Pages

Subscribe:

13 Julai, 2012

[hang nadim] Qari Malaysia, qariah Maghribi juara .....TAHNIAHTuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah mengucapkan tahniah kepada johan qari, Muhammad Anuar Ghazali pada majlis penutup dan penyampaian hadiah Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa Ke-54 di PWTC, Kuala Lumpur, malam tadi.
KUALA LUMPUR 13 Julai - Qari Malaysia, Muhammad Anuar Ghazali dan qariah Maghribi, Hasnae Khoulali masing-masing muncul johan majlis Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa Kali Ke-54 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini malam ini.
Muhammad Anuar yang memperdengarkan Ayat 84 Surah Hud meraih markah 95.33 peratus manakala Hasnae yang membaca Ayat 15 Surah al-Isra' memperoleh 94 peratus.
Kedua-dua mereka menerima hadiah wang tunai RM40,000 setiap seorang selain trofi dan sijil penyertaan.
Sementara itu, qari Iran, Amin Pouya pula menduduki tempat kedua dengan markah 91.67 peratus dan tempat ketiga, dimenangi Raden Harmoko Baharuddin dari Indonesia dengan 90.16 peratus.
Bagi qariah, peserta Indonesia, Rahmawati Bakri Hunawa mendapat tempat kedua dan qariah negara, Che Aminah Che Awang di tempat ketiga. Kedua-dua mereka mencatat perbezaan peratusan markah yang tipis.
Keputusan tilawah diumumkan oleh Pengerusi Jemaah Hakim Tilawah, Datuk Othman Mustapha yang juga Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).
Menurut beliau, secara keseluruhannya mutu bacaan peserta kali ini adalah baik dan memuaskan selain mampu memelihara hukum-hukum tajwid.
''Kali ini kita melihat peratusan markah johan, tempat kedua dan ketiga qariah adalah sama. Namun kita rujuk pemarkahan tajwid untuk menentukan kedudukan," katanya ketika membacakan penilaian pertandingan kali ini.
Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Hajah Haminah berkenan menyampaikan hadiah kepada para pemenang.
Hadir sama, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman serta Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
Tahun ini, tilawah yang bertema 'Al-Quran : Pemacu Transformasi Ummah Wasatiyyah' menyaksikan penyertaan 71 peserta mewakili 44 buah negara melibatkan 44 qari dan 27 qariah.
Tiga buah negara iaitu Belgium, Ghana dan Tanzania merupakan negara yang pertama kali menghantar 

Qari Malaysia johan tilawah

Muhammad Anuar dan Hasnae bersama piala kemenangan masing-masing pada majlis penutup Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa Ke-54 di PWTC, Kuala Lumpur malam tadi.


KUALA LUMPUR - Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa Ke-54 yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) mengukir sejarah kepada peserta Malaysia, Muhammad Anuar Ghazali, 36, apabila dinobatkan sebagai juara kategori qari (lelaki).
Muhammad Anuar yang berasal dari Kelantan dan memperdengarkan bacaan Surah al-Hud, memperoleh markah 95.33 peratus. Naib johan disandang qari Iran Amin Pouya dengan 91.67 peratus manakala tempat ketiga milik Indonesia menerusi Raden Harmoko Baharudin (90.16 peratus).
Bagi kategori qariah (wanita), peserta Maghribi Hasnae Khoulali, 19, yang memperdengarkan bacaan Surah al-Israk memperoleh 94 peratus sama seperti markah yang diperoleh naib johan dan pemenang ketiga.
Hasnae menewaskan qariah Indonesia, Rahmawati Bakri Hunawa dan qariah Malaysia, Che Aminah Che Awang menerusi cara bacaan, tajwid, kefasihan serta suara dalam menentukan perkiraan markah mereka.
Pemenang tempat pertama bagi kedua-dua kategori membawa pulang hadiah wang tunai RM40,000 serta piala iringan, cenderamata dan sijil penyertaan yang disampaikan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.
Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.