Pages

Subscribe:

31 Oktober, 2010

[ hang nadim] Nasihat Sultan Kedah

Oleh Siti Fatimah Mohamed Anwar
ctfa@bharian.com.my
2010/11/01
Sultan Abdul Halim minta rakyat setia, berkorban pertahan cita-cita kemerdekaan

SINTOK: Sehari selepas Majlis Raja-Raja Melayu menyuarakan kebimbangan berhubung trend politik semasa yang dilihat sedang meniup angin perkauman, Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu‘adzam Shah semalam pula mengingatkan rakyat mengenai pentingnya cita-cita kemerdekaan negara dipertahankan.

Baginda menegaskan setiap rakyat harus memiliki sifat setia dan sayangkan negara, selain menjaga dan mempertahankan maruah bangsa serta negara. “Kita harus bersedia berkorban mempertahankan cita-cita kemerdekaan negara dan suka beta mengingatkan bahawa kemajuan yang dinikmati hari ini adalah hasil daripada permuafakatan masa dulu.

“Oleh itu, pendidikan hendaklah memberi tumpuan kepada pembinaan semangat satu bangsa, satu negara,” titah baginda sempena Majlis Konvokesyen Ke-23 Universiti Utara Malaysia (UUM) di sini.

Kelmarin, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah dalam kenyataannya, berkata Raja-Raja Melayu menitahkan seluruh rakyat memahami dan menghayati sejarah pembentukan negara dan Perlembagaan Persekutuan yang berasaskan kontrak sosial, iaitu semangat permuafakatan dan persefahaman antara kaum serta persetujuan Raja-Raja Melayu.

Beliau berkata, Raja-Raja Melayu menitahkan setiap rakyat tanpa mengira kaum dan agama terus bersatu serta setia kepada negara demi memelihara kedaulatan dan kemakmuran negara.
Dalam hubungan ini, Sultan Kedah menyeru rakyat memelihara perkongsian nilai budaya sepunya daripada pelbagai kumpulan etnik dan ia mestilah diperkukuhkan.
Baginda bertitah, matlamat dan dasar yang dihasratkan dalam teras membina negara bangsa adalah untuk memastikan rakyat memiliki jati diri yang kukuh, patriotik dan berpegang teguh kepada ajaran agama.

Sehubungan itu, baginda mahu pihak universiti mengambil inisiatif menganjurkan pelbagai aktiviti bersesuaian demi memupuk perpaduan di kalangan pelajar.

“Semoga pengalaman yang ditimba boleh menjadi amalan dan seterusnya menjadi teladan kepada masyarakat sekeliling kampus kini dan pada masa hadapan.

“Beta percaya graduan sudah ditanamkan dengan sikap toleransi semasa berada di universiti. Hal ini penting untuk mengelakkan berlakunya sebarang pertelingkahan atau perselisihan faham yang boleh memecahbelahkan rakyat.

“Beta percaya graduan juga sudah ditanamkan dengan nilai hidup bersama ‘ibarat aur dengan tebing’ serta mengikis sikap ‘bagai enau dalam belukar’,” titah baginda.

Seramai 4,190 graduan menerima ijazah pada majlis konvokesyen berkenaan. Mereka terdiri daripada seorang graduan Ijazah Kehormat, 52 graduan Ijazah Doktor Falsafah, tujuh graduan Doktor Pentadbiran Perniagaan, 657 graduan Ijazah Sarjana, 2,906 graduan Ijazah Sarjana Muda dan 567 graduan Diploma Lepas Ijazah (Diploma Pendidikan)

Sultan Kedah yang juga merangkap Canselor UUM bertitah, dalam apa jua keadaan, graduan atau generasi muda adalah tonggak kelangsungan sesebuah negara, agama dan bangsa.

“Dalam genggaman generasi muda, segala rentak dan hala tuju negara dan agama ditentukan. Sebagai institusi pengajian tinggi yang memartabatkan ilmu, UUM harus mampu memupuk perpaduan dalam menjayakan agenda negara bangsa.

“Pembinaan negara bangsa adalah agenda berterusan untuk menangani pelbagai cabaran dan cabaran terkini adalah globalisasi. Globalisasi membolehkan pengaliran secara bebas dan pantas bukan saja maklumat, modal serta manusia, tetapi yang paling kita khuatir adalah sistem nilai, budaya dan kepercayaan dari pelbagai negara,” titah baginda.
Pandang serius peringatan raja-raja

Oleh HAKIMI ISMAIL
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 31 Okt. - Kebimbangan raja-raja Melayu terhadap trend politik semasa dan isu perkauman yang berlaku sejak kebelakangan ini sepatutnya dipandang serius oleh rakyat negara ini.

Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menggesa semua pihak mengambil iktibar daripada peringatan tersebut sekiranya mereka benar-benar menghargai keamanan dan ketenteraman yang dinikmati negara sekarang.

Ketua Umum Badan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM), Osman Abu Bakar berkata, semua pihak tidak kira rakyat, tokoh korporat mahupun ahli politik perlu mengambil berat perkara itu kerana ia cukup kritikal dalam menentukan nasib dan masa depan negara.

"Kebimbangan tersebut yang dilontarkan hasil mesyuarat Majlis Raja-Raja mencerminkan penelitian mendalam terhadap nasib orang Melayu di negara ini sebelum menitahkan mereka supaya bersatu kerana khuatir dengan situasi perpecahan yang semakin kronik," katanya.

Semalam, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah mengeluarkan kenyataan mengenai kebimbangan majlis tersebut terhadap trend politik semasa di negara ini yang dilihat sedang meniup angin perkauman dan mencabar kedaulatan Perlembagaan negara.

Tegas Osman, rakyat perlu terus menghormati dan akur kepada Perlembagaan Persekutuan dan mengelakkan daripada menyertai program yang boleh membawa kepada pertelingkahan dan perselisihan faham antara kaum sehingga menjejaskan kemakmuran serta keharmonian negara.

Sementara itu, Yang Dipertua Dewan Perhimpunan Melayu Kedah (DPMK), Tan Sri Khalid Abdullah berpendapat, kebimbangan tersebut seharusnya menjadi ingatan kepada pemimpin parti politik untuk tidak mengamalkan perjuangan sempit.

Katanya, pemimpin parti politik di negara ini seharusnya memahami dan menghayati sejarah pembentukan negara dan Perlembagaan Persekutuan yang diasaskan daripada kontrak sosial.

Beliau berkata, semangat yang diterapkan kepada ahli parti perlu mengikut permuafakatan dan persefahaman antara kaum bagi memastikan perkara yang tidak diingini membabitkan isu perkauman berlaku.

"Mereka tidak boleh menggunakan isu-isu perkauman untuk menarik rakyat menyokong mereka.

"Rakyat juga perlu bijak menilai dan menentukan pilihan mereka, sikap bertolak ansur antara kaum juga akan menunjukkan kematangan rakyat pelbagai kaum di negara ini untuk mengelak tercetusnya kembali peristiwa berdarah 13 Mei," katanya.

Selain itu, Pengerusi Persatuan Kebajikan dan Usahawan Masyarakat India Hulu Langat, S. Sunder berpendapat, kebimbangan tersebut ada rasionalnya kerana masyarakat sekarang seolah-olah membelakangkan perkara-perkara yang boleh membentuk perpaduan.

"Bagi memastikan rakyat terus bersatu tanpa mengira kaum, semua pihak perlu memainkan peranan masing-masing dan memahami konsep 1Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya.

Dalam pada itu, Presiden Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (IRIMM), Amir Amsaa Alla Pitchay pula mahu kebimbangan majlis tersebut dijadikan panduan masyarakat untuk tidak melakukan perkara-perkara yang boleh menggugat keamanan negara.

Katanya, masyarakat seharusnya mempunyai iltizam untuk mengekalkan keamanan negara bagi mengelak sebarang peristiwa yang tidak diingini.

KONTRAK SOSIAL
( 1) Tun Tan Siew Sin , Presiden MCA dalam Akhbar tempatan bertajuk “ Tun Tan Answers critics on special privileges “ dalam ucapan pada 30 April 1969.
“ The malay trough UMNO, were generous enough to relax the citizenship laws of this country to such an extent that within 12 month of independence, 90 percent of the non Malays had become citizens whereas before independence 90 after nearly 100 years of colonial rule in the Malay states. In return for this major concession , the MCA and the MIC agreed to continue the policy of preserving the special position of the Malays while at the same time upholding the legitimate interests of other communities”
Sumber: Tan Sri Haji Khalid Awang Osman,Malaysia –An Anthologi , Vantage press ,New York, tanpa tarikh, halaman 38-39.

TERJEMAHAN
Dalam ucapannya bertajuk Menjawab kritikan mengenai keistemewaan orang Melayu , yang dilaporkan akhbar pada 30 April 1969 ,Presiden MCA Tun Tan Siew Sin berkata Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat syarat dalam Undang-undang Negara ini sehingga dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan , 90 peratus penduduk bukan Melayu telah menjadi Warganegara , berbanding keadaan sebelum merdeka dimana 90 peratus dari mereka masih bukan diiktirafkan sebagai rakyat setelah hamper 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah di negeri-negeri Melayu.Dan sebagai membalas kemurahan hati Orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju menghormati kedudukan istemewa orang Melayu dan sekali gus mempertahankan kepentingan-kepentingan sah masyarakat kaum lain.

<><><><><><><><><><><><><>
Ucapan Tun V.T. Sambanthan , Presiden MIC merangkap Menteri Kerjaya ,Pos dan Telekom di Dewan Rakyat pada 01 Jun 1965.
Now , in 1955 we won the elections with a great majority .Then we obtained freedom in two years time. During this period, we had to discuss citizenship and various other things. Now ,what did the Malay do – since we are speaking on racial lines – what did the Malay Leadership do ? They had 88 percent of the electorate still with them. What did they do with citizenship ?.
If we look around in Asia and East Asia , particularly, you will find that my race the Indian race, is not welcomed in Ceylon,is not welcomed in Burma. Look at my brother Chinese race, it is not welcomed in Thailand , in Vietnam , In Cambodia , in all the other areas. What help do they get for citizenship in all these territories? In Burma ,as we know, Indians have been send packing, in Ceylon they refused them citizenship and in Burma it is likewise. I know it .And yet In Malaya what happened ? Here, we found thad the Malay leadership “ we shall take them unto ourselves as brothers, we shall give them full opportunity to live in this country ,we shall give them every opportunity to live in this country, we shall give them full opportunity to become citizens”And so, in 1957 , for the whole years, we waived language qualification , and tens of thousand of Indians, Chinese,Celonese and other s becam e citizens…….
As said, it has been my great good fortune to have been born in this country. Where else can you find a more charitable, a more polite, a more decent race than the Malay race ? Where else can you get such politically decent treatment for any immigrant race? Where else in the history of the world? I ask you . These are the fects. Who are you to safeguard us? I am 10 percent minority race here. But I am happy here”.

Ucapan Tun V.T. Sambanthan , Presidin MIC merangkap Menteri Kerjaya ,Pos dan Telekom di Dewan Rakyat pada 01 Jun 1965.
Now , in 1955 we won the elections with a great majority .Then we obtained freedom in two years time. During this period, we had to discuss citizenship and various other things. Now ,what did the Malay do – since we are speaking on racial lines – what did the Malay Leadership do ? They had 88 percent of the electorate still with them. What did they do with citizenship ?.
If we look around in Asia and East Asia , particularly, you will find that my race the Indian race, is not welcomed in Ceylon,is not welcomed in Burma. Look at my brother Chinese race, it is not welcomed in Thailand , in Vietnam , In Cambodia , in all the other areas. What help do they get for citizenship in all these territories? In Burma ,as we know, Indians have been send packing, in Ceylon they refused them citizenship and in Burma it is likewise. I know it .And yet In Malaya what happened ? Here, we found thad the Malay leadership “ we shall take them unto ourselves as brothers, we shall give them full opportunity to live in this country ,we shall give them every opportunity to live in this country, we shall give them full opportunity to become citizens”And so, in 1957 , for the whole years, we waived language qualification , and tens of thousand of Indians, Chinese,Celonese and other s becam e citizens…….
As said, it has been my great good fortune to have been born in this country. Where else can you find a more charitable, a more polite, a more decent race than the Malay race ? Where else can you get such politically decent treatment for any immigrant race? Where else in the history of the world? I ask you . These are the fects. Who are you to safeguard us? I am 10 percent minority race here. But I am happy here”.

TERJEMAHAN
Pada 1 Jun 1965 , Tun Sambathan merangkap Menteri Kerja Raya , Pos dan Telekom dalam Ucapannya berkata,
Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majority yang tinggi selanjutnya mendapat kemerdekaan dua tahun kemudian.
Dalam jangka masa itu kita terpaksa berbincang menangani pelbagai perkara termasuk kewarganegaraan . Persoalannya di sini , apakah yang dilakukan oleh Orang melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman ? Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu?
Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi men yokong mereka . Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan?
Jika kita lihat di serata Negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan di terima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Dan Lihat kepada saudara kita kaum Cina , mereka tidak di terima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di Negara-negara lain.
Dan apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka perolehi di semua wlayah tersebut?
Di Burma,i seperti yang kita semua sedia maklum , kaum India telah diusir keluar ,di Ceylon mereka tidak di beri taraf warganegara seperti juga di Burma, Saya tahu dan juga anda tahu . Dan dalam pada itu apa yang sedang berlaku di Malaya?.
Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata,”Kita akan menerima mereka sebagai saudara , kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di Negara ini , kita akan berikan mereka setiap peluang untuk menjadi warga Negara. Dan seterusnya pada tahun 1957,dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) , ribuan orang India ,Cina dan Ceylon menjadi warganegara.”
SEperti yang saya nyatakan ,saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di Negara ini . Di manakah anda boleh jumpa bangsa yang lebih perihatin ,bersopan santun dan tertib selai dari Bangsa Melayu
Di manakah anda boleh mendapat layanan Politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? ,Saya bertanya kepada anda. Ini adalah Fakta. Siapakah anda untuk mejaga k eselamatan kami ? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minority di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.”

Sumber: Tan Sri Haji Khalid Awang Osman,Malaysia –An Anthologi , Vantage press ,New York, tanpa tarikh, halaman 60

FAHAM ,FIKIR DAN SETIA

"Kita tidak mahu keamanan tersebut tergugat hanya kerana perjuangan politik yang bersifat peribadi semata-mata," .

Rulers call for understanding, unity among races

KUALA LUMPUR: The Malay rulers yesterday urged the people to understand and appreciate the history of the formation of the country.

They also hoped for an under standing of the Federal Constitution which was founded on the social con tract — that is the spirit of consensus and understanding among the races and the concurrence of the the Malay rulers.

“The Malay rulers uphold that the social contract agreed upon represents an instrument, which is the basis of social justice in the country that encompasses the aspirations to achieve the objective of fair economic distribution.

“The attitude of compromise among the races reflects the maturity of the people of various races in this country,” said a statement issued by the Keeper of the Rulers’ Seal, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah, following the 222nd meeting of the Conference of Rulers on Oct 13 and 14.

The statement said that the meeting viewed with great concern the current political trend, which was seen to be stoking racial sentiments and challenging the sovereignty of the Federal Constitution.

It said the meeting took note of current developments as well as the anxiety expressed by individuals and non-governmental organisations over matters touching on Islam, the position of the Malay Rulers, the Malays and the Malay language.

The Conference of Rulers according to the statement, also viewed with concern the prevalence of such issues which could be categorised as serious crimes that could threaten the country’s security, peace and image.

The statement was issued by the Keeper of the Rulers' Seal, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah, following the 222nd meeting of the Conference of Rulers on Oct 13 and 14.

The meeting viewed with great concern the current political trend, which was seen to be stoking racial sentiments and challenging the sovereignty of the Constitution.

It said the meeting took note of current developments as well as the anxiety expressed by individuals and non-governmental organisations over matters touching on Islam, the position of the Malay rulers, the Malays and the Malay language.

The Conference of Rulers also viewed with concern the prevalence of such issues that could threaten the country's security, peace and image.

The statement said the Malay rulers and Yang Dipertuan Negeri understood and appreciated the efforts of the Federal Government to unite the people in the spirit enshrined in the Federal Constitution.

The Malay rulers, it said, urged all the people, regardless of race and religion, to continue to be united and remain loyal to the country.

"Everyone has a role in national development. The Malay rulers hope that all the people will continue to respect and abide by the Federal Constitution and prevailing laws, and avoid actions which can lead to racial quarrels, misunderstanding and suspicion which could undermine national prosperity and harmony.

"For the sake of sovereignty and harmony, the Malay rulers hope that the people will not allow outside involvement and interference in the country's affairs," the statement said.

It said the Malay rulers also urged the Malays to be united and not to quarrel among themselves, based on the spirit of Islamic brotherhood, so that they were neither marginalised nor their position eroded in the course of national development.

"Leaders of Malay organisations should seek out similarities and engage in discussions with prudence and wisdom."

The Malay rulers emphasised that the integrity of the Malay race and the plight of the Malays would not be safeguarded if the leaders of Malay organisations were inclined to quarrel and chose to be at loggerheads.

"The Malay rulers pray that beloved Malaysia will always remain peaceful and its multiracial people continue to be united and prosperous." -- Bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.