Pages

Subscribe:

28 Disember, 2010

[hang nadim] Ahmad warga emas Nok Bini.....


Warga emas 110 tahun cari calon isteri

AHMAD Md. Isa yang gemar makan sireh meluahkan hasrat mahu mencari seorang calon isteri bagi mengubat kesunyian di rumahnya di Kampung Alor Mengkudu, Alor Setar, semalam.

ALOR SETAR 28 Dis. - Biarpun usia seorang warga emas di Kampung Alor Mengkudu di sini dianggarkan menjangkau usia 110 tahun, namun keinginan untuk hidup bersama seorang isteri di sisi tidak pernah pudar.

Ahmad Md. Isa, masih sihat dan mampu menguruskan diri sendiri walaupun matanya rabun dan pendengarannya sedikit terjejas.

Dia juga mempunyai pemikiran yang cerdas dan tidak nyanyuk serta masih mampu mengingati setiap kisah silam yang berlaku dalam hidupnya.

Jelasnya, walaupun anak perempuannya, Fatimah, 64, sentiasa menjaga makan minumnya dengan baik namun dia tetap punya keinginan untuk berkahwin lagi.

"Sunyi hidup seorang diri, nak tidur seorang diri di rumah pun takut. Kalau ada seorang isteri bolehlah menjaga saya," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini.

Menurut Ahmad, dia pernah berkahwin sebanyak lima kali dan empat daripada isterinya telah meninggal dunia dan hanya bercerai sekali dalam perkahwinannya iaitu dengan isteri kelimanya.

"Hampir setahun saya hidup seorang diri dan saya tidak menetapkan sebarang ciri untuk isteri saya.

"Bagi saya biarlah dapat seorang isteri yang setaraf dengan saya, tapi kalau dapat yang muda, kecil tapak tangan nyiru saya tadahkan," ujarnya sambil ketawa.

Ahmad yang mempunyai lima anak, 20 cucu dan 40 cicit berkata, dia tidak mengamalkan sebarang rahsia untuk kekal sihat.

"Saya makan apa saja yang dihidangkan oleh anak dan isteri dahulu namun saya tidak makan organ dalaman haiwan.

"Hati kena bersih dan jangan buat benda yang dilarang oleh agama serta saling membantu jika ada orang dalam kesusahan tak kira bangsa apa sekalipun," katanya.

Dalam pada itu, cucu Ahmad, Shafinaz Wan Shaban, 33, berkata, datuknya senang diuruskan dan tidak cerewet.

"Paling dia suka ialah kunyah sirih dan bercerita kepada anak cucu yang datang melawatnya.

"Mungkin dia kesunyian apabila kami semua bekerja jadi sebab itulah dia ingin berkahwin semula," ujarnya.

Antara cinta dan penimbaan ilmu
Oleh Ruhaiza Rusmin
ruhaizarusmin@hmetro.com.my

BUDAYA berpacaran kian menjadi amalan kebanyakan mahasiswa sebaik saja bergelar warga kampus hingga menimbulkan keresahan masyarakat.

Kebimbangan itu cukup berasas kerana ia bukan saja mampu mencetuskan fenomena gejala sosial tidak terkawal, malah dikhuatiri boleh menyebabkan mahasiswa tergelincir daripada tujuan asal menjejakkan kaki ke menara gading

Sudahnya, terkandas dalam peperiksaan, emosi terganggu, pembaziran masa dan wang selain potensi dibuang daripada universiti juga ada.

Meskipun sudah tahu risikonya, mahasiswa masih menganggap budaya itu satu kemestian, jika tidak pasti bingit telinga disindir rakan seperjuangan dengan panggilan ‘surat khabar lama’.

Masyarakat pasti tertanya-tanya penting benarkah budaya ini hingga mahasiswa ‘mengagung�kannya’ atau hanya terikut-ikut kerana tidak sanggup dicop ‘tidak laku’?

Bagaimana pula kesannya terhadap mahasiswa, bolehkah membantu mereka mencipta kejayaan dengan dorongan sang kekasih atau sebaliknya?

Penolong Profesor Institut Pendidikan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Mastura Badzis, berkata sukar menangkis penularan budaya berpacaran di kalangan mahasiswa kerana sudah menganggapnya sebagai satu kemestian sebaik saja menjejakkan kaki ke menara gading.

Menurutnya, penularan budaya itu sukar dikawal kerana mahasiswa menjadikannya sebagai budaya hidup dengan memberi alasan tertentu supaya diterima masyarakat.

“Disebabkan alasan itulah, budaya ini semakin berkembang dan sukar dihapuskan. Meskipun tahu natijahnya, mereka tidak kisah kerana beranggapan ia satu kemestian dan perlu dilakukan.

“Jika tidak, mereka pastinya disindir atau ditempelak sedangkan banyak lagi tanggungjawab utama perlu dilaksanakan, bukannya sibuk mencari pasangan atau melayan angan - angan yang belum pasti.

“Malangnya itulah yang menjadi keutamaan mahasiswa hari ini hingga menimbulkan kebimbangan bukan saja ibu bapa, tetapi masyarakat yang kadang kala sakit mata melihat aksi kurang sopan mereka di khalayak ramai,” katanya.

Persoalanya mengapa budaya yang tidak digemari masyarakat ini menjadi keutamaan sebahagian besar warga kampus?

Beliau berkata budaya berkenaan sudah dianggap sinonim sebagai lambang kebebasan remaja mencorakkan masa depan tanpa kongkongan ibu bapa apatah lagi kejayaan menjejakkan kaki di menara gading sudah dianggap mampu berfikiran matang.

Atas kepercayaan itu mahasiswa bagaikan berlumba-lumba mencari pasangan bagi membuktikan mereka sudah dewasa selain sudah tiba masanya belajar berdikari dan membuat keputusan.

Terpilih melanjutkan pengajian di menara gading bermakna mereka sudah melangkah ke frasa dewasa, justeru, naluri untuk saling menyayangi timbul meskipun masanya tidak sesuai.

“Pada masa sama, mahu membuktikan mereka ‘laku’, ada peminat serta mampu menarik perhatian rakan berlainan jantina untuk menjalin hubungan ke peringkat serius.

“Ini tidak seharusnya berlaku kerana mahasiswa perlu meletakkan kepentingan utama iaitu menuntut ilmu dan menghabiskan pengajian, bukannya mencari pasangan sekali gus menjalin hubungan terlarang,” katanya sambil menegaskan budaya itu mampu membuat seseorang berisiko terbabit dalam pelbagai masalah luar jangkaan.

“Bayangkan jika pasangan mahasiswa itu bergaduh sedangkan esok ada peperiksaan. Emosi akan terganggu, tidak dapat belajar, sekali gus berdepan risiko gagal dalam pengajian,” kata Dr Mastura.

Tidak nampak faedah mempertahankan atau mementingkan budaya itu kerana jelas mengundang keburukan. Mungkin ada beranggapan diri kuat berdepan cabaran, malangnya aspek membabitkan emosi sukar dikawal.

Ditanya adakah budaya itu mampu menyumbang kepada peningkatan masalah sosial, beliau tidak menafikan malah menganggapnya antara penyumbang terbesar kerana didorong perasaan sayang luar biasa.

“Kebanyakannya masih muda dan terlalu hijau mengenai selok-belok kehidupan. Apabila disogokkan dengan pelbagai pengalaman dan cerita mengenai keseronokan dunia percintaan, mereka yang naif mudah terjebak.

“Meskipun ada mengaku hubungan itu dijalinkan atas paksi ‘bersih’, masih sukar menolak godaan nafsu. Maruah diri tergadai, masa depan juga hancur gara-gara budaya ini,” katanya.

Beliau menyarankan mahasiswa supaya memperteguhkan emosi dan diri untuk lebih fokus kepada pengajian.

“Tidak dinafikan, isu membabitkan perasaan sangat subjektif, tapi mahasiswa perlu kuat dan mempunyai pendirian. Fokus pada tujuan utama dan jangan mudah terpengaruh dengan kejutan budaya.

“Menara gading tempat membina kejayaan hidup masa depan jangan persiakan peluang dengan terjebak kepada perkara merugikan selain tidak perlu terburu-buru memberi komitmen pada pasangan saja.

“Gunakan zaman remaja dengan melakukan perkara berfaedah. Apabila tamat pengajian dan memperoleh pekerjaan, itulah masanya paling sesuai mencari pasangan hidup secara sah,” katanya.

Kongsi artikel ini menerusi media sosial

Pasangan perlu cari ilmu rumah tangga - Jakim

KUALA LUMPUR 28 Dis. - Setiap pasangan suami isteri di negara ini disarankan supaya sentiasa mencari ilmu berkaitan rumah tangga dan kehidupan berkeluarga bagi mengekalkan keharmonian dalam perkahwinan mereka.

Menurut Ketua Penolong Pengarah Kanan Pembangunan Keluarga, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Zawiah Hassan, proses mencari ilmu sewajarnya dilakukan secara berterusan sepanjang tempoh perkahwinan bagi menjamin kebahagiaan sesebuah pasangan sehingga ke akhir hayat.

"Amat menyedihkan apabila kebanyakan pasangan suami isteri hari ini mengambil mudah soal ilmu rumah tangga. Mereka fikir ilmu yang diperoleh semasa menjalani kursus perkahwinan sudah cukup untuk mereka gunakan sampai bila-bila.

"Hakikatnya, kursus tersebut tidak membolehkan mereka untuk memahami dengan sempurna tugas dan tanggungjawab sebagai pasangan suami dan isteri apatah lagi pelaksanaan kursus itu hanya memberi gambaran awal kepada bakal pasangan tentang alam perkahwinan," katanya.

Beliau mengulas laporan khas Utusan Malaysia semalam yang mendedahkan mengenai punca-punca perceraian termasuk suami isteri curang, pengaruh laman sosial di Internet dan jahil agama.

Tambah Zawiah, antara langkah terbaik yang boleh dilakukan pasangan dalam mencari ilmu tersebut adalah dengan menghadiri kursus-kursus tertentu seperti kursus pengurusan keluarga dan anak serta lain-lain lagi.

"Apa yang penting, jangan malu untuk menghadiri kursus-kursus tersebut. Jangan ingat kursus sebegini hanya dikhususkan kepada pasangan dan keluarga yang bermasalah sahaja kerana sesiapa pun boleh menyertainya jika berminat," katanya.

Dalam pada itu, mengulas mengenai dakwaan bahawa kursus perkahwinan memerlukan penambahbaikan daripada aspek tertentu, Zawiah berkata, perkara itu akan diteliti pihak Jakim dari semasa ke semasa.

"Berdasarkan respons yang diperoleh, rata-rata bakal pasangan suami isteri berpuas hati dengan pengisian kursus praperkahwinan yang sedia ada itu.

"Namun, tidak mustahil jika suatu hari nanti elemen baru terutama yang melibatkan ilmu rumah tangga dan pengurusan keluarga akan ditekankan secara mendalam dalam pengisian kursus tersebut," katanya.

Isteri didakwa cederakan suami

Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.my

SHAH ALAM - Seorang lelaki bersama seorang wanita yang juga isteri kepada seorang anggota polis berpangkat Lans Koperal dihadapkan di Mahkamah Sesyen di sini semalam atas tuduhan mencederakan anggota polis itu sehingga cedera parah menggunakan kayu di Hulu Yam, Selayang dekat sini November lalu.

Dua tertuduh itu ialah A. Stevan, 22, dan tertuduh kedua, isteri anggota polis itu, S. Kasturi, 27. Kedua-dua tertuduh yang didakwa berkawan baik itu bagaimanapun mengaku tidak bersalah ketika pertuduhan dibacakan di hadapan mereka dalam bahasa Tamil oleh jurubahasa mahkamah.

Mengikut kertas pertuduhan, pasangan itu dituduh bersama-sama mendatangkan kecederaan parah secara sengaja terhadap Lans Koperal G. Vimal Raj, 25, menggunakan kayu di tempat letak kenderaan di Hulu Yam, Selayang, Selangor pada 11 November pukul 1 pagi.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.