Pages

Subscribe:

23 Jun, 2010

[ hang nadim] Etnik Cam ........Indochina
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
This article does not cite any references or sources.
Please help improve this article by adding citations to reliable sources. Unsourced material may be challenged and removed. (February 2010)

Indochina 1886

Dark green: always included, Light green: usually included, Red: sometimes includedIndochina, or the Indochinese peninsula, is a region in Southeast Asia. It lies roughly east of India, south of China. The name has its origins in the French, Indochine, and was adopted when French colonizers in Vietnam began expanding their territory to bordering countries.[citation needed]

Historically, the countries of Mainland Southeast Asia received cultural influence from China and India, but to varying degrees. Some Southeast Asian cultures, such as that of Cambodia, Laos, Burma and Thailand are influenced mainly by the culture of India with a smaller influence from the culture of China. Others, such as Vietnam, are more heavily influenced by Chinese culture, with only minor cultural influences from India, largely via the Champa civilization that Vietnam conquered during its southward expansion.

Malaysia and Singapore were at first strongly influenced by Indian culture followed by Islamic influences. Later, Chinese culture becomes a major influence following large numbers of Chinese immigration and settlement.

Today, most of these countries also show pronounced Western cultural influences which began during colonialism of western countries in Southeast Asia.

In a strict sense, Indochina comprises the territory of the former French Indochina:

Cambodia
Laos
Vietnam
However, in a wider sense, the cultural region is better described as Mainland Southeast Asia in which sense it also includes:

Peninsular Malaysia (the southern end of the Malay peninsula excluding the Malay islands)
Myanmar (formerly Burma--part of British India until 1937)
Singapore (also considered part of Maritime Southeast Asia if the Johor-Singapore Causeway is not taken into account)
Thailand (formerly Siam)
Note that the term Sino-Indian is used to describe things relating to India and China. (e.g. Sino-Indian relations).

Etnik Cam berkaki ayam, makan bubur
Oleh Kamal Ahmad

2010/06/24
MAKAN bubur nasi, berkaki ayam dan tidak pernah menonton televisyen adalah antara hakikat dalam kehidupan hampir majoriti etnik Melayu Cam di Indochina.

Kemudahan asas seperti bekalan air paip dan elektrik juga tidak pernah mereka nikmati. Yang ada cuma air perigi dan malam di rumah yang rata-rata daun palma itu hanya diterangi pelita minyak tanah.

Keadaan kehidupan mereka semakin sukar apabila tanaman kontan dan padi kerap musnah kerana cuaca panas ekstrem yang mencecah 40 darjah Celsius sehingga lima bulan atau dilanda banjir setiap kali musim tengkujuh

Kemudahan asas seperti bekalan air paip dan elektrik juga tidak pernah mereka nikmati. Yang ada cuma air perigi dan malam di rumah yang rata-rata daun palma itu hanya diterangi pelita minyak tanah. Keadaan kehidupan mereka semakin sukar apabila tanaman kontan dan padi kerap musnah kerana cuaca panas ekstrem yang mencecah 40 darjah Celsius sehingga lima bulan atau dilanda banjir setiap kali musim tengkujuh. Tinjauan Berita Harian di Kompong Chhnang kira-kira 60 kilometer dari Kemboja semalam mendapati kebanyakan kanak-kanak hanya mempunyai sepasang pakaian seragam sekolah, berkaki ayam dan kurang zat makanan, manakala yang bernasib baik hanya dibekalkan duit saku sebanyak RM0.03 sehari.

Majoriti warga dewasa etnik Cam tidak didedahkan dengan ajaran Islam, manakala murid di sekolah kebangsaan tidak diajar mata pelajaran Pendidikan Islam. Jemaah solat lima waktu di masjid pula hanya beberapa orang.

Bekalan makanan yang disahkan halal juga hampir tidak wujud sama sekali.

Justeru, Persidangan Antarabangsa Warisan Melayu Kemboja, Laos dan Vietnam di sini, mulai hari ini dijangka menyusun pelan tindakan lebih agresif untuk membantu komuniti etnik Melayu Cam di Indochina, khususnya di Kemboja memperbaiki kehidupan melalui bidang tertentu.
Resolusi itu dijangka diumumkan pada sesi akhir persidangan, esok.

Setiausaha persidangan, Prof Madya Dr Mohamad Zain Musa, membayangkan resolusi itu antara lain mengenai jalinan hubungan antara orang Melayu di Malaysia dengan etnik Melayu Cam serta kerjasama membabitkan institusi pengajian tinggi negara, khususnya dalam pendidikan.

“Sudah pastinya ada resolusi yang akan dihasilkan daripada persidangan ini yang menjurus kepada usaha memperkasakan komuniti etnik Cam,” katanya.

Sementara itu, seorang peserta persidangan, Prof Madya Dr Pisol Maidin, berkata sewajarnya Malaysia membantu pihak berkuasa agama Islam di Kemboja untuk menggerakkan sistem dan perundangan berkaitan zakat, wakaf, sedekah serta korban bagi memantapkan sebahagian lagi kerangka komuniti etnik Cam di sini.
“Sistem berkaitan boleh dimobilisasikan ke Kemboja dengan sedikit pemantauan dan sokongan kita,” katanya.

Hari ini, sekurang-kurangnya 18 kertas kerja akan dibentangkan.

Orang Cam warisan Kerajaan Melayu tertua di Kemboja
Jumaat, 04 Jun 2010 17:51 By Muhammad Adnan Pitchan
Bangi, 4 Jun 2010.--SIAPA tidak kenal orang Cam atau masyarakat Islam Kemboja? Mereka sudah berada di tengah-tengah kehidupan kita di Malaysia sejak hampir 40 tahun lalu lagi.

Kehadiran mereka di sini tidak syak lagi adalah akibat daripada kekejaman dan pengusiran dilakukan oleh kumpulan pengganas Khmer Rouge di Kemboja waktu itu. Beratus ribu kaum Cam beragama Islam mencari perlindungan dan akhirnya menetap negara ini.

Mereka ini dapat dilihat di beberapa kampung memiliki rumah besar dan ada yang menjadi peniaga malah ada diantara mereka terkenal sebagai tauke emas.

Tetapi bagaimana pula kehidupan kaum Cam yang kekal di Kemboja terutama di sekitar Tasik Tonle Sap dan di Kompong Thom?

Keadaan hidup mereka yang misikin dan melarat dari kacamata kita ini dapat dilihat dalam Pameran Wajah Campa: Saudara Serumpun dirasmikan pada 4 Jun 2010, di Bangunan Canselori, UKM.

Naib Canselor UKM Profesor Tan Sri Dato’ Dr. Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudindalam ucapannya merasmikan pameran itu berkata monumen-monumen peninggalan Kerajaan Campa masih tegak berdiri di seluruh bahagian tengah Vietnam. Ucapan Prof Dr. Sharifah disampaikan oleh Pengarah ATMA, Prof Dr Abdul Latif Haji Samian.

Prof Tan Sri Dr Sharifah berkata dinding-dinding monumen yang berukiran cantik menggambarkan pelbagai kisah menarik termasuk persekitaran fizikal dan sosio-budaya kerajaan silam Champa. Ada di antara monumen-monumen tersebut masih berdiri di dataran, di atas bukit dan di keliling sawah serta sungai-sungai yang indah.

Beliau menarik perhatian terhadap peninggalan yang ditemui pasukan penyelidik UKM yang mencerminkan kekayaan kerohanian dan kebendaan sebuah kerajaan Melayu. “Semua ini memperlihatkan dengan jelas bukti satu ketinggian tamadun sebuah kerajaan yang telah menjadi sebahagian sejarah dan menjadi ciri penting dalam budaya Vietnam hari ini.

“Setelah Vijaya, ibu negara Campa diruntuhkan pada tahun 1471, Islam telah memainkan peranan penting, membuka jalan kepada hubungan yang lebih luas di antara Campa dengan saudara Melayunya dari Nusantara. Hubungan menjadi lebih erat di abad-abad berikutnya,” katanya.

Orang Cam yang telah menetap di Malaysia sejak 1975 telah membentuk rupa budaya sendiri dan mengatur kehidupan sebagaimana yang biasa diamalkan di negara asal mereka di samping terlibat dalam kancah pembangunan di Malaysia.

Ada di antara mereka itu yang mempunyai saudara mara di Malaysia, justeru jalinan hubungan masyarakat Cam tempatan menjadi lebih mudah.

Prof Dr Sharifah menjelaskan setelah hampir 40 tahun tinggal di Malaysia, hubungan antara etnik Cam beragama Islam telah berintegrasi sepenuhnya, malah berasimilasi dengan masyarakat tempatan menyebabkan anak cucu mereka yang dibesarkan di Malaysia tidak lagi mengenali adat resam mereka.

Pameran ini memperlihatkan budaya Cam dan bagaimana mereka mengekalkan identiti dalam konteks masyarakat yang sedang berubah. Gambar-gambar dalam pameran ini memaparkan “wajah” sebenar orang Cam dalam kehidupan seharian yang mencakupi hal-hal agama, pendidikan, ekonomi dan kekeluargaan. Rakaman kehidupan mereka diambil semasa para pengkaji melakukan kajian lapangan di penempatan orang Cam termasuk di Kemboja.

Profesor Madya Dr Mohamad Zain Musa, Felo Penyelidik Kanan di ATMA, bersama dengan rakan-rakan penyelidiknya telah memberikan sumbangan penting kepada perkembangan penyelidikan mengenai Campa dan masyarakat Islam di Indochina.

Melalui program Kajian Campa, beberapa siri seminar telah diadakan, yang pertama pada 16 Jun 2004 diikuti dengan seminar kedua pada November 2005. Kedua-duanya berjaya menemukan sarjana dari Perancis, Kemboja, Vietnam dan Amerika Syarikat yang mengkaji tentang Campa.

Dr Mohamad Zain menjelaskan satu ciri penting adalah kerajaan Campa yang merupakan Kerajaan Melayu tertua dalam sejarah, kini sudah lenyap.

Pameran di UKM memperlihatkan beberapa sudut sejarah Cam yang berusia 2,000 tahun itu. Kini juga terdadpat kira-kira 10,000 orang Cam yang tinggal di Pulau Hainan, China sejak abad ke-15.

Perpindahan dan Hubungan Semasa Orang Cam
MOHAMAD ZAIN BIN MUSA

ABSTRAK
Masyarakat Cam adalah komponen dalam kependudukan kerajaan Campa yang
disahkan telah wujud sejak tahun 192 hingga 1835. Sepanjang sejarahnya,
mereka mencari perlindungan di negara jiran seperti Kemboja. Rencana ini
membincangkan faktor penghijrahan mereka sejak abad ke 10 Masihi sehingga
hari ini dan juga menghuraikan bagaimana mereka menempatkan diri di
Kemboja, Vietnam, Laos, Malaysia, Australia, Perancis, Amerika Syarikat dan
sebagainya, dan bagaimana mereka menjalin hubungan sesama mereka di
peringkat antarabangsa.
Kata kunci: Campa, Melayu-Cam

ABSTRACT
The Cham community is a component of the population of the kingdom of
Champa proven to have existed from the year 192 to 1835. Throughout its
history, some of the Cham people left their homeland in search of safety in
neighboring countries, including Cambodia. This article attempts to discuss
not only the various factors causing their emigrations, started in the tenth
century, but also ways they settled in Cambodia, Vietnam, Laos, Malaysia,
Autralia, France, the United States and some other countries, and lastly
highlights the means they organize themselves internationally.
Key words: Campa, Melayu-Cam
KERAJAAN CAMPA

Pada peringkat awalnya, kerajaan Campa terletak bersempadankan China
di utara. Orang Viet yang mendiami kawasan di selatan China dan ingin
membebaskan diri daripada pendudukan China sejak tahun 111 sebelum Masehi
itu akhirnya berjaya mendirikan kerajaan sendiri pada tahun 939 Masihi.
Kelahiran identiti Vietnam pada abad ke 10 itu adalah antara perubahan penting
dalam sejarah Indochina secara umum dan sejarah Campa secara khususnya.
Serangan pertama negara Viet ke atas Campa berlaku pada tahun 982. Dalam
serangan itu, Indrapura, ibu kota pertama Campa telah musnah. Tarikh ini juga
menandakan permulaan nam-tien, iaitu pergerakan atau kemaraan orang Viet
ke selatan dan mengancam keselamatan pusat pentadbiran Campa (Le Thanh
Khoi 1955).

Akibat serangan demi serangan daripada pihak Viet, sempadan utara
Campa terpaksa berpindah ke selatan dengan ibu kotanya dipindahkan jauh ke
selatan pada tahun 1000. Selepas itu, Campa terus ditekan oleh kemaraan
Vietnam dan bergerak ke selatan. Pada tahun 1471, ibu kotanya, Vijaya, diserang
dan dimusnahkan secara sistematik dalam erti kata apa sahaja yang bersifat
Campa dan budayanya telah dimusnahkan. Orang Viet juga telah membunuh
dan mengusir orang Campa ke kawasan lain di selatan. Pada tahun 1653,
Vietnam menakluki Kauthara dan pada tahun 1692, bahagian lain di selatan,
iaitu Panduranga juga diduduki orang Viet. Akhirnya pada tahun 1835
(Po Darma 1987), wilayah Campa telah dirampas kerajaan Vietnam buat selamalamanya.
Kemaraan orang Viet ke selatan itu adalah faktor utama yang menyebabkan
orang Cam berpindah dari tanah air untuk mencari perlindungan di wilayah
lain di Asia Tenggara, khususnya Kemboja. Selepas negeri-negeri di Indochina
dikuasai komunis pada tahun 1975, sebahagian lagi orang Melayu-Cam telah
melarikan diri ke Malaysia, Eropah, Amerika Utara, Autralia dan lain-lain.

MASYARAKAT CAM DI KEMBOJA

Orang Cam telah menghuni negara Khmer sejak kurun ke-7 lagi. Hubungan
antara orang Campa dengan orang Khmer boleh dibayangkan daripada catatan
di inskripsi yang menyatakan seorang putera raja Campa telah mengahwini
seorang puteri Khmer (Mohamad Zain bin Musa 1991). Kehadiran orang Cam
di Kemboja juga direkodkan di bas-reliefs Banteay Chmar pada kurun ke-13
apabila tentera Cam berjuang bersama tentera Khmer (Jacq-Herlgoualc’h 1991).
Terdapat pemuzik, askar upahan serta guru ballista di kalangan mereka (Jacq-
Herlgoualc’h 1979). Namun, sebahagian besar orang Cam tiba di Kemboja
selepas kejatuhan Vijaya, ibu negara Campa pada tahun 1471. Pergerakan
Vietnam ke selatan yang mula sejak terbentuknya kerajaan Viet secara rasmi
pada abad ke 10 M itu telah memaksa orang Campa melarikan diri dari tanah
air sehingga kerajaan Campa terhapus pada tahun 1835 (Po Dharma 1987).
sari26-2007

Indochina Union
From WikiStates
The Indochina Union, officially the Democratic Peoples Indochina Union, is a country formed on 8 October 2002 when Vietnam annexed the neighboring countries of Cambodia, Laos and Northern Thailand and announced a Federal socialist state union on 11 October under the name of the Democratic Peoples Indochina Union. Ngo Minh Triet assumed the Presidency of Vietnam in 2001. Upon creating the Indochina Union, he created the position of Supreme President of the Indochina Union, a position he has declared he will remain in for life. The Constitution of the Indochina Union was created the same year, which created the Peoples National Assembly as a legislature function of the government and the Chief Supreme Minister of the Indochina Union to serve as a head of government, who is appointed by the Supreme President every 4 years.

The Indochina Union has been at war with ORNA forces since July 21st, 2005 in the Indochina War which began in response to the deaths of innocent civilians, ambassadors and numerous other diplomatic and humanitarian incidents. The Indochina Union has no effective government to most of the south, which is governed by the Garmidia-led ORNA forces.

Retrieved from "http://wikistates.outwardhosting.com/wiki/Indochina_Union"

NUKILAN HANG NADIM
Wahai Bangsaku Ingatlah Perpecahan akan membawa kemusnahan
Peggangan Agama adalah pengukuh.....Persaudaraan
Kehancuran Negara.....
Kemusnahan Bangsa....
Adalah Ditangan Bangsa itu....Sendiri
Pengkhianatan.....permusuhan
Kebodohan manusia
punca bangsa akan terpinggir
Bebaskan sengkita diantara kita
Hapuskan petualang dan pengkhianat negara
Musuh Negara dicipta Bangsa Sendiri
Awas.........

[ hang nadim] Mexico...oh.....Mexico

From Wikipedia, the free encyclopedia
The United Mexican States[8] (Spanish: Estados Unidos Mexicanos (help·info)), commonly known as Mexico (pronounced i /ˈmɛksɪkoʊ/; Spanish: México [ˈmexiko] ( listen)), is a federal constitutional republic in North America. It is bordered on the north by the United States; on the south and west by the Pacific Ocean; on the southeast by Guatemala, Belize, and the Caribbean Sea; and on the east by the Gulf of Mexico.[9][10] Covering almost 2 million square kilometres (over 760,000 sq mi),[11] Mexico is the fifth-largest country in the Americas by total area and the 14th largest independent nation in the world. With an estimated population of 111 million,[12] it is the 11th most populous country and the most populous Hispanophone country on Earth. Mexico is a federation comprising thirty-one states and a Federal District, the capital city.

In Pre-Columbian Mesoamerica many cultures matured into advanced civilizations such as the Olmec, the Toltec, the Teotihuacan, the Zapotec, the Maya and the Aztec before the first contact with Europeans. In 1521, Spain conquered and colonized the territory, which was administered as the viceroyalty of New Spain which would eventually become Mexico as the colony gained independence in 1821. The post-independence period was characterized by economic instability, territorial secession and civil war, including foreign intervention, two empires and two long domestic dictatorships. The latter led to the Mexican Revolution in 1910, which culminated with the promulgation of the 1917 Constitution and the emergence of the country's current political system. Elections held in July 2000 marked the first time that an opposition party won the presidency from the Institutional Revolutionary Party (Spanish: Partido Revolucionario Institucional, PRI).

As a regional power,[13][14] and since 1994 the first Latin American member of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), Mexico is firmly established as an upper middle-income country,[15] and is considered a newly industrialized country[16][17][18][19] and an emerging power.[20] It has the 13th largest nominal GDP and the 11th largest by purchasing power parity. The economy is strongly linked to those of its North American Free Trade Agreement (NAFTA) partners, especially the United States,[21][22] as well as tourism, being the world's tenth most visited country with over 21.4 million international arrivals.[23] Mexico boasts a long tradition in the arts, renowned cuisine, and culture, as it ranks fifth in the world and first in the Americas with 29 UNESCO World Heritage Sites.[24][25][26]

[ hang nadim] Satu Malaysia...Budi Bahasa Budaya KitaKalau BTN cerita pasal perkauman, dah lama terbakar Malaysia

Oleh: ROSLAN BIAN

Tidak ada sebab kerana tiga peserta yang pernah mengikuti kursus Biro Tata Negara (BTN) menulis surat kepada pemimpin pembangkang menyatakan rasa tidak puashati, maka BTN yang melatih 500,000 peserta setahun harus ditutup.

Tambahan pula, aduan itu membabitkan demonstrasi jalanan yang menunjukkan kumpulan Hindraf serta ceramah yang menyentuh kontrak sosial dan dasar-dasar negara.

Bagi Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan, penayangan video demonstrasi itu untuk menggambarkan tindakan itu boleh menimbulkan huru-hara serta kesulitan kepada orang awam.

Mengenai ceramah yang menyentuh kontrak sosial dan cerita-cerita mengenai dasar negara, ianya adalah asas negara selain BTN sebagai agensi kerajaan perlu menerangkan dasar-dasar kerajaan.

“Kalau BTN cerita pasal perkauman, dah lama terbakar Malaysia,” ujarnya kepada Agendadaily di ruang rehat VIP di Parlimen, Selasa.

Ahmad berkata, kira-kira 500,000 peserta mengikuti kursus BTN tahun lalu dan hanya segelintir sahaja mengadu mengenai kursus itu yang dikatakan bersifat perkauman seperti yang didakwa pembangkang.

Katanya, kerajaan tidak akan tunduk percaturan politik pembangkang yang membesar-besarkan isu kononnya BTN doktrin kerajaan Barisan Nasional.

“Program akan diteruskan dan tiada apa yang perlu dirisaukan walaupun banyak isu BTN disebut kebelakangan ini,” katanya.

Malah, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan BTN supaya mempergiatkan elemen gagasan 1Malaysia dalam modul kursus dan seminarnya.

Sehubungan itu pihaknya akan mengadakan beberapa sesi penerangan kepada lebih 2,000 tenaga penggerak BTN pada bulan depan bagi memberi lebih pemahaman tentang gagasan itu.

Ahmad yang bertanggungjawab kepada BTN berkata modul asal BTN mengenai nilai murni dan patrotisme akan dikekalkan.

Beliau berkata Perdana Menteri telah memberi arahan itu kepadanya dalam mesyuarat pagi tadi bersama 30 pegawai BTN terdiri daripada ketua pengarah, timbalan ketua pengarah, pengarah negeri dan pengarah cawangan di bangunan Parlimen.

Untuk mudah difahami katanya, modul sedia ada dilakukan penambahbaikan dan elemen 1 Malaysia akan dipergiatkan.

"Kita akan menjelaskan gagasan 1Malaysia ini kepada fasilitator, penceramah, pengkuliah dan jurulatih BTN. Sebenarnya kita sudah mula sejak Mei lepas tetapi tidak secara menyeluruh.

"Dalam kursus itu juga, perlu ada ceramah 1Malaysia dan menerapkan lapan nilai gagasan itu termasuk budaya berprestasi tinggi, ketepatan, budaya ilmu, inovasi, integriti, ketabahan, kesetiaan dan kebijaksanaan," katanya.

Ahmad menjelaskan, modul asal BTN ketika Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri adalah nilai murni, patrotisme dan Wawasan 2020 manakala ketika era Tun Abdullah Ahmad Badawi, dua modul dikekal dan ditambah Modal Insan.

“Ketika Datuk Seri Najib, ianya juga sama iaitu nilai murni, patrotisme dan 1 Malaysia. Kursus BTN untuk menyemai semangat patriotik kepada negara, selain menanam nilai-nilai murni dalam perwatakan individu dan bukannya memainkan sentimen perkauman yang didakwa pembangkang,” tegasnya.

Mengenai dakwaan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kononnya BTN menayangkan ucapannya ketika di BTN dalam laman web, Ahmad berkata, beliau tidak tahu menahu perkara itu.

“Saya tak tahu. Malah, saya tidak tengokpun. (Rasanya) Tiada kena mengena dengan BTN,” ujar Ahmad. -15/12/2009

[ hang nadim] Kanser Payudara dan Pemakanan .......


Oleh Mageswary Lapchmanan, Pakar Pemakanan, Hospital Kuala Lumpur

Pendahuluan
Kanser payudara telah menjadi satu penyakit yang tidak mengenal batasan, miskin, kaya, tua, muda turut diancam. Pemakanan merupakan satu faktor yang ada kaitan dengan pencegahan, rawatan dan pemulihan. American National Cancer Institite telah melaporkan sebanyak 35% kanser mempunyai kaitan dengan pemakanan. Kaitan ini meningkat sebanyak 80% sekiranya ditambah faktor merokok dan kekurangan senaman. Kadar kanser payudara mempunyai sebanyak 50% kaitan dengan apa yang kita makan.

Kajian pemakanan penduduk telah menunjukkan pengambilan lemak tepu, protin haiwan dan makanan kurang serabut yang tinggi akan meningkatkan kadar kanser payudara. Lemak haiwan dan minyak kelapa merupakan sumber lemak tepu. Serabut hanya didapati daripada tumbuh-tumbuhan. Didapati bahawa apabila makanan seperti daging, keju, susu dan telur lebih dimakan, buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin dikurangkan.

Mulakan hari anda dengan memandang makanan sabagai sumber rawatan dan pencegahan kanser. Pilihlah makanan mengikuti piramid makanan. Dengan penglibatan mental dan rohani yang aktif, kanser payudara boleh diatasi.

Lemak makanan
Kanser yang terjadi pada wanita disebabkan oleh pengaruh hormon oestrogen didapati ada kaitan dengan jumlah lemak tepu dalam pemakanannya . Bagi seorang individu yang sihat, disyorkan 30-35% jumlah kalori daripada lemak. Bagi mereka yang mempunyai risiko kanser payudara, adalah dinasihatkan supaya menurunkan jumlah lemak ketahap 15-20%. Lima peratus lemak dibolehkan daripada sumber haiwan seperti mentega, susu, tairu, daging dan lain-lain. Sepuluh peratus lagi daripada sumber sayuran seperti minyak sayuran, avocado, minyak zaitun dan lain-lain. Pengambilan lemak kurang daripada 15% adalah tidak digalakkan bagi mengelakkan kekurangan asid lemak yang penting dalam badan kita.

Serabut makanan
Serabut makanan atau bahan kasap berfungsi memelihara kesihatan usus besar, melarutkan bahan karsinogen dan menolong membantu dalam pengaliran hormon steroid termasuk oestrogen. Kajian telah menunjukkan kekurangan sebanyak 57% kadar kanser payudara pada wanita sebelum putus haid yang mengamalkan makan sayur-sayuran secara teratur. Kita saharusnya memakan sebanyak 25-35 gram serabut makanan sehari daripada 3-5 hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan. Satu hidangan merupakan ½ cawan sayuran yang telah dimasak atau 1 cawan sayuran mentah, sehiris betik, nenas, tembikai, sebiji epal, sebiji limau dan lain-lain. Bijiran, cereal, roti `whole meal’, pastry, kekacang dan bijiran merupakan sumber serabut yang baik.

Rajah pyramid pemakanan
Phytonutrient, probiotik dan makanan diperam
Pemakanan daripada sumber tumbuhan mempunyai faktor perlindungan botanik atau phytonutrient. Antioxidant, anti-karsinogen dan`bioflavonoids’ adalah termasuk dalam kumpulan phytonutrient. Telah lama diketahui bahawa kanser payudara dipengaruhi oleh jumlah pendedahan hormon estradiol dalam jangka masa hidup seseorang. Phytonutrient memberi perlindungan kepada sel-sel payudara yang sensitive terhadap oestrogen pertamanya dengan menyekat reseptor disel-sel payudara dengan oestrogen tumbuhan seperti genistein dan diadzein, keduanya melalui tindakbalas `Bowman Birk Inhibitor’ atau `protease inhibitor’yang mengatur akitiviti sel untuk melindungi daripada kanser. `Phytonutrient” terdapat pada bijirin, kekacang, sayur-sayuran dan buah-buahan.

`Probiotics” dan makanan yang diperam menghasilkan pertumbuhan bakteria yang tidak merbahaya yang akan memberi perlindungan daripada bakteria yang menghasilkan toksin. Tairu, tempeh, minuman kultur dan beberapa jenis susu kaya dengan faktor-faktor ini.

22 Jun, 2010

[ hang nadim] Pesta San Pedro, Portuguese Settlement, Melaka...

Hari San Pedro
Perayaan San Pedro merupakan salah satu peninggalan Portugis di Malaysia. Perayaan San Pedro merupakan perayaan menyambut hari jadi San Pedro, penaung kepada nelayan. Ia disambut meriah oleh masyarakat berketurunan Portugis yang tinggal di Melaka. Perayaan San Pedro diraikan antara 24 Jun - 26 Jun setiap tahun.

Pada hari perayaan San Pedro, kapal nelayan yang dihiasi indah bersempena pesta ini akan diberi restu dan didoakan agar mendapat hasil yang lebih lumayan pada musim menangkap ikan pada masa akan datang.

[hang nadim] Sehidup Semati...Semoga Allah Cucuri Rahmat

Meninggal dunia selang 15 minit

Oleh NUZULSHAM SHAMSUDDIN
zulsham@kosmo.com.my


KELUARGA bahagia, Md. Jan (berkaca mata hitam) dan isterinya, Kamsiah bersama anak dan cucu mereka kini tinggal kenangan apabila pasangan sejati itu meninggal dunia di Hospital Melaka kelmarin.

JASIN - Ketika masih hidup, pasangan suami isteri, Md. Jan Abdul Hadi, 56, dan Kamsiah Bakau, 54, dianggap pasangan yang romantik oleh anak-anak dan masyarakat setempat.

Ke mana saja pasangan yang mempunyai enam anak berusia di antara 16 dan 31 tahun itu pergi, mereka tidak pernah berenggang dan sentiasa dilihat berdua.

Jika ke mana destinasi pun, pasangan yang telah berkahwin selama 32 tahun itu akan dilihat pergi bersama-sama, dan bagai pasangan pengantin baru, Md. Jan seorang pesara kerajaan dan Kamsiah juga akan bersarapan bersama hampir setiap hari.

Mungkin kerana terlalu akrab dan sentiasa berdua ketika masih hidup, pasangan itu secara kebetulan juga meninggal dunia pada hari yang sama.

Kamsiah terlebih dahulu meninggal dunia pada pukul 7.05 pagi kelmarin sebelum diikuti Md. Jan yang lebih mesra dengan panggilan Pak Uda 15 minit kemudian.

Anak sulung pasangan itu, Nurman, 31, berkata, jika keluar berjalan-jalan, kedua-dua ibu bapanya tidak pernah berpisah dan akan pergi bersama-sama.

"Bukan saja keluar bersama, kereta yang dinaiki mereka juga mesti sama.

"Pernah suatu ketika dulu, ketika saya meminta emak dan abah naik kereta berasingan untuk keluar berjalan, mereka enggan berpisah dan meminta untuk bersama dalam satu kereta dan tidak kisah siapa yang memandunya," katanya ketika ditemui Kosmo! di Kampung Kesang Jaya di sini semalam.

Nurman berkata, apa yang membuatkan dia begitu mengagumi ibu dan ayahnya, mereka juga tidak pernah lekang untuk bersarapan bersama setiap pagi.

"Ayah akan beli sarapan di luar dan dibawa ke rumah untuk makan bersama, jarang sekali mereka makan di luar mungkin kerana di rumah lebih selesa," katanya.

Sementara itu, anak kedua pasangan itu, Nor Azlina, 29, berkata, ibunya itu rebah dan tidak sedarkan diri sebelum disahkan meninggal dunia sebaik sahaja doktor memberitahu penyakit barah hati yang dihidapi oleh ayahnya semakin kritikal.

"Emak mungkin tidak dapat terima hakikat bakal kehilangan ayah menyebabkan dia terus rebah dan tidak sedarkan diri.

"Tidak lama kemudian ayah pula menurut jejak ibu," katanya.

Salam dan Takziah dari hang nadim dan Azizah sekeluarga yang pernah tinggal di 2303 Jalan Chichin Jasin Sekitar Tahun 1970 an Pada 1972 hang nadim Memperkenalkan BORIA DI padang Rim Jasin dan Dewan Hang Tuah Melaka Bersama En Lim ,Pak Wan Penang, Zakiah, Asma dan Habibah Nyalas, Taib dan Ahli Bulan Sabit Merah Jasin Melaka,Sahabat Baik Haji Naghafar Cenderah (Pemandu Teksi)

[ hang nadim ] Two drown, 15 missing after bad weather causes boat tragedy'Kami ditipu tekong, janji feri tapi hanya bot pancung'

TELUK KEMANG 22 Jun - Ajizah Kasimin, 29, menaruh harapan yang tinggi untuk pulang ke negara asalnya di Indonesia.

Demi memastikan dia dapat melahirkan anak keduanya di negara asal, dia sanggup membayar RM1,000 kepada tekong bot.

Hasrat ibu kepada seorang anak lelaki berusia 10 tahun itu hampir berkecai apabila dia hanya mampu berdoa supaya tidak mati lemas sewaktu kejadian bot karam dekat perairan Port Dickson awal pagi ini.

Ajizah yang sedang mengandung lapan bulan itu sempat berpaut pada tong minyak serta bertahan lebih tiga jam sebelum diselamatkan kapal dagang MV Kota Raya yang kebetulan melalui kawasan perairan berkenaan.

"Saya ditipu tekong bot. Saya membayar RM1,000 untuk pulang ke Indonesia. Saya dijanjikan bot yang lebih sempurna namun bot yang membawa kami adalah bot pancung yang memang tidak selesa," katanya ketika ditemui pemberita di Hospital Port Dickson hari ini.

Ajizah adalah antara lapan penumpang bot karam yang terselamat dalam kejadian kira-kira 12 batu nautika barat Port Dickson pada pukul 3 pagi ini.

Katanya, bot yang dinaikinya berlepas dari Banting, Selangor pada pukul 10.30 malam tadi.

"Ketika itu, laut agak bergelora dan hujan lebat. Semasa di atas bot, saya tidak mengenali mana-mana penumpang lain," ujarnya.

Katanya, dia terpaksa berpaut pada tong minyak sebaik sahaja bot berkenaan mula karam selepas bahagian belakangnya pecah.

Ajizah mengalami kecederaan pada perutnya selepas terkena tumpahan minyak diesel yang panas daripada bot karam itu.

Sementara itu, seorang lagi mangsa yang terselamat dikenali sebagai Iwan, 23, memberitahu, sebelum kejadian dia dalam keadaan gelisah kerana bot terumbang-ambing dengan kuat akibat dipukul ombak besar.

Katanya, semua penumpang dalam bot itu kelihatan cemas apabila dinding bot mula dipukul ombak kuat, malah ada yang memegang beberapa objek untuk mencari perlindungan.

Dia juga telah membayar RM500 kepada tekong bot itu untuk pulang ke negara asalnya untuk menyambut Ramadan berjaya diselamatkan oleh kapal MV Kota Raya dan dibawa ke Hospital Port Dickson.

Dalam pada itu, seorang lagi mangsa, Istiriana Hassan, 31, berkata, dia bekerja di negara ini sejak tujuh tahun lalu dan hendak pulang ke Aceh untuk memperbaharui permit kerjanya.

"Saya telah membayar sejumlah wang kepada tekong. Dia kata kami semua akan naik feri, tapi bila sampai di satu kawasan, apa yang kami nampak ialah sebuah bot pancung.

"Saya tiada pilihan lain selain menaiki bot itu sehinggalah ia karam," katanya yang cedera di badan akibat terkena tumpahan diesel.

Two drown, 15 missing after bad weather causes boat tragedy
By SARBAN SINGH
newsdesk@thestar.com.my

PORT DICKSON: A group of illegal Indonesians who tried to sneak out of the country paid heavily for their folly when two of them drowned and up to 15 others were reported missing more than 24 hours after their fishing boat capsized.

Only eight passengers of the ill-fated vessel, which left Banting, Selangor at about 12.30am yesterday, survived the tragedy which occurred during heavy rain.

It is learnt that all the passengers paid between a few hundred ring-git and RM1,000 for the trip to Dumai.

The incident happened 12 nautical miles from here at 3.30am.

Port Dickson OCPD Supt K. Baljeet Singh said those rescued were aged between 21 and 30, including six men.

“As of 5pm, we recovered two bodies but up to 15 more passengers are still missing,” he told reporters yesterday when met at the Marine Department jetty where the search and rescue operations are based.

He said the body of the first victim, a seven-year-old girl, was found at about 7am while the second body, a man believed to be in his 30s, was fished out by fishermen in Port Dickson waters just before 5pm.

Baljeet said preliminary investigations revealed that rough seas caused the capsize.

“We can’t tell exactly what type of boat it was and why it capsized as we are still talking to the survivors and putting the pieces together,” he said.

Baljeet said a Singapore-registered merchant ship MV Kotaraya, which was on its way from Bangladesh to the island republic rescued seven victims at about 7.30am, while the eighth survivor was found by fishermen three hours later.

The crew of MV Kotaraya also relayed the incident to the Maritime Rescue Co-ordinating Centre in Port Klang. Police and Malaysian Martime Enforcement Agency (MMEA) personnel mounted a search and rescue operation within 30 minutes.

Baljeet said the survivors clung to whatever they could get their hands on.

“They sustained injuries as the sea was choppy,” he said.

Baljeet said the police and MMEA had each dispatched two boats to help out in the operation.

He said 92 personnel from the Fire and Rescue Department, Civil Defence Department and army were assisting in the operation.

The survivors have been sent to the Port Dickson Hospital for treatment and several ambulances have been put on stand-by at the jetty near here.

[hang nadim] Kecoh ......kecoh...Politik....20/06/2010
Khairy challenges Anwar to show proof of crossovers
BAGAN DATOH, June 19 - UMNO Youth chief Khairy Jamaluddin Abu Bakar has challenged Parti Keadilan Rakyat (PKR) advisor Datuk Seri Anwar Ibrahim to reveal by Monday the proof to back his claim that PKR members of parliament have been enticed with RM2 million each to become independents.

He said that if Anwar failed to show proof by then, then it could be assumed that the Permatang Pauh MP had lied in the matter.

"If he has proof, then he must divulge it immediately. He should not poison the people's minds at talks by tarnishing the image of UMNO and the Barisan Nasional (BN) in the matter of crossovers,” he told reporters after opening the Bagan Datoh UMNO Youth delegates meeting here last night.

The Rembau MP said the five PKR MPs who declared themselves as independents had left PKR owing to an internal party crisis and were not enticed to do so by UMNO or the BN.

Khairy Jamaluddin, who is also BN Youth chairman, said BN Youth was streamlining the election machinery to face the next general election. - Bernama

Dewan Rakyat kecoh Wee ungkit ‘fatwa’ Nik Aziz
Laporan Sariha Mohd Ali, Nazura Ngah dan S Anand Kumar

2010/06/22
Ahli Parlimen Bebas persoal PAS bantah lesen pertaruhan sukan

KUALA LUMPUR: Tindakan Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong (Bebas) menyokong cadangan lesen pertaruhan sukan dengan mengaitkan ‘fatwa’ Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang mengatakan hasil perniagaan haram dalam hukum Islam seperti arak boleh digunakan untuk pembangunan Kelantan, menimbulkan sedikit kekecohan di Dewan Rakyat semalam.

Beliau mempersoalkan mengapa Ahli Parlimen PAS menentang cadangan pemberian lesen pertaruhan oleh Kerajaan Pusat, walhal Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan menyatakan hasil daripada perniagaan seperti arak boleh digunakan untuk pembangunan di negeri itu.
Tindakan itu menyebabkan beberapa Ahli Parlimen dari PAS, termasuk Khalid Samad (Shah Alam) dan Dr Lo'Lo' Mohamad Ghazali (Titiwangsa) bangun mencelah bagi membantah kenyataan Wee dan meminta penjelasan tetapi tidak diberi laluan.

Anwar hanya hero politik – Shafie Apdal
KUALA LUMPUR 21 Jun - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak layak menjadi hero bagi melindungi nasib rakyat sebaliknya beliau hanya layak menjadi hero ‘berpolitik’.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, Anwar kini sudah resah dan gelisah dengan kedudukan beliau yang bukan lagi menjadi individu penting di kalangan pihak pembangkang.

Oleh itu, katanya, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) tersebut sentiasa sibuk menonjolkan diri dengan membuat kritikan tidak menentu terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN) semata-mata untuk mencuri tumpuan rakyat.

‘‘Anwar hanya tahu untuk berpolitik dan berceramah, tetapi soal menjaga negara dan menguruskan rakyat memang dia tidak tahu, tidak guna bercakap atau berfikir tentang kritikannya.

‘‘Paling penting ialah, rakyat perlu tahu isu ancaman Jemaah Islamiah (JI) ini adalah serius, kerajaan tidak akan menggadaikan keselamatan rakyat dengan mereka-reka cerita,’’ katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menegaskan bahawa isu JI adalah perkara benar, bukan sengaja ditimbulkan kerajaan untuk mengalihkan isu-isu lain seperti yang didakwa oleh Anwar baru-baru ini.

Mohd. Shafie berkata, kerajaan lebih arif dalam membuat perbandingan antara politik dengan soal keselamatan rakyat.

‘‘Takkan soal keselamatan rakyat pun kita nak berpolitik, kerajaan sentiasa bersifat mengambil berat terutama dalam pentadbiran, keselamatan dan pembangunan rakyat,’’ tegas beliau.

Bagi Ketua Puteri UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, sebenarnya Anwar yang berhasrat untuk mengalih tumpuan rakyat kepadanya ekoran beliau sudah tidak mendapat simpati rakyat.

Menurut Rosnah, ketua pembangkang itu lebih layak digelar ‘juara alih isu’ kerana telah banyak tindakan beliau yang membuktikannya beliau semakin kekeringan idea untuk meraih sokongan rakyat.

‘‘Contohnya kes liwatnya di mahkamah, beliau telah mengemukakan pelbagai tuntutan dan bantahan semata-mata untuk mengalih isu sebenar dalam kes tersebut,’’ katanya yang juga Timbalan Menteri Kesihatan.

Rosnah yakin Anwar sendiri tahu bahawa kenyataan yang beliau keluarkan terhadap isu ancaman JI itu tidak benar dan ia sekadar modal untuk mendapatkan sokongan dan kepercayaan rakyat.

Sementara itu, Ahli Dewan Negara, Senator Ezam Mohd. Nor berkata, rakyat tidak perlu terkejut dan termakan dengan apa sahaja kenyataan Anwar kerana semua kenyataannya itu sememangnya bersifat terdesak.

Ezam yang merupakan bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) memberitahu, Anwar sanggup melakukan apa sahaja agar rakyat dan negara hilang tumpuan untuk ke arah negara maju.

‘‘Anwar sudah bankrap idea dan politik. Beliau sedang berhadapan banyak masalah peribadi termasuk masalah dengan rakan-rakannya di dalam pembangkang yang kini sudah mula hilang kepercayaan terhadapnya.

‘‘Tidak ada apa yang perlu dibimbangi dengan segala tindakan Anwar, saya nasihatkan supaya kita semua tidak lagi perlu layan dia,’’ ujarnya.

Anwar hanya hero politik – Shafie Apdal
KUALA LUMPUR 21 Jun - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak layak menjadi hero bagi melindungi nasib rakyat sebaliknya beliau hanya layak menjadi hero ‘berpolitik’.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, Anwar kini sudah resah dan gelisah dengan kedudukan beliau yang bukan lagi menjadi individu penting di kalangan pihak pembangkang.

Oleh itu, katanya, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) tersebut sentiasa sibuk menonjolkan diri dengan membuat kritikan tidak menentu terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN) semata-mata untuk mencuri tumpuan rakyat.

‘‘Anwar hanya tahu untuk berpolitik dan berceramah, tetapi soal menjaga negara dan menguruskan rakyat memang dia tidak tahu, tidak guna bercakap atau berfikir tentang kritikannya.

‘‘Paling penting ialah, rakyat perlu tahu isu ancaman Jemaah Islamiah (JI) ini adalah serius, kerajaan tidak akan menggadaikan keselamatan rakyat dengan mereka-reka cerita,’’ katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang menegaskan bahawa isu JI adalah perkara benar, bukan sengaja ditimbulkan kerajaan untuk mengalihkan isu-isu lain seperti yang didakwa oleh Anwar baru-baru ini.

Mohd. Shafie berkata, kerajaan lebih arif dalam membuat perbandingan antara politik dengan soal keselamatan rakyat.

‘‘Takkan soal keselamatan rakyat pun kita nak berpolitik, kerajaan sentiasa bersifat mengambil berat terutama dalam pentadbiran, keselamatan dan pembangunan rakyat,’’ tegas beliau.

Bagi Ketua Puteri UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, sebenarnya Anwar yang berhasrat untuk mengalih tumpuan rakyat kepadanya ekoran beliau sudah tidak mendapat simpati rakyat.

Menurut Rosnah, ketua pembangkang itu lebih layak digelar ‘juara alih isu’ kerana telah banyak tindakan beliau yang membuktikannya beliau semakin kekeringan idea untuk meraih sokongan rakyat.

‘‘Contohnya kes liwatnya di mahkamah, beliau telah mengemukakan pelbagai tuntutan dan bantahan semata-mata untuk mengalih isu sebenar dalam kes tersebut,’’ katanya yang juga Timbalan Menteri Kesihatan.

Rosnah yakin Anwar sendiri tahu bahawa kenyataan yang beliau keluarkan terhadap isu ancaman JI itu tidak benar dan ia sekadar modal untuk mendapatkan sokongan dan kepercayaan rakyat.

Sementara itu, Ahli Dewan Negara, Senator Ezam Mohd. Nor berkata, rakyat tidak perlu terkejut dan termakan dengan apa sahaja kenyataan Anwar kerana semua kenyataannya itu sememangnya bersifat terdesak.

Ezam yang merupakan bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) memberitahu, Anwar sanggup melakukan apa sahaja agar rakyat dan negara hilang tumpuan untuk ke arah negara maju.

‘‘Anwar sudah bankrap idea dan politik. Beliau sedang berhadapan banyak masalah peribadi termasuk masalah dengan rakan-rakannya di dalam pembangkang yang kini sudah mula hilang kepercayaan terhadapnya.

‘‘Tidak ada apa yang perlu dibimbangi dengan segala tindakan Anwar, saya nasihatkan supaya kita semua tidak lagi perlu layan dia,’’ ujarnya.

Dewan Rakyat kecoh Wee ungkit ‘fatwa’ Nik Aziz
Laporan Sariha Mohd Ali, Nazura Ngah dan S Anand Kumar

2010/06/22
Ahli Parlimen Bebas persoal PAS bantah lesen pertaruhan sukan

KUALA LUMPUR: Tindakan Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong (Bebas) menyokong cadangan lesen pertaruhan sukan dengan mengaitkan ‘fatwa’ Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat yang mengatakan hasil perniagaan haram dalam hukum Islam seperti arak boleh digunakan untuk pembangunan Kelantan, menimbulkan sedikit kekecohan di Dewan Rakyat semalam.

Beliau mempersoalkan mengapa Ahli Parlimen PAS menentang cadangan pemberian lesen pertaruhan oleh Kerajaan Pusat, walhal Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan menyatakan hasil daripada perniagaan seperti arak boleh digunakan untuk pembangunan di negeri itu.

Tindakan itu menyebabkan beberapa Ahli Parlimen dari PAS, termasuk Khalid Samad (Shah Alam) dan Dr Lo'Lo' Mohamad Ghazali (Titiwangsa) bangun mencelah bagi membantah kenyataan Wee dan meminta penjelasan tetapi tidak diberi laluan.

Dr Lo'Lo' berkata, Wee cuba mengelirukan Dewan dengan memberi fakta yang salah, manakala Khalid mahu menjelaskan maksud kenyataan Nik Aziz itu selepas Wee mengakui tidak memahaminya, tetapi tidak dibenar berbuat demikian.

Wee ketika meneruskan perbahasan berkata, pelesenan pertaruhan sukan tidak perlu dibantah kerana ia tidak membabitkan umat Islam dan Kerajaan Pusat boleh menggunakan fatwa Nik Aziz itu.

“Kerajaan Kelantan mengeluarkan 40 lesen arak dan menggunakan hasil cukainya untuk pembangunan infrastruktur. Pertaruhan sukan bola sepak sudah wujud sejak dulu dengan jumlah pertaruhan berbilion ringgit. Sindiket haram mengaut keuntungan besar kerana pihak berkuasa gagal menanganinya dan tidak menyedari pertaruhan sukan yang dilesen dan dikawal memberi manfaat kepada rakyat serta negara.

“Sebagai contoh, Singapura berjaya mengutip S$360 juta (RM878 juta) setahun hasil kutipan cukai pertaruhan sukan, manakala Hong Kong memperoleh HK$3.1 bilion (RM1.4 bilion).
“Jumlah dana ini besar dan boleh dimanfaatkan untuk kebajikan rakyat dan amat wajar pertaruhan sukan di negara ini dilesenkan dan dikawal selia, bukannya menghalalkan judi bola kerana kita negara Islam,” katanya ketika membahaskan usul Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10).

Katanya, kutipan cukai itu juga boleh digunakan untuk membangun sukan bola sepak supaya Malaysia mampu bersaing di peringkat antarabangsa, selain biasiswa, bantuan sara hidup golongan memerlukan dan kemudahan kesihatan rakyat miskin

Tian Chua kekal Ahli Parlimen Batu: Speaker
Oleh Sariha Mohd Ali, Nazura Ngah dan S Anand Kumar

2010/06/22
Proses pelucutan kedudukan perlu dilakukan melalui undian

KUALA LUMPUR: Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, berkata Tian Chua kekal sebagai Ahli Parlimen Batu sehingga satu usul dibentangkan oleh kerajaan bagi menentukan secara undian sama ada beliau kekal sebagai wakil rakyat atau sebaliknya.

Pandikar Amin berkata, usul kerajaan itu hanya boleh dikemukakan di Dewan Rakyat selepas segala peluang perundangan kepada Tian Chua berakhir.

Peluang perundangan yang dimaksudkan ialah Tian Chua kini mempunyai peluang selama 14 hari untuk membuat rayuan selepas Mahkamah Tinggi membuat keputusan mengenai kesnya
Sertai komuniti Berita Harian login|daftar Komuniti ↓ WAKTU SOLAT Kuala Lumpur

2010/06/22
Proses pelucutan kedudukan perlu dilakukan melalui undian

KUALA LUMPUR: Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia, berkata Tian Chua kekal sebagai Ahli Parlimen Batu sehingga satu usul dibentangkan oleh kerajaan bagi menentukan secara undian sama ada beliau kekal sebagai wakil rakyat atau sebaliknya.

Pandikar Amin berkata, usul kerajaan itu hanya boleh dikemukakan di Dewan Rakyat selepas segala peluang perundangan kepada Tian Chua berakhir. “Peluang perundangan yang dimaksudkan ialah Tian Chua kini mempunyai peluang selama 14 hari untuk membuat rayuan selepas Mahkamah Tinggi membuat keputusan mengenai kesnya. “Selepas itu, jika kes dibawa ke Mahkamah Rayuan, beliau masih mempunyai tempoh 14 hari untuk membuat rayuan.

“Proses perundangan seterusnya ialah Tian Chua masih boleh membuat rayuan dengan mengemukakannya kepada Lembaga Pengampunan dan selepas selesai pada peringkat itu, ia akan kembali kepada Parlimen untuk membuat keputusan selepas segala hak perundangan Tian Chua tamat,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di bangunan Parlimen, semalam.

Terdahulu, Pandikar Amin mengadakan pertemuan dengan Tian Chua untuk mendapatkan penjelasan terkini mengenai statusnya.

Beliau menjelaskan keputusan untuk melucutkan jawatan Ahli Parlimen bukan diputuskan Speaker Dewan Rakyat, sebaliknya dilakukan menerusi proses undian.
“Kerajaan akan mengemukakan usul di Dewan Rakyat untuk membuat keputusan sama ada Tian Chua kekal sebagai Ahli Parlimen atau tidak. Usul itu kemudian diundi Ahli Parlimen dan bukannya dibahaskan,” katanya.

Sementara itu, Tian Chua berkata, sesiapa yang tidak bersetuju dengan keputusan Hakim Mahkamah Tinggi boleh mencabar keputusan itu di Mahkamah Rayuan.

“Sebagai contoh, Mahkamah Tinggi tahun lalu mengisytiharkan Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak yang sah tetapi ada orang tidak bersetuju dan mencabar keputusan itu di Mahkamah Rayuan.

“Akhirnya, Mahkamah Rayuan pula memutuskan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir adalah Menteri Besar Perak yang sah,” katanya.

21 Jun, 2010

[ hang nadim] Berbohong menurut pandangan Islam

Senin, 07 Juli 2008
Berbohong menurut pandangan Islam
Pengajian Ustad Elfa Tgl 3 Juli 2008

berbohong menurut pandangan Islam menurut Al Qur’an dan Hadis

QS. 17 : 36
36. Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya.

QS. 50 : 18
18. Tiada suatu ucapanpun yang diucapkannya melainkan ada di dekatnya malaikat Pengawas yang selalu hadir.

HR. Bukhari Muslim dari Ibnu Mas’ud
Kejujuran menuntun pada kebajikan, kebajikan dapat menghantarkan ke surga. Sesungguhnya kebohongan itu menyeret manusia pada kejahatan kejahatan itu dapat menyeret pada neraka. (berbohong hukumnya haram)

HR. Bukhari Muslim dari Abdullah bin amr bin ash.
Ada 4 hal kalau dimilikinya munafik tulen, yaitu :

Jika diamanati dia berkhianat
Jika berbicara dia dusta / bohong
Jika berjanji diingkari
Jika berselisih dia curang

HR. Bukhari dari Ibnu Abas
Barangsiapa mengaku bermimpi sesuatu padahal dia tidak memimpikannya maka ia akan dituntut untuk menyambung dua ujung rambut.

HR. Bukhari dari Ibnu Umar
Sebesar-besar dusta seseorang yang memaksakan kedua matanya melihat padahal dia tidak melihat.

Ada bohong yang dibolehkan :
HR Bukhari Muslim dari Ummu Kulsum
Bukanlah termasuk berbohong seseorang yang ingin memperbaiki

- Untuk memperbaiki orang yang bermusuhan

- Dalam peperangan

- Omongan suami dengan istrinya.

Diposkan oleh Mesjid Al-Mukhlisin di 19:21

Lying in Islam/Berbohong dalam Islam
By Abdullah Al Araby

Quran 40:28: "Sesungguhnya Allah tidak menuntun seorangpun yg melanggar dan
membohong."

Dlm Hadis, Mohamad dikutip sbg mengatakan, "Jujurlah kalian karena kejujuran
membawa kebaikan dan kebaikan mengantar ke surga. Hati2 dgn kepalsuan karena
ni mengantar kpd ketidakmoralan dan ketidakmoralan mengantar ke Neraka."

Tetapi hanya ini yg akan dikatakan Muslim kpd NON-MUSLIM. Selebihnya mereka
sembunyikan.

Buku "The spirit of Islam," oleh pakar Muslim, Afif A. Tabbarah ditulis utk
mem-promosikan Islam. Tapi lihat hal 247 "Berbohong tidak selalu buruk; ada
kalanya dimana berbohong lebih bermanfaat dan lebih baik bagi kesejahteraan
umum dan penyelesaian perkara. Menurut Nabi: 'Ia bukan orang curang (lewat
berbohong) kalau menyelesaikan perkara, mendukung hal2 yang benar atau
mengatakan apa yang benar."

Mempelajari duplisitas dlm Islam ini, kami akan menguji beberapa contoh dari
sejarah Islam. Ini akan menunjukkan bahwa berbohong memang KEBIJAKAN UMUM
para imam dan tokoh negara (muslim).

Juni 1967, MESIR dikalahkan Israel dan kehilangan Sinai Peninsula dalam
Perang Enam Hari. Tujuan utama Presiden Nasser oleh karena itu adlah merebut
kembali wilayah yg hilang itu. Pres Sadatpun menerapkan motto: "No voice
should rise over the voice of The Battle."

Tentara yg direkrut th 1967 memperkirakan bahwa setiap saat "perang akan
dmulai lagi". Namun, tahun demi tahun lewat dan masy Mesir semakin sebal dgn
pernyataan2 jagoan pemimpin politik.

Th 1972 Sadat bersumpah dgn pasti bahwa tahun inilah adalah tahun perang
yang sudah lama dinanti2. Selama tahun itu ia berkali2 bersumpah, "Saya
bersumpah demi kehormatan saya bahwa tahun ini tidak akan lewat tanpa kita
melancarkan perang." Satu tahun mereka terus menunggu ...

Orang percaya padanya karena ia mempertaruhkan reputasi dan kehormatannya
lewat sebuah sumpah. Tapi tahun itupun berlalu tanpa adanya satu
tembakanpun. Akibatnya, orang2 diluar dan didalam Mesir mengoloknya sbg tong
kosong. Tapi Oktober 1973 ia tiba2 melancarkan serangan yg kemudian dikenal
sbg perang Yom Kippur.

Sbg panglima militer, Sadat diperkirakan menggunakan elemen 'surprise' utk
mengelabui musuh. Sbg Muslim tulen, Sadat tidak sedikitpun khawatir dgn
janjinya yg agak melenceng itu. Ia mengerti bahwa sejarah dan ajaran Islam
akan mengecualikannya dari tanggung jawab di akhirat nanti kalau ia
menggunakan kebohongan sbg maneuver strategis militer.

Inipun juga dibuktikan oleh Muhamad sendiri. Ia sering membohong dan
memerintahkan pengikutnya utk melakukan yg sama. Alasannya adalah prospek
sukses dlm missi menyebarkan Islam akan membatalkan larangan berbohong dari
Allah. Sebuah contoh baik adalah pembunuhan Kaab Ibn al-Ashrf, penyair
Yahudi dari suku Banu Nadir.
Dilaporkan bahwa Kaab menunjukkan dukungan bagi Quraish dalam perang mereka
melawan Muhamad. Juga, Kaab dituduh menulis sajak2 menggiurkan ttg wanita
Muslim. Ini membuat Muhamad marah.

Jadi apa yg dilakukan Muhamad ? IA MEMINTA SUKARELAWAN UTK MENGHABISI Kaab
Ibn al-Ashraf. Spt dikatakannya sendiri, Kaab telah "Melukai Allah dan
rasulNya." Pada saat itu Kaab Ibn al-Ashraf, dan sukunya masih kuat, jadi
tidak mudah bagi orang asing utk menyusup dan membunuhnya. Seorang Muslim
bernama Ibn Muslima, bersedia utk melakukan tugas ini dgn syarat Muhamad
mengijinkannya utk berbohong. Dgn ijin Muhamad, Ibn Muslima, menemui Kaab
dan berbohong padanya dgn mengaku tidak senang kpd Muhamad. Saat ia
mendapatkan kepercayaan Kaab, suatu malam ia membujuknya agar keluar rumah
dan membunuhnya di sebuah tempat terkucil.

Ini mirip dgn cerita pembunuhan Shaaban Ibn Khalid al-Hazly. Dikatakan bahwa
Shaaban mengumpulkan tentara utk memerangi Muhamad. Muhamad membalas dgn
memerintahkan Abdullah Ibn Anis utk membunuh Shaaban. Lagi2, calon pembunuh
itu meminta ijin Muhamad agar dapat berbohong. Muhamad setuju dan lalu
memerintahkan agar sang calon pembunuh berbohong dan mengaku dari suku
Khazaa. Ketika Shaaban melihat datangnya Abdullah, ia bertanya asal
kesukuannya. Abdullah menjawab, "Dari Khazaa." Ia lalu menambahkan, "saya
dengar kau sedang mengumpulkan tentara utk memerangi Muhamad dan saya datang
utk bergabung dgn mu." Abdullah mulai berjalan dgn Shaaban dan bercerita
kpdnya bgm Muhamad datang kpd mereka dgn ajaran palsunya dan mengeluh bahwa
Muhamad bergosip ttg para patriarch Arab dan menghancurkan harapan2 Arab.
Mereka akhirnya sampai di tenda Shaaban. Saahbat2 Shaaban meninggalkannya
dan Shaaban mengundang Abdullah utk masuk dan beristirahat dgnnya. Abdullah
duduk disana sampai Shaaban tertidur. Apa yg dilakukannya kemudian ? Ia
memenggal kepalanya dan membawanya ke Muhamad sbg trophy. Saat Muhamad
melihat Abdullah, ia berteriak dgn girang, "Wajahmu penuh kemenangan (Aflaha
al- wajho)." Abdullah membalas salam itu dgn mengatakan, "Wajahmu-lah,
Rasulullah yang penuh kemenangan (Aflaha wajhoka, ye rasoul Allah)."

SYARAT BERBOHONG DALAM ISLAM

Ini syarat2 yang kebanyakan Muslim cukup mengenalnya:

Perang adalah bentuk penipuan (War is deception.)
Tujuan meghalalkan hal2 yg dilarang
Jika dihadapkan pada 2 kejahatan, pilih yg kurang jahat.

Inilah ayat2 yg dijadikan dasar membohong:

"Allah tidak akan mempertanyakanmu ttg apa yg tidak dapat kau penuhi dalam
sumpahmu. . " Surah 5:89

"Allah tidak akan mempertanyakanmu kalau kau tidak memikirkan matang2
sumpahmu (for thoughtlessness (vain) in your oaths), tetapi bagi kemauan
dalam hatimu; dan IA
Maha pengampun ." Surah 2:225

"Siapapun yg setelah menerima Allah mengucapkan murtad, kecuali dibawah
paksaan, hatinya tetap kuat dlm Iman - tetapi kalau mereka membuka hati
mereka bagi Murtad, kemarahan Allah ada pada mereka ." Surah 16: 106

Al-Tabary menjelaskan Surah 16:106 sbg surah yg diturunkan kpd Muhamad
setelah ia tahu bahwa Ammar Ibn Yasser dipaksa utk menolak Islam ketika ia
diculik oleh
Banu Moghera. Muhamad menenangkan Ammar dgn mengatakan "Jika mereka
berbalik, kau ikut berbalik." (Artinya: jika mereka menculikmu kembali, kau
boleh menolak saya kembali.)

Ini menunjukkan bahwa kebohongan yg tidak direncanakan bisa diampuni dan
bahkan kebohongan yg direncanakanpun bisa ditebus dgn melakukan beberapa
hal, spt puasa. Jelas juga, bahwa jika terpaksa Muslim bisa mengambil sumpah
(contoh; sumpah kesetiaan kpd Negara lain) dan bahkan berbohong dgn Allah,
selama mereka tetap percaya didalam hati mereka.

Dlm Hadis, Muhamad menegaskan konsep ini.

Dari "Ehiaa Oloum al-Din," oleh al-Ghazali, Vol. 3: PP.284-287:

Salah seorang puteri Muhamad, Umm Kalthoum, mengatakan bahwa ia tidak pernah
mendengar rasulullah mensahkan kebohongan kecuali dlm 3 situasi:
Rekonsiliasi antara pihak2 yg bersengketa
Dlm Perang
Diantara suami isteri,utk menjaga kerukunan RT

Hadis mengutip Muhamad sbg mengatakan: "Para putera Adam bertanggung jawab
atas kebohongan kecuali yg diucapkan utk mendamaikan Muslim."

Hadis lain lagi menyebut, "Aba Kahl, damaikan orang2."(artinya: bahkan lewat
kebohongan)

Bgm dgn yg satu ini "Para putera Adam bertanggung jawab atas semua
kebohongan kecuali : selama perang, karena perang adalah penipuan, utk
mendamaikan 2 lelaki yg cek*** dan bagi lelaki utk menenangkan isterinya."

Prinsip Al-Taqgiya

Kata "Taqqiya", berarti "menghindari," atau menjaga dari. Prinsip ini
mengajarkan bahwa Muslim diijinkan utk berbohong utk menghindari luka2,
kerugian terhdp dirinya atau sesama Muslim. Prinsip ini memberi kebebasan
bagi Muslim utk berbohong dlm keadaan yg mereka anggap mengancam nyawa.
Mereka dapat menolak agama mereka, selama mereka dalam hati tetap beriman.

Al-Taqqiya didasarkan pada ayat ini:

"Janganlah orang beriman mengambil sbg teman dan pembantu para kafir
ketimbang sesama orang beriman: jika kalian melakukannya, Allah tidak akan
memberikanmu bantuan: kecuali dlm hal pencegahan, agar kau dapat melindungi
dirimu dari mereka. Tapi Allah memperingatimu agar hanya mengingatNya;
karena tujuan utama adalah bagi Allah." Surah 3: 28

Jadi, Muslim boleh berpura2 baik2 dgn Kafir dan berpura2 sbg kafir utk
menghindari kerugian.

Berdasarkan konsep taqqiya, adalah sah bagi Muslim utk berlaku bertentangan
dgn agama mereka, misalnya:
Meminum anggur, melupakan sholat dan puasa selama Ramadan.
Menyatakan ketidakpercayaan kpd Allah.
Bersujud kpd dewa selain Allah.
Mengucapkan sumpah setia.

Dampak Al-Taqqiya

Jadi hati2 kalau Muslim nampak jujur dan baik hati. Kenyataannya hati mereka
memiliki agenda bertentangan.

Dlm hal politik internasional, pertanyaannya adalah: Bisakah negara2 Muslim
dipercaya utk mematuhi perjanjian2 yg mereka sepakati dgn negara2 non-Muslim
? Praktek menunjukkan bahwa saat Muslim masih lemah, mereka menyepakati
apapun.
Begitu mereka kuat, mereka akan membatalkan segala perjanjian/sumpah yg
pernah mereka lakukan.

Aktivis Muslim sudah sering terbukti melakukan taktik penipuan dlm
menyebarkan agama Islam dgn memoles arti Islam dan membuatnya nampak menarik
bagi pendatang baru. Mereka dgn sengaja menghindar dari ayat2 dan ajaran
yang biadab.

Contoh penipuan ini adalah, aktivis Muslim hanya mengutip ayat2 Mekah (ayat2
damai, ketika Muhamad masih lemah) yang memang berbunyi damai dan
mengajarkan toleransi. Tetapi mereka tahu penuh bahwa ayat2 ini sudah
DI-ABROGASI/DIBATALKAN oleh ayat kemudian setelah ia hijrah dan berkuasa di
Medinah. Ayat2 ini penuh dgn kecurigaan dan kekejaman terhadap non-Muslim.

Kesimpulan, perlu dimengerti bahwa dalam menghadapi Muslim jangan percaya
mentah2 apa yg dikatakannya. Masalahnya adalah bgm kita mengetahui apa yg
disimpannya dalam hatinya.//


Lying in Islam
By Abdullah Al Araby
Like most religions, Islam in general, forbids lying. The Quran says, "Truly Allah guides not one who transgresses and lies." Surah 40:28. In the Hadith, Mohammed was also quoted as saying, "Be honest because honesty leads to goodness, and goodness leads to Paradise. Beware of falsehood because it leads to immorality, and immorality leads to Hell."

However, unlike most religions, within Islam there are certain provisions under which lying is not simply tolerated, but actually encouraged. The book "The spirit of Islam," by the Muslim scholar, Afif A. Tabbarah was written to promote Islam. On page 247, Tabbarah stated: "Lying is not always bad, to be sure; there are times when telling a lie is more profitable and better for the general welfare, and for the settlement of conciliation among people, than telling the truth. To this effect, the Prophet says: 'He is not a false person who (through lies) settles conciliation among people, supports good or says what is good."

In exploring this puzzling duplicity within Islam, we will examine first some examples from recent and ancient Islamic history. These examples demonstrate that lying is a common policy amongst Islamic clerics and statesmen.

In June of 1967 Egypt was defeated by Israel and lost the Sinai Peninsula during the "Six Day War." Subsequently, Egypt's primary focus became to regain the lost territory. President Nasser, and then, President Sadat, adopted the motto: "No voice should rise over the voice of The Battle." The soldiers that had been drafted in 1967 were kept in service and remained on high alert in the expectation that at any day "the battle" would ensue. Nonetheless, years pasted and Egypt's people became disgruntle with the political hype and the "no peace, and no war" status. In 1972 Sadat proclaimed with finality that it was to be the year for the long anticipated battle. Throughout the year he swore, "I swear to you by my honor that this year will not pass by, before we launch The Battle." People believed him because he was staking his reputation and honor through an oath. To everyone's amazement the year passed without a single shot being fired. As a result many, inside and outside Egypt, began to dismiss him as a "hot air bluff". This opinion was confirmed in the following year of 1973. He made no further mention of his oath about the battle. Many of the draftees were released and numerous officers were given vacation furloughs. Then without warning, in October of 1973, he launched the attack and what was known as the Yom Kippur war began.

As a military commander, Sadat was expected to use the element of surprise to trick the enemy. As a devout Muslim, Sadat was not the least bit concerned about his un-kept oath. He understood that the history and teachings of Islam would exempt him from spiritual accountability if he used lies as a foundation for a strategic military maneuver.

This point is proven by many incidences in the life of Mohammed. He often lied and instructed his followers to do the same. He rationalized that the prospect of success in missions to extend Islam's influence overrode Allah's initial prohibitions against lying. A good example of sanctioned lying is the account of the assassination of Kaab Ibn al-Ashrf, a member of the Jewish tribe, Banu al-Nudair. It had been reported that Kaab had shown support for the Quraishites in their battle against Mohammed. This was compounded by another report that infuriated Mohammed. It was alleged that Kaab had recited amorous poetry to Muslim women. Mohammed asked for volunteers to rid him of Kaab Ibn al-Ashraf. As Mohammed put it, Kaab had "Harmed Allah and His Apostle." At that time Kaab Ibn al-Ashraf, and his tribe were strong, so it was not easy for a stranger to infiltrate and execute the task. A Muslim man by the name of Ibn Muslima, volunteered for the murderous project on the condition that Mohammed would allow him to lie. With Mohammed's consent, Ibn Muslima, went to Kaab and told him fabricated stories that reflected discontent about Mohammed's leadership. When he had gained Kaab's trust he lured him away from his house one night and murdered him in a remote area under the cover of darkness.

A similar example can be found in the story of killing Shaaban Ibn Khalid al-Hazly. It was rumored that Shaaban was gathering an army to wage war on Mohammed. Mohammed retaliated by ordering Abdullah Ibn Anis to kill Shaaban. Again, the would-be killer asked the prophet's permission to lie. Mohammed agreed and then ordered the killer to lie by stating that he was a member of the Khazaa clan. When Shaaban saw Abdullah coming, he asked him, "From what tribe are you?" Abdullah answered, "From Khazaa." He then added, "I have heard that you are gathering an army to fight Mohammed and I came to join you." Abdullah started walking with Shaaban telling him how Mohammed came to them with the heretical teachings of Islam, and complained how Mohammed badmouthed the Arab patriarchs and ruined the Arab's hopes. They continued in conversation until they arrived at Shaaban's tent. Shaaban's companions departed and Shaaban invited Abdullah to come inside and rest. Abdullah sat there until the atmosphere was quiet and he sensed that everyone was asleep. Abdullah severed Shaaban's head and carried it to Mohammed as a trophy. When Mohammed sighted Abdullah, he jubilantly shouted, "Your face has been triumphant (Aflaha al- wajho)." Abdullah returned the greeting by saying, "It is your face, Apostle of Allah, who has been triumphant. (Aflaha wajhoka, ye rasoul Allah)."

Provisions for lying in Islam
Most Muslims are familiar with the principles of Islam that will justify lying in situations where they sense the need to do so. Among these are:

War is deception.
The necessities justify the forbidden.
If faced by two evils, choose the lesser of the two.
These principles are derived from passages found in the Quran and the Hadith.

In the Quran, Allah, allegedly, says:
" Allah will not call you to account for what is futile in your oaths, but He will call you to account for your deliberate oaths: for expiation, feed ten indigent persons, on a scale of the average for the food of your families; or clothe them; or give a slave his freedom. If that is beyond your means, fast for three days. That is the expiation for the oaths ye have sworn. But keep to your oaths. Thus doth Allah make clear to you His signs, that ye may be grateful." Surah 5:89

"Allah will not call you to account for thoughtlessness (vain) in your oaths, but for the intention in your hearts; and He is Oft-forgiving, Most Forbearing." Surah 2:225

"Any one who, after accepting faith in Allah, utters Unbelief, except under compulsion, his heart remaining firm in Faith - but such as open their breast to Unbelief, on them is Wrath from Allah, and theirs will be a dreadful Penalty." Surah 16: 106

The noted Islamic commentator, Al-Tabary explained Surah 16:106 as a verse that had been revealed to Mohammed after he learned that Ammar Ibn Yasser was forced to deny his faith in Mohammed when kidnapped by the Banu Moghera tribe. Mohammed consoled Ammar by telling him, "If they turned, you turn." (Meaning: if they again capture you, you are allowed to deny me again.)

These and similar passages from the Quran clearly reveal that Muslims' unintentional lies are forgivable and that even their intentional lies can be absolved by performing extra duties. It is also clear that if forced to do so, Muslims can lie while under oath and can even falsely deny faith in Allah, as long as they maintain the profession of faith in their hearts.

In the Hadith, Mohammed, emphasizes the same concept.

From "Ehiaa Oloum al-Din," by the famous Islamic scholar al-Ghazali, Vol. 3: PP.284-287:

One of Mohammed's daughters, Umm Kalthoum, testified that she had never heard the Apostle of Allah condone lying, except in these three situations:

For reconciliation among people.
In war.
Amongst spouses, to keep peace in the family.
One passage from the Hadith quotes Mohammed as saying: "The sons of Adam are accountable for all lies except those uttered to help bring reconciliation between Muslims."

Another says, "Aba Kahl, reconcile among people."(Meaning: even through lying.)

The following quote demonstrates the broadness of situations in which the prophet permitted lying. "The sons of Adam are accountable for all lies with these exceptions: During war because war is deception, to reconcile among two quarreling men, and for a man to appease his wife."

The principle of Al-Takeyya
The Arabic word, "Takeyya", means "to prevent," or guard against. The principle of Al Takeyya conveys the understanding that Muslims are permitted to lie as a preventive measure against anticipated harm to one's self or fellow Muslims. This principle gives Muslims the liberty to lie under circumstances that they perceive as life threatening. They can even deny the faith, if they do not mean it in their hearts. Al-Takeyya is based on the following Quranic verse:

"Let not the believers Take for friends or helpers Unbelievers rather than believers: if any do that, in nothing will there be help from Allah: except by way of precaution (prevention), that ye may Guard yourselves from them (prevent them from harming you.) But Allah cautions you (To remember) Himself; for the final goal is to Allah." Surah 3: 28

According to this verse a Muslim can pretend to befriend infidels (in violation of the teachings of Islam) and display adherence with their unbelief to prevent them from harming him.

Under the concept of Takeyya and short of killing another human being, if under the threat of force, it is legitimate for Muslims to act contrary to their faith. The following actions are acceptable:

Drink wine, abandon prayers, and skip fasting during Ramadan.
Renounce belief in Allah.
Kneel in homage to a deity other than Allah.
Utter insincere oaths.
The implications of the principle of Al-Takeyya
Unfortunately, when dealing with Muslims, one must keep in mind that Muslims can communicate something with apparent sincerity, when in reality they may have just the opposite agenda in their hearts. Bluntly stated, Islam permits Muslims to lie anytime that they perceive that their own well-being, or that of Islam, is threatened.

In the sphere of international politics, the question is: Can Muslim countries be trusted to keep their end of the agreements that they sign with non-Muslim nations? It is a known Islamic practice, that when Muslims are weak they can agree with most anything. Once they become strong, then they negate what they formerly vowed.

The principle of sanctioning lying for the cause of Islam bears grave implications in matters relating to the spread of the religion of Islam in the West. Muslim activists employ deceptive tactics in their attempts to polish Islam's image and make it more attractive to prospective converts. They carefully try to avoid, obscure, and omit mentioning any of the negative Islamic texts and teachings.

An example of Islamic deception is that Muslim activists always quote the passages of the Quran from the early part of Mohammed's ministry while living in Mecca. These texts are peaceful and exemplify tolerance towards those that are not followers of Islam. All the while, they are fully aware that most of these passages were abrogated (cancelled and replaced) by passages that came after he migrated to Medina. The replacement verses reflect prejudice, intolerance, and endorse violence upon unbelievers

In conclusion, it is imperative to understand, that Muslim leaders can use this loop-hole in their religion, to absolve them from any permanent commitment. It is also important to know that what Muslim activists say to spread Islam may not always be the whole truth. When dealing with Muslims, what they say is not the issue. The real issue is, what they actually mean in their hearts.

[hang nadim] Republic of Senegal ( Réewum Senegaal (Wolof)Senegal (French: le Sénégal), officially the Republic of Senegal (République du Sénégal, IPA: [ʁepyblik dy seneɡal]), is a country south of the Sénégal River in western Africa.It owes its name to the river that borders it to the East and North and that originates from the Fouta Djallon in Guinea. Senegal is externally bounded by the Atlantic Ocean to the west, Mauritania to the north, Mali to the east, and Guinea and Guinea-Bissau to the south; internally it almost completely surrounds The Gambia, namely on the north, east and south, exempting Gambia's short Atlantic Ocean coastline. Senegal covers a land area of almost 197,000 km², and has an estimated population of about 14 million.The climate is tropical with two seasons: the dry season and the rainy season.

Dakar, the capital city of Senegal, is located at the westernmost tip of the country on the Cap-Vert peninsula. About 300 miles off the coast, in the Atlantic Ocean, lie the Cape Verde Islands. During colonial times, numerous trading Counters, belonging to various colonial empires were established along the coast. The town of St Louis became the capital of French Western Africa (Afrique Occidentale Francaise, or AOF) before it was moved to Dakar in 1902. Dakar later became its capital in 1960 at the time of independence from France.

Main article: History of Senegal
Archaeological findings throughout the area indicate that Senegal was inhabited in prehistoric times.

Eastern Senegal was once part of the Empire of Ghana. It was founded by the Tukulor in the middle valley of the Senegal River. Islam, the dominant religion in Senegal, first came to the region in the 11th century. In the 13th and 14th centuries, the area came under the influence of the empires to the east; the Jolof Empire of Senegal also was founded during this time. In the Senegambia region, between 1300 and 1900, close to one-third of the population was enslaved.[4] Various European powers—Portugal, the Netherlands, and Great Britain—competed for trade in the area from the 15th century onward, until in 1677, France ended up in possession of what had become a minor slave trade departure point—the island of Gorée next to modern Dakar, used as a base to purchase slaves from the warring chiefdoms on the mainland.[5][6]

The first kingdoms were created around the 7th century, the Tekrour, the Namandirou kingdom and then the Djolof with distant ties to the Ghana empire. In the 14th century the Djolof kingdom became a powerful empire having regrouped the Cayor, the Baol, the Sine and Saloum, the Waalo, the Fouta-Toro and the Bambouk kingdoms. The empire was founded by Ndiadiane N’diaye who was able to form a coalition with many ethnicities but collapsed around 1549 with the defeat and killing of Lele Fouli Fak by Amari Ngone Sobel Fall. French colonialists progressively invaded and took over all kingdoms under their governor Louis Faidherbe. Islam was introduced in Senegal between the 8th and 9th century by Arab merchants. They peacefully converted the Toucouleurs and Sarakholles who in turn propagated it . Later on, in the 11th century, the Almoravids, with the help of the Toucouleurs used Jihad as a mean of conversion. This movement faced resistance from ethnicities of traditional religion and caused them to moved away further in the country (Sineisties) and to the South( Casamance). Eventually, Arabs won a peaceful conversion thanks to the intervention of leaders like Cheikh Ahmadou Bamba ,El Hadj Malick Sy, and Seydina Limamou Laye who were able to convince their followers. They saw Islam as a way to unite and fight against colonial power. The populations were getting weary of repeated jihads and forced colonization. Europeans missionaries introduced Christianity to the Sine and Casamance in the 19th century. An emblematic figure of Casamance is Aline Sitoe Diatta, a woman who led the resistance movement against European colonialists.[citation needed]

It was only in the 1850s that the French began to expand onto the Senegalese mainland (by now rid of slavery and promoting abolitionist doctrine), adding native chiefdoms such as Waalo, Cayor, Baol, and Jolof. Senegalese chiefs' resistance to the French expansion and curtailing of their lucrative slave trade was led in part by Lat-Dior, Damel (great chief) of Cayor.

In January 1959 Senegal and the French Sudan merged to form the Mali Federation, which became fully independent on 20 June 1960, as a result of the independence and the transfer of power agreement signed with France on 4 April 1960. Due to internal political difficulties, the Federation broke up on August 20. Senegal and French Sudan (renamed the Republic of Mali) proclaimed independence. Léopold Senghor was proclaimed Senegal's first president in September 1960. Senghor was a very well read man, educated in France. He was a poet, a philosopher and personally drafted the Senegalese national anthem, "Pincez tous vos koras frappez les balafons". As such he was not really a politician but was handed the presidency by the French authorities who saw in him a brilliant and peaceful man and not a revolutionary like Ahmed Sekou Toure of the neighboring Guinea

Later after the breakup of the Mali Federation, President Senghor and Prime Minister Mamadou Dia governed together under a parliamentary system. Senghor always feared his Prime Minister who was a very charismatic figure and a hard liner. In December 1962 he accused him of an attempted coup and Dia was wrongfully convicted of treason and briefly jailed. Senegal adopted a new constitution that consolidated the president's power. In 2006, the current president Abdoulaye Wade vacated the conviction and bestowed upon him a Medal of Honor. In 1980 President Senghor decided to retire from politics, and he handed power over in 1981 to his handpicked successor, Abdou Diouf. Mamadou Dia ran for reelection in 1983 against Abdou Diouf but lost. Senghor moved to France where he later died at the age of 96 having been married to a French woman.

Senegal joined with The Gambia to form the nominal confederation of Senegambia on 1 February 1982. However, the union was dissolved in 1989. Despite peace talks, a southern separatist group in the Casamance region had clashed sporadically with government forces since 1982. Senegal has had a long history of participating in international peacekeeping.[2]

Abdou Diouf was president between 1981 and 2000. He encouraged broader political participation, reduced government involvement in the economy, and widened Senegal's diplomatic engagements, particularly with other developing nations. Domestic politics on occasion spilled over into street violence, border tensions, and a violent separatist movement in the southern region of the Casamance. Nevertheless, Senegal's commitment to democracy and human rights strengthened. Diouf served four terms as president.

In the presidential election of 1999, opposition leader Abdoulaye Wade defeated Diouf in an election deemed free and fair by international observers. Senegal experienced its second peaceful transition of power, and its first from one political party to another. On 30 December 2004 President Abdoulaye Wade announced that he would sign a peace treaty with the separatist group in the Casamance region. This, however, has yet to be implemented. There was a round of talks in 2005, but the results did not yet yield a resolution

20 Jun, 2010

[ hang nadim] Usah salahkan orang lain jika gagal....
2010/05/14

SETIAP orang pasti mengalami pengalaman menghadapi kegagalan. Tidak kiralah gagal dalam peperiksaan, gagal dalam bercinta atau gagal dalam pertandingan. Selalunya apabila gagal, kita pasti akan mencari pelbagai alasan.

Jika gagal dalam peperiksaan, kita mungkin mengatakan guru tidak pandai mengajar, cikgu tidak mahir subjek berkenaan, sekolah tidak bagus, ayah ibu tidak ambil peduli, peralatan belajar kurang dan pelbagai alasan lagi. Jarang kita mengatakan pada diri, 'memang aku malas belajar', atau 'memang aku tidak berusaha dari awal lagi', atau 'aku malas berusaha'. Memang sudah menjadi sifat semula jadi manusia, gemar mencari dan memberi alasan dalam setiap perkara. Kelemahan sendiri jarang pula dilihat, apatah lagi hendak mengakui punca kegagalan kerana kelemahan diri sendiri. Namun, mencari alasan tidak akan menyelesaikan masalah. Malah, memberi alasan bererti kita berusaha melindungi sebab sebenar sesuatu masalah itu.

Kita lebih selamat dengan menyalahkan pihak lain tetapi sebenarnya itu tidak membantu untuk memperbaiki diri sendiri.

Jangan pula menjadi seperti bangau dalam lagu 'Bangau Oh Bangau', meletakkan kesalahan pada si ikan yang tidak timbul apabila dirinya kurus, begitu juga si ikan yang meletakkan kesalahan pada pihak lain pula dan begitulah seterusnya, seolah-olah masing-masing tidak pernah buat salah, yang tahu hanya menyalahkan orang lain. Jelas, apabila seseorang itu sedar dirinya bermasalah atau masalah itu berpunca daripada kelemahan dirinya sendiri, dia akan berusaha keras untuk memperbaiki kelemahannya. Jika dia masih berbangga dengan keupayaannya mencari alasan, masalah tidak akan selesai. Allah juga ada mengingatkan hambanya bahawa sesuatu perkara itu tidak akan berubah sekiranya manusia itu sendiri tidak mahu berusaha mengubah dirinya. (Maksud surah Ar-Ra'd ayat 11). Berusahalah mengatasi kelemahan diri dengan cara positif. Jangan salahkan orang lain sebelum mencari kelemahan sendiri.

Orang lain mungkin bersalah tapi itu bukan alasan untuk kita terus gagal. Jika kita terjatuh di jalanan kerana tersepak batu, wajarkah kita menyalahkan batu kerana ada di situ, cuba renungkan mengapa orang lain yang melalui jalan itu tidak jatuh? Mengapa hanya kita? Mungkin kerana kita kurang berhati-hati atau terlebih cuai. Jadi, sewajarnya kita tidak mencari alasan untuk gagal atau mencari alasan apabila sudah gagal kerana setiap usaha keras dan keyakinan yang mantap terhadap diri sendiri akan membuahkan hasil setimpal. Masih belum terlambat untuk kita bermuhasabah diri atas setiap masalah dihadapi, mencari kelemahan dan kekurangan kita, agar dapat mencari titik permulaan untuk mengorak langkah ke arah kehidupan positif dan cemerlang.

[hang nadim] SUDAH LAH..............dengar nasihat...RKIB : 03/01/2010
Lagi cerita Anwar
SUDAH banyak kali Awang menulis berhubung isu Anwar Ibrahim yang sentiasa berusaha melengah-lengahkan perbicaraan sebenar kes tuduhan liwat terhadap bekas pembantu peribadinya, Saiful Azhar Bukhari.
Orang ramai dan banyak pihak tertanya-tanya mengapa Anwar bersikap sedemikian sehingga membawa tanggapan beliau takut menghadapi perbicaraan itu.
Apakah kerana pendakwa mempunyai bukti lebih kukuh untuk mensabitkan beliau maka ketua pembangkang itu tidak berani ke mahkamah?
Terbaru, Anwar menerusi pasukan pembelanya mencari apa sahaja alasan untuk menangguhkan kes itu. Pada masa yang sama, akhbar PKR memainkan isu perlunya Anwar diadili mengikut undang-undang Islam.
Awang tidak terkejut dengan perkembangan terbaru ini kerana dari awal telah menjangkakan taktik beliau.
Tidak salah merumuskan bahawa Anwar mencari apa sahaja ruang yang boleh memihak kepadanya dan bukanlah sangat atas pertimbangan undang-undang Islam.
Jika benar beliau mahu mengambil semangat undang-undang Islam, mengapa tidak berani melakukan sumpah laknat atau mubahalah sebagaimana diambil oleh Saiful.
Awang juga sependapat dengan Dr. Mohd. Puad Zarkashi yang mempersoalkan sikap Anwar meminta diadili secara undang-undang Islam tetapi memperlekehkan hukuman syariah terhadap Kartika Sari Dewi atas kesalahan meminum arak.
Persoalan lain, apa istimewanya beliau berbanding banyak tertuduh lain termasuk kes liwat dan rogol yang diadili di mahkamah sivil?
Apakah kes mereka juga memerlukan saksi empat orang? Jika mahu mengikut undang-undang Islam, ia mesti melibatkan semua tertuduh beragama Islam dan bukan Anwar sahaja.
Awang tidak kisah dalam kes itu nanti sama ada Anwar didapati bersalah atau tidak, biarlah mahkamah menentukan. Yang penting ialah keberanian untuk diadili.
Keadilan bukan sahaja hak orang besar seperti Anwar tetapi juga hak rakyat kecil seperti Saiful. Maka janganlah sesiapa sahaja apatah lagi Anwar yang mempromo diri sebagai pejuang keadilan dan demokrasi, mahu menafikan keadilan.
Awang cadangkan ahli-ahli PKR dan penyokong Anwar yang beragama Islam supaya mengadakan sembahyang hajat untuk mencari petunjuk. Mesejnya juga, pemimpin anda tidak perlu takut hadapi kebenaran melainkan...
Pembohongan 16 September
DALAM pertemuan dengan penulis pada 11 Mac lalu, Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim menyatakan bahawa beliau akan membuat ucapan penting di sidang Dewan Rakyat pada 15 Mac.
''Selepas itu, saya serahkan kepada rakyat untuk memikirkannya,'' itulah kata beliau tanpa menyatakan apa isi kandungan ucapan penting tersebut.
Ternyata pada tarikh berkenaan, Zahrain yang buat pertama kalinya melangkah ke Parlimen sebagai ahli Parlimen bebas selepas mengumumkan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada 12 Februari melakukan ucapan yang menggegarkan arena politik negara.
Zahrain mendedahkan mengenai rancangan 16 September 2008 yang otak perancangnya ialah Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Jika selama ini, impian 16 September tidak begitu diketahui secara terperinci selain daripada cita-cita songsang Anwar untuk menubuhkan kerajaan melalui pintu belakang tetapi apa yang didedahkan oleh Zahrain cukup menggemparkan.
Anwar dalam mencapai cita-cita itu atau lebih tepat lagi memenuhi khayalannya untuk menjadi Perdana Menteri sanggup mempergunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang ketika itu dipimpin oleh Tan Sri Abdul Aziz Zainal.
Tujuan Penasihat PKR itu adalah mudah iaitu hendak menyakinkan ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) bahawa kononnya dua pihak paling berkuasa di negara ini berada di belakangnya.
Dalam mana-mana juga negara yang mengamalkan raja berperlembagaan dan angkatan tentera menjadi tonggak kekuatan, sudah pastilah penggunaan nama itu boleh menggerunkan sesiapa sahaja.
Tetapi Anwar terlupa ahli-ahli Parlimen BN tidaklah sebodoh yang disangkakan. Atas sebab itulah perancangan 'jahat' beliau untuk menubuhkan kerajaan melalui pintu belakang gagal.
Akhirnya, impian 16 September Anwar mendedahkan siapa diri beliau sebenarnya. Beliau kini dilihat bukan sahaja pemimpin yang rakus, malah sanggup mempergunakan nama sesiapa sahaja demi mencapai cita-cita politiknya.
Tindakan Anwar mempergunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan ATM, adalah suatu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan satu pengkhianatan. Anwar cuba menyeret dua institusi berkenaan ke dalam gelanggang pertarungan politik berikutan kekecewaan selepas pakatan pembangkang yang diketuainya gagal menumbangkan kerajaan BN.
Sebagai seorang ahli politik berpengalaman, Anwar bukannya tidak tahu bahawa dua institusi berkenaan tidak seharusnya diseret dalam kancah politik.
Tetapi Anwar tidak peduli kesan akibat pendustaan yang beliau lakukan. Apa yang penting bagi beliau ialah ke Putrajaya, walaupun tindakan itu bukan sahaja boleh mencemarkan nama baik institusi tersebut tetapi juga mengkhianati mandat yang telah diberikan kepada BN oleh rakyat.
Kita tidak harus lupa selain pembohongan yang dilakukan oleh Anwar dalam agenda 'gila' itu, Anwar juga berjaya memperdaya rakan-rakan dalam pakatan pembangkang sendiri iaitu Pas dan DAP.
Gagal
Sebab itulah apabila rancangan 16 September gagal, Pengerusi DAP, Karpal Singh yang sememangnya menentang perbuatan lompat parti mengeluarkan kenyataan yang cukup keras pada 8 Februari 2009, apabila menegaskan, Anwar tidak layak memimpin parti itu kerana mempromosi budaya lompat parti.
"Anwar Ibrahim harus bertaubat kerana perbuatannya, Pakatan Rakyat sepatutnya memohon untuk mendapatkan seorang pemimpin yang baru bukannya pemimpin yang mengamalkan budaya ini," kata Karpal.
Tetapi kemarahan Karpal hanyalah seketika apabila Anwar terus dibenarkan memimpin pakatan pembangkang, biar pun kini jelas Anwar adalah pemimpin politik yang mengamalkan pendekatan matlamat menghalalkan cara.
Walaupun kini segala tembelang dan 'topeng raksaksa pelbagai wajah' Anwar sudah didedahkan oleh Zahrain, namun pemimpin-pemimpin pembangkang masih setia ingin menyokong beliau sebagai pemimpin utama mereka.
Ia terbukti apabila Zahrain diserang hebat oleh pemimpin-pemimpin berkenaan termasuklah oleh Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang dianggap oleh Anwar ketika dalam kerajaan bahawa beliau 'ulama terompah'.
Secara tiba-tiba Nik Abdul Aziz bercakap soal tipikal ahli politik Melayu yang mendedahkan kepincangan bekas parti mereka. Tetapi Nik Abdul Aziz tidak pula mahu mengulas apa pula dosa Anwar apabila melakukan pembohongan dengan mempergunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan ATM.
Apakah kerana pendedahan itu melibatkan Anwar maka segala pendustaan dan penipuan oleh Ketua Pembangkang tersebut boleh 'dihalalkan'? Yang manakah lebih berdosa mendedahkan kebenaran seperti mana dilakukan oleh Zahrain atau pembohongan yang dibuat oleh Anwar?
Penulis yakin tidak semua pemimpin dan ahli Pas berkongsi pandangan dengan Nik Abdul Aziz biarpun beliau seorang Mursyidul Am. Ia kerana yang benar tetap benar dan yang salah tetap salah.
''Sebenarnya, pendedahan Zahrain telah menimbulkan pelbagai reaksi dalam Pas kerana tidak semua dalam parti sukakan Anwar,'' kata seorang pemimpin muda Pas ketika dihubungi.
Jika pembangkang menganggap pendedahan Zahrain disebabkan beliau sudah menjadi 'askar upahan' kepada BN, kenapa mereka tidak mendesak Anwar supaya membuat penjelasan bagi membersihkan namanya.
Tindakan meninggalkan sidang Dewan Rakyat dan menganggap 'itulah bahana apabila sudah menjadi alat UMNO'', bukanlah tindakan yang bijak kerana ia hanya mendedahkan Anwar kepada tuduhan bahawa beliau hakikatnya tidak sanggup menerima kebenaran yang dipaparkan oleh Zahrain dan seorang yang pengecut untuk mempertahankan diri.
Jika beliau di pihak yang benar sudah pasti Anwar tidak akan ke London untuk bertemu kawan baiknya yang juga bekas Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Al Gore.
Ini kerana tuduhan Zahrain adalah serius dan memerlukan jawapan balas daripada beliau tetapi Anwar tahu segala yang Zahrain dedahkan adalah satu kebenaran. Sebuah kebenaran tidak boleh ditutup bak kata lagu Jay Jay dalam lagu Rindu Bayangan; ''berputar-putar membelitkan kata-kata'' - yang sebelum ini menjadi 'alat' untuk Anwar meraih sokongan sebahagian rakyat.
Penipuan
Justeru adalah jelas, Anwar tidak berdaya menutupi tembelangnya sehingga terpaksa meninggalkan sidang Dewan Rakyat supaya 'telinganya tidak terus panas' mendengar satu demi satu penipuan yang beliau lakukan.
"Sebagai seorang yang mendabik dada kononnya beliau bakal menjadi Perdana Menteri, pendirian Anwar untuk tidak membalas pendedahan ahli Parlimen Bayan Baru dengan keluar daripada Dewan Rakyat jelas membuktikan beliau tiada integriti dan kredibiliti, sedangkan pada masa itu kewibawaannya sebagai ketua pembangkang diserang.
"Adalah sesuatu yang pelik juga apabila seorang pemidato yang hebat seperti Anwar tidak mampu membalas 'serangan' yang ditujukan kepada beliau, sebaliknya mengambil keputusan 'menenangkan' diri di Eropah," kata penganalisis politik, Prof. Dr. Mohamed Mustafa Ishak.
Apabila politik matlamat menghalalkan cara yang dirancang oleh Anwar terdedah melalui impian 16 September, ramai yang tertanya-tanya, apakah Pas yang memperjuangkan Islam akan terus bersekongkol dengan pemimpin seumpama itu?
Selama ini, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sering menegaskan bahawa Pas ingin berkuasa melalui proses demokrasi iaitu melalui pilihan raya. Tetapi apa yang dilakukan oleh Anwar bertentangan sama sekali dengan semangat Pas yang menurut Abdul Hadi adalah parti Islam yang memperjuangkan dasar-dasar Islam serta nilai-nilai keadilan sejagat.
Mungkin ada yang akan berhujah bagaimana pula dengan kejayaan BN menguasai semula Perak apabila tiga wakil rakyat pembangkang mengisytihar menjadi wakil rakyat bebas.
Antara kes di Perak dan impian 16 September ia adalah berbeza. Ini kerana BN Perak tidak pernah mempergunakan nama sesiapa untuk menarik sokongan tiga wakil rakyat berkenaan, mereka keluar daripada PKR dan DAP dengan sukarela.
Ini berbeza dengan Anwar yang terlalu inginkan kerusi Perdana Menteri sehingga sanggup berbohong dan menghantar ahli Parlimen pembangkang ke Taiwan bagi memujuk ahli Parlimen BN. Tidakkah tindakan Anwar itu mengkhianati semangat demokrasi yang Abdul Hadi dan Pas uar-uarkan?
Oleh itu sebagai parti yang berhasrat menegakkan perjuangan Islam, pemimpin-pemimpin Pas sudah tentu memahami bahawa Anwar sememangnya tidak layak menjadi pemimpin mereka.
Mana mungkin sebuah parti seperti Pas terlalu mengagung-agungkan pemimpin yang mengamalkan politik seperti Anwar yang sekali gus akan mencemarkan perjuangan Islam yang dibawa oleh Pas.
Kini terserahlah kepada parti-parti pembangkang untuk menilai siapa ketua yang mereka kagumi itu dan kepada sebahagian rakyat yang masih taksub melihat Anwar sebagai 'pemimpin yang bersih dan murni'.
Apa pun kesimpulannya, pendedahan oleh Zahrain telah membuka wajah sebenar insan bernama Anwar Ibrahim dan membuktikan impian 16 September dilumuri dengan perancangan yang penuh dengan pembohongan, penipuan, pendustaan dan pengkhianatan, namun akhirnya kebenaran pasti memusnahkan kebatilan.
ARKIB : 17/01/2010
Lagi-lagi Anwar
AWANG bukanlah ghairah untuk menulis tentang Anwar Ibrahim dalam ruangan ini. Tetapi Awang tiada pilihan kerana tidak dapat berkompromi dengan manipulasi ketua pembangkang itu.
Terbaru, Anwar dan PKR menganjurkan siri jelajah atau road show di seluruh negara bagi mendapatkan sokongan rakyat menjelang perbicaraan kes liwat terhadap pembantunya, Saiful Bukhari Azlan pada 25 Januari ini.
Siri jelajah pertama
diadakan di Kota Damansara, Selangor. Penganjur mengharapkan puluhan ribu datang ke majlis itu tetapi khabarnya yang hadir tidak sampai 200 orang.
Awang tidak faham mengapa perlunya siri jelajah itu?
Jika beliau mahu membicarakan kes itu di luar mahkamah terlebih awal, itu bercanggah dengan prinsip undang-undang.
Jika Anwar mahu
mempolitikkan kes tersebut dan memperlihatkan beliau di pihak yang benar, itu sama sekali tidak adil kepada Saiful, rakyat kecil yang juga punya hak keadilan.
Persoalannya lagi mengapa Anwar perlu heret rakyat kepada isu moral peribadinya?
Tetapi jika beliau takut, itu Awang tidak boleh buat apa-apa. Yang jelas strategi Anwar ialah untuk meningkatkan momentum agar orang ramai hadir membanjiri perkarangan mahkamah yang akan dilihat sebagai tanda sokongan besar kepada beliau. Sudah tentu juga, sekiranya Anwar didapati bersalah, beliau mengharapkan rakyat bersimpati kepadanya, yang sentimen itu dimainkan sekarang. Anwar ohh Anwar.
Putar alam
Pendedahan Ahli Parlimen Bayan Baru, Zahrain Mohamed Hashim mengenai pembohongan pemimpin utama PKR, Anwar Ibrahim berkaitan rampasan kuasa pada 16 September 2008, menjadi bualan hangat.
Manakan tidak, dalam pendedahannya itu, Anwar mendakwa Yang di-Pertuan Agong memperkenankan beliau sebagai Perdana Menteri jika rancangan 16 September menjadi kenyataan.
Anwar turut mengaitkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menyokong beliau ketika itu. Bekas Panglima ATM, Abdul Aziz Zainal menafikan sekeras-kerasnya dakwaan tersebut dan menyifatkannya sebagai taktik kotor Anwar.
Berbohong apatah lagi menjaja nama Yang di-Pertuan Agong dan ATM adalah sesuatu yang amat serius. Kerana mengejar tampuk kuasa, Anwar sanggup berbuat apa sahaja. Ia tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang yang bergelar pemimpin. Kalau di negara Barat, pemimpin yang berbohong ditolak mudah oleh rakyat. Pemimpin mesti berintegriti.
Tetapi Awang tidak terkejut dengan pendedahan itu. Cerita-cerita sebegitu, telah lama Awang dengar daripada rakan-rakan seperjuangan Anwar dalam PKR yang bertindak meninggalkan beliau.
Menurut mereka, Anwar seorang putar alam atau bermaksud suka berbohong. Salah seorang daripada puluhan bekas pemimpin PKR yang tahu sangat perihal Anwar ialah S. Nalakaruppan. Beliau tahu hal luar dan dalam tentang Anwar. Bertanyalah juga kepada Ezam Mohd. Noor, Anuar Shaari dan ramai lagi tentang pembohongan serta pembawaan bahaya Anwar.
Banyak persoalan berlegar tentang beliau, kata mereka. Ada tertanya-tanya tentang kekayaan Anwar selain musykil pihak manakah yang membiayai aktiviti parti. Ada pula yang musykil pendirian Anwar berkaitan gejala seks sejenis.
Orang yang putar alam, sangat licik dan tidak mudah mengalah. Agama dan bangsa juga sanggup dipertaruhkan. Jika melakukan kesalahan besar termasuk dari segi moral, dia akan memperlihatkan seolah-olah dia adalah mangsa. Kajilah sejarah para pemimpin dan personaliti yang putar alam. Mereka mungkin 'berjaya' buat seketika tetapi semuanya berakhir dengan penghinaan yang amat dahsyat pada kaca mata masyarakat.
Dalam pendedahan Zahrain, nampaknya penjelasan dan jawapan Anwar mengenai hal itu tidak menyakinkan. Malah Zahrain mencabar wakil rakyat PKR bersumpah menafikan ketua pembangkang itu banyak berbohong ketika menggerakkan misi 16 September.

Anuar mahu pihak berkuasa siasat Aasil sepenuhnya
KUALA LUMPUR 19 Mac – Pihak berkuasa diminta menyiasat sepenuhnya pembabitan rakyat Pakistan, Aasil Kazi Ahmad dalam kes kehilangan Raja Petra Raja Kamaruddin ekoran pendedahan terbaru individu terbabit oleh Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim di Parlimen semalam.
Bekas Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim, Anuar Shaari berkata, dalam sesi perbahasan tersebut Zahrain telah mendedahkan Aasil yang kini bekerja sebagai Pegawai Khas kepada Anwar disifatkan sebagai seorang yang amat berkuasa.
Sehubungan itu beliau berkata, permintaan Zahrain supaya Aasil disiasat perlu dipandang serius oleh pihak berkuasa kerana pegawai kepada Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu dikatakan amat berbahaya.
‘‘Pihak berkuasa tidak boleh membiarkan Aasil terus bebas kerana beliau seorang yang amat berkuasa dan berbahaya walaupun hanya bekerja sebagai Pegawai Khas kepada Anwar.
‘‘Saya sendiri telah memberi maklumat mengenai penglibatan Aasil dalam usaha mengesan kedudukan terkini Raja Petra dan kali ini Zahrain pula meminta Aasil disiasat. Pihak berkuasa perlu mengambil serius tentang perkara ini,’’ katanya.
Beliau berkata demikian ketika mengulas pendedahan Zahrain dalam perbahasan Parlimen semalam yang antara lain menyebut Aasil merupakan pegawai khas kepada Anwar dan dianggap amat berkuasa.
Antaranya Zahrain berkata, ialah mengenai tindakan Aasil yang cuba membatalkan satu program di Amerika Syarikat (AS) yang dihadiri oleh seorang menteri dengan cara menghubungi pihak penganjur baru-baru ini.
Anuar berkata, walaupun pihak penganjur tidak melayan permintaan Aasil, isu yang perlu timbul adalah mengenai keberaniannya untuk mensabotaj program tersebut.
‘‘Cuba kita lihat peranan yang dimainkan oleh Aasil yang bagi saya bukan hanya setakat pegawai khas tetapi lebih daripada itu. Aasil sememangnya seorang yang berbahaya dan pihak berkuasa perlu mengambil tindakan dengan segera.
‘‘Saya percaya Aasil mempunyai hubungan cukup rapat dengan pihak-pihak tertentu di AS dan sebab itu dia berani melakukan apa saja demi menjaga survival politik Anwar,’’ katanya.
Dalam perkembangan lain, Anuar yakin pendedahan yang dibuat oleh Zahrain dalam dua sesi perbahasan sebelum ini mampu menyedarkan rakyat mengenai Anwar sebenarnya.
Awang tidak fikir mereka akan bersumpah kerana takut ditimpa bala kerana apa yang dikatakan oleh Zahrain memang benar. (Beberapa wakil rakyat BN yang cuba dipancing oleh Anwar turut mengesahkan perkara itu termasuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi dan Lajim Ukin.) Untuk mengharapkan Anwar bersumpah, beliau pasti tidak berani. Sama keadaannya keengganan beliau bersumpah laknat atau muhabalah sebagaimana dilakukan oleh Saiful Azlan Bukhari yang mendakwa diliwat oleh Anwar.
Terbaru, beliau berada di London dengan terus memfitnah UMNO bersikap rasis dan menjadi punca kepada ketegangan agama serta kaum. Khabarnya, Anwar akan menemui beberapa pihak dan pemimpin termasuk bekas Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Al Gore bagi mendapat simpati dan campur tangan bagi kes mahkamahnya. (Sejak dipecat daripada kerajaan lebih 10 tahun lalu, beliau sentiasa menagih sokongan luar kononnya atas nama demokrasi dan kebebasan).
Kini, Anwar sedar bukti pasukan pendakwaan kuat. Peluang untuk beliau menang di mahkamah agak sukar. Apatah lagi sokongan rakyat terhadapnya berkaitan kes tersebut, merudum teruk. Rakyat tidak mahu lagi terheret dengan isu moralnya. Ternyata Anwar makin terdesak. Kegiatan lobi beliau di luar negara diperhebatkan termasuk menerusi rakannya seperti Raja Petra Raja Kamaruddin yang kini bersembunyi di United Kingdom. Anwar turut mendapat khidmat nasihat strategis dari Amerika Syarikat (AS) berketurunan Pakistan, Aasil Kazi Ahmad. Aasil juga telah meninggalkan Malaysia, baru-baru ini apabila kegiatan beliau diketahui.
Awang sedih, tidak pernah berlaku dalam sejarah moden negara, ada pemimpin yang ghairah mendapatkan campur tangan luar bagi tujuan survival politik. Maka Awang boleh faham mengapa ramai yang melihat Anwar sebagai pengkhianat. Cabarannya apa lagi yang kita tidak tahu, yang perlakuan pengkhianatan itu mungkin lebih besar.
Orang seperti Anwar tidak kisah jika negaranya hancur sekalipun, asalkan matlamatnya tercapai. Menyelamatkan diri daripada kes salah laku seksnya adalah misi utama. Sebab itu, beliau tiada keberanian untuk bersumpah demi kebenaran.
Siakap senohong gelama ikan duri, bercakap bohong lama-lama mencuri. Anwar telahpun mencuri harga diri rakyat serta kedaulatan negara.
Persoalannya mahukah kita merelakan seorang putar alam dan menghadapi krisis moral terus diangkat menjadi pemimpin? Nauzubillah.
Isu Anwar: Ambil tindakan segera
KUALA LUMPUR 20 Mac - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim akan terus menggunakan apa sahaja cara untuk menjatuhkan kerajaan sedia ada.
Bekas Setiausaha Biro Penerangan Pemuda PKR, Nordin Ahmad berkata, beliau tidak terkejut dengan pendedahan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim di Dewan Rakyat bahawa Anwar menggunakan nama Yang di- Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk mencapai cita-citanya.
''Ini merupakan kali kedua Anwar menggunakan nama tentera untuk mencapai cita-citanya selepas melakukannya pada 2002 melalui gerakan reformasi apabila menghasut bekas-bekas tentera dan komando untuk menjatuhkan kerajaan dengan cara kekerasan,'' ujarnya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Beliau mengulas pendedahan Zahrain di Dewan Rakyat Rabu lalu berhubung rancangan Ketua Pembangkang itu untuk mengambil alih kerajaan Pusat pada 16 September 2008.
Nordin yang menyertai PKR sejak parti itu ditubuhkan sehingga 2000 berkata, pada 2002 pengakuan juga dibuat oleh Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) ketika itu, Tan Sri Abu Bakar Jamal berhubung cubaan mengajaknya menyertai rancangan menggulingkan kerajaan.
Katanya, Anwar harus dikenakan tindakan segera kerana apa yang didedahkan oleh Zahrain di Dewan Rakyat itu adalah benar.
''Anwar sehingga kini tidak menafikannya sebaliknya ke luar negara semata-mata untuk mendapatkan pandangan luar untuk terus menjayakan hasratnya menjatuhkan kerajaan," dakwanya.
Rakyat jangan terus terpengaruh kenyataan Anwar - Pak Lah
KUALA LUMPUR 20 Mac- Rakyat negara ini diminta tidak terus terpengaruh dengan apa juga kenyataan yang dibuat Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi (gambar) berkata, rakyat juga perlu sentiasa berwaspada serta berhati-hati terhadap segala tindak-tanduk Anwar.
"Kita mesti tolak apa yang dirasakan tidak betul kerana kita tidak mahu berlaku keadaan porak-peranda dari apa yang dilakukan olehnya nanti," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Pohon Ilmu dan Inovasi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) serta melawat Taman Herba dan Taman Paku-Pakis di universiti itu di sini hari ini.
Abdullah berkata, apa yang didedahkan oleh ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Zahrain perlu dijadikan ingatan kepada semua pihak selain mengambil perhatian serius terhadapnya.
"Kalau apa yang dikatakan Zahrain bahawa Anwar mengggunakan pendekatan membohong untuk membawa perubahan maka itu sangat memalukan.
"Zahrain ialah seorang sahabat karib Anwar maka dia tentu tahu apa yang dikatakannya itu," katanya.
Sementara itu mengenai majlis pelancaran Pohon Ilmu dan Inovasi UKM iaitu menjadikan pokok sebagai simbol kecemerlangannya, Abdullah berkata, usaha universiti itu perlu dipuji dan dicontohi.
Beliau berkata, ia termasuk usaha UKM dalam mewujudkan Taman Herba dan Taman Paku-Pakis di sekitar kampus universiti itu.
Katanya, menanam pokok dan memastikan alam semula jadi sentiasa terpelihara bukan satu usaha yang sia-sia malah dituntut dalam agama Islam.
Anwar tiada kredibiliti, integriti
Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHA
mohdasron.mustapha@utusan.com.my
KUALA LUMPUR 20 Mac - Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mempunyai kredibiliti dan integriti sebagai ketua pembangkang yang bercita-cita menjadi Perdana Menteri kerana tidak berani menjawab pendedahan mengenai pembohongannya berhubung rancangan 'kerajaan 16 September'.
Penganalisis politik, Prof. Dr. Mohamed Mustafa Ishak berkata, kegagalan Anwar menjawab pendedahan Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim pada sidang Dewan Rakyat dan ditambah pula dengan cubaan 'melarikan' diri ke luar negara membuktikan ketua pembangkang itu mempunyai moral politik yang rendah.
"Sebagai seorang yang mendabik dada kononnya beliau bakal menjadi Perdana Menteri, pendirian Anwar untuk tidak membalas pendedahan ahli Parlimen Bayan Baru dengan keluar daripada Dewan Rakyat jelas membuktikan beliau tiada integriti dan kredibiliti, sedangkan pada masa itu kewibawaannya sebagai ketua pembangkang diserang.
"Adalah sesuatu yang pelik juga apabila seorang pemidato yang hebat seperti Anwar tidak mampu membalas 'serangan' yang ditujukan kepada beliau, sebaliknya mengambil keputusan 'menenangkan' diri di Eropah," katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas kegagalan Anwar untuk membalas semua pendedahan Zahrain berhubung pembohongan dalam rancangan 16 September yang dirancang khusus oleh ketua pembangkang itu bagi merampas pemerintahan Kerajaan Persekutuan.
Zahrain semasa sidang Dewan Rakyat mendedahkan bagaimana Anwar sanggup mengheret nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dalam mainan politik, kononnya baginda memperkenan pelantikan beliau sebagai Perdana Menteri keenam.
Dedah Zahrain lagi, Anwar juga berbohong apabila mendakwa pelantikan beliau disokong oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM), selain, salah seorang Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat bersetuju untuk mempengerusikan persidangan bagi mendengar usul undi tidak percaya terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN).
Mengulas lanjut, Mohamed Mustafa berkata, Anwar tidak sepatutnya 'melarikan' diri kerana rakyat ingin tahu sejauh mana kebenaran semua pendedahan yang dibuat oleh Zahrian yang juga merupakan bekas salah seorang sahabat karibnya selama 30 tahun.
Ditanya bagaimana Anwar dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) ingin berdepan dengan pendedahan itu, beliau berkata, tindakan Zahrain kini menyebabkan parti tersebut berada dalam kelemasan, sehinggalah mereka menemui isu baru bagi mengalih perhatian masyarakat.
"Apa yang dibuat oleh Zahrain adalah umpama 'bom jangka' yang langsung tidak diduga oleh pakatan pembangkang dan Anwar sendiri sehingga mereka kini tiada jawapan untuk menangkis serangan tersebut.
"Anwar dan pakatan pembangkang kini terperangkap dalam 'jerangkap samar' yang dicipta oleh mereka sendiri kerana terlalu memperkecilkan kemampuan Zahrain sedangkan semua maklumat sulit parti tersebut berada dalam 'poket' bekas ahli PKR itu,'' jelasnya.
Dalam pada itu, Pensyarah Politik dan Pentadbiran Awam Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dr. Ahmad Atory Hussain berkata, imej Anwar sebagai ketua pembangkang terutamanya di kalangan wakil rakyat pembangkang musnah dengan pendedahan berani tersebut.
Katanya, perkara itu dapat dilihat daripada raut wajah serta jumlah bilangan wakil rakyat pembangkang yang tampil dan bangun mempertahankan Anwar semasa pendedahan itu dibuat pada Rabu lalu.

‘Anwar desperate to save himself’

PETALING JAYA: Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim was probably in a hurry to become prime minister two years ago to save himself from a damning sodomy trial, said Batu Pahat MP Dr Mohd Puad Zarkashi.

He said Anwar was willing to lie and “drop names” to convince Barisan Nasional MPs, albeit in vain, to cross over before the Sept 16, 2008 deadline.

“He was probably desperate in view of the looming sodomy charge,” he said, noting that Mohd Saiful Bukhari Azlan had lodged a police report claiming that Anwar had sodomised him on June 26, 2008.

Anwar had tried to convince certain Barisan MPs to sign statutory declarations pledging to support him as prime minister, he said.

“Anwar told me that the Yang di-Pertuan Agong had agreed to swear him in as the new prime minister if 30 Barisan MPs had signed statutory declarations pledging support.

“He had also claimed that MPs from Sabah and Sarawak had already signed the declarations, but I refused,” he added.

Dr Puad said he was shocked to hear his name mentioned by Bayan Baru MP Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim as one of those who Anwar claimed had agreed to cross over to Pakatan Rakyat.

“This shows that Anwar tells one thing to one group of people and another tale to another group of people.

“He is willing to lie to get what he wants,” he added.

Meanwhile, Selangor Umno Youth has lodged a police report over Zahrain’s allegations that Anwar had used the King and the armed forces’ names to launch his bid to topple the Government two years ago.

Published: Monday March 22, 2010 MYT 6:46:00 PM
Nik Aziz raps wayang kulit, wants different ‘approach’

KOTA BARU: Kelantan Mentri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat wants wayang kulit (shadow play) exponents to change their approach by telling the stories of bygone Malay warriors and religious figures in their performances, instead of the usual staple of folklore which he says do not benefit society and the nation.

He said the old plays featuring mythical characters like Hanuman Kera Putih and Raja Serama in wayang kulit performances were of “no benefit to the people as the stories were ludicrous.”

“That is why the state government has banned wayang kulit in the old form and proposed a new form which should tell the stories of Malay warriors like Tok Kenali, Tok Janggut and Mat Kilau, and of the country’s renowned religious figures,” he said here Monday.

“The portrayal of these figures is not only acceptable, but can increase the audience’s knowledge of history compared to that of fabled characters.”

Nik Aziz said the ban on the existing form of wayang kulit was also in line with the new enactment on entertainment enforced in the state.

He said the state government could relax some of the conditions imposed on entertainment shows and traditional cultural performances if they were modified in accordance with the new entertainment enactment and Islamic rules.

However, he added that Makyong and Menora performances were definitely banned as the stories involving the mingling of male and female characters could not be altered.

The PAS spiritual leader said the measures taken by the state government showed that it did not ban entertainment shows altogether but only controlled them as Islam itself did not regard entertainment as haram (forbidden).

“So, the claim by certain quarters that the Kelantan PAS government had banned all forms of entertainment since it took over the state in 1990 is not true,” he said. -- Bernama

Published: Monday March 22, 2010 MYT 12:25:00 PM
Updated: Monday March 22, 2010 MYT 4:13:36 PM
Parliament: Anwar given a week to explain his 1Msia comments
By ZULKIFLI ABDUL RAHMAN

KUALA LUMPUR: The Dewan Rakyat has given Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim a week to reply to his allegation that the 1Malaysia concept was created by an Israeli-linked consultancy firm.

Deputy Speaker Datuk Ronald Kiandee gave the decision after Government and Pakatan Rakyat MPs were involved in a heated exchange concerning a motion to refer Anwar to the Parliament Rights and Privileges Committee.

The shouting match started at 11.30am after Datuk Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) brought up his motion saying that the consultant-Apco Worldwide had issued a statement denying the allegations, which Anwar said was linked to the “One Israel” campaign during Ehud Barak’s administration in the 1990s.

“Anwar has clearly misled the House. Action must be taken because the Opposition will continue to use this issue in their political campaigns,” he added.

Abdul Rahman’s motion started a chain reaction of counter-arguments and demands between the MPs on the Standing Orders and this went on for more than an hour.

Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) questioned the grounds for Abdul Rahman’s motion, while Barisan MPs told him to stop wasting time.

Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Nazri Aziz also joined in by saying that the Government took serious view of Anwar’s allegations and agreed that action must be taken.

At that point, Saifuddin Nasution (PKR-Machang) asked Kiandee why Abdul Rahman’s motion was allowed to be read.

“What about my own motion that the minister had lied to the House about the oil royalty payments to Kelantan? It was rejected,” he added.

Kiandee then allowed Saiffudin to read his motion to urge the House to act against Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Nazri Aziz for lying.

Nazri promptly stood up and said that he was willing to be investigated.

Another round of arguments cropped up when Nazri uttered the Malay words “anak jantan” and “anak betina,” which prompted several female Pakatan MPs to urge Nazri to retract the words.

It was 12.30pm before Datuk Ibrahim Ali (Independent - Pasir Mas) could take his turn to give his speech.

Anwar diberi masa seminggu
KUALA LUMPUR 22 Mac - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim diberi masa seminggu untuk menjelaskan dakwaannya bahawa gagasan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ditiru daripada slogan 1Israel.

Ia berikutan tindakan Anwar menuduh pembentukan gagasan tersebut mendapat nasihat daripada syarikat perunding Apco Worldwide (Apco) iaitu syarikat yang dikaitkan dengan pembentukan slogan 1Israel pada tahun 1999.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Ronald Kiandee memutuskan perkara itu setelah bersetuju permintaan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz supaya Anwar diberi tempoh untuk membuat penjelasan kepada Parlimen berhubung isu tersebut.

"Sehubungan itu, sebarang tindakan lanjut selepas ini sama ada Ketua Pembangkang dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan atau tidak, ia akan diputuskan selepas Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) tersebut memberi penjelasannya," kata Kiandee di Dewan Rakyat hari ini.

Bagaimanapun isu yang pada asalnya di bangkitkan oleh Datuk Abd. Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) sebaik sahaja tamat sesi soal jawab kira-kira pukul 11.30 pagi telah mencetuskan perang mulut.

Keadaan panas itu berlanjutan satu jam 10 minit dan pada satu peringkat membangkitkan kemarahan Datuk Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas). Ini kerana ketika itu gilirannya untuk membahaskan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong.

Terdahulu, Abd. Rahman ketika membangkitkan isu itu berkata, berdasarkan muka surat 76 hansard Parlimen bertarikh 17 Mac 2010, Anwar telah menyatakan bahawa pada 2009 syarikat perunding Apco Worldwide memberi nasihat berhubung konsep 1Malaysia kepada Najib.

8 laporan polis dibuat semalam
Oleh BAZLI ABDUL RAHMAN, UMAVATHI RAMAYAH, TAN MING WAI, HAMIMAH HAMID, SAFINA RAMLI, RIZANIZAM ABDUL HAMID, ZAMZURINA AHMAD dan AZELI ALI
pengarang@utusan.com.my

Mohd. Sahfrie Abd. Aziz (dua dari kanan) membuat laporan polis berikutan pendedahan Zahrain Mohamed Hashim di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan, semalam. – utusan/RUSHDI

KUALA LUMPUR 22 Mac - Semakin banyak pihak yang membuat laporan polis hari ini berikutan pendedahan rancangan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil alih kerajaan pada 16 September 2008.

Hari ini, sebanyak lapan lagi laporan diterima pihak polis di seluruh negara mendesak supaya pendedahan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mengenai tindakan Ketua Pembangkang itu, disiasat.

Daripada jumlah itu, empat Pergerakan Pemuda UMNO negeri iaitu Perak, Kedah, Melaka dan Pahang membuat laporan di negeri masing-masing berikutan pendedahan itu yang dianggap menghina Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Turut membuat laporan polis berhubung pendedahan itu adalah Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Bukit Mertajam di Pulau Pinang dan Pemuda UMNO Bahagian Kangar, Perlis.

Selain itu, Pergerakan Puteri UMNO dan Majlis Gabungan NGO Pembela Negara (Magaran) membuat laporan, masing-masing di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul dan IPD Gombak hari ini.

Di Ipoh, Pemuda UMNO Perak mendesak supaya Anwar dikenakan tindakan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana 'mengisytiharkan perang' terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Ketuanya, Maslin Sham Razman menegaskan, tindakan itu pernah diambil terhadap kumpulan Al-Maunah yang pernah menggemparkan negara di Perak, 10 tahun lalu.

"Menjaja nama Yang di-Pertuan Agong kononnya memperkenankan beliau sebagai Perdana Menteri keenam adalah satu kesalahan yang serius.

"Kita kesal dengan pembohongan yang dilakukan oleh Anwar. Beliau seperti cuba mengulangi tindakan Al-Maunah," katanya selepas membuat laporan di Balai Polis Sungai Senam.

Zahrain dalam perbahasan Dewan Rakyat pada Khamis lalu mendedahkan temberang Anwar kononnya dia telah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk menjayakan rancangan mengambil alih kerajaan Pusat pada 16 September 2008.

Antara pembohongan lain yang didedahkan Zahrain ialah dakwaan Anwar kononnya ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) bersedia melompat parti sudah mencukupi untuk membentuk kerajaan baru.

Semalam, tiga pergerakan Pemuda UMNO negeri iaitu Wilayah Persekutuan, Selangor dan Johor membuat laporan polis mendesak supaya polis menyiasat pendedahan tersebut.

Di Alor Setar, Ketua Pemuda UMNO negeri, Badrol Hisham Hashim membuat laporan di IPD Kota Setar, kira-kira pukul 10 pagi ini.

Naib Ketua Pemuda UMNO Melaka, Hasnoul Hisyam Mat Hashim pula membuat laporan di Balai Polis Melaka Tengah pukul 11.30 pagi ini.

"Pemuda UMNO Melaka berharap polis dapat menjalankan siasatan segera supaya rakyat mendapat gambaran yang jelas apa yang didakwa oleh Zahrain," katanya.

Di Kuantan, Penolong Setiausaha Pemuda UMNO Pahang, Mohd. Suhaimi Sulong mengetuai lebih 20 ahli membuat laporan berhubung pendedahan itu di IPD Kuantan.

Pergerakan Pemuda UMNO Bukit Mertajam dan Kangar turut membuat laporan di IPD Seberang Perai Tengah dan IPD Kangar tengah hari ini.

Pemuda UMNO Bukit Mertajam diketuai Mohammad Fauzi Sharif manakala Pemuda UMNO Kangar diketuai naib ketuanya, Abdul Aziz Abdul Majid.

Sementara itu, Pergerakan Puteri UMNO turut membuat laporan di IPD Sentul kira-kira pukul 6.30 petang ini.

Naib Ketuanya, Shahanim Mohamad Yusoff melabelkan Anwar sebagai pemimpin yang tidak bertanggungjawab kerana mempersendakan institusi diraja hanya untuk mencapai cita-cita politiknya menjadi Perdana Menteri.

Magaran diketuai penasihat undang-undangnya, Mohd. Khairul Azam Abdul Aziz pula membuat laporan mengenai pendedahan itu di Balai Polis Selayang, pukul 11 pagi ini.


Menurut Anwar, syarikat yang sama telah memberi nasihat berhubung slogan 1Israel pada 1999 kepada Ehud Barak yang menjadi Perdana Menteri Israel ketika itu.

Abd. Rahman berkata, kenyataan Anwar bercanggah apabila syarikat perunding berkenaan tampil membuat penafian sehari selepas itu termasuk penglibatannya dengan Kerajaan Israel.

"Saya berpendapat bahawa Anwar ternyata mengeluarkan kenyataan sebagai seorang manusia yang tidak sabar menjadi Perdana Menteri hingga sanggup mencemar nama baik Yang di-Pertuan Agong dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM)," katanya.

Namun, kebenaran yang diberi oleh Kiandee kepada Abdul Rahman mendatangkan rasa tidak puas hati kepada Saifuddin Nasution (PKR- Machang) serta beberapa ahli pembangkang lain seperti Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur), Datuk Mahfuz Omar (Pas-Pokok Sena).

Saifuddin mempertikaikan kebenaran itu kerana beliau berpendapat ia tidak mengikut aturan mesyuarat.

Kiandee kemudian berkata, kebenaran itu diberikan ialah berdasarkan Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat 37(1) yang dibaca bersama 36(12).

Saifuddin mendesak Timbalan Speaker itu membenarkannya berhujah mengguna pakai aturan yang sama berhubung kenyataan yang dikeluarkan Mohamed Nazri pada sidang sebelum ini yang didakwa mengelirukan Dewan Rakyat.

Selepas permohonannya dibenarkan, Saifuddin mendakwa Mohamed Nazri mengelirukan Dewan Rakyat dengan memetik undang-undang yang telah dimansuhkan ketika menggulung perbahasan dalam isu royalti minyak kepada Kelantan.

Mohamed Nazri yang diminta menjelaskan perkara itu berkata, beliau sedia disiasat berdasarkan hansard Parlimen.

"Saya anak jantan, tidak ada masalah (senyum)... saya rela disiasat. Apa yang saya jawab tidak berhasrat untuk kelirukan Dewan... saya anak jantan, anak betina di sana tak taulah," katanya.

Ungkapan 'anak betina' yang digunakan beliau terus menghangatkan lagi suasana Dewan Rakyat apabila beberapa anggota Parlimen wanita pembangkang bangun membantah dan mendesak Mohamed Nazri menarik balik perkataan tersebut.

Kiandee kemudian menenangkan suasana dengan menyatakan bahawa anggota Parlimen Padang Rengas itu tidak berniat jahat dan ungkapan 'betina' yang diguna beliau membawa maksud 'tak berani'.

"Saya buat keputusan tidak ada niat jahat. Masalahnya, perkataan itu sekarang ini disalah guna, diolah begitu rupa oleh Yang Berhormat Ampang, jadi Ahli-ahli Yang Berhormat, jangan salah erti lagi," kata Kiandee.

Anwar, when speaking during the debate on the motion of thanks for the royal address in the Dewan Rakyat on March 17, had said that international communications consultancy APCO Worldwide retained by the Malaysian government was involved in a public relations campaign for a One-Israel concept in 1999 by Israel's then prime minister Ehud Barak.

10 calon rebut 4 jawatan Naib Presiden

KUALA LUMPUR 22 Mac - Sebanyak 10 orang bertanding untuk merebut empat kerusi jawatan Naib Presiden MCA dalam pemilihan baru pada 28 Mac ini selepas pencalonan ditutup pada pukul 5 petang hari ini.

Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen merupakan satu-satunya penyandang jawatan Naib Presiden sesi 2008-2011 yang bertanding semula bagi jawatan tersebut manakala sembilan calon lain merupakan calon baru.

Dua Naib Presiden iaitu Datuk Kong Cho Ha dan Datuk Seri Liow Tiong Lai bertanding untuk jawatan Timbalan Presiden manakala seorang lagi Naib Presiden, Tan Kok Hong tidak bertanding dan memutuskan untuk bersara daripada politik.

Sembilan calon lain bagai jawatan Naib Presiden ialah bekas Timbalan Menteri Penerangan, Datuk Donald Lim Siang Chai; Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Chor Chee Heung; Pengerusi MCA Negeri Sembilan, Datuk Yeow Chai Thiam dan bekas Timbalan Setiausaha Agung, Datuk Loke Yuen Yow.

Calon lain ialah Ketua Bahagian MCA Sandakan, Khoo Keok Hai; anggota Jawatankuasa Pusat (CC), Gan Ping Sieu ; Ketua MCA Wangsa Maju, Datuk Yew Teong Look; Ketua MCA Kual Krai, Wong Siong Wee dan bekas Naib Presiden, Datuk Yap Pian Hon.

Perebutan jawatan Presiden MCA kekal menyaksikan pertandingan tiga penjuru apabila tidak ada calon baru tampil pada proses penamaan hari ini.

Pertandingan itu akan melibatkan penyandang jawatan, Datuk Seri Ong Tee Keat; bekas Presiden, Tan Sri Ong Ka Ting dan bekas Timbalan Presiden, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek.

Sementara bagi jawatan Timbalan Presiden pula menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Tiong Lai yang menyokong Ka Ting dan Cho Ha yang menyokong Soi Lek.

Sebanyak 86 calon pula bertanding bagi merebut 25 jawatan CC antaranya ialah bekas Setiausaha Agung, Datuk Seri Ong Ka Chuan yang juga abang kepada Ka Ting.

Sebanyak 31 jawatan akan dipertandingkan iaitu masing-masing satu bagi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden, empat untuk jawatan Naib Presiden serta 25 jawatan CC dan mereka hanya akan memegang jawatan selama setahun iaitu baki tempoh sesi 2008-2011 sebelum pemilihan baru diadakan pada tahun 2011.

Kira-kira 2,400 perwakilan akan menentukan siapa yang bakal memegang jawatan tertinggi parti dan menyelesaikan krisis dalaman parti itu yang telah berlanjutan hampir dua tahun

RENUNGAN:
DIDUNIA KAMU BERDUSTA DAN MENCARI JALAN MELEPASKAN DIRI
TETAPI DI AKHIRAT TIDAK DAPAT MELEPASKAN DIRI....
KECUALI AMALAN DAN IMAN YANG ANDA MILIKI SERTA AMAL JARIAH....
MOHONLAH AMPUN SAUDARA.........
DULU ANDA SEORANG AHLI PERJUANGAN ISLAM TETAPI HARI INI
KENAPA PINGGIRKAN PEGGANGAN AGAMA.....
SANGGUP BERBUAT APA SAJA.....
APA HENDAK DICARI.........
INGAT TAKDIR ALLAH....DAN KHODO KHADAR
YA ALLAH JADIKANLAH PEMIMPIN PEMIMPIN KAMI ORANG YANG JUJUR DAN IKLAS
DAN JAUHLAH SEGALA PERTELINGKAHAN DAN TAMAK.....AMIN.....

LAGI BANYAK HELAH DI CARI....LAGI BANYAK ORANG BENCI.....
LAGI BANYAK ORANG TAK PERCAYA......KALAU KITA BENAR PERGI
KE MAHKAMAH BICARA...TUNJUK BUKTI BELA DIRI.....BUKAN TUDUH
ORANG LAIN BUKTIKAN KITA TIDAK BUAT....DENGAN FAKTA BUKAN
AUTA MACAM LA NI......
KORBANKAN DIRI UNTUK SATUKAN BANGSA BUKAN PECAHKAN BANGSA
UNTUK DIRI KITA.......BERANI BUAT BERANI TANGGUNG INGAT
MANUSIA TIDAK SUNYI DARI KESALAHAN MOHON AMPUN DARI TUHAN
TAUBAT DAN JANGAN TAMBAH DOSA....MEMPORAK PERANDA BANGSA
DAN MEMPERMAINKAN AGAMA....
SUMPAH SAIFUL TIDAK ADA CACAT CELANYA......INGAT

WALLAH HUAKLAM.......