Pages

Subscribe:

31 Ogos, 2010

[ hang nadim] Warga Malaysia di Indonesia menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia ke-53Warga Malaysia di Indonesia menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia ke-53 dengan upacara menaikkan bendera kebangsaan di perkarangan Kedutaan Besar Malaysia di Kuningan, Jakarta Selatan, semalam. - BERNAMA

JAKARTA 31 Ogos - Perkhidmatan penyediaan peserta demonstrasi yang ditawarkan di kota raya besar ini telah muncul sebagai perniagaan luar biasa serta memberi peluang kepada penganggur meraih pendapatan dan pada masa sama menimba ilmu bagaimana berdemonstrasi secara tertib.

Pihak yang memerlukan peserta demonstrasi boleh membuat pesanan untuk pakej lengkap iaitu penunjuk perasaan terlatih, pengangkutan, pemidato, peralatan sistem bunyi, sepanduk dan kenyataan demonstrasi.

Pakej yang ditawarkan sebuah organisasi bagi membekalkan peserta demonstrasi terlatih di sini dikira berdasarkan bayaran untuk sebuah bas kecil yang boleh memuatkan 30 hingga 35 peserta, iaitu antara Rupiah 1.5 juta (RM522) hingga Rupiah 2 juta (RM696).

Untuk setiap aksi, seorang peserta boleh mendapat bayaran antara Rupiah 30,000 (RM10.45) hingga Rupiah 40,000 (RM13.90) dan sebungkus nasi campur.

Seorang pengelola perkhidmatan ini yang dikenali sebagai Aji Kusuma berkata, pakej yang ditawarkannya terdiri daripada peserta terlatih, namun ada pihak lain turut menawarkan peserta demonstrasi berbayar yang tidak terlatih, selain golongan mahasiswa.

"Anggota demo ini pemuda perkotaan, biasanya mereka yang menganggur tiada pekerjaan, kita ajak, cuba buat latihan supaya bila demo, mereka tidak kosong sangat tentang pemahaman isi demo itu.

"Biasanya kalau kita mahu melakukan aksi A, beberapa hari sebelum hari A, kita sudah melakukan diskusi. Bahawa kita ke A untuk ini dan ini, kita untuk itu dan itu, jadi, kalau di lapangan ditanya orang, mereka faham semua," katanya.

Beliau berkata biasanya, bahan-bahan taklimat untuk demonstrasi diperoleh daripada pihak yang membuat pesanan.

Aji berkata organisasinya mempunyai antara 20 hingga 30 peserta di setiap kampung di kampung-kampung di Jakarta dan peserta itu akan dikumpulkan bila ada pesanan untuk aksi demonstrasi.

Katanya, peserta demonstrasi yang paling ramai pernah beliau kumpulkan ialah 3,000 orang yang dibawa menggunakan 90 bas mini.

Beliau berkata tugas yang dilakukan peserta demonstrasi hanyalah beraksi di lapangan, dan pihaknya tidak mengambil tahu sama ada ia mendatangkan hasil atau tidak, kerana perkara itu adalah urusan pihak yang membuat pesanan.

Aji berkata idea mewujudkan perkhidmatan demonstrasi timbul daripada aksi demonstrasi sebenar yang diadakan secara besar-besaran oleh mahasiswa pada era reformasi.

Aksi demonstrasi itu kemudian berkembang kepada penggunaan peserta demonstrasi berbayar untuk tujuan tertentu, seperti menjatuhkan pemimpin politik.

"Di setiap momentum politik, akan selalu ada demo dengan peserta bayaran dan kita juga tak menyalahkan apa-apa dalam transisi demokrasi, mungkin ini harus dilalui juga," katanya.

Memandangkan ramai belia yang menganggur di Jakarta, beliau berkata pihaknya berusaha mengumpulkan mereka, memberi latihan selama beberapa hari di Puncak, Bogor berkaitan pengurusan demonstrasi, pidato, analisis dan latihan amali di lapangan.

Katanya, terdapat juga pasukan khas yang diberi latihan berkaitan reka bentuk komputer dan bahasa Inggeris bagi menyediakan sepanduk dan seumpamanya. - BERNAMA

Anggota Benderakumpul cap jari darah

JAKARTA 31 Ogos - Bantahan kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) Indonesia terhadap Malaysia berikutan insiden di perbatasan perairan Malaysia-Indonesia dekat kepulauan Riau terus dilakukan, walaupun pada hari Malaysia merayakan hari kemerdekaan ke-53 hari ini.

Dalam satu lagi demonstrasi yang diadakan di hadapan pejabat Bendera di Jalan Diponegoro, selain membakar Jalur Gemilang, puluhan orang turut mengajak anggota kumpulan itu mengumpul cap jari darah pada sehelai kemeja-T putih yang mereka sebut sebagai 'hadiah' Hari Kemerdekaan Malaysia ke-53.

"Kami sengaja memberi hadiah untuk ulang tahun Malaysia hari ini. Kami ingin menyerukan bahawa kami tidak takut dengan Malaysia, kami ingin menunjukkan kekuatan kami," katanya.

Sebelum melakukan aksi, mereka turut melakukan 'apel siaga' iaitu upacara menyatakan siap sedia untuk perang kepada sukarelawan 'Ganyang Malaysia'.

Aksi berkenaan telah mencetuskan kekecohan dengan anggota polis yang menghalang para anggota Bendera yang cuba menutup jalan dengan kerusi dan meja sehingga menyebabkan kesesakan lalu lintas di Jalan Diponegoro.

Pada 23 Ogos lalu, sekumpulan penunjuk perasaan daripada Bendera telah membawa 'hadiah' najis manusia di hadapan Kedutaan Besar Malaysia di Kuningan, Jakarta Selatan dan melemparkan najis itu ke dalam kawasan bangunan kedutaan besar itu.

Hang Nadim
Kerajaan Indonesia dan Rakyatnya Baik Hanya
Segelinter rakyat yang tidak ada mata pencarian
lain hanya menjadi penujuk perasaan jalanan
kerana membutuhkan wang.......tetapi melupakan
mereka mencemarkan nama baik negara mereka dan
Malaysia tetap mewah dan dihormati antara bangsa
kecuali anggota Bendera penunjuk perasaan upahan
.......Siapa yang mengupah.....??? mesti yang
ada wang adakah dari Indonesia sendiri atau dari
Malaysia....???. Pemimpin dan rakyat Indonesia
adalah Sahabat dan Serumpun Bangsa....

Sejarah telah membuktikan Ganyang Malaysia
telah pun dilaksanakan oleh Pak Sukarno
1962-1965.....Gagal Pendaratan Pak Sutikno & Pasukanya
di Labis Tentera Malaysia Boleh membunuh mereka
tetapi....Malaysia tidak melakukannya kerana
tahu siapa dalangnya dan rasa simpati dan sayang
serumpun bangsa....pAK Sutikno di hantar Pulang
tanpa tanpa sebarang penyiksaan Ingat lah Rakyat
Malaysia danIndonesia pastikan penilain persahabatan
melalui sejarah......bukan upahan sedikit rupiah dan
sebungkus nasi...peritiwa berdarah Lubang Buaya
di Indonesia.....siapa dalangnya begitu juga
Bendera Siapa Dalangnya.....sama-sama kita
mencarinya.....Pak Polisi Indonesia dan Malaysia
kerjasama.......banteras dalang,,,,

UPAH RM 10.00 DAN NASI CAMPUR SEBUNGKUS....GADAI MARUAH BANGSA DAN NEGARA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.