Pages

Subscribe:

06 Februari, 2010

[hangnadim]UMNO DAN PAS........Fikirkanlah.......

Pas perlu tetapkan pendirian sebelum ajak UMNO berbincang
KUALA LUMPUR, 6 Feb. - PAS perlu lebih tegas dalam pendiriannya sebelum membuat tawaran untuk berbincang dengan Umno mengenai sebarang isu, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib yang juga Presiden Umno berkata, pendirian tegas PAS amat diperlukan sebelum sebarang keputusan dibuat kerana pengalaman sebelum ini membuktikan PAS tidak konsisten dan selalu berdolak-dalik.

"Saya tak tau nak kata apa sebab pendirian dia (Mursyidul Am PAS yang juga Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) ni bertukar macam cuaca, ada masa dia setuju, ada masa tak setuju.

"Saya nak tunggu pendirian yang tegas oleh PAS, jadi bila dia bersikap dolak-dalik ni susah nak cerita," katanya pada sidang akhbar di Dewan Orang Ramai Kampung Paya, Kampung Baru selepas melakukan tinjauan mesra ke Kampung Baru hari ini.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dan timbalannya Datuk M.Saravanan serta Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Ahmad

Fuad Ismail.
ARKIB

Jadi kerajaan bukan mudah

DARI sehari ke sehari manifesto negara berkebajikan yang diuar-uarkan oleh pakatan pembangkang semakin menunjukkan kebenarannya. Selepas penduduk Kampung Buah Pala hilang tapak rumah dan tanah untuk membela lembu, kini peniaga-peniaga gerai sudah mula merasa ‘kebajikan’ yang dijanjikan oleh pakatan pembangkang.
Di Pulau Pinang khususnya di Balik Pulau, gerai yang dibina di kaki lima jalan raya banyak jumlahnya dan jika operasi meroboh diteruskan maka identiti Pulau Pinang sendiri akan lupus ditelan masa.
Kertas manifesto berwarna-warni jika disertai dengan janji-janji manis pasti akan membuatkan rakyat terangsang untuk memilih yang terbaik sahaja.
Janji untuk memelihara kebajikan dan kepentingan rakyat boleh dibuat oleh sesiapa sahaja waima calon Bebas sekalipun.
Namun logiknya calon Bebas hanya akan menjadi calon penyendal sahaja kerana walaupun menang untuk memenuhi tuntutan setiap pengundi dan penyokong bukan perkara mudah melainkan mereka mempunyai wang yang banyak.
Mengharapkan gaji sebagai ADUN atau Ahli Parlimen hendak menanggung keluarga sendiri tidak cukup, tambah yang berpoligami.
Janji-janji pilihan raya melalui kempen dan manifesto umpama modal kertas dan air liur namun apabila memerintah pemimpin tetap perlu juga melaksanakan sesuatu pelan pembangunan. Masakan hendak menjadi kerajaan yang statik?
Menjadi pemerintah bukan semudah menjadi pembangkang. Jika menjadi pembangkang setiap kesalahan kerajaan boleh sahaja dikritik dan kalau cukup maklumat risalah-risalah mengecam diedarkan.
Semasa menjadi pembangkang, para pemimpin kerajaan dituduh sebagai rasuah, namun kisah kemajuan yang dibawa oleh kerajaan dianggap pembaziran.
Menjadi kerajaan dan menjadi pembangkang mahupun aktif sebagai aktivis adalah tiga perkara berbeza dan inilah hasil yang rakyat akan dapat apabila pemimpin yang mahir mengkritik berada di tempat di mana mereka akan mengambil giliran untuk dikritik pula.
Kini mereka pasti akan berasa empati dengan nasib pemimpin yang pernah mereka kritik dahulu.
Hukum karma walaupun bukan kepercayaan umat Islam tetap dianggap sebagai sebahagian daripada kepercayaan sesetengah dari masyarakat Malaysia.
Inilah yang dihadapi kerajaan negeri Pulau Pinang sekarang. Rakyat kini sedar memerintah negara bukan sekadar mengubah kerajaan tetapi diri kita juga akan diubah dan tempat kita mencari rezeki juga akan terlibat sama.
Semasa pilihan raya, rakyat diyakini untuk memilih pemimpin kerana rakyat adalah pelanggan utama dan mereka yang patut dijanji dan digula-gula.
Sedangkan Kerajaan Malaysia bukan sahaja memberi gula-gula malah memberi nyawa kepada setiap rakyat dengan menjaga ekonomi dan wang rakyat dengan tadbir urus yang sistematik sejak 50 tahun dahulu.
Rasuah yang berlaku bukan amalan semua pihak terbabit jika semua mengamalkannya negara ini telah lama hancur sebelum cukup 50 tahun di bawah Barisan Nasional.
Jangan kerana seekor lembu yang terlepas tali pedati semua ladang diinjak-injak termasuk tempat rakyat mencari makan.
Sesungguhnya putaran roda kehidupan ini perlu tetap ke depan mencapai destinasi walaupun ia turun dan naik.
Begitu juga kerajaan yang memerintah sebelum ini di Pulau Pinang, dianggap tidak menjaga kepentingan orang Melayu namun hari ini siapa yang merobohkan gerai orang Melayu yang selama mencari rezeki dengan aman dan sentosa sejak berpuluh tahun.
Rakyat perlu sedar kemiskinan bukan hanya kerana kita tidak dibantu oleh kerajaan tetapi diri kita sendiri yang tidak mahu berubah dan sedar dengan siapa yang mampu menjaga kepentingan bangsa walaupun sedikit kesusahan melanda.
Hari ini pemimpin yang dipilih telah sedikit demi sedikit menunjukkan ‘kebajikan’ mereka. Namun ketahuilah bahawa kebajikan bukan untuk rakyat yang mengundi mereka tetapi pelabur yang telah juga dijanjikan dengan prasarana lokasi yang strategik.
Bila menyebut perkara strategik ini, negeri Pulau Pinang yang comel ini walau mana atur letak tetap strategik dan apabila ia berkeadaan begitu pasti ada yang membuka perniagaan.
Bak kata pepatah sekali tsunami datang sekali gerai melayang. Sekali jentolak merempuh ada hati yang akan mengeluh. Apa erti kebajikan dan orang Malaysia membantu orang Malaysia.

Najib berkata demikian ketika ditanya pendirian Umno berhubung kenyataan Nik Abdul Aziz yang mahu Umno dan PAS menghentikan pertelagahan mengenai politik, sebaliknya duduk semeja berbincang isu-isu berkaitan agama Islam.

Najib berkata, pendirian tidak tegas dan sikap berdolak-dalik pemimpin PAS membuatkan Umno tidak boleh membuat keputusan atas pelawaan itu ketika ini.

Umno pernah menyatakan kesediaan berbincang dengan PAS mengenai kepentingan umat Islam selepas idea mengenainya dicetuskan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada muktamar parti itu tahun lepas.

Bagaimanapun cadangan itu mendapat tentangan Nik Abdul Aziz.

Dalam pada itu, Perdana Menteri menafikan dakwaan Nik Abdul Aziz bahawa Umno menghabiskan masa lebih 50 tahun untuk menyerang pergerakan Islam seperti PAS, sebaliknya Najib berkata, Umno adalah parti sebenar yang membangunkan Islam di negara ini. - BERNAMA

Rakyat sudah tahu tembelang pembangkang

JERLUN 6 Feb. - Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, rakyat kini boleh menilai tembelang pakatan pembangkang termasuk sikap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang sering menyalahkan UMNO berhubung krisis di negeri itu.

Timbalan Perdana Menteri berkata, Guan Eng harus mengakui masalah tersebut bukan disebabkan permainan politik UMNO tetapi dibangkitkan pemimpin pakatan pembangkang sendiri termasuk Ahli-ahli Parlimen yang tidak berpuas hati dengan Ketua Menteri itu.

"UMNO menganggap tuduhan ini amat berat, kalau UMNO yang menganggap Guan Eng kuku besi atau chauvinis, orang akan kata kepada UMNO, tetapi dakwaan ini datang daripada anggota pakatan pembangkang sendiri.

"Ini termasuk Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim dan Ahli-ahli Parlimen pakatan pembangkang lain kerana tidak puas hati layanan Guan Eng. Parti dia saja dilayan, parti lain dalam pakatan pembangkang tidak dilayan," katanya.

Beliau yang juga Timbalan Presiden UMNO bercakap pada sidang akhbar selepas merasmikan Program Juara Rakyat peringkat negeri anjuran UMNO dan Barisan Nasional (BN) di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sanglang di sini hari ini.

Kedah merupakan negeri pertama dipilih menganjurkan Program Juara Rakyat peringkat negeri bermula semalam dan berjaya menarik kunjungan lebih 50,000 orang sebagai usaha UMNO serta BN mendekatkan diri lebih rapat dengan anggota masyarakat.

Sementara itu, kata Muhyiddin, orang Melayu di Pulau Pinang perlu bangkit menyatakan kemarahan terhadap Guan Eng yang jelas tidak mengotakan janji pakatan pembangkang pada Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu.

"Janji mereka berlaku adil dan telus tidak dikotakan dan ini juga berlaku di Kedah yang penduduknya berdepan dengan masalah air begitu berat manakala di Selangor berlaku krisis kepimpinan," kata beliau.

ARKIB : 23/01/2010
Perpaduan Melayu bukan ancaman
Oleh YULPISMAN ASLI dan SALLEHUDDIN MAT RASAD
utusanpahang@utusan.com.mySULTAN Ahmad Shah ditemani Tengku Abdullah bersalaman dengan pelajar selepas merasmikan Forum Hak dan Perpaduan Melayu Dalam Konteks 1Malaysia di UiTM Kampus Khazanah Alam, Maran, kelmarin.

MARAN 22 Jan. - Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah bertitah, perpaduan orang Melayu tidak harus dianggap ancaman kepada kaum lain, sebaliknya ia perlu dilihat sebagai sesuatu yang membawa manfaat kepada semua pihak di negara ini.

Sehubungan itu titah baginda, orang Melayu perlu kekal bersatu bagi menjamin survival dan pembinaan negara.

Baginda bertitah, penyatuan kaum adalah penting dalam menghadapi pengaruh kemasukan ideologi asing sama ada yang muncul dari dalam negara atau Barat yang boleh menggugat asas dan jati diri orang Melayu.

''Lambakan budaya dan pemikiran khususnya pengaruh ideologi seperti sekularisme, liberalisme dan materialisme boleh menggugat perpaduan sekali gus menjejaskan kestabilan negara," titah baginda.

Sultan Ahmad Shah bertitah demikian selepas merasmikan Forum Hak dan Perpaduan Melayu Dalam Konteks 1Malaysia di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Khazanah Alam di sini semalam.

Turut berangkat Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Hadir sama Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah; Naib Canselor UiTM, Profesor Datuk Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar dan Pengarah UiTM Kampus Khazanah Alam, Profesor Madya Datuk Dr. Hilmi Ab. Rahman.

Sultan Ahmad Shah bertitah, kepelbagaian kaum dan etnik di negara ini merupakan aset penting dalam mencapai status negara maju seperti yang digariskan dalam Wawasan 2020.

Bagaimanapun, titah baginda, ia tidak mungkin dicapai melainkan dengan semangat perpaduan di kalangan rakyat berbilang kaum, saling hormat menghormati dan penerimaan terhadap identiti kaum lain.

"Saya melihat bahawa mengimbangi keperluan dan perpaduan rakyat pelbagai kaum merupakan satu cabaran dalam merealisasikan inspirasi negara iaitu Wawasan 2020," titah baginda.

Sultan Ahmad Shah turut mengingatkan rakyat tentang kesan gelombang baru globalisasi akibat ledakan teknologi maklumat dan persepsi yang berubah melalui asimilasi peradaban luar yang turut meresap ke dalam kaum Melayu.

Titah baginda, kesan itu boleh menggugat perpaduan jika tiada mekanisme untuk menanganinya.

Mengenai gagasan 1Malaysia, baginda bertitah, ia tidak menyimpang daripada mendukung Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang negara bahkan kekal menjunjung kesemua peruntukan teras seperti Perkara 3, 4, 152 dan 153.

"Justeru, perpaduan nasional di kalangan rakyat seharusnya berteraskan prinsip-prinsip kenegaraan yang berasaskan Perlembagaan Persekutuan, Rukun Negara dan sikap penerimaan antara semua kaum sebagai rakyat Malaysia," titah baginda.

Mengenai polemik penggunaan kalimah Allah, Sultan Ahmad Shah bertitah, baginda akan mengkaji dengan lebih teliti berhubung pertikaian itu sebelum membuat sebarang pendirian.

Berhubung sama ada isu itu akan dibangkitkan pada Mesyuarat Majlis Raja-Raja pada 9, 10 dan 11 Februari ini, baginda belum lagi dimaklumkan mengenai agenda mesyuarat itu.

Ditanya tentang pandangan peribadi baginda mengenai isu tersebut, Sultan Ahmad Shah bertitah: "Awak suka kalimah Allah digunakan (oleh orang bukan Islam)? Saya pun manusia juga. Saya pun orang Islam juga."

Anwar sanggup taja pelajaran Saiful

Oleh AMIRUDIN HARUN dan SUWARNI MOKHTAR
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 5 Feb. - Tajaan melanjutkan pelajaran secara sepenuh masa tidak kira di mana dan dalam masa yang sama memperoleh gaji penuh serta elaun.

Itulah tawaran balas yang didakwa diberikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada Mohd. Saiful Bukhari Azlan ketika bekas pembantu peribadinya itu menyatakan hasrat untuk meletakkan jawatan.

Menurut Mohd. Saiful Bukhari, Anwar memberikan tawaran balas tersebut semasa dia menemui Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu pada sebelah petang 27 Jun 2008 di Seksyen 16, Petaling Jaya.

Mohd. Saiful Bukhari (MSB): Saya hantar e-mel kepada Anwar pada Jumaat pagi, 27 Jun. Selang beberapa jam, beliau telefon saya dan marah serta menyuruh berjumpa beliau pada sebelah petang.

Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden (MY): Kamu jumpa dengan beliau?

MSB: Saya takut namun saya pergi berhadapan dengan beliau.

MY: Dalam pertemuan itu apa jadi?

MSB: Beliau tanya kembali kenapa saya letak jawatan. Saya beri sebab-sebab yang pertama saya kurang berdisiplin, saya lewat ke pejabat dan beliau selalu marah saya.

Yang kedua, saya kurang berkelayakan dan saya takut dipertikai kerana saya diberi lebih keistimewaan daripada staf lain. Contoh seperti bilik pejabat sendiri di pejabat baru di Tropicana Merchant Square. Namun asas-asas sebenar untuk saya berhenti, saya tidak rela diperlakukan sedemikian lagi.

Pada peringkat ini, peguam utama Karpal mengemukakan bantahan berhubung perkataan 'lagi' yang digunakan oleh saksi tersebut.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah menolak permohonan itu dengan berkata, apa yang difahaminya 'lagi' merujuk seperti dalam pertuduhan. Teruskan.

MY: Apa reaksi beliau?

MSB: Beliau agak kesal dan pujuk saya agar tidak letak jawatan. Beliau suruh saya lebih berdisiplin dan dalam pada itu beliau buat counter-offer (tawaran balas) di mana beliau ingin sponsor (taja) pelajaran saya tidak kira di mana dan saya boleh buat full time study (pengajian sepenuh masa) dan dalam masa yang sama dapat gaji penuh dan elaun.

MY: Setuju dengan tawaran?

MSB: Saya takut nak tolak. Depan beliau, saya setuju. Selepas selesai beberapa jam kemudian dia ada hantar balasan emel. Seingat saya dia kata terima kasih kerana sudi sambung perkhidmatan dan beberapa perkara lain yang saya tidak ingat.

Selepas itu, Mohd. Yusof memohon rakaman video kamera litar tertutup (CCTV) ditunjukkan bagi menunjukkan ketibaan kenderaan saksi itu pada 26 Jun 2008 di Kondominium Desa Damansara.

MY: Pergi ke masa 14:47.

MSB: Ya, itu saya sedang bercakap dengan pengawal keselamatan masa tiba.

MY: Ini nombor kenderaan kamu?

MSB: Ya.

Visual tersebut menunjukkan Mohd. Saiful Bukhari memandu van Fiat warna merah dengan nombor pendaftaran WPK 5925.

MY: Teruskan?

MSB: Masa ini saya beritahu "Mokhtar"

Merujuk kepada visual pada masa 16.35, Mohd. Saiful Bukhari menyatakan, ia merujuk kepada van yang dipandunya semasa pulang.

Selepas Mohd. Yusof memaklumkan beliau telah membuat pemeriksaan utama kepada saksi itu, peguam utama Anwar menyatakan, pasukan pembelaan mahu pergi ke tempat kejadian semula.

05 Februari, 2010

[hang nadim] Kenapa Mangsa Liwat Dimaki dan di ugut.......?????

UNTUK ANAKANDA TERSAYANG......


WAHAI ANAKANDA YANG BIJAKSANA DAN PUNYAI PENDIDIKAN TINGGI BIARKANLAH MAHKAMAH MENJALANKAN TUGASNYA DENGAN SEMPURNA BUKAN KITA BOLEH MEMAKSA KEBENARAN DI UBAH
SEKIRANYA KAMU TIDAK PUAS DENGAN APA YANG ORANG LAIN BUAT....MOHON JAWATAN HAKIM
JIKA ADA KELULUSAN......JIKA ANAKANDA SEDANG BELAJAR BELAJARLAH RAJIN-RAJIN USAHA HINGGA ANAKANDA JADI HAKIM.....BARU ANDA MEMAHAMI BETAPA BERATNYA TUGAS HAKIM DAN
KETIKA ITU PULA ANDA DI SELAR ,DICACI,DIPERTIKAI....APA PERASAAN ANDA.....???? KES INI kES ANUAR DAN SAIFUL BIARKAN MEREKA SELESAIKAN SENDIRI DI MAHKAMAH..KES INI ANTARA SAIFUL DAN ANUAR....JANGAN PULA NAK DI POLITIKAN.....MANGSA BUAT LAPURAN BUKAN ORANG LAIN BIARKANLAH DAN SERAH KEPADA TUHAN SUPAYA KEADILAN HUKUM DAN ALLAH SAJA YANG BOLEH MENGAMPUN DOSA BUKAN MANUSIA.....BUKAN TUNJUK PERASAAN BOLEH SELESAI MASAALAH tunjuk perasaan HANYA AKAN MENGEROHKAN LAGI KEADAAN NEGARA KEAMANAN LEBIH UTAMA DARI APA YANG KITA HARAPKAN SELAMA INI. KALAU TUAN NAK KAIT KAN DENGan POLITIK TAK PAYAH.......TUNGGU LIMA TAHUN PILIH YANG MANA ANDA SUKA......LEPAS ITU KALAU KITA KALAH REDHO DAN SETIA KEPADA YANG TERPILIH KERANA DIA ADALAH ORANG YANG DISUKAI
ramai RAKYAT...SABAQ,SEDAQ DAN FIKIAQ : Sabar Sebahagian Dari iman.

KEPUTUSAN MAHKAMAH AKAN DIBUAT DIATAS KEBENARAN DAN BERLANDASKAN UNDANG BUKAN KEHENDAK ORANG LAIN , KALAU ANAKANDA MENGATAKAN KONSPIRASI.....TAK PAYAH BICARA
LAMA-LAMA HARI INI BICARA HARINI BOLEH TUDUH TAK PAYAH BICARA LAMA-LAMA RUGI SAJA.....?? ITU PANDANGAN MASING-MASING.....HANYA AYAHANDA HARAP JANGAN TUNJUK PERASAAN SATU KERJA SIA-SIA KERANA KEPUTUSAN BUKAN TUNJUK PERASAAN TETAPI KEPUTUSAN ATAS PERBICARAAN......WALAUPUN ADA TUNJUK PERASAAN....TUNJUK PERASAAN AKAN MERUGIKAN
ANDA DAN NEGARA ANDA.......PERIBADI ANDA AKAN TERCALAR......JIKA ANDA TERLIBAT....
FIKIR HAKIM MELAYU,MANGSA MELAYU,TERTUDUH MELAYU,POLIS MELAYU, TUNJUK PERASAAN MELAYU DAN YAN BERGADUH MELAYU.....FIKIRKANLAH (yANG UNTUNG PENJUAL T SHIRT DAN LILIT KEPALA) YANG RUGI MELAYU.......MAAFKAN AYAHANDA SEKIRANYA TERSINGGUNG.


Mohd. Saiful Bukhari Azlan menerangkan kepada pihak mahkamah cara menggunakan intercom untuk masuk ke Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur, semalam. Turut kelihatan Anwar Ibrahim (tiga dari kiri). – BERNAMA
Anwar Attempts Citing Utusan Malaysia For Contempt Of Court
KUALA LUMPUR, Feb 4 (Bernama) -- Utusan Malaysia came under fire from lawyers of Datuk Seri Anwar Ibrahim when hearing resumed this afternoon for his sodomy trial, over the Malay language daily's front-page headline against a black background.

His lead counsel, Karpal Singh, in initiating the contempt proceedings against the paper, said "the court should act and cite the paper for contempt even though it happened outside the court room".

Solicitor-General II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden countered that it was more of "inaccurate reporting" although Karpal Singh kept insisting that it was contempt of court.

High Court Judge Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah said Karpal Singh's remarks over the ownership of Utusan Malaysia was uncalled for.

"It is more accuracy of reporting rather than false reporting. The court must be satisfied that contempt has been committed before contempt can be initiated," said the trial judge.

The trial was stood down for five minutes for the judge to make a decision. When he returned, Mohamad Zabidin told Anwar's defence team to lodge a police report if contempt of court had been committed.

Today's Utusan Malaysia headline which read "Tak rela diliwat lagi" (Not willing to be sodomised again) showed pictures of Anwar and Mohd Saiful Bukhari Azlan who alleged Anwar sodomised him in July 2008.

Meanwhile, in Petaling Jaya tonight, Parti Keadilan Rakyat (PKR) communication director Jonson (rpt) Jonson Kok Wei Chong lodged a police report against Utusan Malaysia claiming that it was in contempt of court for inaccurate reporting contrary to what transpired in court.

The report was made at the Tropicana police station at 8pm.

Kok claimed in the report that the newspaper had attempted to hoodwink the public besides attempting to sensationalise the case to draw public attention.

-- BERNAMA


We provide (subscription-based)
news coverage in our Newswire service.Saiful dimaki penyokong Anwar
KUALA LUMPUR 4 Feb. – Mohd. Saiful Bukhari Azlan dimaki hamun oleh sekumpulan lapan wanita berusia antara 50 hingga 60 tahun ketika semua pihak yang terlibat dalam perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim mengunjungi lokasi kejadian hari ini.

Seorang lelaki berusia dalam lingkungan 50-an turut dilihat berjaya membolosi kawalan polis sehingga berada di sebelah kereta yang membawa bekas pembantu peribadi Ketua Pembangkang itu sebelum memaki Mohd. Saiful Bukhari.

Warga emas itu bagaimanapun berjaya dihalang oleh pihak berkuasa dan diminta pergi ke bahagian luar pos pengawal Kondominium Desa Damansara, Bukit Damansara di sini.

Sewaktu dihamburkan dengan makian tersebut, Mohd. Saiful Bukhari dilihat ditenangkan oleh bapanya, Azlan Mohd. Lazim.

Reaksi wanita-wanita dan lelaki yang dipercayai penyokong Anwar bagaimanapun berbeza apabila mereka terlihat kenderaan yang membawa Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.

Mereka turut bersorak `Reformasi!' apabila Ahli Parlimen Permatang Pauh itu meninggalkan tempat kejadian.

Semasa sesi lawatan ke tempat kejadian tersebut, hakim, barisan peguam bela dan pendakwa dilihat menuju ke blok-blok bangunan kondominium yang terletak di atas bukit.

Saiful, Anwar ke lokasi
Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah yang mengendalikan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam meluangkan masa sejam memeriksa unit kondominium, tempat didakwa berlakunya perbuatan itu pada 2008.

Anwar dan bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan hadir sama.

Mohd. Saiful menunjukkan tempat Anwar duduk di ruang tamu dan bilik tidur utama.

Mohd. Saiful membuat pengakuan diliwat kepada doktor lelaki berketurunan India bernama Dr. Daniel ketika di Hospital Kuala Lumpur (HKL).
Dr. Daniel menulis
nota dan mengarahkan Mohd. Saiful ke wad kecemasan di HKL.
Seorang doktor menasihati Mohd. Saiful membuat laporan polis kerana tanpa laporan itu, pemeriksaan tidak boleh dijalankan.

Assalamualaikum Saudara Muslimin dan Muslimat.....
Kita sebagai seorang Islam perlu Bertenang dan jangan terus menyalahkan
Mangsa dan memaki sesama Islam walaupun dalam keadaan apa sekali pun
lihat apa perkembangan jangan terus melulu saja Fikir...Sabar dan cari
penyelesaian.....Adakah Anda Tahu Anuar Tidak Bersalah..
Adakah Anda Tahu apa sebenarnya Berlaku...
Kemana perginya sumpah saiful....
Anda perlu percaya atas sumpah...secara Islam
Adakah Anuar itu Malaikat.....sebab Insan tidak sunyi dari
melakukan kesalahan.....
Kes mereka berdua biar mereka yang selesaikan
Mahkamah akan menentukan kebenaran.....
Jangan Anggap kita saja yang betul....
Jangan Jadikan Islam sebagai Toping........
Usah jadikan kes ini sebagai Aginda Politik...
Kalau Betul Perkara ini Berlaku.......
Bagaimana......Allah yang mengampun dan menhukum mereka
Kita tidak boleh menghukum sebelum pengadilan dilaksanakan.
Mari kita sama-sama berdoa supaya menghukum mereka yang
bersalah......
Ingat Pepatah Melayu...Tiada Siapa yang mengaku Berak Tepi Jalan

Berita lanjut, sila rujuk edisi cetakan Utusan Malaysia atau langgani e-Paper di http://ebrowse.bluehyppo.com/utusan/index.asp

Penaja Raja Petra sama seperti beliau - Latiff
KUALA LUMPUR 4 Feb. - Misteri dalang yang menaja pengendali portal berita Malaysia Today, Raja Petra Raja Kamaruddin sehingga kini belum terungkai.

Namun bagi Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Dr. Abdul Latiff Ahmad (gambar), individu tersebut mempunyai personaliti yang sama seperti Raja Petra iaitu bijak memutar belit isu.

Katanya, Raja Petra yang cekap mengendalikan media tidak mungkin 'tunduk' atau mengikut telunjuk individu yang lebih lemah daripadanya dalam aspek kepakaran mencipta kontroversi.

"Di Malaysia ini tidak ramai pemimpin yang pandai mempolitikkan semua isu. Hanya beberapa kerat yang mempunyai kebolehan tersebut dan gemar menggunakan kepakaran itu demi kepentingan dirinya.

"Bagi saya individu inilah yang berjaya menundukkan Raja Petra bagi tujuan menghentam kerajaan dari jauh," katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas kebuntuan siasatan terhadap Raja Petra yang kini dikatakan hidup mewah di London serta individu yang membantu pengendali portal berita itu meloloskan diri ke Britian.

Isnin lalu, seorang lagi anggota Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menggesa polis supaya mendedahkan laporan siasatan mengenai Raja Petra.

Ismail Sabri berkata, laporan mengenai siasatan itu penting supaya masyarakat khususnya pelayar Internet tidak lagi terkeliru dengan penipuan di portal berita tersebut.

Perbicaraan Anwar bermula hari ini

Oleh AMIRUDDIN HARUN
dan SUWARNI MOKHTAR
pengarang@utusan.com.my


Anwar Ibrahim bersama isteri, Dr. Wan Azizah Wan Ismail pada perbicaraan kes liwat yang dihadapi beliau di Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur, semalam.

----------------------------------------------------

KUALA LUMPUR 2 Feb. – Perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tertangguh sejak Julai tahun lalu diperintahkan bermula pada pukul 2.30 petang esok di Mahkamah Tinggi di sini.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah memerintahkan demikian selepas menolak permohonan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu untuk menangguhkan perbicaraan tersebut.

‘‘Dalam kes ini, saya mendapati tidak ada apa-apa keadaan luar biasa yang membolehkan penangguhan. Oleh itu, permohonan ditolak dan perbicaraan akan diteruskan,’’ katanya sambil berharap agar tiada lagi penangguhan dibuat.

Bagaimanapun perintah itu masih belum muktamad kerana ia bergantung kepada perintah Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd. Sheriff yang akan ditemui pagi esok oleh peguam Karpal Singh yang mewakili Anwar dan wakil pihak pendakwaan.

Menurut Karpal, sama ada perbicaraan akan diteruskan atau ditangguhkan, ia akan ditentukan oleh Hakim Alauddin.

Pertemuan dengan Hakim Alauddin dibuat bagi membolehkan semakan semula keputusan Mahkamah Persekutuan pada Jumaat lalu yang menolak rayuan Anwar supaya dibekalkan dengan dokumen penting pendakwaan, dapat didengar secepat mungkin.

Pada prosiding hari ini, Hakim Mohamad Zabidin menolak permohonan penangguhan oleh Ketua Pembangkang itu setelah selesai mendengar hujahan Karpal dan Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden yang mengetuai barisan pendakwaan.

Anwar pada Khamis lalu memohon penangguhan perbicaraan sementara menunggu pendengaran rayuannya di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya untuk membatalkan pertuduhan liwat.

Terdahulu, Mohd. Yusof dalam hujah bantahannya menyatakan, tiada keadaan luar biasa dikemukakan bagi membolehkan penangguhan perbicaraan dibenarkan.

Menurutnya, pemohon hanya menyatakan bahawa pihak pembelaan mempunyai laporan perubatan yang menyatakan tiada kemasukan zakar (penetrasi) tertuduh ke dalam dubur mangsa.

Beliau bagaimanapun menafikan hujahan itu dengan menyatakan laporan perubatan tersebut adalah tidak konklusif kerana ia hanyalah laporan awal doktor yang memeriksa pengadu.

Menurutnya, sama ada terdapat kemasukan atau sebaliknya hanya boleh ditentukan oleh doktor-doktor terbabit semasa mereka memberi keterangan di mahkamah.

Mohd. Yusof menegaskan, pendakwaan terhadap Anwar juga dibuat berdasarkan bukti bahawa terdapat spesimen air mani yang ditemui daripada tubuh pengadu.

‘‘Daripada tiga spesimen yang diambil, dua sudah dikenal pasti manakala satu lagi menjurus kepada spesimen air mani yang disyaki milik tertuduh. Maka keterangan pakar kimia akan dipanggil untuk mengesahkannya,’’ ujar beliau.

Menurutnya lagi, bukti sedemikian yang tiada dalam pemilikan pihak pembelaan hanya boleh disokong melalui keterangan ahli kimia terbabit.

Dalam hujahnya, beliau juga menyatakan bahawa laporan perubatan yang dimiliki pihak pendakwaan tidak menyatakan ‘plastik’ dimasukkan ke dalam dubur pengadu seperti yang didakwa oleh Karpal.

Karpal dalam hujahnya sebelum itu memberitahu, dua laporan perubatan oleh doktor yang memeriksa Mohd. Saiful Bukhari Azlan menunjukkan tiada elemen-elemen kemasukan ke dalam dubur pengadu.

Menurutnya, laporan perubatan pertama oleh Hospital Pusrawi menyatakan bahawa bekas pembantu Anwar itu telah mengadu terdapat kemasukan ‘plastik’ ke dalam duburnya dan mengalami sembelit selama seminggu.

Namun, kata Karpal, berdasarkan laporan bertarikh 28 Jun 2008, doktor terbabit tidak menemui sebarang pendarahan pada dubur pengadu.

Sehubungan itu, menurutnya, mahkamah terkhilaf sewaktu menyatakan tidak terdapat penemuan konklusif yang menyatakan terdapat kemasukan ke dalam dubur pengadu.

‘‘Pertuduhan terhadap tertuduh seharusnya diketepikan kerana ia adalah berniat jahat, remeh, menyusahkan dan penyalahgunaan proses mahkamah,’’ katanya.

Pada prosiding sebelah pagi, Hakim Mohamad Zabidin membenarkan penangguhan sehingga 2.30 petang ini bagi membolehkan pihak pembelaan dan pendakwaan menemui Ketua Hakim Negara untuk mendapatkan tarikh awal semakan terhadap keputusan Mahkamah Persekutuan pada Jumaat lalu.

Saiful bersyukur


object width="425" height="344">

Mohd. Saiful Bukhari menjawab pertanyaan wartawan selepas mahkamah menolak
permohonan Penasihat PKR itu untuk menangguhkan kes tersebut.
----------------------------------------------------------
KUALA LUMPUR 2 Feb. – Penat tetapi bersyukur. Itu reaksi ringkas bekas pembantu Ketua Pembangkang, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, 25, ketika ditanya mengenai prosiding kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Walaupun prosiding hari ini terpaksa ditangguhkan ke petang esok, Mohd. Saiful Bukhari menyatakan dia sudah bersedia untuk memberi keterangan.

“Akhirnya selepas menunggu selama setahun setengah, saya mendapat peluang untuk memberi keterangan dan mempertahankan diri saya. Penat tetapi ia memberikan kekuatan kepada saya,” katanya sambil tersenyum.

Turut menemani Mohd. Saiful Bukhari ialah bapanya, Azlan Mohd. Lazim dan peguam pemerhati mewakilinya, Zamri Idrus.

Bagaimanapun, ketika ditanya kemungkinan perbicaraan akan ditangguhkan sekali lagi, riak wajahnya berubah dan sempat bertanya kepada peguamnya.

Zamri menyatakan, walau apa pun, Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah telah mengarahkan kes tersebut dibicarakan esok bermula pukul 2.30 petang.

Pagi esok, pihak pembelaan bagi kes liwat Anwar akan bertemu Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd. Sheriff di Putrajaya bagi memohon tarikh awal semakan terhadap keputusan Mahkamah Persekutuan pada Jumaat lalu.

Pada 29 Januari lalu, Mahkamah Persekutuan menolak rayuan Anwar untuk mendapatkan beberapa dokumen penting dengan alasan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu tidak layak untuk dibekalkan dengan dokumen tersebut kerana perbicaraan masih belum bermula.

Pada sidang akhbar itu juga, Mohd. Saiful Bukhari memberitahu, dia tidak berasa tertekan dan turut menafikan bersubahat dengan Perdana Menteri serta isteri untuk mengenakan Anwar.

“Tidak, tidak, tidak. Tidak benar, saya akan beri keterangan esok,” jelasnya.

Orang ramai sudah penat dengan kes liwat Anwar

KHABARNYA beribu-ribu orang dijangka memenuhi Kompleks Mahkamah, Jalan Duta, Kuala Lumpur, untuk memberi sokongan serta mengikuti perbicaraan kes liwat Penasihat Parti Keadilan, Datuk Seri Anwar Ibrahim, semalam.

Namun ternyata keadaannya sebaliknya apabila jumlah mereka yang datang tidak ramai seperti yang digembar-gemburkan. Jelas sekali orang ramai, malah penyokong Anwar sendiri, sudah seperti hilang minat dengan kes tersebut.

Mereka sudah bosan dan penat dengan sikap Anwar yang berterusan mempolitikkan kes tersebut serta meminta penangguhan demi penangguhan sehingga perbicaraannya sudah tertangguh lebih setahun.

Malah semalam pun beliau masih berusaha mahu meminta penangguhan. Namun Mahkamah Tinggi membuat keputusan muktamad perbicaraan akan tetap dimulakan hari ini pukul 2.30 petang.

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat, yang sebelum ini tidak pernah hadir pada perbicaraan Anwar sebelum ini, hadir semalam. Biar pun mungkin untuk memberi sokongan, namun kehadirannya lebih bermotifkan politik.

Kesempatan tersebut merupakan satu peluang kepadanya untuk mengalihkan pandangan umum daripada beberapa isu yang membelenggu dirinya, malah menjejaskan imej dan kredibilitinya.

Antaranya isu melantik menantunya menerajui Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK). Akhirnya beliau mengarahkan menantunya itu meletakkan jawatan setelah menerima desakan pelbagai pihak.

Selain itu beliau juga berhadapan isu kerugian RM50 juta berhubung projek Kompleks Bazar Tok Guru serta isu royalti minyak. Ini semua membayangi Nik Aziz yang berharap kehadirannya pada perbicaraan Anwar akan mengalihkan kemelut pandangan umum terhadapnya. Namun rasanya umum tidak mudah terpengaruh.

Kita berharap selepas ini perbicaraan akan berjalan lancar. Anwar tidak perlu takut jika merasakan dirinya benar. Tunggu sahaja keputusan mahkamah.

PUTRA SATRIA

Kuala Lumpur

Re: INFO TENTANG LIWAT
on: Oktober 31, 2008, 03:16:34 pm »

------------------------------------------------
L I W A T

Dalam bab yang telah lepas diterangkan hukum zina. Dalam bab ini akan diterangkan hukum liwat dan perbuatan-perbuatan kotor yang lain.

Hukum Liwat

Liwat ialah persetubuhan yang dilakukan dengan memasukkan zakar atau qadarnya ke dalam dubur lelaki atau perempuan yang bukan isteri sendiri. Perbuatan liwat adalah sangat kotor dan terkutuk. Dinamakan liwat kerana perbuatan keji ini dilakukan dengan berleluasa di zaman Nabi Lut. Kaum Nabi Lut sangat gemar melakukan perbuatan yang keji ini.

Di antara ayat-ayat Al-Quran dan Hadis Nabi s.a.w. yang mengutuk perbuatan liwat ini, ialah :

1. Firman Tuhan :

Ertinya :
Patutkah kamu mendatangi lelaki di antara isi alam. Dan kamu tinggalkan isteri-isteri kamu yang Tuhan kamu jadikan untuk kamu ? Bahkan kamu kaun yang melampaui batas.

2. Sabda Rasulullah s.a.w. :
Ertinya :
Apabila mendatangi lelaki akan lelaki, maka kedua-duanya penzina.

3.Sabda Rasulullah s.a.w. :
Ertinya :
Barang siapa yang kamu dapatinya sedang melakukan perbuatan kaum Liwat, maka hendaklah kamu bunuh yang melakukan dan kena lakukan. Pada suatu riwayat ”Maka hendaklah kamu rejamkan yang di atas dan yang di bawah.”

Hukum Perbuatan Liwat

Hukum yang dikenakan ke atas orang-orang yang melakukan liwat adalah seperti berikut:

1. Yang asahnya wajib direjam ke atas yang meliwat jika ia muhsan; disebat dan dibuang daerah jika bukan muhsan. Adapun yang kena liwat, wajib disebat dan dibuang daerah sama ada muhsan ataupun bukan muhsan.

2. Ada pula berpendapat yang mengatakan, dibunuh sama ada muhsan ataupun bukan muhsan. Cara membunuhnya ialah dengan pedang ; ada yang mengatakan dengan direjam. Ada pula yang mengatakan diruntuhkan dinding ke atasnya atau dicampakkannya dari tempat yang tinggi hingga ia mati.

Liwat Terhadap Isteri
Jika melakukan liwat terhadap isteri sendiri atau hamba perempuan dengan berulang kali, hukumnya ditakzirkan. Jika tidak berulang kali, tidak dikenakan takzir.

Hukum Bercumbu-cumbuan (Romance)

Barang siapa bercumbu-cumbuan iaitu berlazat-lazatan selain daripada bersetubuh dengan perempuan yang bukan isterinya, seperti gisil menggisil di antara dua paha, berpeluk cium dan sebagainya, hukumnya ditakzirkan dengan sesuatu yang di pandang patut oleh pihak yang berkuasa seperti memukulnya, menamparnya, mempenjarakannya, mencorengkan mukanya atau sebagainya. Harus bagi pihak yang berkuasa mempelbagaikan hukuman-hukuman ini ke atasnya atau mengurangkannya. Dan tidak harus bagi pihak yang berkuasa mengenakan takzir itu sampai kepada minimal (serendah-rendah) had, yakni jika mengenakan takzir ke atas hamba abdi wajib dikurangkan daripada dua puluh kali pukul kerana dua puluh kali pukul adalah sekurang-kurang had bagi hamba; dan jika orang yang merdeka, wajib dikurangkan daripada empat puluh kali pukul kerana empat puluh kali pukul itu adalah minimal had bagi yang merdeka.

Berhubung Jenis Sesama Perempuan

Melakukan perhubungan jenis sesama perempuan juga haram. Pelaku-pelakunya itu wajib ditakzirkan. Dosanya sama dengan dosa berzina, sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w. “

Ertinya :
Apabila perempuan mendatangi perempuan, maka kedua-duanya itu penzina.

Menyetubuhi Binatang

Menyetubuhi Binatang adalah haram. Siapa-siapa yang melakukannya berdosa besar. Terdapat perselisihan pendapat tentang hukum yang dikenakan ke atas pelakunya, iaitu seperti berikut :

1. Ada yang mengatakan hukumnya sama dengan hukum berzina, iaitu direjam ke atas muhsan ; dan disebat dan dibuang daerah ke atas yang bukan muhsan.

2. Ada yang mengatakan wajib dibunuh sama ada muhsan ataupun bukan muhsan berdasarkan sabd Rasulullah s.a.w. :
Ertinya :
Barang siapa mendatangi binatang, maka hendaklah kamu membunuhnya dan membunuh binatang itu bersama-samanya.

3.Ada yang mengatakan : hanya wajib ditakzirkan sahaja berdasarkan kepada perkataan Ibnu Abbas r.a. :
Ertinya :
Tidak dikenakan had ke atas orang yang mendatangi binatang.
mengenai binatang yang dilakukan itu, terdapat perselisihan : yang asahnya tidak disembelihkan, ada yang mengatakan disembelihkan, jika binatang yang halal dimakan ; dan ada yang mengatakan disembelih sama ada binatang yang dimakan atau tidak

apakata harakah

Penyokong Anwar berhimpun bantah pertuduhan liwat
Nazri Abdullah & Foto: Wan Zahari
KUALA LUMPUR, 5 Feb: Sekumpulan penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim siang tadi mengadakan bantahan terhadap pertuduhan liwat terhadap penasihat Parti Keadilan Rakyat itu.

Mereka berhimpun selepas solat Jumaat di perkarangan Masjid Wilayah Jalan Duta dengan membentang kain rentang ‘Keadilan Untuk Anwar’ dan ‘Perhimpunan Bantah Fitnah ke-2’.

Mereka turut melaungkan 'reformasi' serta mengutuk pendakwaan terhadap Anwar yang didakwa fitnah dan mahu menjatuhkan kerier politik Anwar.

Ketua Biro Strategik PKR Tian Chua dalam ucapannya pada perhimpunan itu berkata, kes liwat ke atas Anwar kali ini adalah ulangan kes yang pernah berlaku pada 1998.

Jelasnya modus operandi sama dilakukan bagi menzalimi peribadi Anwar sekaligus membenarkan Datuk Seri Najib kekal berkuasa sebagai Perdana Menteri.

“Apa yang berlaku ini adalah satu ulangan yang familiar (serupa) dalam sejarah tanah air. Kita akan berjuang berhabis-habisan menentang satu sistem yang sanggup menzalimi hak individu untuk kekal berkuasa pada kedudukan mereka.

“Ini adalah satu perkara yang kejam,” tegasnya.

Beliau juga turut memaklumkan himpunan besar turut akan didakan di bandar-bandar lain dan siri 'road show' bertemu rakyat menjelaskan perkara tersebut juga akan dibuat.

Selagi perbicaraan terhadap Anwar berjalan jelasnya, selagi itu himpunan bantahan akan di adakan.

Seorang lagi tokoh Reformasi Datuk Johari Abdul menyatakan pendakwaan terpilih tersebut hanyalah usaha terdesak kerajaan BN untuk meneruskan kekuasaan.

Beliau menyeru semua penggerak Reformasi kembali bersatu untuk menggerakkan massa seperti mana yang pernah mereka lakukan sepuluh tahun lalu.

Perhimpunan aman itu hanya berakhir di situ tanpa sebarang perarakan ke Kompleks Mahkamah yang terletak bersebelahan.

Beberapa trak bersama anggota polis dilihat mengawal jalan masuk menuju ke bangunan kompleks mahkamah manakala puluhan petugas media juga turut kelihatan

Mesej keharmonian hidup beragama | Print | E-mail
http://www.blogtokguru.com
Sempena Majlis Merai Ketua-Ketua Agama,12 Safar 1431 bersamaan 28 Januari 2010
Bismillahhir Rahmanir-Rahim, firman Allah yang bermaksud,

“Rasul (Nabi Muhammad S.A.W) sendiri telah beriman kepada Al-Quran yang diturunkan kepadanya dari tuhan, demikian pula orang-orang yang beriman . Semuanya beriman kepada Allah, malaikat-malaikatnya, kitab-kitabnya dan rasul-rasulnya (mereka mengatakan), “Kami tidak membeza-bezakan antara seorang pun (dengan yang lain) dari rasul-rasulnya”, dan mereka mengatakan, “Kami dengar dan kami taat.” (Mereka berdoa), “Ampunilah kami ya Tuhan kami dan kepada engkaulah tempat kembali.”(Surah Al-Baqarah ayat 285 )

Alhamdulillah, dengan limpah rahmat dan perkenan daripada Allah S.W.T jua, sekali lagi pihak Kerajaan Negeri Kelantan Darulnaim, mengambil langkah mengadakan Majlis Jamuan Makan Tengahari yang serba sederhana, pada hari yang sangat bersejarah ini.

Sesungguhnya budaya mengadakan jamuan makan minum, telah menjadi satu tabiat semulajadi manusia sejak zaman berzaman. Khasnya bila dapat nikmat Allah seperti dapat anak, dapat menantu, kerana menyambut hari raya dan hari-hari kesukaan yang tertentu. Seperti kesukaan dihari ini.

Hari ini Kerajaan Kelantan mengadakan jamuan, bertujuan untuk bersyukur ke hadrat Allah s.w.t, kerana tiada sebarang perselisihan faham di kalangan penganut-penganut pelbagai agama di Kelantan. Selaras dengan agama Islam sendiri yang sememangnya adalah agama perdamaian, agama ketenangan dan agama kesejahteraan.

Semoga perjumpaan yang penuh bermakna ini, akan menyuburkan lagi ingatan dan perasaan kasih mesra, serta merapatkan lagi hubungan persaudaraan yang sudah terjalin sejak sekian lama dulu.

Islam adalah agama yang sangat mengutamakan keharmonian sesama manusia. Perkataan Islam adalah berasal daripada perkataan (Islam - Yaslam – Islama), yang bererti taat, patuh, berserah diri, menjunjung segala perintah (Allah S.W.T). Perkataan (Islam) juga bersumber daripada perkataan (Salam – Yaslam – Salama Wassalamah) yang bererti keselamatan, kesejahteraan dan kedamaian.

Allah s.w.t berfirman dalam surah al-Baqarah, ayat 208 yang bermaksud, “Masuklah kamu ke dalam Agama Islam yang membawa keselamatan, kesejahteraan dan perdamaian.”

Alhamdulillah, Kelantan sekarang ditadbir dengan dasar Membangun Bersama Islam yang mencontohi cara pentadbiran Nabi Muhammad S.A.W ketika mentadbir kerajaan Madinah.

Nabi Muhammad S.A.W sebaik saja sampai ke Madinah Almunawwarah, mengadakan perjanjian damai secara bertulis (dipanggil Misak Al Madinah; Sahifah Madinah; Piagam Madinah) dengan kumpulan-kumpulan Yahudi yang berbalah dengan nabi-nabi utusan Allah sejak zaman berzaman. Mereka sering menimbulkan pelbagai masalah dengan Nabi Isa dan juga Nabi Musa a.s.

Namun, kumpulan Yahudi itu telah menerima perjanjian damai dengan Nabi Muhammad s.a.w, seperti yang tercatat dalam perkara 37, Piagam Madinah; antaranya bermaksud, ”orang Islam dan orang Yahudi hendaklah saling bertolongan menentang sesiapa jua yang memerangi orang-orang yang menyertai perjanjian ini. Dan mereka hendaklah sama-sama menasihati dan melakukan perkara kebajikan tanpa perbuatan dosa.”

Ini membuktikan Islam meletakkan perdamaian sebagai matlamat. Sebab itu bila jumpa kawan, selain bermuka manis, ucapan salam; assalamualaikum, sangat digalakkan:

Saya sendiri sudah acapkali berjumpa wakil-wakil agama. Ada yang datang ke pejabat saya. Ada yang saya sendiri pergi ke wat atau kuil-kuil untuk menjalin hubungan yang damai. Sebarang masalah yang timbul, Islam mengajar kita berdialog, berbincang berdasarkan hajat masing-masing selari dengan ajaran al-Quran, ”Silalah bawa keterangan-keterangan, hujah-hujah kamu jika betul kamu orang-orang yang benar.” (Surah An-Namlu, ayat 64).

Alhamdulillah, dengan rahmat ajaran Islam dipusakai sejak turun temurun, rakyat Kelantan pelbagai agama, budaya, bahasa dan keturunan, sentiasa hidup dalam keadaan rukun, aman damai dan tenang tenteram. Hatta ketika peristiwa 13 Mei tahun 1969, ketika berlakunya kebakaran dan rusuhan berdarah di Kuala Lumpur dulu, Kelantan yang pada ketika itu diperintah oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS), berada dalam keadaan aman damai. Kerana berlakunya amalan agama Islam yang mengajar kita supaya menjaga lima perkara. Iaitu menjaga agama, jiwa raga, akal, keturunan dan harta benda.

Agama dijaga jangan ada yang murtad, nyawa dijaga jangan ada pembunuhan dan pertumpahan darah. Harta dijaga jangan ada perbuatan curi, rompak, samun, rasuah dan pembaziran. Keturunan dijaga jangan ada zina, liwat dan . Akal dijaga jangan ada penggunaan alkohol dan apa sahaja yang memabukkan. Atas sebab untuk jaga lima perkara inilah islam memakai undang-undang hudud dan takzir.

Kebaikan undang-undang ini adalah untuk semua kaum termasuk orang bukan Islam, khasnya orang Cina yang berniaga sangat bernasib baik. Kerana harta benda mereka akan menjadi lebih selamat bahkan semua lapisan masyarakat tanpa mengira agama, budaya, bahasa dan keturunan dapat mencari rezeki dan hidup dalam keadaan aman damai.

Islam utamakan hubungan keharmonian

Islam mengajar bahawa hubungan sesama manusia atas apa tingkatan sekalipun, mesti mengutamakan perdamaian, persafahaman, berbaik sangka dan perbincangan, demi mewujudkan persetujuan bersama ke arah mencapai budaya hidup yang harmoni, di kalangan sesama manusia.

Islam mengajar bahawa manusia sedunia adalah diciptakan oleh Allah, Tuhan yang satu, dan semua manusia berasal dari Adam, manusia pertama yang Allah lantik sebagai nabi. Sekaligus, sebagai bapa kepada semua umat manusia sedunia.

Sebagaimana firman Allah dalam surah An-Nisa’ ayat 145 yang bermaksud, “Wahai sekalian manusia, bertakwalah kepada tuhan kamu, yang telah menciptakan kamu dari seorang manusia (bernama Adam). Dan daripadanya Allah menciptakan isterinya (bernama Hawa’), Allah memperkembang biakkan (keturunan dari jenis) laki-laki dan perempuan yang ramai. Dan bertakwalah kepada Allah, yang dengan (mempergunakan) namanya, kamu saling meminta satu sama lain. Dan (peliharalah) hubungan persaudaraan dan kasih sayang (di antara sesama kamu). Sesungguhnya Allah selalu memantau dan mengawasi (segala tindak tanduk dan aktiviti hidup) kamu.”

Tegasnya, manusia sebagai makhluk ciptaan Allah, Tuhan yang satu. Yang berasal daripada nabi Adam a.s dan isterinya bernama Hawa’, perlu hidup bersatu padu, saling bertolongan , saling bertanggungjawab dan saling menghomati di antara satu sama lain.

Namun disebabkan oleh berlaku pemisahan Geografi, dicorakkan lagi dengan kehidupan bermasyarakat yang berbeza-beza, maka di sana berlakunya perbezaan yang melahirkan kaum, bahasa, adat resam dan kepercayaan. Sampai kepada peringkat berlaku pula perbezaan kepercayaan agama mahupun ketuhanan.

Walau apa pun Islam sebagai satu agama samawi yang diturunkan oleh Allah kepada seluruh manusia, pastinya membawa rahmat kepada sekalian alam di bumi mahupun di langit. Atas asas ini, Islam mengamalkan sikap terbuka dari segi mencari kebenaran di atas perkara-perkara yang berlaku perselisihan.

Sebab itulah Allah sendiri mengajar nabi dan rasul-rasulnya, supaya menyampaikan kebenaran kepada umatnya. Tetapi prinsip kebenaran hendaklah berasaskan kepada hajat dan lojik. Sebagaimana sikap nabi Musa berdepan dangan kaumnya. Nabi Musa diarah mengemukakan kebenaran kepada kaumnya.

Dalam Al-Quran sendiri disebutkan dalam surah Al-Baqarah ayat 111 yang bermaksud, ”Dan mereka (Yahudi dan Nasrani) berkata, “Sekali-kali tidak akan masuk syurga kecuali orang-orang (yang beragama) Yahudi atau Nasrani.” Yang demikian itu, (hanyalah) angan-angan mereka belaka. Katakanlah (wahai Muhammad), “Silalah kamu membawa datang keterangan-keterangan yang (membuktikan kebenaran) apa yang kamu katakana itu, jika betul kamu orang-orang yang benar.”

Melalui surah Assaf ayat 5 Allah berfirman yang bermaksud, “Dan (ingatlah) ketika Musa berkata kepada kaumnya, ”Wahai kaumku, mengapa kamu menyakiti ku, sedangkan kamu mengetahui bahawa sesungguhnya aku adalah utusan Allah kepada mu? Maka tatkala mereka berpaling (dari kebenaran), Allah memalingkan hati-hati mereka; dan Allah tidak memberi petunjuk kepada kaum yang fasik.”

Demikian juga berlaku kepada Nabi Muhammad apabila berhijrah ke Madinah, berhadapan dengan kaum Yahudi yang bermasalah dengan nabi-nabi zaman mereka.

Penyelesaian kepada permasalahan orang Yahudi tersebut, Nabi Muhammad telah mengadakan Piagam Madinah “Sahifah Madinah” yang menetapkan satu ikrar dan persetujuan sama-sama bertanggungjawap untuk menjaga Kota Madinah. Tetapi berlaku di kalangan Yahudi Quraizah, yang memulakan perlanggaran di atas persetujuan piagam tadi, yang menyebabkan mereka dikenakan tindakan. Ini bermaksud, cara pengurusan dan pentadbiran Nabi Muhammad S.A.W, begitu berpegang teguh di atas prinsip kebenaran. Lebih-lebih lagi di atas ikrar dan persetujuan yang dibuat antara umat Islam dan Yahudi.

Di sinilah apa yang diamalkan di Kelantan, meletakkan asas pentadbiran berteraskan Membangun Bersama Islam, yang mengutamakan prinsip masyarakat beragama. Selari dengan apa yang terkandung di adalam perlembagaan Negara. Menerusi teras Membangun Bersama Islam, yang mengutamakan prinsip masyarakat beragama. Masing-masing bebas mengamalkan agama.

Menerusi teras Membangun Bersama Islam juga, pihak Kerajaan Negeri bersikap terbuka untuk semua pihak saling faham memahami, dan menganjurkan mana-mna pihak untuk berdialog, berunding, bertukar-tukar fikiran dan terlibat sama di dalam program-program berorientasikan Islam. Supaya semua masyarakat berbagai kaum di negeri ini boleh memahami kebenaran dasar-dasar berteraskan agama di Kelantan.

Pihak Kerajaan Negeri mengambil langkah menjadikan asas agama Islam bagi rujukan mentadbir negeri. Kerana rakyat secara umumnya boleh menerima kandungan kitab Al Quran yang mengandungi kebenaran, keadilan dan menyatakan hak-hak kepada semua umat manusia.

Kerana Islam mengajar kita, tiada perkara di muka dunia ini yang terjadi dengan sendiri. Baik di langit mahu pun di bumi. Bahkan semuanya diciptakan oleh Allah yang maha Esa. Yang tidak punya sekutu. Tidak punya ibu-bapa, anak, rakan kongsi dan sebagainya. Islam mengajar bahawa Allahlah yang mentadbir alam ini dengan penuh kuasa mutlak. Ialah Tuhan yang menciptakan alam ini tanpa menggunakan sebarang bahan mentah.

Terlalu banyak ayat-ayat Al-Quran yang menerangkan Allah adalah satu. Khasnya firman Allah dalam surah al-Ikhlas yang bermaksud, ”Katakanlah bahawa Allah adalah tuhan yang maha Esa. Dan Allah adalah Tuhan yang serba cukup, yang menjadi tempat bergantung sekalian makhluk. Allah sama sekali tidak beranak/tidak mempunyai anak. Allah sama sekali tidak diperanakkan – tidak diciptakan oleh sesiapa pun. Bahkan Allah adalah tuhan yang ada dengan sendiri sejak sediakala. Dan tiada sesuatu apapun yang setanding/setara dengan dia.”

Seterusnya Islam mengajar bahawa kehidupan di dunia ini tidak berakhir di pintu kubur. Bahkan akan bersambung dengan kehidupan yang kekal abadi di akhirat. Sebagaimana firman Allah dalam surah al-Fatihah, ”Tuhan yang berkuasa mutlak pada hari pembalasan.” Ia menjelaskan bahawa semua manusia akan diberikan pembalasan mengikut undang-undang Allah sebagaimana yang terkandung dalam Al-Quran. Bukannya mengikut undang-undang ciptaan manusia di dunia ini.

Inilah dia asas ajaran Islam, bahawa Allah adalah Tuhan yang Maha Esa. Ini bermakna semasa hidup di dunia ini kita mesti taat sepenuhnya kepada segala peraturan yang telah ditetapkan oleh Allah. Supaya kita sentiasa berhamba abdi hanya kepada Allah sahaja. Supaya kita sentiasa hidup bersatu padu, aman damai dan tenang tenteram. Dengan menjaga agama, jiwa raga, akal, keturunan dan harta benda.

Orang-orang yang taat patuh sepenuhnya kepada Allah, Tuhan yang maha esa itu akan dibalas dengan ganjaran syurga di akhirat nanti. Manakala orang-orang yang durhaka pula, akan dibalas dengan siksaan api neraka dengan seribu satu macam seksaan dan penderitaan yang tidak terperi sakitnya.

Insya Allah, majlis seumpama ini dapat diadakan dari semasa ke semasa, bagi mencari titik persamaan, sekaligus untuk menemui kebenaran ke arah menyemarakkan lagi perdamaian, perpaduan dan kesejahteraan hidup bermasyarakat dan bernegara.

Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz bin Nik Mat,
Mursyidul Am PAS,
Menteri Besar Kelantan.

* Tulisan di atas adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian Harakahdaily.net. Harakahdaily.net tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan berkenaan

* Fikir dan Insaflah......Kata kata tentang Islam mudah di tulis dan di bicarakan tetapi adakah....amalan Islam sebenarnya di laksana dengan baik dan bertanggung jawab

Di sebalik naluri luar tabii
Oleh HAFIZAHRIL HAMID

Kisah mengenai skandal seks luar tabii telah mewarnai kehidupan manusia sejak zaman berzaman.

Jika kita lihat kembali sejarah terutama ketika zaman Greek dan Rom, golongan homoseksual dan lesbian berada di puncaknya ketika itu. Ini kerana kedudukan mereka ini setaraf dengan hubungan antara lelaki dan wanita. Bukan sahaja homoseksual dilihat sebagai sesuatu yang biasa malah sebut apa saja dari biseksual, seks dengan kanak-kanak semuanya dilakukan tanpa batasan. Lebih malang lagi kebanyakan perbuatan terkutuk ini dilakukan oleh pemimpin kelas atasan atau aristokrat. Maka apabila pemimpin seperti Caligula memerintah Rom maka semuanya dibenarkan kerana dia sendiri yang mahu semua kegiatan melampau ini dilakukan. Dalam erti kata lain Caligula mahu merasa semua perbuatan seks ini tanpa batasan yang kemudian menjadi contoh kepada rakyatnya. Namun dia akhirnya mati dibunuh akibat kegilaannya sendiri.

Kisah ini juga boleh kita saksikan dalam peristiwa yang melanda kaum yang terlibat dalam homoseksual dan seks melampau di bandar Pompei ketika era kegemilangan Rom. Namun akhirnya bandar itu musnah setelah dilanda letupan gunung berapi dari Gunung Vesuvius selama dua hari pada tahun 79 sebelum masihi.

Akibatnya bandar tersebut lenyap dari muka bumi kerana tertanam dalam lava sedalam 60 kaki. Bandar itu kemudiannya ditemui secara tidak sengaja pada 1748 setelah terkambus selama 1,700 tahun.

Menjadi contoh

Kehidupan melampau golongan homoseksual yang berlaku ini adalah akibat dari kegagalan pemimpinnya sendiri yang terlibat dalam kegiatan terkutuk ini. Sepatutnya seorang pemimpin patut menjadi contoh terbaik untuk rakyatnya tetapi akibat dari kegagalan mengawal nafsu serakah maka rakyatnya sendiri turut sama terikut-ikut.

Bandar Pompeii dikatakan antara bandar termaju ketika itu dengan pelbagai aktiviti perdagangan dan kesenian berpusat di situ.

Malangnya akibat dari kemajuan, penduduk bandar ini juga semakin lupa diri dan hampir kesemua mereka terlibat dalam perbuatan seks melampau seperti bertukar-tukar pasangan dan kegiatan homoseksual. Dikatakan ketika itu perbuatan seks sama ada seks normal dan seks diluar tabii dilakukan secara terbuka tidak kira di mana sahaja.

Begitu juga dalam sejarah silam. Jika dilihat kembali, kaum Nabi Luth adalah masyarakat yang rendah paras moral, rosak akhlaknya serta tidak mempunyai pegangan agama atau nilai kemanusiaan yang beradab. Maksiat yang paling menonjol dalam hidup mereka adalah perbuatan homoseksual dan lesbian. Kedua-dua jenis kemungkaran ini begitu bermaharajalela di dalam masyarakat sehinggakan ia menjadi satu budaya.

Akan tetapi keruntuhan moral dan kerosakan akhlak sudah terlalu menyesatkan mereka, maka dakwah Nabi Luth yang dilaksanakan dengan penuh kesabaran tidak mendapat tempat di dalam hati dan fikiran mereka.

Maka satu-satunya cara bagi mengelak perbuatan terkutuk ini menular kepada kaum lain ialah dengan menghapuskan mereka dari atas bumi.

Akhirnya, kaum Nabi Luth dimusnahkan dengan bencana yang sangat mengerikan dan dahsyat.

Soalnya mengapa perkara ini berlaku. Lebih menyedihkan pemimpin yang sepatutnya menjadi contoh kepada masyarakat juga terlibat dalam perlakuan sebegini. Malah ada yang mempergunakan Islam sebagai alat dan topeng untuk menghalalkan kegiatan mereka.

Ini yang berlaku dengan kemunculan seorang lelaki yang digelar sebagai "Imam" Daayiee Abdullah, seorang lelaki yang mengakui secara terbuka sebagai seorang gay dan berasal dari Washington Amerika Syarikat. Atas dasar keterbukaan pemikiran dan kebebasan bersuara dia telah menyatakan pandangan secara konsisten bahawa kegiatan homoseksual adalah sesuatu yang dibenarkan dalam Islam dan tidak ada nas dalam al-Quran yang menerangkan tentang larangan terhadap homoseksual. Daayiee yang merupakan seorang warga kulit hitam dan memeluk Islam pada awal tahun 80-an ketika belajar di Universiti Beijing telah diberi gelaran "imam" kerana dikatakan selalu memberi nasihat kepada golongan gay Muslim di AS. Mungkin dia tidak layak diberi gelaran sebagai pemimpin tetapi dia kini dikatakan mula dihormati dan disanjung sebagai pemimpin untuk golongan gay mahupun masyarakat biasa.

Menyedihkan

Hanya kerana dia memakai kopiah dan menampilkan diri sebagai seorang yang alim dan sering bercakap tentang agama kepada golongan homoseksual maka dia diiktiraf sebagai imam.

Malah lebih teruk lagi Daayiee telah melakukan upacara perkahwinan untuk lelaki dan perempuan serta golongan sejenis di antara mereka yang beragama Islam dan bukan Islam. Memang menyedihkan kerana dia pula menyalahkan orang lain kerana membuat interpretasi yang salah tentang isi kandungan al-Quran mengenai golongan homoseksual dan perkahwinan sejenis. Inilah yang berlaku apabila orang yang tidak sepatutnya diletakkan di tempat yang tertinggi, malah boleh diterima sebagai pemimpin untuk orang Islam.

Kisah seperti Daayiee yang diterima sebagai seorang "imam" dan pemimpin walaupun dia merupakan seorang gay pastinya sesuatu yang menakutkan bagi kita semua. Ini kerana dia sanggup menyalahkan ulama-ulama lain kerana membuat tafsiran yang salah mengenai golongan homoseksual. Jika perkara ini tidak dihentikan maka semakin ramai umat Islam akan terpesong akibat dari dakyah yang dikeluarkan oleh pemimpin seperti ini. Mereka ini mampu bercakap dan meyakinkan orang ramai dengan mempergunakan agama bagi menghalalkan perbuatan yang salah.

Selain itu kisah Putera Mahkota Qatar, Putera Tameem Bin Hamad Al-Thani yang dilaporkan terlibat dalam pergaduhan di sebuah kelab malam gay di London turut memberi kesan terhadap keupayaannya menjadi pemimpin. Dalam peristiwa yang berlaku pada 2005, beliau bersama seorang "pasangannya" Michael Heard terlibat dalam pergaduhan tanpa diketahui sebab sebenar. Bagaimana tiada sebarang pertuduhan dikenakan namun mereka berdua telah dilarang dari datang ke kelab itu selam 30 hari.

Tembelang beliau ini telah mendapat komen yang negatif kerana dengan kedudukannya sebagai pemimpin tidak seharusnya terlibat dalam kegiatan homoseksual. Malah ulama terkenal Sheikh Yusuf Al-Qaradawi menyatakan bahawa Putera Tameem perlu direjam sehingga mati kerana terlibat dalam kelakuan buruk ini.

Golongan homoseksual ini selalunya mempunyai masalah peribadi kerana mereka gagal mengakui status dan kehendak seksual mereka yang sebenar.Gejala Homoseksual Langgar FitrahWednesday,
February 3, 2010 12:46 PM
From: "mohd naim mohd zain" Add sender to ContactsTo: undisclosed-recipients

Ada lelaki yang berkahwin dengan wanita atas pilihan keluarga namun mereka tidak menyulam perasaan cinta terhadap isteri. Ini disebabkan mereka lebih 'berselera' dengan kaum sejenis.

Malah, lebih teruk, ada lelaki bernafsu songsang ini yang beristeri dan mempunyai anak.

Melihat laporan akhbar mengenai gejala homoseksual (liwat), ia sememangnya amat membimbangkan. Golongan gay ini semakin berani dan tidak segan melakukan 'mukadimah' seks terlarang termasuk bercumbu di kawasan terbuka.

Malah, mereka mempunyai kelab gay yang menghimpunkan golongan yang dahagakan seks songsang untuk bertemu dan melempiaskan keinginan itu.

Homoseksual lebih kepada orientasi seksual yang berkait rapat dengan emosi yang mereka 'cipta' sendiri bagi menterjemahkan kebebasan serta kenikmatan yang tersasar dari agama.

Memang Allah s.w.t menjadikan makhluk berpasangan, tetapi antara lelaki dan wanita. Allah tidak membenarkan hubungan terlarang sesama jenis.

Sejarah mencatatkan perbuatan homoseksual ada berlaku. Dalam al-Quran ada menceritakan kisah umat Nabi Luth a.s yang melakukan hubungan songsang.

Manakala kaum perempuan juga mengamalkan perkara sama dan hanya berminat terhadap wanita atau lesbian.

Lebih menyedihkan, isteri Baginda sendiri tidak mengendahkan peringatannya lalu Allah menurunkan hujan batu dan batu dari tanah liat yang panas berapi serta gempa bumi dengan kekuatan bunyi yang menggegar pada waktu matahari terbit.

Melihat azab yang Allah turunkan kepada umat Nabi Luth, apakah manusia akhir zaman tidak gerun untuk melakukan perbuatan terkutuk itu? Allah berfirman yang bermaksud: "Kepada orang-orang lelaki, tidak kepada perempuan-perempuan . Memang kamu semua kaum yang melampaui batas." (Surah al-Aaraf ayat 81) "Dan kami turunkan hujan (hujan batu) kepada mereka. maka perhatikanlah akibatnya orang-orang melampaui batas." (Surah al-Aaraf ayat 84) "Lalu suara guruh (bunyi bumi yang gempa) menimpa mereka ketika matahari terbit." (Surah al-Hijr ayat 73). Selain daripada azab yang menimpa kaum Nabi Luth, mirip kepada kejadian sama turut menimpa Kota Pompeii (kini satu kawasan di Itali). Kota Pompeii adalah sebuah kota terkemuka dalam Empayar Rom pada satu ketika dahulu.

Lebih 1900 tahun lalu, Pompeii adalah sebuah kota purba yang maju sehingga satu kejadian dahsyat melanda menyebabkan keseluruhan bangunan serta penduduknya tertanam lebih 18 meter di dalam lava gunung berapi berkenaan. Masyarakat Pompeii dikatakan tidak menyedari langsung letusan kuat itu berlaku yang dapat dinilai daripada raut wajah artifak yang menggambarkan mereka dalam suasana terkejut, ketakutan yang amat sangat. Kemusnahan Kota Pompeii dari muka bumi ini sudah tentu bukan terjadi dengan sengaja. Masyarakat Pompeii di katakan mengamalkan kepercayaan Mithra yang mana meyakini bahawa persetubuhan tidak sepatutnya dilakukan secara berselindung, tetapi terbuka. Nauzubillah! Sehingga pada 1594, ketika kerja menggali terowong di kaki gunung berapi Vesuvius dijalankan mereka dikejutkan dengan penemuan artifak berupa tembikar dan puluhan tubuh manusia yang sudah membatu dalam keadaan sungguh menggerunkan. Tinggalan artifak misteri berkenaan akhirnya terjawab apabila masyarakat Pompeii dipercayai menjadikan kota itu sebagai pusat utama aktiviti pelacuran dan seks bebas. Malah, alat kelamin lelaki juga digantung di pintu utama pusat pelacuran terbabit. Sungguh mengejutkan apabila mendapati banyak sekali artifak manusia yang terawet berada dalam posisi sedang melakukan persetubuhan termasuk liwat. Demikian sebahagian peringatan yang mahu manusia kembali kepada kepada fitrah asal dan tidak terus hanyut menyimpang. Allah s.w.t berfirman yang bermaksud: "Sebab itu, setelah datang keputusan Kami lalu Kami jadikan yang di atasnya jatuh ke bawah dan kami turunkan ke atas mereka hujan batu dari tanah yang terbakar dengan berturut-turut. " (Surah Hud ayat 82).

Peringatan Allah itu mengingatkan seluruh manusia agar mengambil pengajaran dalam setiap yang berlaku dan kembali bertaubat agar tidak mengulangi kesilapan lalu. Malang sekali manusia tidak pernah mengambil iktibar daripadanya. Yang pasti, jika terdapat hanya segelintir golongan yang melakukan kemaksiatan maka bala akan menimpa ke atas semua tanpa mengira mereka melakukan dosa atau sebaliknya. Bagi pengamal seks songsang sebegini memang tiada penawar bagi mereka jika dijangkiti penyakit kelamin seperti kemaluan, dubur bernanah dan Aids yang akhirnya akan memusnahkan seluruh kehidupan mereka kelak. Penolong Pengarah Institut Latihan Islam Malaysia (Ilim), Zamihan Mat Zain, berkata gejala homoseksual adalah virus yang memerlukan golongan berkenaan menjalani pakej kaunseling lengkap. "Golongan gay yang berhasrat untuk berubah hendaklah meninggalkan terus perbuatan terkutuk itu dan bertaubat kepada Allah s.w.t.

"Mereka perlu mendapatkan khidmat nasihat pakar seperti psikologi dan kesihatan dalam usaha kepada pemulihan diri yang lebih sempurna. "Namun, perkara ini berbalik semula kepada kekuatan diri sendiri menangkis perasaan serta tindak tanduk yang boleh membawa kepada perilaku yang keji dan kotor ini," katanya.

Zamihan berkata, virus gejala gay itu amat buruk kesannya sehingga menyebabkan pengamalnya berasa ketagih dan semakin jauh dari keredaan Allah.

"Jika mereka tidak melawan perasaan itu akibatnya kita bukan saja mendapat kemurkaan Allah s.w.t, malah di kutuk oleh seluruh makhluk serta kehidupan di dunia ini.

"Terbukti segala bencana yang diturunkan ke atas manusia sebelum ini adalah berpunca daripada kepincangan yang dilakukan manusia sendiri. Mereka secara terangan melanggar peraturan dan hak yang dihadkan dalam sesuatu perkara," katanya. Beliau berkata malapetaka akan menimpa ke atas manusia pada bila-bila masa jika manusia masih enggan meninggalkan perkara serta perbuatan mungkar. "Amat malang jika seseorang yang mengamalkan aktiviti songsang ini sudah mempunyai isteri dan anak kerana dosa yang tertanggung adalah berlipat kali ganda.

"Mereka layak adalah penjenayah besar dalam Islam kerana tidak menunaikan tanggungjawab sebenar terhadap keluarga," katanya. Justeru, pintu taubat masih terbuka seluas-luasnya buat manusia selagi mereka tidak mensyirikkan Allah.

Namun taubat mesti dilakukan dengan sebenar-benarnya dengan harapan tidak mengulangi perbuatan silam. Ini berdasarkan firman Allah s.w.t yang bermaksud: "Dan mereka tidak menyembah sesuatu yang lain selain Allah dan tidak membunuh jiwa yang diharamkan kecuali di atas jalan yang hak dan tidak pula berzina; barang siapa melakukan perkara yang ditegah akan mendapat balasan dosanya. Akan digandakan baginya azab seksa di hari kiamat dan kekal di dalam azab dengan penuh kehinaan. Kecuali orang yang bertaubat dan beriman serta mengerjakan amal yang baik maka Allah menggantikan kejahatan mereka dengan kebaikan. Allah itu Tuhan pengampun lagi mengasihani. " (Surah al-Furqan ayat 68 hingga 70).

Oleh Mohd Fadly Samsudin

Anwar cuba timbul keraguan institusi kehakiman
KUALA LUMPUR 9 Feb. – Permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah menarik diri daripada mendengar kes liwatnya adalah bertujuan menimbulkan keraguan terhadap institusi kehakiman negara.

Bekas Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Muhammad Zahid Md. Arip berkata, langkah itu juga merupakan satu permainan persepsi oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu bagi mengelirukan rakyat.

“Saya percaya beliau mendapat khidmat runding daripada golongan media dalam dan luar negara yang bersimpati dengannya bagi mewujudkan persepsi seperti ini.

“Kita semua sepatutnya berhati-hati dengan helah Anwar yang sebenarnya hanya bertujuan untuk menimbulkan keraguan dan bukan bagi menegak kebenaran, katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas perbicaraan kes liwat itu yang sepatutnya bersambung semalam dengan sesi soal balas terhadap saksi, Mohd. Saiful Bukhari Azlan tetapi terpaksa ditangguhkan kerana Anwar mengemukakan permohonan supaya hakim itu menarik diri daripada mendengar kes berkenaan atas dakwaan wujud elemen berat sebelah.

Permohonan Anwar itu dibuat berdasarkan keputusan hakim tersebut yang tidak mengambil tindakan menghina mahkamah atau memberi amaran terhadap akhbar Utusan Malaysia.

Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden dalam afidavit jawapan terhadap permohonan itu semalam pula menegaskan permintaan Anwar perlu ditolak kerana ia tidak mempunyai merit dan kewajaran, remeh serta penyalahgunaan proses mahkamah.

Dalam pada itu, Muhammad Zahid berkata, jika benar Anwar tidak berpuas hati dengan Utusan Malaysia, beliau boleh menggunakan saluran lain yang tidak memerlukan hakim ditukar, antaranya dengan membuat laporan polis.

“Bagi saya, apa yang telah dilakukan oleh Anwar ini sudah sampai ke peringkat mengada-ngada.

“Oleh itu, saya cabar beliau menamakan seorang hakim yang dirasakan adil bagi mendengar kes liwatnya,” ujar beliau.

Anwar cuba timbul keraguan institusi kehakiman
KUALA LUMPUR 9 Feb. – Permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah menarik diri daripada mendengar kes liwatnya adalah bertujuan menimbulkan keraguan terhadap institusi kehakiman negara.

Bekas Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Muhammad Zahid Md. Arip berkata, langkah itu juga merupakan satu permainan persepsi oleh Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu bagi mengelirukan rakyat.

“Saya percaya beliau mendapat khidmat runding daripada golongan media dalam dan luar negara yang bersimpati dengannya bagi mewujudkan persepsi seperti ini.

“Kita semua sepatutnya berhati-hati dengan helah Anwar yang sebenarnya hanya bertujuan untuk menimbulkan keraguan dan bukan bagi menegak kebenaran, katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas perbicaraan kes liwat itu yang sepatutnya bersambung semalam dengan sesi soal balas terhadap saksi, Mohd. Saiful Bukhari Azlan tetapi terpaksa ditangguhkan kerana Anwar mengemukakan permohonan supaya hakim itu menarik diri daripada mendengar kes berkenaan atas dakwaan wujud elemen berat sebelah.

Permohonan Anwar itu dibuat berdasarkan keputusan hakim tersebut yang tidak mengambil tindakan menghina mahkamah atau memberi amaran terhadap akhbar Utusan Malaysia.

Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden dalam afidavit jawapan terhadap permohonan itu semalam pula menegaskan permintaan Anwar perlu ditolak kerana ia tidak mempunyai merit dan kewajaran, remeh serta penyalahgunaan proses mahkamah.

Dalam pada itu, Muhammad Zahid berkata, jika benar Anwar tidak berpuas hati dengan Utusan Malaysia, beliau boleh menggunakan saluran lain yang tidak memerlukan hakim ditukar, antaranya dengan membuat laporan polis.

“Bagi saya, apa yang telah dilakukan oleh Anwar ini sudah sampai ke peringkat mengada-ngada.02 Februari, 2010

[hangnadim]Jururawat kerjaya muliajururawat memerlukan pengorbanan yang begitu tinggi, mereka bukan sahaja bertanggungjawab menjaga pesakit malah perlu memberi layanan yang baik sehingga pesakit benar-benar sembuh. - Gambar hiasan
--------------------------------------------------------------------------------
Oleh Zuhayati Yazid
zuhayati.yazid@utusan.com.my

JURURAWAT mungkin dianggap kerjaya biasa yang tiada istimewanya. Sebab itu ada yang tidak menghargai atau menyedari kehadiran mereka sehinggalah salah seorang daripada orang yang kita sayang terlantar di hospital dan memerlukan jagaan rapi setiap ketika. Masa itu barulah kita sedar betapa mulianya mereka yang bergelar jururawat

Mungkin ada yang akan berkata, sudah menjadi tanggungjawab mereka untuk merawat pesakit atau mereka dibayar untuk melakukan tugas-tugas tersebut, Namun realitinya tidak semua daripada kita sanggup melakukannya. Siapa yang sanggup bergelumang dengan nanah dan darah setiap hari. Terpaksa membersihkan najis serta luka pesakit yang ada diantaranya telah reput dan berbau busuk. Tetapi mereka yang bergelar jururawat rela mengetepikan semua itu.

Bukan sahaja ganjaran gaji yang dikejar tetapi juga khidmat bakti kepada masyarakat terutama mereka yang menderita dengan pelbagai penyakit yang memerlukan pemerhatian dan penjagaan rapi. Cuba bayangkan jika tidak ada seorang pun yang sanggup menjadi jururawat kerana geli dan jijik untuk mendekati pesakit.

kerjaya sebagai jururawat memerlukan pengorbanan yang begitu tinggi, mereka bukan sahaja bertanggungjawab menjaga pesakit malah perlu memberi layanan yang baik sehingga pesakit benar-benar sembuh.

Kesabaran menghadapi pelbagai ragam dan kerenah pesakit pada setiap hari bekerja adalah satu cabaran yang perlu ditangani di samping berperanan menangani kecemasan dalam semua keadaan yang membahayakan nyawa pesakit.

Peranan mereka bukan sekadar membantu doktor sebaliknya perlu melaksanakan kelancaran tugas merawat dan menjalankan prosedur klinikal dengan penuh profesional.

Tidak keterlaluan jika jururawat dikatakan berperanan dalam memastikan kelancaran tugasan doktor dan boleh dianggap sebagai tulang belakang kejayaan sesuatu operasi perubatan.

Bahkan kerjaya yang digelar bidadari suci ini diiktiraf sebagai yang mempunyai masa depan cerah serta menjanjikan pendapatan lumayan.

Di negara ini sejumlah 130,000 jururawat diperlukan menjelang 2020 bagi mencapai nisbah jururawat kepada penduduk iaitu 1:200 ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Sehingga kini Malaysia hanya mempunyai 79,742 jururawat di sektor awam dan swasta . Nisbahnya antara pada kadar 1:645. Kerajaan melatih sejumlah 7,000 bakal jururawat setiap tahun.

Sebanyak 107 institusi kejururawatan bertanggungjawab melahirkan jururawat baru setiap tahun, namun ia masih belum mampu menampung keperluan di hospital kerajaan khususnya di Unit Rawatan Koronari (CCU) dan Unit Rawatan Rapi (ICU).

Sebanyak 92 peratus daripada jumlah kekosongan jururawat di negara ini telah diisi dan ia masih tidak memadai kerana kemunculan banyak klinik serta hospital baru selain kemajuan pantas dalam penjagaan kejururawatan.

Itulah realiti bagi kerjaya yang 'terhangat' pada masa kini. Permintaannya semakin meningkat bukan sekadar dalam negara malah mendapat tempat di seberang laut.

Kepercayaan dan keyakinan pihak luar dengan sistem kejururawatan negara tidak boleh disangkal lagi.

Permintaan dari negara-negara Asia Barat sedikit sebanyak 'mencuri' modal insan bergelar jururawat milik negara untuk berhijrah ke sana.

Hakikatnya, ramai yang tidak mengetahui bahawa peluang pekerjaan sebagai jururawat lebih terjamin berbanding bidang-bidang lain.

Kerjaya ini menerima gaji permulaan yang lumayan termasuk elaun dan juga insentif. Malah, kerjaya ini juga berpeluang untuk melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah sehingga ke doktor falsafah.

Sehubungan itu, kerjaya yang dipenuhi dengan kemungkinan yang tidak berpenghujung, sama ada limpahan ganjaran peribadi mahupun profesional harus dipenuhi segera supaya tiada lopong dalam tenaga kerja kesihatan.

Ekoran kekurangan jururawat global yang permintaannya semakin tinggi, hospital-hospital dan organisasi-organisasi penjagaan kesihatan tidak putus-putus merekrut jururawat terlatih.

Bertepatan dengan keperluan jururawat dalam bidang kesihatan negara, Kolej Lincoln merupakan antara institusi pengajian tinggi (IPT) di negara ini yang menawarkan kursus dalam bidang kejururawatan.

Ia boleh dianggap sebagai kolej premier dalam menyediakan pendidikan holistik kepada bidang kejururawatan dan kesihatan.

Kolej Lincoln yang ditubuhkan pada tahun 2004 menjadikan bidang sains kesihatan sebagai perniagaan utamanya.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Kolej Lincoln, Prof. Datuk Dr. Badaruddin Nordin, penubuhan kolej ini bertujuan melatih individu menjadi jururawat dan kakitangan terlatih dalam industri kesihatan.

''Melihat kepada kekurangan tenaga kerja dalam bidang ini mendorong kami menerajui bidang ini yang dianggap mulia dan dianggap tiket ekspres menuju akhirat kerana tugas dan peranannya," katanya.

Tegas Badaruddin, matlamat asal penubuhan kolej ini adalah untuk memberi peluang kepada pelajar yang kurang berkemampuan menyambung pengajian dan seterusnya berkhidmat dalam perkhidmatan awam.

Memandangkan ramai generasi muda hari ini berminat untuk menyambung pengajian tetapi tiada tempat untuk mereka di IPT, jadi kita memberikan peluang ini melalui kolej ini,''ujarnya.

Katanya, di kolej itu pelajar akan didedahkan dengan proses pembelajaran dan juga latihan praktikal selama tiga tahun oleh tenaga-tenaga pengajar yang berpengalaman.

Pelajar yang mendaftar di Kolej Lincoln juga tidak perlu membuat sebarang bayaran yuran semasa pendaftaran.

''Pada permulaan kami sendiri yang menampung segala keperluan kemasukan pelajar termasuklah tiket bagi pelajar yang jauh, asrama dan juga wang perbelanjaan,'' katanya.

Jelasnya lagi, peluang dalam bidang penjagaan kesihatan adalah besar memandangkan disebabkan permintaan tinggi terhadap jururawat Malaysia di luar negara.

''Di kolej ini, kita memberi satu laluan kerjaya yang bermanfaat dalam bidang industri sains kesihatan termasuk bidang kejururawatan dan juga farmasi kepada generasi muda,'' katanya.

Tegasnya, pelajar yang mendaftar di kolej itu tidak perlu membuat sebarang bayaran tetapi akan diberikan pinjaman untuk tujuan pembelajaran.

''Kita juga menanggung segala perbelanjaan mereka sebelum mendapat pinjaman tersebut termasuklah tempat tinggal, wang perbelanjaan serta wang saku," jelasnya.

Katanya, selain memberi peluang kepada pelajar-pelajar dalam negara ia juga terbuka kepada pelajar di luar negara untuk belajar dalam bidang mulia ini.

"Malah kita berhasrat dalam tempoh terdekat untuk membuka cawangan-cawangan Kolej Lincoln di Kenya, India, Oman, Bahrain dan Australia," ujar beliau.

Jelasnya, pelajar-pelajar yang menuntut di kolej itu juga berpeluang untuk membuat latihan praktikal di dalam dan juga luar negara.

''Ini semua memberi pengalaman baru kepada pelajar serta mampu menyuntik semangat baru dalam hidup mereka supaya terus bersemangat,'' ujarnya.

Selain itu, pelajar yang lulus cemerlang pula mendapat tawaran untuk bekerja di luar negara termasuklah di Arab Saudi dan juga India.

Katanya, sehingga kini, Kolej Lincoln telah mendapat kelulusan dari Kementerian Kesihatan bagi menggunakan hospital-hospital di bawahnya bagi tujuan latihan praktikal para pelajar.

''Kita komited dalam menyediakan pendidikan tinggi yang berkualiti melalui gabungan mantap kakitangan akademik dan bukan akademik,'' ujarnya.

Mereka yang mengikuti pengkhususan ini diberi latihan teori dan praktikal. Penekanan turut diberikan kepada subjek klinikal bagi melahirkan jururawat yang berkebolehan.

Sebagai satu disiplin praktikal, pelajar diberi pendedahan awal kepada pesakit secara berterusan selain berpeluang melakukan penyelidikan kejururawatan dan proses kejururawatan.
Tambah beliau lagi, bagi memastikan para pelajarnya mendapat manfaat daya saing dan kejayaan pelajar, Kolej Lincoln memfokuskan kepada kualiti pengajaran, amalan-amalan mahir dan kemudahan-kemudahan perubatan terkini.

''Kolej ini juga telah melakukan pelaburan yang banyak bagi memastikan kemudahan-kemudahan di fakulti kejururawatan adalah moden dan menepati piawaian tertinggi yang ditetapkan.

'' Kami mempunyai wad simulasi, makmal kemahiran, makmal komputer, bilik praktikal dan juga perpustakaan," katanya.

Untuk keterangan lanjut mengenai kursus-kursus yang ditawarkan di Kolej Lincoln, sila hubungi 03-78063478 atau email: info@lincoln.edu.my

TIADA SIAPA YANG BOLEH MENGUKIR SEBUAH BAHASA NAN INDAH UNTUK MENYAMPAIKAN UCAPAN KEPADA ANAKANADA JURURAWAT SEMUA UNTUK SAMPAIKAN TERIMA KASIH.......HANYA TUHAN SAJA YANG AKAN MEMBERI GANJARANNYA DI DUNIA DAN AKHIRAT....SELAGI KAMU BERTUGAS DENGAN KERANA ALLAH,JUJUR DAN IKHLAS................

CAKAR HARIMAU.....SELAMAT MENCUBA DAN BISIKAN AKU SAYANG PADAMU.......SETELAH SELESAI
BATU CAVES MALAYSIA -THAIPUSAM (தைப்பூசம்)

Pangkor Thaipusum - More amazing videos are a click away

From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Thaipusam

Murugan during Thaipusam.
Observed by Religiously by Tamil Hindus.
Type Religious, India, Singapore, Mauritius and Malaysia
Significance Celebration of the birth of god Murugan
Date decided by the Tamil calendar
Thaipusam (Tamil: தைப்பூசம்) is a Hindu festival celebrated mostly by the Tamil community on the full moon in the Tamil month of Thai (Jan/Feb). It is also referred to as Thaipooyam or Thaippooyam in the Malayalam language. The word Thai-pusam is derived from the month name Thai and Pusam, which refers to a star that is at its highest point during the festival. The festival commemorates both the birthday of Murugan (also Subramaniam), the youngest son of god Shiva and his wife Parvati, and the occasion when Parvati gave Murugan a vel (spear) so he could vanquish the evil demon Soorapadman.

Contents [hide]
1 Origin
2 Kavadi
2.1 Preparations
3 Celebrations
4 See also
5 Notes and references
6 External links

[edit] Origin
Skanda (or Murugan) was created during one of the battles between the Asuras and the Devas. At one point, the latter were defeated several times by the former. The Devas were unable to resist the onslaught of the Asura forces. In despair, they approached Shiva and entreated to give them an able leader under whose heroic leadership they might obtain victory over the Asuras. They surrendered themselves completely and prayed to Shiva. Shiva granted their request by creating the mighty warrior, Skanda, out of his own power or Achintya Shakti. He at once assumed leadership of the celestial forces, inspired them and defeated the Asura forces and to recognize that day the people created the festival

[edit] Kavadi

Thaipusam burdensKavadi Attam is a dance performed by the devotees during the ceremonial worship of Murugan, the Tamil God of War.[1] It is often performed during the festival of Thaipusam and emphasizes debt bondage. The Kavadi itself is a physical burden through which the devotees implore for help from the God Murugan.[2]

Generally, Hindus take a vow to offer a kavadi to idol for the purpose of tiding over or averting a great calamity. For instance, if the devotee's son is laid up with a fatal disease, he would pray to Shanmuga to grant the boy a lease of life in return for which the devotee would take a vow to dedicate a kavadi to Him.

[edit] Preparations

Vel kavadiDevotees prepare for the celebration by cleansing themselves through prayer and fasting. Kavadi-bearers have to perform elaborate ceremonies at the time of assuming the kavadi and at the time of offering it to Murugan. The kavadi-bearer observes celibacy and take only pure, Satvik food, once a day, while continuously thinking of God.

On the day of the festival, devotees will shave their heads undertake a pilgrimage along a set route while engaging in various acts of devotion, notably carrying various types of kavadi (burdens). At its simplest this may entail carrying a pot of milk, but mortification of the flesh by piercing the skin, tongue or cheeks with vel skewers is also common.

The simplest kavadi is a semi circular decorated canopy supported by a wooden rod that is carried on the shoulders, to the temple. In addition, some have a small spear through their tongue, or a spear through the cheeks. The spear pierced through his tongue or cheeks reminds him constantly of Lord Murugan. It also prevents him from speaking and gives great power of endurance. Other types of kavadi involve hooks stuck into the back and either pulled by another walking behind or being hung from a decorated bullock cart or more recently a tractor, with the point of incisions of the hooks varying the level of pain. The greater the pain the more god-earned merit.

[edit] Celebrations

Nel Parai AlappuIn Palani, Tamil Nadu, India, Thai Pusam is celebrated with grandeur. Thousands of devotees flock to Palani and attend kavadi. According to palani.org, "The number of kavadis reaching Palani for Thai Pusam is about 10,000. For Pankuni Uttiram, 50,000 kavadis arrive. It is kavadi to your right, kavadi to your left, kavadi in front of you, kavadi behind you, kavadi above you and kavadi below you."[3]

In Vaikom, Kerala, India, Thai Pusam festival is conducted with Kaavadis at Udayanapuram Subramanya temple. Devotees take panchamritha kaavadi, paal kaavadi, bhasma kaavadi etc.

In Karamana, Thiruvananthapuram, Kerala, India, Thai Pusam festival is conducted at Satyavageeswara temple. The utsava moorthy is taken in procession on a vahanam(mount). There is nel(Paddy)parai alappu or Nel alavu, as a ritual performed for good luck and prosperity.

In Nallur, Jaffna, Sri Lanka, Thai Pusam festival is conducted at Nallur Kandhasamy Temple. Many Tamil devotees irrespective of religion take part in celebrations. Even Tamils from Roman Catholic faith and Muslims take part in Thai Pusam celeberations and take Kavadis.

Outside Tamilnadu : Abroad

The largest Thaipusam celebrations take place in Singapore, Mauritius and Malaysia[4]. It is a public holiday in several states in Malaysia, including Selangor, Negeri Sembilan, Penang, Perak, Johor, Putrajaya and Kuala Lumpur.

The temple at Batu Caves, near Kuala Lumpur, often attracts over one million devotees and tens of thousands of tourists [5]. The procession to the caves starts at the Sri Mahamariamman Temple, Kuala Lumpur in the heart of the city and proceeds for 15 kilometers to the caves, an 8-hour journey culminating in a flight of 272 steps to the top.

In Malaysia, although rare, scenes of people from different ethnic groups and faiths bearing "kavadi" can also be seen. Thaipusam is also increasingly being celebrated by the ethnic Chinese in Singapore and Malaysia.[6] Thaipusam is also celebrated at another cave site, the Sri Subramaniar Temple in Gunong Cheroh, Ipoh, Perak and at the Nattukottai Chettiar Temple along Jalan Waterfall in Penang. Temple secretary P. Palaiya Sri Subramaniar Temple in Gunong Cheroh reported that about 250,000 devotees participated in the festival 2007, including 300 kavadi bearers, while 15,000 came with milk offerings.

[edit] See also
Hinduism in Southeast Asia
Hinduism in Malaysia and Singapore
Indians in Malaysia and Singapore
Thai Poosam Kavady in South Africa
[edit] Notes and references
(1996) Pancorbo, Luis: "Los picados de Thaipusam" en "Fiestas del Mundo. Las máscaras de la Luna". Pp. 85-93. Ediciones del Serbal. Barcelona. ISBN 84-7628-168-4
^ Kent, Alexandra. Divinity and Diversity: A Hindu Revitalization Movement in Malaysia. University of Hawaii Press, 2005. (ISBN 8791114896)
^ Hume, Lynne. Portals.
^ Palani Thai Pusam, accessed Dec 05, 2006
^ A test of faith.
^ 1.3 million mark Thaipusam - Star newspaper.
^ Cheney S (8 Feb 2009). "8,000 Hindu devotees take part in Thaipusam festival". Channel News Asia. http://www.channelnewsasia.com/stories/singaporelocalnews/view/407611/1/.html.
[edit] External links
Wikimedia Commons has media related to: Thaipusam
Thaipusam Astrology
Thaipusam at the Batu Caves (Malaysia)
Thaipusam Kavadi Festival
Thaipusam in Singapore
Some photos of Thaipusam 2009 in Singapore
Festival of Thaipusam
[hide]v • d • eFestivals in the Hindu calendar

Major festivals Makar Sankranti (Pongal) · Holi · Rama Navami · Krishna Janmashtami · Ganesh Chaturthi · Navratri (Dasara - Durga Puja - Vijayadashami) · Diwali (Bhau-Beej) · Chhath

Regional New Year Gudi Padwa (Marathi, Konkani) / Ugadi (Telugu, Kannada)
Cheti Chand (Sindhi)/ Vaisakhi (Punjabi) / Pohela Boishakh (Bengali)
Puthandu (Tamil) / Vishu (Malayalee)


Holy days Karwa Chauth · Gowri Habba · Thaipusam · Maha Shivaratri · Ekadasi · Mahalakshmi Vrata · Raksha Bandhan

Holy periods Chaturmas · Dhanurmas

01 Februari, 2010

Shadow Play BINI HANG BINI AKU-SAID NOK BINI-LOGHAT KEDAH,NAK JUAL TANAH

The Kelantan Malay
Shadow Play
Four varieties of shadow play are active in the Malay peninsula:
(a) Wayang Kulit Siam,
(b) Wayang Kulit Gedek,
(c) Wayang Kulit Purwa and
(d) Wayang Kulit Melayu.
Wayang Kulit Siam is the most indigenous of these styles. It is principally performed in the state of Kelantan on the east coast of the Malay peninsula. Wayang kulit siam makes use of a local version of the Indian epic, Ramayana. Existing only in the oral tradition, this version is known as Hikayat Maharaja Wana. The Hikayat Seri Rama provides material for the principal story (cerita pokok). Local extensions of and accresions to the epic have resulted in the creation of a large number of Ramayana branch stories (cerita ranting). These have traditionally been more popular than the pokok story.
The wayang kulit siam orchestra consists of a pair of double- headed drums(gendang), a pair of single-headed goblet-shaped drums known as gedumbak, a pair or vertically standing drums (gedug) hit with beaters, a pair of hand small cymbals, (kesi) and a pair of inverted gongs canang), also beaten with sticks. and, finally, a pair of hanging knobbed gongs(tetawak).

Wayang kulit siam peformances are done in two varieties:
(a) those done purely for entertainment and
(b) those intended for ritual purposes such as the salutation of teachers (sembah guru).

Ritual performances,known as wayang kulit berjamu,are extremely rare.They incorporate a host of ritual acitivities as well as trance.

Further information regarding traditional Malay theatre genres may be obtained from:
The Asian Centre, Penang

Recent Materials related to the Kelantan Malay Shadow Play:

Matusky, Patricia. Malaysian Shadow Play and Music: Continuity of an Oral Tradition. Penang: The Asian Centre, 1997(Reprint).

Ghulam-Sarwar Yousof. The Malay Shadow Play: An Introduction. Penang: The Asian Centre, 1998.

For further information contact Dr Ghulam-Sarwar Yousof at The Asian Centre, Penang, Malaysia.

Email: gsyousof@angelfire.com

Wayang Kulit Kelate - Said Nok Bini