Pages

Subscribe:

22 Mac, 2013

[hang nadim] Pengiktirafan.....


Pengiktirafan dari Malaysia Book Of Records..Gerakan Belia 4B(M) Cawangan Penaga dan kerjasama dari Pusat Inovasi, Latihan Dan Multimedia Penaga telah berjaya mendapat pengiktirafan dari Malaysia Book Of Records atas Tayangan Serentak '1957~Hati Malaya' yang ditayangkan seluruh negara pada 12hb Oktober 2008 yang lalu. Majlis penyerahan sijil telah disampaikan oleh YB Dato' Hj. Azhar Bin Ibrahim dan disaksikan oleh Pegawai dari Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Pulau Pinang dan Pengurus Pusat Inovasi, Latihan dan Multimedia Penaga, En. Ab Majid Bin Othman.

Sedikit info...

Biro Tatanegara selaku Jawatankuasa Pemupukan Semangat Patriotisme telah menganjurkan tayangan filem 1957 Hati Malaya, sebagai pengisian kepada program Semangat Merdeka. Program ini telah dilancarkan pada 19 Ogos 2008 di Alamanda, Putrajaya. Manakala majlis penutup program ialah pada 15 Oktober 2008. Tayangan filem Hati Malaya dilakukan secara serentak di seluruh negara pada 12 Oktober 2008. Tujuan tayangan ini adalah untuk memberi kesedaran dan pengetahuan sejarah mengenai peranan orang-orang Melayu di dalam menuntut kemerdekaan negara kepada anak-anak muda. Program ini telah tercatat dalam "The Malaysia Book Of Records".

Asal Penaga...Cerita Dahulu kala....Nama Penaga berasal daripada sejenis pokok yang terdapat di kawasan itu.Pokok Penaga merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Mesua aff. assamica (King et Prain) Kosterm.

Pokok Penaga
Nama Lain: Iron wood tree,mesua naghas(perancis),nagkesara(india dan sanskrit).
Pengelasan saintifik Alam: Tumbuhan
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Order: Malpighiales
Famili: Clusiaceae
Genus: Mesua
Spesies: M. aff. assamica
Asal: India

Keterangan:
Merupakan sejenis pokok dengan batang yang berwarna coklat pucat. bahagian dalam kulit batangnya mengandungi resin yang berwarna jernih.Pucuknya berwarna merah dan daunnya berwarna hijau. daunnya berbentuk ringkas dengan saiz 6.5-12 X 1.5-4 cm.Bunganya berwarna putih dan berbau wangi.

Kegunaan:
Di burma bunganya digunakan sebagai penawar gigitan ular berbisa.Manakala dinegara ini bunganya digunakan untuk mengembalikan kecergasan selepas proses bersalin.Bijinya yang telah ditumbuk, ataupun minyak yang diperah dari bijinya digunakan menyembuhkan luka dan merawat jangkitan kulit.

Wira-wirawati PLKN Ke Kuala Muda Penaga


~Kenangan 16hb Mei 2009~

Meriah....
Peserta Program Latihan Khidmat Negara Ke Kuala Muda Penaga dalam siri Program Khidmat Masyarakat yg menjadi sebahagian Modul dlm program PLKN...

Antara tempat yg dikunjungi..
  • Kilang Perusahaan Keropok Lekor 'Anak Mami' yang diusahakan oleh Pak Musa
  • Ladang Ternakan Kambing dan Ketam yg diusahakan oleh Belia Kuala Muda bersama En.Mohammed Wan Chik
  • Pusat 'Bisik-bisik' - tempat pengumpulan dan penjualan ikan
  • Kawasan sekitar pantai Kuala Muda - acara sukaneka dan bermain layang-layang
Disamping itu, bagi memeriahkan suasana, kugiran tepi pantai pimpinan 'Pak Din' dijemput untuk menghiburkan tetamu yg hadir pada hari itu. Acara sukaneka bersama komuniti Kuala Muda juga diadakan. Acara 'istana pasir' merupakan acara yg paling menyeronokkan bagi wira-wirawati PLKN dimana kreativiti mereka diadili dan dijadikan 'tontonan' kpd penduduk Kuala Muda yg berada di sana. Tepuk...tepuk...Terima Kasih...Syukran...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.