Pages

Subscribe:

21 Mei, 2013

[hang nadim] Najib congratulates Everest-conquering Felda youths.....The Felda youths at KLIA before leaving for the Mount Everest expedition on April 2. - BernamaThe Felda youths at KLIA before leaving for the Mount Everest expedition on April 2. - Bernama
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak has congratulated four Felda youths on their success in scaling world's tallest mountain Mount Everest Tuesday morning.
The Prime Minister said the achievement of the Felda Everest 2013 climbers, accompanied by two instructors, had inspired the entire Felda community.
"Congratulations to four Felda youths and their coaches for conquering Mount Everest today. The success is an inspiration to the entire Felda community," he said in his tweet Tuesday.
According to sources, the youngest climber, Mohd Nasuha Shamsuddin, 21, reached a height of 8,848m from sea level at 8.31am (2.05am M'sian time).
He was followed by Mohamad Asyraf Mohd Halim, 25, at 8.48am (3am M'sian time) and Muhammad Hafizuddin Ibrahim, 22, at 9.11am (3.25am M'sian time).
They were part of a five-man team from Felda in Negeri Sembilan, Johor and Pahang, in the expedition organised by the Malaysia Seven Continent Exploration Club (KE7B).
The expedition, which began on April 2, was also supported by Felda Youth Council and Felda Global Venture Holding. - Bernama

Enam anak Felda takluk Everest

Muhamad Muqharabbin Moktharrudin (kanan) memimpin bacaan doa sebelum para pendaki Everest-Felda 2013 memulakan pendakian di Kem Induk Everest, Nepal pada 17 Mei lalu.
LUKLA 21 Mei - Enam daripada tujuh pendaki dari Kelab Eksplorasi Tujuh Benua Malaysia (KE7B) berjaya menjejakkan kaki ke puncak Gunung Everest di ketinggian 8,848 meter (29,028 kaki) dari paras laut (dpl) pagi ini.
Pendaki terawal, Mohd. Nasuha Shamsudin, 21, dari Felda Tersang 3, Raub, Pahang tiba di puncak pada pukul 8.31 pagi waktu Nepal, diikuti Mohamad Asyraf Mohd. Halim, 25, (Felda Lok Heng Timur, Kota Tinggi, Johor, 8.48 pagi); Muhammad Hafizuddin Ibrahim, 22, (Felda Chini Timur 1, Pekan, Pahang, 9.11 pagi); Zainudin Lot, 37, (jurulatih, 10.16 pagi); Myrza Fasha Md. Hamyrudin, 25, (Felda Tersang 3, Raub, Pahang) dan Muhammad Illaham Ishak, 37, (jurulatih), masing-masing 11 pagi.
Seorang pendaki lain, Siti Hanisah Sharuddin, 23, (Felda Jelai 1, Gemas, Negeri Sembilan) terpaksa berpatah balik setelah tiba di ketinggian 8,748 meter (South Summit) kerana masalah kesihatan.
Kesemua pendaki berkenaan merupakan peserta projek Everest-Felda 2013 kelolaan KE7B yang dipimpin bekas pendaki Everest 2004, Muhamad Muqharabbin Mokhtarrudin.
Dalam pendakian ini, dua rekod baharu dicipta apabila Mohd. Nasuha muncul sebagai pendaki termuda dan Myrza Fasha (pendaki wanita termuda) dalam sejarah mendaki Gunung Everest negara sejak tahun 1997.
Pada 1997, M. Magendran dan N. Mohandas muncul sebagai rakyat Malaysia pertama menjejakkan kaki di puncak Gunung Everest.
Rekod pendaki negara termuda sebelum ini dipegang oleh Muhamad Muqharabbin yang berusia 22 tahun ketika menakluk puncak Everest pada 2004.
Myrza Fasha memecahkan rekod dipegang oleh Marina Ahmad yang menjejakkan kaki ke puncak Everest ketika berusia 26 tahun pada 2007.
Setiap kali pihak media dan pendaki sokongan menerima laporan tentang kejayaan para pendaki di Kem Induk Everest (EBC), beberapa sherpa bertugas akan mengetuk periuk bagi meraikan kejayaan para pendaki.
Ini merupakan tradisi yang diamalkan oleh kumpulan sherpa setiap kali mendapat berita gembira kejayaan pendaki.
Mohd. Nasuha berkata: “Alhamdulillah dengan izin Allah, saya kini berada di puncak Gunung Everest. Terima kasih semua," katanya ringkas dari puncak Gunung Everest melalui walkie-talkie kepada wakil media dan pendaki sokongan di EBC hari ini.
Menurutnya, beliau merupakan pendaki terawal tiba di puncak bersama Pemba yang merupakan seorang sherpa yang mengiringinya dalam pendakian tersebut.
Mohamad Asyraf pula menjadi pendaki kedua tiba di puncak pada pukul 8.48 pagi.
“Asyraf kini berada bersama saya di puncak. Keadaan cuaca amat baik dengan angin sepoi-sepoi bahasa. Matahari tidak terlalu terik," kata Mohd. Nasuha.
Sementara itu, Setiausaha Akhbar kepada Perdana Menteri, Datuk Akmar Hisham Mokhles berkata, beliau bersyukur kerana kesemua pendaki berjaya mencapai misi yang ditetapkan dalam projek Everest-Felda 2013.
Menurutnya, walaupun pelbagai dugaan dan cabaran terpaksa diharungi sepanjang menjalani latihan sejak tujuh bulan lalu, namun matlamat projek dapat disempurnakan.
“Terima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia atas doa mereka untuk melihat anak-anak Felda ini berjaya melakar sejarah di puncak Gunung Everest. Kejayaan ini juga adalah kejayaan seluruh rakyat Malaysia," katanya melalui telefon di sini.
Pendakian fasa terakhir ke puncak menyaksikan kesemua pendaki meninggalkan Kem 4 di ketinggian 7,900 meter dpl pada pukul 8.15 malam semalam (20 Mei).
Setelah berjaya menjejakkan kaki ke puncak Everest, semua pendaki kini dalam perjalanan turun semula ke Kem 4 untuk bermalam sebelum turun ke Kem 2 pada 22 Mei untuk bermalam dan akhir sekali ke EBC di ketinggian 5,363 meter dpl pada 23 Mei.
Pada 2 April lalu, kumpulan pendaki anak-anak muda Felda itu bersama 13 pendaki sokongan berlepas ke Kathmandu, Nepal untuk menjalani latihan di Banjaran Himalaya termasuk Gunung Lobuche Timur dan Island Peak dalam misi menawan puncak tertinggi dunia, Gunung Everest.
Ekspedisi yang dikenali Demi Negara Everest Felda 2013 itu mendapat sokongan dan tajaan daripada Felda, Felda Global Ventures Holdings Bhd. dan Majlis Belia Felda Malaysia. - UTUSAN

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130522/dn_02/Enam-anak-Felda-takluk-Everest#ixzz2TyKXbMfY 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pendaki Bangladesh, Korea Selatan maut di Everest

KATHMANDU: Seorang pendaki dari Bangladesh dan seorang lagi dari Korea Selatan dilaporkan terbunuh di Gunung Everest ketika beratus-ratus pendaki lain cuba tiba di puncak tertinggi dunia itu dalam cuaca yang baik, kata pegawai pelancongan Nepal semalam. 

“Kedua-dua lelaki terbabit mati ketika menuruni dari kemuncak pada Isnin,” kata seorang pegawai dengan kementerian pelancongan kepada AFP dari Everest Base Camp. Sung Ho-Seo, 34, dari Korea Selatan cuba mendaki tanpa bekalan oksigen dan mati ketika dalam perjalanan menuruni gunung berkenaan. 

Mohammed Hossain, 35 dari Bangladesh, mati dalam khemah beliau beberapa jam selepas berjaya tiba di kemuncak. 

“Punca sebenar kematian tidak diketahui, tetapi ketinggian memainkan peranan,” kata pegawai terbabit, Gyanendra Shrestha sambil menambah mayat tidak dapat dibawa sehingga musim mendaki berakhir supaya ia tidak menjejaskan pendaki lain. 

Kedua-duanya meninggal dunia di ‘zon maut’ kira-kira 8,000 meter, keadaan yang dianggap paling sukar dengan udara yang sedikit. 

Lima lagi pendaki lain mati sepanjang musim mendaki gunung setinggi 8,848 meter ini. 
Pada awal musim, Mingmar Sherpa, 47 seorang ahli pasukan elit dikenali ‘icefall doctors’ yang mewujudkan laluan mendaki juga terbunuh. 

DaRita Sherpa, 47, meninggal dunia dipercayai akibat serangan jantung awal bulan ini. Pemandu komersial, Lobsang Sherpa, 22 juga dilaporkan mati. Seorang lagi pendaki Russia, Alex Bolotov, 50 ditemui mati berhampiran Khumbu Icefall yang terkenal pada 15 Mei. 

Kira-kira 300 orang menemui ajal ketika cubaan untuk tiba di kemuncak sejak enam dekad lalu. Malah mayat sebilangan di antara mereka masih lagi berada di gunung terbabit. 

Mei disifatkan sebagai masa yang paling baik untuk mendaki Himalaya Nepal disebabkan cuaca yang sederhana dan kira-kira 300 tiba di kemuncak Everest setakat tahun ini. – Agensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.