Pages

Subscribe:

31 Januari, 2011

[hang nadim] Tahniah BN menang besar.....hantu tak mengundi .....BanjirLABIS 30 Jan. - Barisan Nasional (BN) berjaya mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang dengan majoriti lebih besar menerusi calonnya, Mohd. Azahar Ibrahim yang memenangi kerusi itu pada pilihan raya kecil yang berlangsung hari ini.

Mohd. Azahar menang dengan majoriti 3,707 undi selepas mendapat 6,699 undi untuk mengalahkan calon Pas, Normala Sudirman yang hanya memperoleh 2,992 undi. Sebanyak 142 undi rosak.

Majoriti itu meningkat 1,243 undi berbanding 2,492 undi yang diperoleh BN pada Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU12) pada 2008.

BN juga menawan semula dua kawasan majoriti Cina iaitu di Bandar Labis Timur dan Labis. Bandar Labis Tengah masih memihak kepada pembangkang.

Bagi peti undi Bandar Labis Timur, BN mendapat 669 undi dan Pas pula 632 manakala di Labis BN memperoleh 380 undi dan Pas 337 undi. Bandar Labis Tengah BN mendapat 365 undi dan Pas 851.

Kemenangan calon BN itu diumumkan oleh Pengurus Pilihan Raya DUN Tenang, Md. Asri Amir di pusat penjumlahan undi di Dewan Serbaguna Majlis Daerah Labis di sini, pukul 10.02 malam ini.

Menurut Md. Asri, sebanyak 67 peratus daripada keseluruhan 14,753 pemilih keluar mengundi pada Pilihan Raya Kecil DUN Tenang ini.

"Maka, saya dengan ini mengisytiharkan calon BN, Mohd. Azahar Ibrahim sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) bagi kawasan DUN Tenang," katanya.

Peratusan keluar mengundi hari ini rendah disebabkan hujan lebat yang tidak henti-henti di seluruh kawasan DUN Tenang sejak awal pagi hingga tamat tempoh mengundi pukul 5 petang.

Pilihan Raya Kecil DUN Tenang diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Sulaiman Taha, 59, akibat jangkitan kuman dalam darah dan kencing manis pada 17 Disember tahun lalu.

Pada PRU12, Allahyarham mendapat 6,367 undi menewaskan calon Pas, Mohd. Saim Siran yang memperoleh 3,875 undi.

Pengumuman tersebut disambut dengan tepukan gemuruh kira-kira 1,000 penyokong BN yang berada di dalam dan luar dewan sebelum beliau turut dijulang bagi meraikan kemenangan itu.

Turut meraikan kemenangan Mohd. Azahar itu ialah Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman yang juga Pengarah Pilihan Raya BN bagi DUN Tenang.

Selain itu, turut hadir meraikan kemenangan BN tersebut ialah Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Mansor; Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan dan Presiden Gerakan, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon.

Bagaimanapun, Normala dan para pemimpin Pas lain tidak kelihatan di dalam dewan ketika pengumuman itu.

Ketika ditemui kemudiannya, Mohd. Azahar mengucapkan terima kasih kepada semua pengundi yang memberi kepercayaan kepada beliau menjadi wakil rakyat DUN Tenang.

Menurutnya, beliau akan memikul amanah itu dengan sebaik-baiknya bagi meneruskan agenda pembangunan di kawasan itu.

Mohd. Azahar juga akan berusaha memastikan setiap janji yang dibuat sepanjang kempen pilihan raya kecil ini ditunaikan secepat mungkin.

"Terima kasih kepada semua yang mengundi saya dan juga kepada jentera BN yang bekerja keras siang dan malam. Insya-Allah saya akan berkhidmat sebaik mungkin sebagai wakil rakyat di DUN Tenang.

"Tugasan pertama saya adalah untuk menyelesaikan masalah banjir," katanya.

1,536 mangsa dipindahkan

LABIS 30 Jan. - Seramai 1,536 penduduk di sekitar Tenang di sini dipindahkan ke 19 pusat pemindahan sementara (PPS) setelah beberapa tempat terutama kawasan rendah di sini, dinaiki air berikutan hujan lebat berterusan sejak beberapa hari lalu.

Jurucakap Markas Taktikal Polis bagi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, Supritendan Abdul Aziz Ahmad berkata, empat kawasan utama dilaporkan terjejas akibat banjir.

Katanya, kawasan itu adalah Felda Simpang Redong, Ladang North Labis, Kampung Sungai Gatom, Ladang Voules dan Pekan Air Panas.

Beliau berkata, kesemua penduduk terjejas dipindahkan ke PPS di Sekolah Agama Kampung Jawa seramai 365 orang diikuti Balai Raya Kampung Lembah Bakti (272), Balai Raya Felda Pemanis 2 (139) dan Balai Tadika Kampung Orang Asli (129).

Selain itu, Balai Raya Kampung Batu Badak (94), Balai Raya Kampung Genuang India (81), Balai Raya Kampung Usaha Jaya (70), Masjid Jamek Kampung Sawah Baru (70), Balai Air Bah Pagoh 2 (67), Sekolah Agama Pekan Air Panas (58) dan Balai Raya Paya Dalam (53).

"Para penduduk telah dipindahkan oleh kenderaan pelbagai agensi termasuk polis, tentera serta Bomba dan penyelamat," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurut Abdul Aziz, PPS yang lain adalah Kampung Orang Asli Ulu Juaseh melibatkan 29 orang, Balai Raya Kampung Sekijang (27) dan Dewan Serbaguna Gelang Cincin (23).

Katanya, kawasan lain adalah di Balai Raya Kampung Paya Pulai (18 orang), Balai Raya Kampung Melayu Raya (16 orang), Sekolah Arab Kampung Gubah (13 orang), Balai Raya Air Bah (tujuh orang) dan Balai Raya Kampung Simpang Loi (lima orang).

"Sehingga pukul 4 petang tadi, 1,536 penduduk terjejas setelah rumah masing-masing dinaiki air dan mereka kini ditempatkan di PPS berkenaan.

"Kita jangka jumlah tersebut akan meningkat sekiranya hujan tidak berhenti dalam waktu terdekat sehingga menjejaskan kawasan lain," katanya.

Abdul Aziz memberitahu, pihaknya sentiasa memantau keadaan banjir dan meminta orang ramai supaya lebih berhati-hati dan sentiasa menjaga keselamatan diri

Nukilan hati hang nadim
Tahniah Rakyat Johor.....yang pandai menilai antara
Intan dan kaca.....Adakah yang kalah tu Islam Tulin
atau yang teguh Iman.....kalau Islam Sebenar akan
menerima hakikat...kehendak Allah.....Takdir.....
hantu tak dapat mengundi kerana tiada dalam senarai
dan tiada Alamat.....jangan pula salah banjir ini
adalah kehendak Allah.....semoga Allah akan memelihara
kemenangan BN.....dan pemimpin yang jujur.....

Bigger majority
2011/01/31
By Shahrum Sayuti
news@nst.com.my

Campaign poster of PAS candidate under water as floods hit Labis town where the Tenang by-election took place Sunday.

Read more: Bigger majority http://www.nst.com.my/nst/articles/Biggermajority/Article#ixzz1Cd89vRS4
LABIS: Barisan Nasional registered another improved-majority by-election win following its victory in Tenang yesterday. It won overwhelmingly in Malay and Indian-majority areas and increased its Chinese votes.

It won with a 3,707-vote majority compared with the 2,492-vote margin in the 2008 general election when the voter turnout was 73.5 per cent.

Yesterday’s voter turnout of 67 per cent was understandable given that the constituency was hit by floods. There were 611 evacuees yesterday and some voters were able to vote only because they were ferried to polling stations by boats. At mid-day, the Election Commission had to deny rumours of voting-hour extension and postponement of the polls.

Returning officer Md Aris Amin announced the results at 10pm.

Last night, the overwhelming BN win in Felda areas stood out. The slight drop in support for BN in Felda Cempelak Barat has been arrested.

In 2004, BN won 88.34 per cent of the votes there but the votes dipped to 81.43 per cent in 2008.

Yesterday, BN workers celebrated obtaining 838 votes to Pas’ 142 in that area.

Significantly, BN contained Pakatan Rakyat in the Chinese-majority areas.

BN won Tenang Station with 54 per cent of Chinese votes.

The Tenang win follows impressive gains by BN in the by-elections for the Galas state seat and Batu Sapi parliamentary constituency in November.

Read more: Bigger majority http://www.nst.com.my/nst/articles/Biggermajority/Article#ixzz1Cd2zX1h4

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.