمَارِ وَدُونَ الْبَغْلِ يَضَعُ حَافِرَهُ عِنْدَ مُنْتَهَى طَرْفِهِ ….- فَقُلْتُ قَدْ رَجَعْتُ إِلَى رَبِّى حَتَّى اسْتَحْيَيْتُ مِنْهُ
[Hadis Muslim 1/99] ».

Bukti dari Al-Qur’an dan Hadis

Ayat di atas dan hadis Anas r.a. menunjukkan peristiwa Isra’ Mikraj yang mana ia adalah dalil yang menunjukkan 2 keistimewaan Nabi Muhammad SAW di kalangan Rasul-rasul lain dan wajib ke atas kita untuk membenarkan peristiwa ini sebagai seorang Muslim. Sebenarnya terdapat banyak lagi hadis tentang Israk Mikraj di dalam Sahih Bukhari, Musnad Al-Bazzar, kitab Ad-Dalail oleh Al-Baihaqi, Tafsir Ibnu Abi Hatim, Musnad Imam Ahmad, Kitab Dalail An-Nubuwwah dan banyak lagi.

Ruh atau Jasad Nabi?

Terjadi khilaf di kalangan ulama sirah, adakah nabi diIsra’kan secara ruhnya atau secara yaqazah(sedar). Mereka yang mengatakan Nabi Muhammad SAW diIsra’kan ruhnya(1). Juga berdasarkan firman Allah SWT ;

Dan (ingatlah) ketika Kami wahyukan kepadamu (wahai Muhammad), bahawa sesungguhnya Tuhanmu meliputi akan manusia (dengan ilmuNya dan kekuasaanNya; dan tiadalah Kami menjadikan pandangan (pada malam Mikraj) yang telah kami perlihatkan kepadamu melainkan sebagai satu ujian bagi manusia;[Surah Israk ayat 60](2)

Pendapat ini juga kerana terdapat lafaz dalam beberapa hadis tentang Israk iaitu lafaz ” Ketika aku(Rasul SAW) tidur “.

Sebahagian ulama berpendapat Isra’ berlaku secara yaqazah(sedar) dan Mikraj berlaku dalam mimpi , ini kerana sirah menceritakan ketika Rasul menceritakan dirinya diIsra’kan, kaum kafir Quraisy mendustakannya kerana tidak dapat menerimanya dengan akal kerana menurut mereka perjalanan dari Mekkah ke Baitul Aqsa, Palestin tidak mungkin berlaku semalaman.

Isra’ Mikraj : Sekali atau banyak kali?

Ada pendapat yang mengatakan ia berlaku sebanyak satu kali dan 2 kali. Berkata Syeikhul Islam Izzudin bin Abdul Salam ; Isra’ Mikraj berlaku ketika Rasul Allah tidur dan sedar di Mekah dan Madinah(3).

Bila berlaku Isra’ Mikraj?

Ada pendapat yang mengatakan ia berlaku sebelum kerasulan, tetapi pendapat ini lemah. Banyak riwayat yang mengatakan selepas kerasulan Nabi Muhammad SAW.

Pendapat selepas kenabian;

Ibnu Mas’ud : Setahun sebelum hijrah.

Imam Nawawi : 8 bulan sebelum hijrah. Juga diceritakan oleh Ibnu Jauzi.

Abu Rabi3 bin Salim : 6 bulan sebelum hijrah.

Ibrahim Al-Harbi : 11 bulan sebelum hijrah. Dirajihkan oleh Ibnu Al-Munir.

Ibnu Faris : 15 bulan sebelum hijrah.

As-Suddi : 17 bulan sebelum hijrah.

Ibnu Abdil Barr : 18 bulan sebelum hijrah.

Ibnu Athir : 3 tahun sebelum hijrah.

Az-Zuhri : 5 tahun sebelum hijrah. Diceritakan oleh Qadi Ayyadh, dirajihkan dengan pendapat ramai ulama. Ini kerana Khadijah r.anha bersolat bersama Nabi selepas turunnya perintah solat, sedangkan Khadijah r.anha meninggal 3 atau 5 tahun sebelum hijrah.

Ada pendapat yang mengatakan ia berlaku dalam bulan Rabi’ul Akhir, pendapat lain dalam bulan Rabi’ul Awwal, Rejab, Ramadhan, Syawal . Wallahua’lam

Di mana?

Banyak pendapat seperti dalam masjid, di antara maqam dengan air zamzam, bilik Nabi, rumah Nabi, rumah Ummu Hani, rumah Khadijah dan sebagainya.

Adakah Rasul SAW melihat Allah?

Dalilnya dalam Musnad Imam Ahmad dari Ibnu Abbas r.a berkata ; Rasul SAW bersabda : Aku melihat tuhanku Tabaraka Wa Taala.(4)

Pengajaran dari Israk dan Mikraj.

1. Peristiwa ini menjadi dalil kebesaran dan mukjizat kerasulan Nabi Muhammad SAW.

2. Menunjukkan Allah itu Maha Kuasa mengadakan sesuatu.

3. Keimanan kita terhadap perkara2 ghaib seperti mengakui adanya syurga, neraka, pahala, dosa dan pembalasan di akhirat kelak.

4. Suruhan Allah yang sangat penting dalam kehidupan kita sebagai seorang Muslim. Beza di antara kafir, fasiq dan seorang muslim itu ialah menunaikan solat. Kita perlu lebih tahu tentang solat, sunat2 di dalamnya, meninggalkan bid’ah di sekitar solat serta beribadat dengan ilmu dan menjaga maqasidnya.

5. Peristiwa Isra’ Mikraj ini menjadi salah satu cerita motivasi tentang bukti keimanan kepada kita bagaimana Abu Bakar r.a. mempercayai semua kata Nabi sehingga beliau digelar Abu Bakar As-Siddiq. Ini ialah salah satu kelebihan Abu Bakar As-Siddiq. Kita boleh jadikan ia sebagai cerita motivasi selain cerita perjuangan di dalam buku-buku haraki.(5)

6. Peristiwa ini menjadi pembakar semangat kita terhadap bumi Isra’ yang dijajah sekarang, Palestin yang kita lupakan dan saudara kita di Semenanjung Gaza sana. Bacalah tentang Al-Aqsa dan sokonglah usaha untuk membebaskan, termasuk memboikot segala produk musuh.

Menerangkan Isra’ Mikraj melalui kaedah Mantiq.

Walaupun ramai sahabat saya yang bermanhajkan salaf tidak berminat terhadap Mantiq, namun bagi saya, dengan status saya sebagai Baahith, ada kewajaran untuk mempelajari mantiq. Terutamanya untuk menjawab soalan dari orang yang menggunakan akal atau menjawab soalan dari pelajar kamu yang masih kecil yang kurang mengerti tentang perkara2 ghaib.

Namun, cara kita menafsirkannya itu bergantung kepada kepandaian dan kebijaksanaan kita sendiri supaya makna itu tidak lari, di samping tidak meletakkan ia pada makna yang mutlak.

Soalan : Bagaimana Nabi naik ke langit? Atau soalan tentang perjalanan ke langit?

Jawapan : Andaikan di tangan anda seekor semut, dan anda mahu membawanya dari Malaysia ke USA dalam beberapa jam. Menurut pemikiran sang semut, ia adalah mustahil perjalanan itu selama beberapa jam, mungkin bertahun2 lamanya. Anda letakkan semut di tangan dan naik kapal terbang. Sampai di USA selepas beberapa jam, pasti si semut akan kehairanan tetapi ia semakin percaya.

Logiknya : Kita sebagai hamba, pemikiran kita seperti sang semut tadi. Pemikiran yang terbatas, jadi bagaimana kita mahu memikirkan sesuatu yang di luar batas pemikiran kita. Bagaimana Nabi SAW berjalan dari Mekah ke Palestin dalam waktu semalaman sahaja? Contohilah keimanan Abu Bakar r.a. yang percaya tanpa ragu2. Begitulah apabila kita mengimani perkara2 ghaib.

Tiada perayaan Isra’ Mikraj dan ibadah khusus tentangnya.

Dan kita tidak perlu untuk menjadikannya sebagai satu perayaan dan tiada solat khusus tentang sebagaimana yang dilakukan oleh sebahagian saudara seIslam kita, bahkan ia adalah suatu benda yang baru yang tertolak di dalam agama kita, yang tidak disuruh oleh Rasul SAW, bahkan tidak dilakukan oleh generasi salaf.

Senarai Rujukan
Isra’ Mikraj oleh Imam Sayuti Darul Hadis, Kaherah.
Sirah An-Nabawiyah As-Sohihah
Sirah An-Nabawiyah Durus Wa ‘Ibar oleh Dr. Muhammad Ali Solabi
(1)[Lihat Sirah Ibnu Ishak dan Sirah Ibnu Hisyam (2/5)]
(2)http://www.iiu.edu.my/deed/quran/malay/
(3)Fathul Bari (7/198)
(4)Musnad Imam Ahmad (4/201) disahihkan oleh Ahmad Syakir no 2580. Juga dalam Mustadrak Al-Hakim (2/316 – 469)
(5)Tarikh Al-Islam oleh Al-Humaidi 3/41 dan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.