Pages

Subscribe:

26 Ogos, 2011

[hang nadim] Mat Sabu hina pejuang negara.....

Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA
mohdasron.mustapha@utusan.com.my
Mohamad Sabu ketika berucap pada Ceramah Perdana Pas di Padang Menora Tasek Gelugor, Seberang Perai, Pulau Pinang, baru-baru ini.

KUALA LUMPUR 26 Ogos – Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mencetuskan kontroversi baru apabila menganggap pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dan keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero sebenar.

Menurutnya, Muhammad Indera, lelaki Melayu yang bersekongkol dengan Goh Peng Tun dan 200 anggota komunis adalah hero sebenar, bukannya 25 anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan di balai polis itu.

Dalam ceramahnya di Tasek Gelugor, Pulau Pinang 21 Ogos lalu, Mohamad turut mendakwa Dato’ Onn Jaafar dan Tunku Abdul Rahman tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh tersebut adalah pegawai British.

Beliau juga berikrar untuk mengubah semula sejarah kemerdekaan negara jika pembangkang berjaya merampas Putrajaya kerana dakwanya, sejarah yang tertulis pada hari ini tidak memaparkan fakta sebenar selain hanya memihak kepada UMNO.

“Dekat nak merdeka nanti, siarlah cerita mengenai Bukit Kepong. Bukit Kepong ini, polis yang mati itu polis British. Hat (yang) serang Bukit Kepong itulah pejuang kemerdekaan yang sebenar, yang serang Bukit Kepong itu Mat Indra (Muhammad Indera). Dia Melayu tapi semua sejarah itu ditutup.

“Jins Shamsudin (Tan Sri) buat filem, Jins Shamsudin itu orang UMNO. Cerita Bukit Kepong (yang dibuat Jins) hat serang itu pula penjahat, hero yang mempertahan balai polis. Padahal Mat Indera yang mengetuai operasi itu akhirnya dihukum gantung,” katanya dalam ceramah itu.

Dalam tragedi berdarah Bukit Kepong yang bermula kira-kira pukul 5 pagi pada 23 Februari 1950, satu persatu anggota keselamatan dan ahli keluarga mereka gugur selepas diserang dari setiap sudut oleh 200 pengganas komunis, malah sebahagian daripada mangsa dicampak hidup-hidup ke dalam api.

Mohamad mendakwa semua sejarah negara adalah bohong apabila pegawai British diangkat sebagai pejuang kemerdekaan manakala yang melawan British menjadi penjahat.

“Semua sejarah negara kita bohong, pegawai British jadi pejuang kemerdekaan, lawan British jadi penjahat. Siapa pegawai British? Dato’ Onn dan Tunku Abdul Rahman itulah pegawai British. Tapi bila tiba bulan merdeka hanya mereka yang ditonjolkan. Kalau begitu UMNO seorang sajalah yang merdeka, betul tidak,” tuduhnya.Apa kata depa....
@myeagleview0000

betol bro.. kita ni fanatik politik.. ni salah satu cara diorg nak pecahkan bangsa misteri ni.. dari segi ketenteraan, apa kata bro baca blog penganalisis ketenteraan terkenal, shahpaskal 'military of malaysia'.. kat situ dia ade tulis benda yang leh watkan kita sedar kita sedang dipermainkan..

asifadio 3 days ago
Reply
Mat Sapu = Mat Khalwat....cite dia sebiji mcm kes khalwat dia...ni le Timbalan Presiden Parti Islam Malaysia....hu!.

Time2Keel 1 week ago
tak kisah la apa nak kata... aku cuma berharap negara tanah tumpah darahku ini terus aman damai hidup harmoni.. dan mewarisinya pada anak cucu aku nanti...

aku tak nak cucu aku nanti merempat di tanah air sendiri, mengharapkan bantuan pada kaum lain.. org lain berlumba2 memajukan diri.. kita masih berpolitik.. ish ish ish...

Nukilan Hati Hang Nadim
Hai Mat hang pun nak jadi Anwar juga dulu hang hentam Anwar lani hang buat buat sayang dulu hang dengan normah pun macam tu juga.....sekali terlepas dua kali terlepas tiga kali terima padahnya.....?????kalu mat hang dalam Politik kalu hang elok orang undi hang tapi hang kalu temberang sape nak hang.....Anwar pun risau kat hang tu kawan baik dulu hentam sekarang buat baik taubat Mat....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.