Pages

Subscribe:

14 Ogos, 2013

[hang nadim] Pegawai polis tolak rasuah RM500,000.....ضباط الشرطة أقل فسادا RM500، 000

Zulkifli Ali (tengah) dibawa anggota polis keluar dari kamar mahkamah selepas didakwa atas tuduhan memberi rasuah kerana memiliki dadah di Mahkamah Sesyen, Johor Bahru, semalam.

JOHOR BAHRU 14 Ogos - Kecekalan Asisten Supritendan (ASP) Abdul Ghani Talib yang tidak berganjak daripada tugasnya walaupun ditawarkan imbuhan RM500,000 bukan sahaja dapat membongkar sindiket dadah di Muar tetapi juga menyebabkan penjenayah dadah yang cuba merasuah beliau itu dihadapkan ke muka pengadilan hari ini.
Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar itu ditawarkan rasuah RM300,000 selepas serbuan pertama ke sebuah rumah yang kemudiannya dinaikkan kepada RM500,000 selelah pasukan polis yang diketuainya menyerbu sebuah lagi rumah milik suspek.
Suapan lumayan itu gagal menggugat kejujuran Abdul Ghani dan hari ini, tertuduh yang juga seorang kontraktor dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan menawarkan rasuah RM500,000 bagi melepaskannya daripada ditahan kerana disyaki memiliki dadah April lalu.
Zulkifli Ali, 49, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan tersebut dibacakan kepadanya oleh jurubahasa di hadapan Pendaftar Mahkamah Sesyen, Norhidayah Abdul Manaf.
Dia didakwa menawarkan wang itu kepada Abdul Ghani di sebuah rumah beralamat nombor 2C, Blok C, Pangsapuri Indah, Jalan Salleh, Muar kira-kira pukul 2.45 petang, 12 April lalu.
Wang suapan itu didakwa diberikan sebagai dorongan supaya Abdul Ghani melepaskan tertuduh yang telah ditangkap kerana disyaki memiliki dadah yang merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 39(B) Akta Dadah Berbahaya 1952.
Zulkifli didakwa di bawah Seksyen 17(b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama.
Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dihukum penjara tidak melebihi 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah suapan atau RM10,000, mana yang lebih tinggi.
Pendakwaan dikendalikan oleh pegawai pendakwa dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Ridzuan Abdul Malik manakala tertuduh tidak diwakili peguam bela.
Norhidayah membenarkan tertuduh diikat jamin RM20,000 dengan seorang penjamin sementara menunggu sebutan kes pada 18 September ini.
Zulkifli walau bagaimanapun gagal membayar wang jaminan tersebut.
Akhbar pada awal bulan ini melaporkan tindakan seorang pegawai polis berpangkat ASP dari IPD Muar yang menolak tawaran rasuah sebanyak RM500,000 telah berjaya membongkar kegiatan sindiket pengedaran dadah di daerah itu.
Suapan lumayan itu ditawarkan selepas pegawai tersebut menyerbu sebuah rumah di Jalan Salleh pada 12 April lalu.
Dalam serbuan itu, sepasukan anggota polis yang diketuai oleh pegawai terbabit menemukan 21 kilogram dadah jenis heroin yang dipercayai milik seorang suspek itu.
Berikutan penemuan awal itu, suspek telah menawarkan wang tunai sebanyak RM300,000 kepada pegawai tersebut tetapi tidak dilayan.
Serbuan susulan di sebuah lagi rumah milik suspek kemudian menemukan pula hasil kekayaan yang dikumpul seperti kereta mewah dan barangan lain serta wang tunai yang kesemuanya berjumlah RM1.3 juta.
Terdesak untuk melindungi harta dan melepaskan diri, suspek membuat tawaran kedua dan jumlahnya dinaikkan kepada RM500,000, namun wang tersebut gagal mengugat kejujuran pegawai polis berkenaan.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20130815/ma_01/Pegawai-polis-tolak-rasuah-RM500000#ixzz2bzV45jHF
© Utusan Melayu (M) Bhd 


Drug suspects accused of corruption RM500, 00

Johor Bahru: A contractor charged in the Sessions Court here today to charges of offering a bribe of RM500, 000 to a senior police officer to settle a drug case in April. Accused, Zullifli Ali, 49, pleaded not guilty when the charge was read out in front of the Registrar of the Court Sessions, Norhidayah Abd Manaf. 


Bail of RM20, 000 
Norhidayah then set bail at RM20, 000 and Sept 18 for mention of the case.According to the charge sheet, the accused allegedly offering bribe of RM500, 000 to the Head of the Narcotics Criminal Investigation Police Headquarters (IPD) Muar, Assistant Superintendent Abdul Ghani Talib.Accused drug trafficking It as an inducement to release the accused are detained under Section 39B of the Dangerous Drugs Act 1952 for drug trafficking that brings a mandatory death if convicted. Zulkifli allegedly committed the offense at a house at 2C, Block C, Beautiful Apartments, Jalan Salleh, Muar, at about 2.45 pm, April 12. accused was charged under Section 17 (b) of the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) 2009 and punishable under Section 24 of the same Act, which carries a maximum jail term of 20 years and a fine not less than five times the bribe amount or RM10, 000, whichever is higher. prosecution was conducted by MACC prosecuting officer, Ridzuan Abd Malek, while the accused appointed attorney was not present. 

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/SuspekkesdadahdituduhrasuahRM500_000/Article

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.