Pages

Subscribe:

26 Januari, 2011

[hang nadim] Kenyataan Kuan Yew hina Islam - Mufti Perak.....KUALA LUMPUR 26 Jan. - Tindakan Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew menggesa umat Islam negara itu supaya tidak terlalu berpegang kuat kepada ajaran Islam kerana ia boleh menghalang integrasi dan pembangunan merupakan penghinaan kepada agama itu sendiri.

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, Kuan Yew tidak layak untuk membuat kenyataan tersebut kerana beliau sendiri tidak memahami ajaran Islam serta intipati yang terkandung di dalam agama tersebut.

Tegasnya, Kuan Yew perlu melihat kepada sejarah bahawa Islam merupakan agama yang menyokong pembangunan kerana terdapat bukti-bukti bahawa banyak kejayaan dalam pelbagai bidang seperti sains, perubatan dan kejuruteraan adalah berasal daripada teori yang diterbitkan oleh golongan cendekiawan Islam.

Tambahnya, Kuan Yew sepatutnya tahu mengenai perkara tersebut tetapi beliau telah membuktikan kejahilannya dengan mengeluarkan kenyataan yang telah menyinggung perasaan umat Islam bukan sahaja di Singapura malah di seluruh dunia.

"Banyak kejayaan di Barat adalah lanjutan kepada kajian serta penerokaan yang dimulakan oleh cendekiawan Islam. Bagaimana pula Kuan Yew boleh berkata ajaran Islam menghalang pembangunan sesebuah negara?

"Gesaan tersebut merupakan penghinaan kerana Islam sebenarnya menggalakkan proses pembangunan menerusi landasan yang betul. Tidak timbul langsung isu bahawa Islam menghalang integrasi atau pembangunan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas gesaan Kuan Yew supaya umat Islam di Singapura tidak terlalu kuat berpegang kepada ajaran Islam kerana mendakwa ajaran tersebut menghalang pembangunan serta integrasi di negara berkenaan di dalam buku Lee Kuan Yew: Hard Truths To Keep Singapore Going.

Menurut Harussani, kenyataan Kuan Yew itu tidak lebih daripada permainan politik beliau.

Katanya, kenyataan itu juga menunjukkan bahawa Kuan Yew sebenarnya takut kepada masyarakat Islam sama ada di negaranya sendiri mahupun di negara luar.

"Beliau takut dengan Islam. Bukan sahaja Kuan Yew, malah pemimpin-pemimpin negara Barat juga takut kepada Islam kerana semakin mereka memerangi Islam, makin terserlah kebenaran ajaran Islam," ujarnya.

Sementara itu, Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Muhamad Razak Idris pula berkata, gesaan yang dilakukan oleh Kuan Yew itu menunjukkan bahawa beliau mengalami kekeliruan fikiran dan kefahaman mengenai Islam.

Katanya, Kuan Yew telah melakukan kesilapan besar dan menunjukkan kejahilannya kepada dunia dengan mengeluarkan kenyataan tersebut.

"Jadi saya berharap Kuan Yew serta kerajaan Singapura supaya mendekati masyarakat Islam untuk mengenal dengan lebih dekat lagi mengenai ajaran Islam.

"Islam tidak pernah menghalang pembangunan sebaliknya menggalakkan penganutnya membangunkan diri serta negara mereka," katanya.

Kuan Yew takut negara jiranoleh Syukri Shaari
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 26 Jan. - Dakwaan bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew bahawa terdapat usaha antara Malaysia dan Indonesia untuk menjejaskan perniagaan pelabuhan di negara itu adalah tidak berasas.

Malah dakwaannya mengenai kewujudan kempen dari luar untuk menjatuhkan negara tersebut kerana dianggap sebagai penceroboh menggambarkan ketakutan beliau kepada negara-negara jiran yang semakin membangun.

Ketua Kluster Politik Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa Majlis Profesor Negara, Prof. Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak berkata, dakwaan demi dakwaan yang dilakukan oleh Kuan Yew itu adalah disebabkan negara tersebut sentiasa dibelenggu oleh mentaliti terkepung.

Katanya, Kuan Yew bijak memainkan isu ancaman dari negara luar untuk mencipta satu situasi di mana rakyat berasa terancam dan bersatu padu menyokong kerajaan Singapura di dalam apa juga keadaan sekali gus mengukuhkan kedudukannya di dalam senario politik republik itu.

"Kuan Yew bijak memainkan isu ancaman dari luar walaupun sebenarnya negara itu yang menjadi ancaman kepada negara-negara jiran kerana sering tidak sensitif dengan pelbagai isu membabitkan negara di sekelilingnya.

"Kuan Yew juga mempunyai pandangan skeptikal terhadap jiran seperti Malaysia dan Indonesia serta sering memandang rendah terhadap negara-negara ini," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan Kuan Yew menerusi buku Lee Kuan Yew: Hard Truths to Keep Singapore Going mengenai wujudnya kempen dari luar untuk menjatuhkan negara itu kerana dianggap sebagai penceroboh selain menurut beliau terdapat usaha antara Malaysia dan Indonesia yang mahu menjejaskan perniagaan pelabuhan negara berkenaan.

Menurut Mohamed Mustafa, dakwaan yang dibuat itu juga membuktikan bahawa Kuan Yew sebenarnya takut dengan negara jiran terutamanya Malaysia yang semakin pesat membangun.

Katanya, pembangunan Malaysia menjadikan persaingan terutamanya dalam bidang membabitkan perdagangan semakin sengit dan Singapura amat bimbang mengenainya.

"Bagaimanapun Kuan Yew tidak boleh melihatnya sebagai ancaman kerana setiap negara jiran juga berhak untuk maju dan membangun seperti Singapura," jelasnya.

Pensyarah Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Mohamad Faisol Keling pula berkata, Kuan Yew sememangnya takut dengan Malaysia dan Indonesia kerana beliau pernah membuat kenyataan bimbang dengan kebangkitan rumpun Melayu di rantau Asia Tenggara.

Katanya, kenyataan tersebut keluar daripada mulut Kuan Yew sendiri pada era pemerintahan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

"Kuan Yew sebenarnya bimbang dengan pengembangan kuasa Melayu Nusantara seperti yang pernah dinyatakannya sebelum ini.

"Selain itu, kebangkitan Malaysia dalam sektor perdagangan dan pelaburan telah menyebabkan Kuan Yew semakin bimbang dan menjadi faktor utama beliau menjadikan Malaysia sebagai ancaman kepada Singapura," katanya.

Geostrategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Azmi Hassan berkata, dakwaan-dakwaan Kuan Yew tidak perlu diberikan perhatian terlalu serius kerana beliau telah menggunakan strategi yang sama sewaktu menjadi Perdana Menteri Singapura.

"Dakwaan-dakwaan Kuan Yew tidak berasas. Kita boleh memberi perhatian terhadap dakwaan tersebut tetapi jangan terlalu serius.

"Ini kerana ia merupakan strategi yang digunakan untuk mendapatkan sokongan rakyat dan mengukuhkan penguasaan politiknya sama seperti semasa beliau menjadi Perdana Menteri dahulu," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.