Pages

Subscribe:

16 November, 2010

[ hang nadim] Hari Raya Aidiladha ....Mohon Maaf Zahir & Batin...

Kebangkitan jiwa manusia memerlukan pengorbanan mencari ilmu.....Tuesday, November 3, 2009
Sejarah Ibadah Korban
Posted by cikgusaiful on 11/03/2009 11:04:00 AM

Alhamdulillah bersyukur saya kepada tuhan yang Maha Esa kerana dengan limpah nikmatNya dapat meluangkan masa untuk menulis catatan terbaru setelah hampir seminggu tidak menjenguk blog ini.

Terlintas difikiran saya untuk berkongsi maklumat tentang ibadah korban atau perayaan Hari Raya Aidil Adha kerana dua orang rakan guru dari SM Teknik Kuala Kangsar akan menunaikan fardhu haji pada tahun ini. Kepada mereka berdua, saya ucapkan tahniah dan semoga beroleh haji yang mabrur. InsyaAllah.

Hari Raya Aidi Adha atau Hari Raya Haji merupakan satu perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Aidil Adha disambut pada hari ke 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah setiap tahun. Mengikut bahasa perkataan korban bermaksud dekat. Manakala dari segi istilah ialah menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah SWT kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Hari Raya Korban jatuh pada hri ke-10 pada bulan Zulhijjah iaitu bulan terakhir dalam kalendar Hijrah Islam. Pada pagi hari raya umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak dua rakaat. Ibadah korban pula hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu khatib menyampaikan khutbah Hari Raya Aidil Adha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijjah.

Sejarah Korban
Melakukan korban dengan menyembelih binatang dan lain-lain kepada Allah SWT sudah lama diamalkan. Ini jelas sebagaimana firman Allah SWT yang menceritakan tentang Habil dan Qabil iaitu putera Nabi Adam A.S dalam surah al-Maidah yang bermaksud:"Dan bacakanlah (wahai Muhammad) kepada mereka kisah (mengenai) dua orang anak Adam (Habil dan Qabil) yang berlaku dengan sebenarnya, iaitu ketika mereka berdua mempersembahkan korban (untuk mendampingkan diri kepada Allah). Lalu diterima korban salah seorang di antaranya (Habil), dan tidak diterima (korban) daripada yang lain (Qabil)..."

Persembahan korban juga berlaku di kalangan orang Yahudi, sebagaimana diceritakan dalam al-Quran dalam surah Ali-Imran ayat 183 yang bermaksud:"Orang (Yahudi itulah) yang berkata "Sebenarnya Allah SWT telah perintahkan kami, supaya jangan beriman kepada seorang Rasul sehingga dia membawa kepada kami korban yang dimakan api".

Perbuatan menyembahkan korban kekal menjadi amalan orang Yahudi untuk mereka jadikan sebagai bukti kebenaran mana-mana nabi yang diutus kepada mereka, sehinggalah ia dimansuhkan oleh nabi Isa A.S.

Al-Quran menceritakan kisah pengorbanan yang dilakukan oleh Nabi Ibrahim A.S kepada anaknya Nabi Ismail A.S dalam memenuhi perintah Allah SWT supaya menyembelih putera kesayangannya itu untuk dijadikan korban. Cerita ini disebut dalam surah as-Saffat ayat 102 yang bermaksud:"...Nabi Ibrahim berkata, Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi, bahawa aku akan menyembelihmu, maka fikirkanlah apa pendapatmu?" Anaknya menjawab, "Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, InsyaAllah ayah akan mendapati daku dari orang yang sabar."

Ayat di atas uga menjelaskan bahawa Nabi Ismail adalah seorang yang taat kepada perintah Allah SWT. Ketika berlakunya penyembelihan, Allah SWT menunjukkan kekuasaan-Nya bahawa yang disembelih adalah seekor kibas bukannya leher Nabi Ismail A.S.

Nabi Muhammad SAW meneruskan ibadah korban ini setiap tahun pada Hari Raya Aidil Adha dan hari-hari Tasyrik. Ini berdasarkan kepada firman Allah SWT dalam surah al-Kauthsar ayat 1-3 yang bermaksud:"Sesungguhnya kami telah mengurniakan kepadamu (wahai Muhammad) kebaikan yang banyak (di dunia dan akhirat). Oleh itu, kerjakanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata dan sembelihlah korban (sebagai tanda bersyukur). Sesungguhnya orang yang bencikan engkau, dialah yang terputus (dari mendapat sebarang perkara yang diingininya)."

Begitu juga dengan hadith yang telah diriwayatkan oleh Anas RA yang bermaksud:"Nabi SAW berkorban dengan dua ekor kibas (biri-biri putih) yang bertanduk. Baginda menyembelih keduanya dengan tangan baginda sendiri sambil membaca Basmalah dan bertakbir dan Baginda meletakkan (menginjakkan) kakinya di pangkal leher biri-biri itu."(H.S Riwayat Bukhari dan Muslim).

Hikmah dari Pensyariatan Ibadah Korban

Islam mensyariatkan ibadah korban itu sebagai salah satu ciri mendekatkan diri kepada Allah SWT. Antara hikmahnya ialah:

1. Menerusi ibadah korban dapat mendekatkan diri umat Islam kepada Allah SWT. Ibadah ini menjadi bukti kepada keikhlasan dan kesetiaan serta ketaatan hamba-Nya kepada Allah SWT. Melakukan ibadah korban, seseorang umat Islam akan mendapat tempat yang mulia disisi Allah SWT sebagaimana dijelaskan oleh Rasulullah SAW yang bermaksud:"Wahai manusia, semebelihlah korban dengan mengharapkan pahala daripada Allah SWT dengan darahnya. Sesungguhnya darah korban itu jika ia tumpah ke bumi maka ia akan mengambil tempat yang mulia di sisi Allah SWT." (Riwayat Thabarani)

2. Mengekalkan ingatan kita kepada kisah Nabi Ibrahim A.S yang mengorbankan puteranya Nabi Ismail A.S dengan menyembelihnya, akan tetapi Allah SWT menggantikannya dengan seekor kibas. Ini berdasarkan kepada hadith Rasulullah SAW yang bermaksud:"Daripada Zaid bin Arqam, dia berkata:Para sahabat Rasulullah SAW bertanya: "Wahai Rasulullal SAW, apakah yag ada pada korban itu? Jawab Rasulullah SAW: "Ia adalah sunnah bapa kamu, Ibrahim. Mereka berkata:"Apa yang akan kami perolehi daripadanya wahai Rasulullah SAW? Rasulullah SAW menjawab:"Bagi setiap helai rambut ada kebajikannya."Mereka berkata:"Bagaimana pula dengan bulunyanya wahai Rasulullah SAW? Rasulullah SAW menjawab:"Bagi setiap helai bulu ada kebajikannya." (Riwayat Ahmad, Ibnu Majah dan Tirmidzi)

3. Memupuk sikap mengambil berat terhadap golongan fakir dan miskin. Ini berdasarkan kepada firman Allah SWT dalam surah al-Hajj ayat 34 yang bermaksud:"Dan bagi tiap-tiap umat, kami syariatkan ibadat menyembelih korban (atau lain-lainnya) supaya mereka menyebut nama Allah sebagai bersyukur akan pengurniaan-Nya kepada mereka, binatang-binatang ternak yang disembelih itu..."

4. Menyemai dan menanamkan sifat dan nilai-nilai murni ke dalam diri dengan mengambil teladan terhadap kesabaran Nabi Ibrahim A.S dan Nabi Ismail A.S yang mengutamakan ketaatan dan rasa cinta kepada diri sendiri dan anak.

5. Berkorban juga boleh menebus dosa-dosa kita iaitu dengan setiap titisan darahnya, sebagaimana sabda Rasulullah SAW kepada Saiyidina Fatimah yang bermaksud:"Hai Fatimah!Berdirilah disisi korbanmu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan darahnya yang pertama itu pengampunan bagimu atau dosa-dosamu." (Riwayat al-Bazaar dan Ibnu Hibban)

6. Melahirkan kesyukuran kepada Allah SWT terhadap nikmat hidup yang telah diberikan-Nya. Melakukan ibadah korban adalah antara tanda mensyukuri nikmat Allah SWT. Kesenangan yang dikurniakan sewaktu hidup di dunia, dikongsi bersama dengan golongan yang memerlukan. Sekiranya kita sering menghulurkan bantuan, InsyaAllah rzeki akan bertambah.

Semoga perkongsian ilmu ini akan menjadi pemangkin kepada kita agar lebih menghargai perayaan Hari Raya Korban berbanding sebelum ini. InsyaAllah

Sumber rujukan
1. Majalah Cahaya, Jakim, November/Disember 2007

Tuesday, November 16, 2010
Perutusan Hari Raya Aidiladha Dato' Sri Najib Razak
Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Alhamdullilah kita dapat sekali lagi menyambut Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Korban dalam keadaan negara aman damai dan ekonomi yang terus berkembang sihat. Kejayaan ini dicapai walaupun berlatarbelakangkan keadaan global yang tidak menentu. Sesungguhnya ia dimungkinkan kerana umat Islam Malaysia sentiasa berpegang kepada pendekatan Wasatiyyah atau pertengahan yang progresif sifatnya.

Sesungguhnya umat Islam Malaysia perlu banyak bersyukur kerana menjadi warga sebuah negara yang dirahmati dengan pelbagai nikmat. Ingatlah Firman Allah s.w.t di dalam Surah Ibrahim Ayat 7 yang mafhumnya:

“Dan ingatlah tatkala Tuhan kamu memberitahu: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambah nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras”.

Kesyukuran menuntut kita umat Islam Malaysia untuk memanfaatkan sebaik-baiknya apa yang telah dikurniakan oleh Allah s.w.t bagi mencari kejayaan di dunia dan di akhirat. Janganlah sekali-kali kita bersifat kufur nikmat atau mengambil mudah tanggungjawab kita selaku hamba dan Khalifah-Nya di muka bumi. Umat Islam perlu memelihara diri mereka dari melakukan kerosakan yang boleh membawa kepada kelemahan, kehinaan dan akhirnya kemusnahan umat secara keseluruhan.

Hasil dari memanfaatkan segala potensi yang ada Malaysia telah mencapai kejayaan yang telah diiktiraf di peringkat antarabangsa. Mengikut laporan Human Development Report 2010 terbitan Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP) Malaysia merupakan antara negara yang memiliki Indeks Pembangunan Manusia Tinggi dengan menduduki tangga 57 dari 169 negara yang tersenarai.

Malaysia kini berada di ambang baru lonjakan pembangunan negara, sepanjang hampir dua tahun yang lalu kerajaan telah meletakkan asas-asas konkrit di dalam bentuk dasar, inisiatif dan program baru bagi memulakan pusingan terakhir ke arah tercapainya wawasan nasional untuk menjadi sebuah negara maju yang berpendapatan tinggi.

Kini sudah tiba masanya untuk melaksanakan segala dasar, inisiatif dan program yang telah dirancang. Semua pihak harus memainkan peranan masing-masing untuk memastikan segala apa yang telah dirancang akan dapat dilaksanakan dengan sebaik-baiknya demi untuk kesejahteraan rakyat. Untuk itu iltizam, kerjasama dan pengorbanan semua pihak di pelbagai peringkat adalah amat penting.

Marilah kita, sempena hari yang baik ini berusaha meringankan penderitaan saudara-saudara kita yang kurang bernasib baik dengan bukan sahaja mengagihkan daging korban tetapi juga bersedekah mengikut kemampuan kita.

Sempena sambutan hari yang penuh berkat dan bermakna ini juga, marilah kita mengambil iktibar dari contoh keimanan dan pengorbanan yang telah dipamerkan oleh Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s di dalam melaksanakan perintah Allah s.w.t.

Jika manifestasi keimanan dan kesanggupan berkorban tersebut berjaya diteladani umat Islam hari ini, maka kita akan berada pada landasan yang betul untuk muncul sebagai umat yang mulia dan dihormati sesuai dengan kedudukan umat Islam sebagai umat contoh.

Saya ingin mengambil kesempatan ini bagi pihak diri saya, isteri dan keluarga untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Aidiladha, selamat mengerjakan ibadat korban dan bagi yang sedang mengerjakan ibadat haji semoga selamat menyempurnakan segala tuntutan dan pulang ke tanah air dengan Haji Mabrur.

Dato’ Sri Mohd Najib
Posted by Komuniti Waris Melayu KeramaT at 4:59 AMTiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.